Ahoj,     SA tu jeste nema zadne vlastni tema v teto sekci. Nedavno jsem se vratil z vyletu po SA a planovani tohoto vyletu bylo rozhodne casove narocnejsi nez pri jinych cestach.      Absence informaci z mene navstevovanych regionu hlavne na jihu je samozrejme dana tim ze byla zeme donedavna uzavrena pro turisty a i tim ze Saudove nejsou zadni velci vyletnici:) jel jsem trasu: Praha - Atheny - Jeddah - Medina - Hijaz Railway - Al Wahbah Crater - "White Mountain - Rijal Alma - Abha - Bir hima Petroglyph - Najran - Wadi Lajab - Jizan - Farasan Islands - Al - Khoubah hot springs - Jizan - Jeddah - Atheny - Praha https://jorgus.rajce.idnes.cz/Sa...abie_2022/ pro zacatek kdyby se chtel me nekdo na neco zeptat, tak pls zde, popr i nekdo dalsi pokud prispeje s tim co videt tak budu rad.  Z ostatnich veci co jsem nejel a uvazoval jsem o nich, tak jsem nejel schvalne okoli Al Ula (pri podrobnejsim prozkoumani me to za ty celkove naklady nepripadalo cena/vykon optimalni), Edge of the world (nic extra) a skaly na severu (nebyl cas).      .

Saudska Arabie

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

Tak som asi nasiel jeden zazrak pomedzi vsetky pozicovne. Yelo ponuka za doplatok 40-50 SAR na den neobmedzene kilometre, ma aj celkom dobre hodnotenia.


image1.jpg

0 Citovat

hele Yelo jsem taky objevil, jako jedine ma moznost si prikoupit unlimited milage, ale ty recenze byli natolik priserne, ze vlastne konstatne nevraceji deposit, ze s tim mas pocitat..oproti Lumi jeste mnohem horsi hodnoceni, u Lumi to bylo pobocka od pobocky zde konstantne hodne spatny..mrkni na jejich recenze na google ci na tripadvisoru..

0 Citovat

To není dobrá strategie, protože thawb nosí jen Arabové nebo černoši 😂 Lepší je košile, světlé kalhoty nebo jiné normální oblečení. V Medině, která je plná cizinců, se tak mnohem snáze zapadne.


MichaelH napsal(a):

My jsme si mysleli, jak budeme hrozně nenápadní,  když si koupíme thawb, zapadneme mezi muslimy a projdeme si to tam. Jen jsme tím naopak připoutali celkem dost pozornosti a lidi se s námi chtěli fotit a stále se nás na něco ptali. Tak to bylo takové nepříjemné,  protože člověk netušil, aby z toho nebyl nějaký problém. 

0 Citovat

To jsme pak zjistili taky... 😂 Nakonec jsme museli trochu lhát, abychom neměli problém. Ale nezapomenu na příjezd do Mediny v pul 5 ráno, kdy byla tma a všichni se slejzali na první modlitbu jak zombíci za zvukem...

1 Citovat

Ahoj,

dokázal by někdo říci, jak je to tam s chováním vůči ženám - cizinkám/turistkám? SA mne dost láká, ale jelikož jezdím s přítelkyní tak mne to malinko odrazuje :D

Co mne zajimá je, jestli musí být celou dobu zahalená od hlavy až k patě či stačí šátek, případně zda to jde i bez obojího? Co se týče hotelů - dvoulůžkový pokoj pro nesezdaný pár je problém? V případě, že má hotel vlastní pláž je problém pro cizinku se tam koupat? případně ve standardních plavkách či musí mít takové ty jejich burkini nebo jak se to jmenuje? 

Vím, že je to hodně dotazů ale SA je stále taková tajemná a co se týče female travellingu jaksi nepřehledná :D

Když bude mít někdo jakékoliv info budu rád :) 

0 Citovat

Aguero:

S přítelkyní bych sem opravdu nejezdil, ale samozřejmě to půjde. Budeš si ale muset dopředu zjistit u každého hotelu, jestli vás ubytuje do jednoho pokoje. Nebo to můžeš risknout, ale pokud budete jen dva, je docela pravděpodobné, že to budou kontrolovat a řešit.

Šátek není povinný, ale mino pár největších měst bude bez něj jako pěst na oko. Triko s krátkým a šortky nebo krátká sukně je mnohem horší než dlouhé šaty a bez šátku.

Koupat se v bikinách si také moc nedokážu představit, pokud si nevezmete dům se soukromou pláží nebo se nebudete koupat mimo civilizaci.

