Ahoj,     SA tu jeste nema zadne vlastni tema v teto sekci. Nedavno jsem se vratil z vyletu po SA a planovani tohoto vyletu bylo rozhodne casove narocnejsi nez pri jinych cestach.      Absence informaci z mene navstevovanych regionu hlavne na jihu je samozrejme dana tim ze byla zeme donedavna uzavrena pro turisty a i tim ze Saudove nejsou zadni velci vyletnici:) jel jsem trasu: Praha - Atheny - Jeddah - Medina - Hijaz Railway - Al Wahbah Crater - "White Mountain - Rijal Alma - Abha - Bir hima Petroglyph - Najran - Wadi Lajab - Jizan - Farasan Islands - Al - Khoubah hot springs - Jizan - Jeddah - Atheny - Praha https://jorgus.rajce.idnes.cz/Sa...abie_2022/ pro zacatek kdyby se chtel me nekdo na neco zeptat, tak pls zde, popr i nekdo dalsi pokud prispeje s tim co videt tak budu rad.  Z ostatnich veci co jsem nejel a uvazoval jsem o nich, tak jsem nejel schvalne okoli Al Ula (pri podrobnejsim prozkoumani me to za ty celkove naklady nepripadalo cena/vykon optimalni), Edge of the world (nic extra) a skaly na severu (nebyl cas).      .

Saudska Arabie

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

Ta scenicka cesta z Al ula do Yanbu je prosim ktery usek? My jsme zamluvili ubytko v Umluj takze v Al Ais to budeme stacet k mori. A doufat ze tam cestoz do Yanbu take nejake snorchlovani uvidime. Divam se ze nejake vetsi kopecky jsou prave od Al Ais do Yanbu.

0 Citovat

Beáta napsal(a):

... Je tam výhodné přelétat s Flynas, my měli letenky za 20 Euro, příště bych volila letů víc ... 

Přelety byly odkud kam? U Flynas žádný let v žádném termínu za 20€ nevidím.

0 Citovat

Tak jsem zpět, pokusím se sepsat pár věcí, třeba někomu pomůže, bude to trošku delší.

Jeli jsme trasu: VIE-RUH, zde půjčení auta, přesun do Dammámu, návštěva  Bahraju, přelet s Flyadeal do Jeddah a severní okruh k Al Ule s odletem opět z JED. Celkem 10 dní.

1) Rijád: Přílet byl sice 15:30 ale letiště jsme opouštěli při západu slunce. Namířili jsme si to do čtvrti At-Turaif, což má být unesco site, ale ve skutečnosti spíš hodně posh čtvrť, kam se jezdí hlavně na jídlo. Oproti ceně za vstup uvedené na webu 100 SAR po nás (alespoň večer) chtěli 200+ s tím že jsou tam nějaké vouchery na jídlo. Jestli se na to někdo díval na mapě, tak to bylo celé přístupné jen z Bujairi terrace a i když jsme jeli směrem k welcome center k té pevnosti, tak nás tam stejně otáčeli zpět. Takže jsme se na to vyprdli a jeli na Kingdom Tower na vyhlídku, otevřená do 23:00.

2) Další den na asi 20 minut Masmak Fort, dále jsme v průběhu dne vyzobali věci z atlas obscura. Kaňon Mawan https://www.atlasobscura.com/pla...den-canyon za nás nemá smysl - plný odpadků, vody málo, možná v jinou roční dobu. Pigeon Tower https://www.atlasobscura.com/pla...eons-tower je také na chvíli, takže je na zvážení, zda se sem jen kvůli tomu táhnout. Oproti tomu Judah Thumb https://www.atlasobscura.com/pla...udah-thumb se nám hodně líbil. Hodinu před západem nikde nikdo. Vyplatí se i vyšlápnout na nedaleké skály https://goo.gl/maps/JBM3bQckwYstGkUe9. V Dammámu je skvělá budova Ithra https://www.ithra.com/en, kde se dá jít zdarma dovnitř s tím, že jen některé prostory jsou tam placené. Oproti tomu Murjan Island je taková zašlá pouť s vyhlídkovou věží páchnoucí po výkalech. Za první den 700km, ale díky tříproudým dálnicím to šlo relativně rychle.

