Dobrý den, chystáme se za 14 dní do Jordánska, konkrétně 15.11. - 19.11. Neletí tam někdo v tuhle dobu taky? Případně můžete se podělit o nějaké aktuální informace, kdo tam nedávno byl? Jaké jsou kontroly, jestli se máme připravit na nějaké omezení, případně na co si dát pozor? Jsme plně očkovaní. Chtěli bychom navštívit Wadi Rum, Petru, vykoupat se v Mrtvém moři a Jerash. Půjčení auta je samozřejmostí. Předem díky za tipy ;-).  .

Jordánsko - listopad 2021

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

Vztahují se na přílet do Aqaby výjimky z vízové povinnosti  platné pro ASEZ?

0 Citovat

V Jordánsku sme boli január 2019, cely čas sme mali pekne slnečné počasie.. v Aqabe to bolo na krátke tričko, ľudia sa tam aj kupali.. Vo Wadi Rum sme boli v zimných bundach, rukaviciach a ciapkach... V Petre bolo celkom prijemne na mikinu a v mŕtvom mori sme sa bez problémov kupali...

0 Citovat

@Libor: Měli jsme do Petry 2 vstupy, zadní část - Monastery jsme nechali na druhy den, z LP. V LP jsme asi mluvili se stejným chlápkem,který nám u mapy průchod k Monastery ukazoval,prošli jsme tedy LP, prolezli úžinou nahoru na vyhlídku ( u prodejce) a pod nim se dali doleva. Bohužel jsme tam mijeli tu skupinu Poláků, kteří se vraceli a řekli nám, ze tam nejde projit(což nebyla pravda). Šly jsme tedy doprava a po chvíli to vzdali a vrátili se zpět do LP. Asi jsme tam chodili podobně jako ty... K checkpointu tedy ani nedošli.Jinak plán byl projít prvním a druhým checkpointem k Monastery a vrátit se přes Treasury k hlavnímu vchodu a odtamtud stopem zpět do LP. Tak snad příště ...

Včera nás překvapilo, jak zelený je sever proti věčném písku na jihu. Pokud někdo plánuje sever, určitě Hrad Aljoun,moc pěkný - proti němu Shobak a Kerak ztráta času, Jerash je jasny.

Jeste k příjezdu do Petry od Aqaby: My zvolili cestu podél izraelských hranic a po cca 60km odbocili doprava na pěknou ale úzkou asfaltku směr Dlagha. Podél hranic nic extra, ale po odbočení na tu cestu jsme jeli s otevřenou pusou - cca 40 km do kopce, hodne zatáček a serpentyn, kdy člověk ani neví , kam cesta povede za zatáčkou, cestovní rychlost do 40 km/h,odpo nasvícene západním odpoledním sluncem, proste nádhera, velký zážitek. Cestou potkali asi 5 aut místních, což znamenalo, ze jsme tam jeli vlastně úplně sami.

0 Citovat

To jste chodili podobně. On mluvil jen o jednom checkpointu půl hodiny před Monastery. Kde má být ten druhý?

Jestli jste ještě na severu, doporučuju hostel v Jerashi (jediný, pár měsíců starý). Mladý majitel mi nabízel, že mě vezme (asi zdarma) ve své rok staré Ladě Nivě do původního lesa mezi Jerashem a Ajlounem, ale neměl jsem už čas, tak příště.

Cesta do obce Dlagha od západu je výborný tip na příště viz toto video (začátek jsem dal na 1 z nejhezčích pasáží): https://youtu.be/9dRsRzLDRto?t=941

0 Citovat

Checkpoint je opravdu jen jeden. Myslím, že chtěl, abychom si ho vzali jako průvodce, tak to udělal dramatičtější...  Co mě ještě překvapilo, že některé čerpací stanice si automaticky počítají DCC (např JO Petrol) a i když jsem tu transakci zopakoval několikrát, nepomohlo to. Na první ČS za letištěm Go Gas terminál nabídl výběr měny, při potvrzení místní měny stejně poplatek naskočil. Bez DCC tedy i poplatku jsme tankovali u Manaseer (modré ČS). 

Při odletu do Polska nechtěli nic kromě digi BP (je pravdou, že na pasy při příletu lepí nálepky ,,vaccinated", takže možná proto), V Polsku stačil digi certifikát o očkování, jinak nic.

Na letišti v gatu při odletu z Jordánska mi přišla zpráva od Wise, že Jordanpass nepřijal mojí platbu 154 JOD (??), v systému jsem hned zjistil, že mám opravdu platbu zrušenou. Příjemná zpráva. Vůbec netuším proč, možná ji později zase odečtou z účtu. Pravdou je,  že JP jsem kupoval 15 minut před odletem do Jordánska. Tak uvidím...

0 Citovat

Já jsem vše kromě SIM karty (a depozitu na auto) platil hotově a DCC mám u karet z Fio banky zablokované. Go Gas první benzínce jižně od letiště doporučuju se vyhnout. Už jsem o tom někde četl a kluk to na mě zkusil taky, že mi vrátil nejdřív míň, což jsem si všiml. Navíc mi i načerpal míň (ale bral jsem schválně jen málo), což mi došlo později. Vzhledem k politice půjčoven, že mají v nádrži minimum (asi 1 dílek z osmi nebo míň), se tam mnoho turistů staví a oni to zneužívají.

154 JOD sedí na 2 JP s dvoudenním vstupem do Petry + poplatek za platbu.

0 Citovat

Daruji  Jordánsku Sim Orange,  7Gb, platnosť do 8.12.

Praha. Kontakt: 777897719

0 Citovat

Pokud jste nahodou nekdo kupoval letenky od Wizzair z Vidne do Aqaby na zacatek 2022, muzete prosim potvrdit jesli Wizzair celou tu linku zrusil nebo hledam spatne? Jeste predevcirem tam byly terminy treba na unora a ted nic, pritom ale datum vybrat jde a na hlavni strance to take porad inzeruji.

0