Je to typ země, kam podle mě má smysl jet buď sám a nebo s rodinou.

 

3 Citovat

Dawid: Díky za info.. :) myslel jsem si, že to tak nějak asi bude :D 

1 Citovat

Aguero >
uplne v pohode, byla jsem s pritelem na konci listopadu (lehce pres dva tydny) a chystame se v unoru jeste jednou (precijenom je to rocni drahe vizum potreba vyuzit :D )

hlavne po zarijovem Iranu to byla hodne prijemna zmena, ze satek jsem na hlave mela snad jenom v Medine (tam teda i dlouhe leginy a dlouhe rukavy), jinak dost casto i tricko s kratkym rukavem a nikdo se ani jednou divne nepodival (nosila jsem vetsinou v kabelce neco na zahaleni, kdyby se to nesluselo, ale nebylo to vubec potreba). Dlouhe leginy / sukne uplne v klidu.

 

ubytka taky naprosto bez problemu, nikdo se nikdy neptal jestli jsme nejak "spolu", casto jim navic stacil jen pas pritele (resp toho kdo delal booking).

 

obecne se Arabove chovali dost korektne (nebyl to sice takovy neskutecny klid jako v Iranu, kde te cizi muz jako cizi zenu nesmi prakticky nikdy oslovit, takze veskera snaha o komunikaci musela jit prvne pres pritele :D ), nikdo divne nekoukal, nikdo na me nesahal, naopak vetsina lidi byla celkem v pohode a, pro me, prekvapive otevrena a "moderne" smyslejici.

 

co se tyce koupani, to uplne nevim, ale jelikoz ta ubytka co maji vlastni plaze jsou prakticky z venku nedostupna, tak hlavne treba v Jeddahu si myslim ze v pohode. Ja do vody vlezla akorat na Farasan ostrove a jelikoz to bylo na desitky/stovky metru, nez by clovek mel vodu aspon po pupik, tak sem to pomerne rychle vzdala a jenom si uzivala ze muzu mit jednou na sobe kratasy na plazi.

0 Citovat

Aya:

Přijde mi zvláštní, když někdo po návštěvě těžce salafistické země získá dojem, že všichni jsou moderní a přijde jim v pohodě chodit bez šátku a v triku s krátkým rukávem. Přitom je to podobné jako přijít na koncert Ortelu v nikábu 😄

 

Jinak na ženskou tu pochopitelně nikdo nesáhne, protože do SA nejezdí masa západních odhalených turistek, které místní považují za děvky jako je tomu zejména v zemích severní Afriky.

2 Citovat

Dawid >
mozna to vyznelo trosku jinak nez bylo zamysleno.. tim modernim smyslenim pro me bylo spis to, ze jsem asi cekala ze budou vetsi fanatici a celkove mit trosku jine predstavy o svete, tim jak ta zeme byla donedavna pro turisty prakticky uzavrena. I to oblekani bylo mysleno tak, ze prave v nekterych zemich ktere zminujes (i kdyz spis to bylo patrne v Indii apod), to je vnimano uplne jinak. Samozrejme v tricku s kratkym rukavem to bylo prevazne nekde v prirode, nekde do center mest, pripadne blizko mesit samozrejme ze slusnosti svetrik. I kdyz teda valna vetsina turistek, co jsme potkali, to neresila vubec a hodne jich melo i kratasy/kratke sukne. Celkove to spis bylo mineno tak, ze to proste neni tak striktni, jak se z nekterych starsich prispevku muze zdat (i tim ze oficialne neni dress code pro turisty a zeny nemaji zadnou povinnost si halit hlavu a oproti treba tomu Iranu bylo fajn ze clovek nemusel mit pri rizeni porad ten satek na hlave, ktery mi obcas neprisel uplne bezpecny, jak cloveku zmensuje ty pozorovaci uhly)

1 Citovat

Ono se to těžko posuzuje, protože pokud nepřijedeš mezi úplné primitivy, tak je to těžké poznat. 
SPD a další flastenecké protiislámské strany volily statisíce lidí a přesto není pro muslima žádný problém žít v ČR. I na tom koncertu Ortelu by se muslimovi nejspíš nic nestalo. Reálný názor se dozvíš, když si vezmeš triko Ortel a dáš si tam s lidmi pár piv. 
SA je moderní země, takže nikdo nenapadne na ulici odhalenou holku, ale většina lidí na to bude mít silně negativní názor a mimo velká města to bude 99% lidí.

