Ahoj,     SA tu jeste nema zadne vlastni tema v teto sekci. Nedavno jsem se vratil z vyletu po SA a planovani tohoto vyletu bylo rozhodne casove narocnejsi nez pri jinych cestach.      Absence informaci z mene navstevovanych regionu hlavne na jihu je samozrejme dana tim ze byla zeme donedavna uzavrena pro turisty a i tim ze Saudove nejsou zadni velci vyletnici:) jel jsem trasu: Praha - Atheny - Jeddah - Medina - Hijaz Railway - Al Wahbah Crater - "White Mountain - Rijal Alma - Abha - Bir hima Petroglyph - Najran - Wadi Lajab - Jizan - Farasan Islands - Al - Khoubah hot springs - Jizan - Jeddah - Atheny - Praha https://jorgus.rajce.idnes.cz/Sa...abie_2022/ pro zacatek kdyby se chtel me nekdo na neco zeptat, tak pls zde, popr i nekdo dalsi pokud prispeje s tim co videt tak budu rad.  Z ostatnich veci co jsem nejel a uvazoval jsem o nich, tak jsem nejel schvalne okoli Al Ula (pri podrobnejsim prozkoumani me to za ty celkove naklady nepripadalo cena/vykon optimalni), Edge of the world (nic extra) a skaly na severu (nebyl cas).      .

Saudska Arabie

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

Původně jsem chtěl dát aspoň tu novou silnici přes duny do Omanu a zpět.. ale třeba ten Hofuf je taky třeba na půl dne a rozhodně to žádná sláva neni, kvůli čemu letět tolik km:(

0 Citovat

V Dammamu jsem navštívil něco co jsme nazvali "bordel". Dívky tam obsluhují v tričku a riflích. Což je pro místní hodně nemravné. My si to přejmenovali na bordel :-). Bahrajn za den a půl stál, ale to jsem tam fakt znal už každý kámen (resp.zrnko písku). Příští kolo letím raději na nejvyšší horu Saúdské Arábie .... dokud mi vízum platí. Dammam - Katar někdo již dokazal jet busem (asi v kombinaci s taxi). 

0 Citovat

Ten Katar je hodně obtizne se dostat, už jsem zjišťoval. Ta nejvyšší hora SA jsem byl před měsícem, sama za to nestojí je tam jen vysílač a bordel..ale okolo Abhy je celkem fajn:)

0 Citovat

Máme tam v plánu dvě hory. Někdo z Československa přeměřoval vedlejší horu od Jabal Sauda a zjistil, že je vyšší. Tož cíle máme.

0 Citovat

Jiri Sindelar napsal(a):

Koupil jsem si letenky do Dammanu na tři dny, teď jsem kousek od toho abych je nechal propadnout..tam v okolí cca 800km nic neni:(snad poprvé v životě uvazuju nad tim je nechat propadnout když staly jen 700..v Bahrajnu nic neni, do Kataru se nejde dostat..nejbližší dejme tomu zajímavé věci jsou nad Rijadem..ještě uvazuju o preletu do Mediny a dokončit minule kde jsem skončil a to severní sopky..ale okolí Dammanu fakt asi ne:(

Al-Ahsa oasis, Judah Thumb, proběhnout Dammam, na den Bahrain, já myslím že by to šlo. Resp. takto to máme na tom severovýchodě naplánované my + teda přiletíme do Rijádu takže snad ještě stihnem vyhlídku v otvíráku a edge of the world.