3) Bahrajn: Místo SAPTCO busu jsem nakonec využil kontakt co se mi ozval v nějaké Bahrain skupině na FB. Za 45BHD to při 4 lidech vycházelo celkem o asi 800 kč levněji než autobus a hlavně byla výhodou rychlost (1:20 min) oproti 3h. Vyzvednutí před hotelem, dovoz před půjčovnu, pomoc s dokumenty k vízu (fejková rezervace letenek DMM-BAH),cestou pokec s rodilým Bahrajňanem. Kontakt zde, reaguje na mail i whatspp: https://www.facebook.com/airhometravels/

V Bahrajnu toho k vidění příliš není - pevnost, mešita, uličky starého města, strom života, souk. Všechno tak nějak už někde viděné, takže stát tak max pro odškrtnutí. Na jihu rozbombardovaná krajina pro milovníky industriálních věcí ale třeba ty ropné věže mi přišli malebnější v Ázeru, kde se po nich i dalo lézt, tady byly oplocené. Muzeum ropy zavřené. Marassi beach o víkendu za šílených 5BHD jsme raději vynechali a jeli na Aljazair beach, kde hrozilo více lidí (byli jsme víkend kdy se jela GP a pláž je kousek od okruhu) ale nakonec úplně v klidu. Vstupné 2BHD s tím, že v té hodnotě dostanete vouchery, které jsme pak vyměnili za kafe při západu slunce. Ještě předtím jsme samozřejmě zkoušeli penetrovat moře jinde a zadarmo https://goo.gl/maps/d6sz5KTCTvbLMM4Y9 ale odtud nás vykázaly zahalený holky, co tam akorát měly piknik. Cestou zpět do Manámy byl hezky slyšet ryk F1ček, u A´ali prohlídka tzv dilmun burial mounds, prostě kopečky hlíny, větší či menší...Za den jsme tam ujeli asi 180km. Auto půjčeno zde: https://goldensky-bh.com/

4) Poslední den na severovýchodě jsme jeli do oázy Al-Ahsa, cestou se vykoupali v Half Moon Bay. U Asfar Lake jsme se snažili dostat na toto místo https://goo.gl/maps/88pnw6wvaydJ2j5C8, ale cesta dost nepřehledná, na chvíli jsme i zapadli v písku, tak jsme to nakonec otočili. Co naopak můžeme doporučit jsou "jeskyně" tady https://goo.gl/maps/cqZgM3ygKWs29sbS9 (cca 60SAR). Pak jsme i z druhé strany na ten Quarah mountain vylezli.

Večer vrácení auta (Sixt), ve smlouvě 750km, měli jsme najeto 1200, nějak jsem to zakecal že mi borci v Rijádu za prostoje při vyzvedávání slíbili unlimited km, na přepážce řekl ok a okopíroval si smlouvu, tak uvidíme, zda si ještě něco strhnou. Příplatek byl 0,35 SAR za km. Přelet nabral zpoždění asi 50 minut.

5) Z Jeddahu jsme jeli k Al´Wahbah kráter  https://www.atlasobscura.com/pla...h-crater-2, cesta zabrala tuším kolem 4 hodin, ale líbilo se nám to. Nikde ani noha, akorát se tam odkudsi zjevil hlídač a zatrhl nám cestu dolů, že odtama minule museli tahat nějaké 3 saudy. Naznačoval něco jako dušení, že jsou dole plyny, ale spíš jim došla šťáva. Ten den bylo asi 35 stupňů. Dráždit jsme ho nechtěli a tak jsme šli asi 4 km vycházkou někam sem https://goo.gl/maps/3wG6rMYm79J2ofD67, výhled z vrchu je stejně asi lepší a je odtud i hezky vidět, kudma si v minulosti klestila cestu láva. Cestou do Medíny ještě výšlap random kopečku na západ slunka a večer už toulky Medínou. Šli jsme na náměstí k hlavní mešitě, byla tam opravdu tuna lidí, ale nikdo si nás příliš nevšímal. Byl to tuším gate 34 kde jsme se hlídače ptali, zda můžeme dovnitř. Řekl yes of course, vyzuli jsme se a prošli to tam, udělali nějaké fotky a s pár lidma si vyměnili pozdrav salam aleykum. Jestli je to opravdu pro non-muslims zakázané těžko říct, třeba tady už se objevují i informace o turistech v Mekce https://salaamgateway.com/story/...n-visitors a je to rok starý článek. Ujeto za den 600+