Já bych prostě všem doporučil soudnost, aby nebyli ekvivalentnem českého pupkáče, který jde v plavkách do restaurace v Chorvatsku. Jinak samozřejmě souhlas a žádné riziko turistovi v SA nehrozí. Leda havárie v autě 😄

 

2 Citovat

Tez je to protipol, kdyz prijedou sem v hadrech az na zem, taky je nikdo nesoudi. Je by ani nenapadlo, prevleknout se do zdejsiho odevu🤷.

0 Citovat

Ahoj me opravdu prislo za chvilku.

0 Citovat

Uber by mal z centra stat okolo 56 SAR.

Inac masaker, pred chvilou mal Wizz slabsiu chvilku a Rijad z BUD sa dal na cely rok kupit za 20€ spiatocne. Uz to stihli opravit, ale ostavaju este letenky za 10 € na nasledujuce mesiace, tusim do maja. Takze moje lety o 2 tyzdne som kupil este raz, tentoraz v 75% zlave :D a tie povodne letenky uz odflexovali na Madeiru.

2 Citovat

Ahoj, mate napad co delat 3 dny v okoli Dammanu? nakonec po mesici jedu do SA znovu, jen jeste vyuzit jednou multientry viza..ale nvim zda pujcit auto a dat nejaky 1000 km okruh ci jet do sousedniho Bahrajnu..radsi bych SA ale nejak na prvni dobrou me tam okolo Dammanu neprijde nic nezaujalo..resp ani nenaslo.vyjma te jedne oazy:)

dekuji

Jirka

0 Citovat

Ta oáza (Al Hasa) není úplně špatný tip na výlet. Tolik datlových palem pohromadě člověk asi jinde neuvidí. Turecká pevnost (Qasr Ibrahim) v centru Hofufu, skalní město (Al Qarah) na okraji oázy - dá se tam strávit pár hodin. Na tržnici v centru bývaly tradiční beduinské trhy, kde se daly koupit nejrůznější ručně dělané výrobky a suvenýry. Když jsem se tam před dvaceti lety procházel, docela jsem - jako běloch - ještě vzbuzoval pozornost. Těžko říct, jak to tam vypadá teď, ale určitě to už bude něco jiného.

Výlet lze protáhnout k Al Uqair, který sloužil jako přístav pro oázu a byl zmíněn již v Strabónově Geografice. Nachází se tam turecká pevnost a caravanserai v různých stupních rozpadu/renovace. Kolem jsou na místní poměry docela slušné pláže.

Na sever od Dammanu je pěkně fotogenická portugalská pevnost (resp. její zbytky) na ostrově Tarut u Qatifu. Akorát je dobré si dát pozor nepřiplést se do nějaké demonstrace místní šiítské menšiny.

Pokud by člověka zajímalo, jak se těží ropa, nejlepší místo se to dozvědět je Aramco Exhibit (resp. teď Energy Exhibit v rámci Ithra by Aramco) v Dhahranu. Za mých časů nejlepší muzeum v KSA.

Zajímavostí může být i Jubail Church - jedny z nejstarších zbytků křesťanského(!) kostela na světě, ale moc k vidění tam není a nestojí to za samostatný výlet.

Ale když chce člověk vidět to nejzajímavější, co Arábie nabízí, je potřeba vzít landcruiser a vyrazit do pouště. Teď právě začne období, kdy po dešti je šance zažít, že i poušť může rozkvést. A vidět takový pouštní hyacint je docela zážitek (např. Wadi Sabsab). Nebo sbírat v poušti žraločí zuby a jiné fosílie (Al Khurais). 

Nebo se dá vyrazit k Rijádu (3h cesty), v jehož okolí v místech, kde náhorní plošina Tuwaiq padá příkrými srázy do pouště, některé scenérie (nejen Edge of the world) si nezadají s Arizonou či Utahem. A ve wadích vinoucích se na opačnou stranu se dají sbírat pazourkové pecky.

A nebo jenom zakempovat někde z dosahu civilizace (což je víceméně všude) a užít si úžasnou hvězdnou oblohu.