1 Citovat

ja nakonec koupil prelet doMediny..beru auto, dam Kheybar a sopky..pak do Al Ula a zpet do Jeddah pres ty zbytky Harranske zeleznice. Pote jeddah a zpet letecky do Dammanu. Co jsem koukal tak jestli jsem byl trosku zklamany z Jihozapadni SA v prosinci, tak z okoli Dammanu bych byl nas..:))proste me to neprijde kvuli cemu letet tolik km:)ale samozrejme at se libi:)

0 Citovat

Jj psal jsem to na mobilu, mě to prepsalo:)

0 Citovat

Vyzera to, ze tranzitne viza do 4 dni by mali byt od dnes zadarmo: https://www.thenationalnews.com/...ng-saudia/

0 Citovat

uz len nech to plati aj pre Wizzik :))

0 Citovat

Hej hej, zatial to vyzera, ze len pre Saudia a Flynas... len aby to tych, co prestupuju s Wizzairom este viacej nedomylilo :D

0 Citovat

tonic napsal(a):

uz len nech to plati aj pre Wizzik :))

Na wizz pozor, vyzerá to tak, že s obľubou ruší lety hlavne do dovolenkových destinácií a ako tak fungujú len "gastarbeiter" lety.

0 Citovat

kazdu letenka co mam s Wizz beriem ako loteriu :)

0 Citovat

To každý rozumný človek, ale je rozdiel vracať sa náhradnou dopravou z Milana a napr. z Jeddahu. :)

1 Citovat

J L_1 napsal(a):

Náhodou nemá někdo zkušenost na otočku bez ubytování? Do té žádosti se musí vždy něco nahrát, jinak Vás to nepustí dál, takže plánuju jpg s textem že jedem na otočku. Plus samozřejmě ty zpáteční lístky. Ale ty musí být předem, takže bych nerad, aby nám to pak zamítli.

Ja jsem rezervoval ubytko, nahrál ho tam a potom po udělení víza zrušil.  

0 Citovat

Má někdo zkušenost s okruhem F1 v Bahrajnu? Dá se na něj nějakým způsobem dostat?

0 Citovat

Bez problémov sa dostaneš do areálu, aj na tribúnu. Na dráhu nie.  

0 Citovat

Ještě teda k tomu dress codu - zanělo tu, že v tom jejich plášti thawb budeme za klauny. Rifle či nějaké plátěné gatě + krátké tričko jsou v pohodě?  S dlouhým rukávem toho moc nemám a košila z korporátu se mi tahat nechce...Mimo civilizaci (sopky, wadi) jsou asi i kraťasy ok?

0 Citovat

Plášť bych volil, jen pokud se chcete vydávat za místní :-), ale odhalí vás do vtěřiny. Dlouhé kalhoty a krátké tričko zcela v pohodě.  Nechtěli jsme provokovat a tak kraťasy jsme nenosili do města. Plavat také není nutné v pytli. Některé části (restaurace, pláž) mohou být jen pro ženy.

S tímto oblečením jsme si vystačili v SA i Bahrajnu: https://www.michalzhor.cz/2023/0...rova-hora/

0 Citovat

Ahoj, muzu jeste poprosit info k Al ule/ hegre? Jestli chapu dobre, po Al ule se da nejak chodit/jezdit jak se nam chce a do hegry je nutne za 95 sar koupit listky a vozit se busem? I pokud budeme mit vlastni auto? Na miste s dostupnosti vstupenek nebyl problem? Budeme tam v tydnu, ne o vikendu. Diky.

0 Citovat

Ahoj. Ja som sa vrátil z KSA minul týždeň. Mal som požičané auto. S autom spm došiel k areálu Hegry. Tam nám povedali že lístky sú vypredané aj na autobus aj na kone aj na auta už niekoľko dni  dopredu. Prišli sme naspäť ďalšie ráno a s lístkami nebol problém.

0 Citovat

Beata: diky za vycerpavajici info. Uz tu jsme od ctvrtka (prilet Ryiadh) a okruh severovychod, ted jsme preleteli z Dammam do Jeddah a premejslime jak to naplanovat. Jak budu doma, rozepisu kdyztak vic...

0 Citovat

A co tam dalsiho, kdyz jsi psala ze je to tak na 3 hodinky?

0 Citovat

jinak k SA..ted jsem si dopsal hodnoceni tohoto výletu na svuj web a umístil jsem ho jako 56 "nejlepší" z 68 výletů. Za mě velké zklamání, umocněné zejména tím, jak dlouho jsem čekal než se tam konečně dostanu. 