6) Ráno jsme si vyšlápli na panoramatický výhled na Mount Uhud, ale v těch 30+ stupních to byla trošku dřina. Dole pak kopec lučišníků a okolí a hurá zas na 3h do auta. Sopečná pole u Khaybaru (ve skutečnosti 80km od Khaybaru:) ) jsou bez SUV relativně nedostupná. My jsme dojeli co to šlo obyčejným autem, cca sem https://goo.gl/maps/HSAA7oR2HJmCWSEx6 a vylezli na tenhle kráter https://goo.gl/maps/3tmGVNAHJpdpJdtRA. Docela strašidelná ďoura do nitra planety a krásné výhledy do okolí. Nakonec jsme s naším obyčejným sedanem pojezdili i hranu tohodle kráteru https://goo.gl/maps/GZzaCXmw2bECvjhz6. Pak už jen přesun do Al Ula. Cca 530 km za dnešek.

7) Zrcadlová koncerní hala Maraya nedostupná bez lístků, ale u brány nám moc nejsou schopni vysvětlit jakých. Druhý den tu akorát hraje Seal. U jižní brány jsme to neukecali ale zadařilo se u severní - že si to jen vyfotíme a jedeme zpět. Harrat viewpoint - naprosto nepochopitelně otevírá až v 13h, stojí tam auto s hlídačem. Zrovna oba spali a ani klepání na okno je neprobralo, tak jsem se tam pokusili vetřít, ale přijeli další turisti a ti už je vzbudili. Bylo možné jít jen jakoby doleva od silnice. Jakmile šel člověk dál, tak už po něm šli. Vrátili jsme se sem na západ slunce a docela to tu žilo. Al Ula old town stojí za hodinovou prohlídku, ve visitor centru vás občerství kávou a datlemi, ale vstup na pevnost https://goo.gl/maps/WapFbikDcvzE7PLy7 je za krutých 70 SAR. I tak nám ale řekli, že ten den je vyprodáno což v jejich řeči znamená že věž byla zavřená :) Elephant rock, opět tupost, skála obehnaná plotem a otevíračka v 16h, ale dá se chodit kolem a lézt na okolní skály, odkud je na něj vidět daleko líp. Vracíme se sem po západu slunka, kdy to tu docela žilo a slon byl decentně nasvícen. DJ+bubeník, místní tancovali, dokonce se tu s náma daly do řeči i dvě holky místňačky a půjčili nám na zbytek večera noťas k dobytí mobilů.

8) Další den Hegra, asi nemá cenu představovat. My jsme si z toho upřímně úplně na zadek nesedli. Zastávka na 4 místech u každé památky 5 hlídačů, tady můžete ale o metr dál do pouště už ne. Ten transport busem z winter parku a zase zpět taky vůbec nedává smysl. Odjez k Hijaz Railway Trains https://www.atlasobscura.com/pla...ah-station uprostřed pouště, nikde ani noha, obehnáno plotem :) Naštěstí na několika místech servaný nebo převátý pískem, nikde nápisy o zákazu vstupu, šli jsme tedy do areálu plus oběhli i okolní kopečky. K večeru přijeli i místní a taky to příliš neřešili, takže asi ok. Večer příjezd do Umluj, 400km.

9) Spali jsme zde https://goo.gl/maps/bQ4o612sEH66i87V9 a ráno se koupali na nedaleké pláži. Hledali jsme nějaké lepší místo a tady https://goo.gl/maps/nBV699mV9H2ZepPq8 se nám zadařilo najít kousek krásně bílé pláže a i když korálové útesy apod tu moc nebyly, viděli jsme tu dvě docela velké chobotnice. Další spot jsme zkusili tady https://goo.gl/maps/uBogBgGujwp4to5s6 kde je hezký korálový útes plný barevných rybiček, viděli jsme tu dokonce želvu a rejnoka. Večer procházka po Yanbu, asi nejpříjemnější město co jsme v KSA navštívili.