5 Citovat

Diky moc za obsahlou odpoved:)

mohl by jsi mi prosim poslat gps na wadi sabsab, co ho googluju, tak me to vicememe ukazuje jen stranky kde je zmineno tam vim ze je prihodne mezi Rijadem a Dammanem, ale na mapach se mi ho nepodari najit kde presne je:)

nemas tuseni jak je to s pujcenim auta a navstevou po zemi Bahrajnu a kataru? u Kataru tusim byli driv nejake problemy po zemi. U pujceni auta si jde priplatit navstevu okolnich statu, doufam ale jen zo neni jen pro residenty:)

a treti otazka: nedavno byla dostavena nova silnice do omanu cislo 95 ktere vede dunama..je v te oblasti jeste neco zajimaveho? klidne prave si ji projedu jen ji, ale kdyby tam jeste neco bylo tak by to byl takovy bonus..:)

dekuji

Jirka

 

0 Citovat

@mxp - velmi dakujem za zlepsenie nalady :D tiez som pozeral co na tych par dni v okoli Dammamu a na nic poriadne som okrem Bahrajnu alebo vlaku do toho Hofufu neprisiel. Ale tak pozeram ze da sa tam zabavit.

0 Citovat

ja to mam zatim tak ze si koupim permit na GCC countries..dam Bahrajn, Katar a pak pojedu tu novou poustni silnici do Omanu..to me na 3 dny staci:)

0 Citovat

@jirka: s tím překračováním hranic vypůjčeným autem fakt nevím. Zatím jsem neviděl, že by někdo potvrdil, že se mu to povedlo. Pamatuju, že na hranicích kontrolovali, jestli člověk nemá v systému nezaplacenou pokutu nebo tak něco. To ale můžou zkontrolovat jen u rezidentů. Teď si tam pustili turisty, u kterých to tak nefunguje, tak je možná v autech přes hranice radši vůbec nepouštějí. Nevim. Ale vůbec by mě to nepřekvapilo.

Ta nová silnice zřejmě (ze saúdské strany) vznikla zmodernizováním staré prašné cesty, která sloužila k zásobování ropného pole Shaybah. Nikdy jsem po ní nejel, na to ropné pole jsem cestoval letecky. Samozřejmě je velký zážitek octnout se uvnitř Rub al-Chálí a od obzoru k obzoru nevidět nic než oceán písečných dun. Akorát si myslím, že jet to půl dne po asfaltu bude asi nakonec trochu monotónní, na nic jiného než písečné duny a vyschlá dna starých jezer tam člověk si nenarazí. Úplně jiné kafe by bylo jet to landcruiserem pískem po dunách.

Jinak si myslím, že z hlediska přírodních krás či historických památek návštěva Bahrajnu a Kataru nedává moc velký smysl. Jsou to jen zaprášené placky ve vodách Zálivu.

0 Citovat

K tomu Wadi Sabsab zkusím přiložit pár stránek z průvodce...


p1.jpg
p2.jpg
p3.jpg

0 Citovat

Průvodce je z roku 2002, takže lecos už může být jinak. Ale 4WD bude určitě potřeba.

0 Citovat

S tym autom to nebude take jednoduche, toto pisu na Bahrajnskych strankach:

Tourists are not permitted to drive between Saudi Arabia and Bahrain in a hired car. Residents of Saudi Arabia who have their own cars may use this crossing providing they have car insurance for both countries. For those coming from Saudi Arabia this can be purchased at the border. A transit visa must be obtained from the Saudi authorities for those travelling by car between the UAE and Bahrain.

Anyone crossing the border from Bahrain to Saudi Arabia will be given a customs form to complete, and drivers entering Bahrain from Saudi Arabia must purchase temporary Bahraini insurance and also sign a personal guarantee.

0 Citovat

Nepodařilo se mi sehnat půjčovnu, která by mi auto půjčila do Bahrajnu. Netvrdím, že to nelze /příliš jsem tomu nedal/ a velice rychle můj plán překopal a volil jízdu SAPTCO autobusem Dammam - Manama /70km trvá 3h/. Zpětně jsem velice rád, čekací lhůta na hranicích v létě musí být masakr a asi proto na celnicích nyní montují mega ochlazovací jednotky pro venkovní použití. Půjčení auta v Bahrajnu levné - necelých 500kč/den, benzín za cca 12kč/l, deposit 100eur, předání bez debat a to jsme neměli nic domluvené dopředu a auto se nám podařilo solidně zašvihat blátopískem. Bahrajn turistu svými památkami či rozmanitostí na prdel neposadí, nedokáží si představit co tam dělat třetí den, ale výletu nelituji. Jeli jsme tam sice zdolat nej kopec Bahrajnu, ale nikomu z týmu se nechtělo trávit dny až roky v kriminále. Pár fotek zde: https://www.michalzhor.cz/2023/0...rova-hora/

1 Citovat

ten bus z letiska do Dammamu stal len tak malo, alebo chyba a malo to byt 120 Kc :) 

0