Je jestě někdo koho SA zklamala?

Za me vyjma 1-2 mist se jednalo o zajimavosti lokalniho vyznamu, kvuli kterým jsem sedel desitky hodin v aute..v sousednim Omanu kratsi dobu je toho k videni mnohem vice. Jedinym pozitivem SA jsou za me lide a dejme tomu Wasbah crater..naopak Farasan Islands a vubec cela oblast (ktera ma byt nejatraktivnejsi) od Mekky k Jemenu je celkem o nicem.

za 5 dni jsem mel odletat tam znovu, ale necham ty letenky propadnout..poprve v zivote (ano stali jen 800, ale i tak by me to nikdy nenapadlo) protoze proste tu dovolenou si posetrim na neco zajimavejsiho.

 

 

2 Citovat

Tak body zajmu se daji dopredu naklikat do mapy a clovek tak nejak vi, co ho ceka i kdyz uznavam, ze rano nasednout v Jeddahu do auta, po 4 hodinach se projit kolem Wahab crateru a za dalsi 4 hodiny chodit po Medine muze byt pro nekoho oser, lec zeme je to proste obri. Mimochodem ta hlavni mesita v Medine se da i dovnitr, vcera otestovano.

Spis ale ti "skveli lidi" jak tu na foru nekolikrat zaznelo. Ocenuju ze nas spis ignoruji, bal jsem se ze budeme poutat vic pozornosti. Ale co je skvelyho na nekom kdo se na silnicich chova jako totalni hovado, z aut tu bezne vylitavaj za jizdy odpadky a pohazuji to kolem sebe i ve mestech za chuze, na letisti a vsude jinde se tak nejak nekordinovane cpou. A zakladni sluzby jako treba ubytovani jak tu ne/funguji, to je na delsi vypraveni. Ve zkratce, kdyz na bookingu neco zamluvite, tak je to tak 50/50 ze opravdu budete spat tam kde jste chteli. Doporucuju vzdy se rovnou zkontaktovat s hostitelem a vse si potvrdit.

1 Citovat

Asi som bol v inom KSA :) U mna je to 1ka z 39 krajin. Vzdialenosti su to velke, ale to boli aj medzi parkami v USA.

Jeddah je bezne velke mesto, ale na den pobavi. V Yanbu by sa malo dat snorchlovat, ale na to ani nebol cas. Cesta medzi Yanbu a Al Ula bola scenericka, viem si predstavit, ze by som z hlavneho tahu zisiel k tym kadejakym horam, a stravil tam v stane kludne jednu-dve noci. Al Ula nema zmysel ani komentovat, podobne ako Beata, aj ja si tam viem predstavit 4-5 dni ... cele to okolie ma co ponuknut a je vizualne hodne zaujimave aj na svetove pomery.

Detto Shaqra a Ushaiqer. Nestihli sme este vecsie duny, ani "Kraj sveta" ... to vsetko v okoli Rijadu v ramci 2,5h cesty. 

Na bookingu som mal 6 hotelov a vsetko bolo na 100%.

K odpadkom ... ano vyhadzuju papieriky pocas jazdy, a tiez sa mi to nepaci, ale staci si pozriet fotky z akcii slovenskych Trash Heroes, a razom Saudi miestami vyzeraju ako poriadkumilovny narod. Ale ak mam byt korektny, taky saudsky bordel bezne vidno v Bulharsku, alebo na ceste z Tbilisi do Jerevanu hadam cela cesta zahadzana odpadkami. Takze Saudi v tomto smere nie su vynimocni :)

V KSA sme boli 10 dni, ani jeden den nebola nuda, a az na Rijad nemam co krajine vytknut. Jasne, ze co do pamiatok a prirodnych kras nemoze konkurovat Europe, ale pre mna to ziadna nudna diera nebola.

 

4