10) Útěk před teplem pod vrcholky Jebel Jar příliš nevyšel. Bylo tu 33 stupňů. Hecli jsme asi 10 km vycházku k téhle skalní stěně https://goo.gl/maps/EyakBedQQmTGJ93y8 a našli pár čůrků vody a jezírko pulců. Po silnici dál k Medině pak vesnička Al Muburak stojící za prd. Otáčíme zpět na dálnici do Jeddahu, před západem slunka ještě jedno místo na koupání https://goo.gl/maps/DoQ2wRsneYGiAwn68, nicméně voda pouze lehce nad kotníky a spousta medúz. I tak se tu kolem nás proháněli dva menší rejnoci a jeden obří modrej krab chystající se k útoku. Večer příjezd do Jeddahu a omrknutí corniche s fontánou.

11) Jeddah za nás asi nejhorší místo. Staré město je opravdu staré, krom té hlavní uličky Souq Al Alawi to opravdu není hezká podívaná. Odpadky, zubožené kočky, smrad. Spousta domů obehnána plentou, asi to tu postupně opravují, tak uvidíme za pár let. Od flagpolu uprostřed kruháče vás vyžene hlídač (že private property), k hrobce Evy https://www.atlasobscura.com/pla...eve-s-tomb pouštějí jen muslimy. Pláže v okolí Obhur corniche pozavírané a v rekonstrukci, týden před startem F1 se ani nešlo dostat k plovoucí mešitě. Auto od Yelo vracíme na T1, zeptali jsme se zda nás nehodí na North Terminal a nou problem, takže můžete vyzkoušet svou autopůjčovnu. Jinak ceny taxiků cca 40 SAR (začíná se smlouvat na 80).

Když to shrnu, ten poměr km/zajímavostí je opravdu divokej. My ujeli na severovýchodě 1200km + 190 v Bahrajnu + 150 přesun do/z Bahrajnu a 2800 ten okruh z Jeddahu. Tedy asi 4400 což je 440km na den. Je zkrátka potřeba se řídit heslem cesta je cíl anebo pár let počkat a třeba zvídaví turisté objeví spoustu nových věcí podél těch hlavních cest. Případně to víc poskákat kombinací vlaky/přelety.

Jinak celkové náklady na osobu (při 4 lidech) byly 22tisíc, z toho:

Letenky: 3735,24 Kč

Víza: 3669,82 Kč

Půjčení aut, doprava: 4165,40 Kč

Benzín: 862,33 Kč

Ubytování: 4000,73 Kč

Jídlo: 2371,97 Kč

Vstupy: 1418,82 Kč

Ostatní: 1849,21 Kč

A tady odkaz na nějaké fotky, heslo je pivo!

https://eu.zonerama.com/KSA2023/Album/9568264

3 Citovat

Ještě ty trampoty s ubytkem, co jsem psal o pár příspěvků zpět, myslím že stojí za to si dávat pozor a vše si ještě ověřovat s hostitelem, takhle jsme opravdu nezažili, že by to v jiné zemi fungovalo. Snažili jsme se teda hledat spíš v nižší hladině do 400 SARů pro 4 a trošku se dívat i na hodnocení, ale vesměs nám přišlo, že tu jsou na sebe přísní a máloco se dostane přes 7*

1 noc: ubytko na druhé straně od letiště (70km), v podstatě jsme si chtěli jen ověřit, zda vše platí. Hostitel začal komunikovat až někdy odpoledne po příletu. Měsíc dopředu zamluvený pokoj pro 4 os řekl, že nemá a nabídl nám 2 lůžák. Zůstali jsme nakonec někde poblíž Kingdom Tower. Od Bookingu nakonec vyplacen rozdíl původní vs nové

2/3 noc: Dammám - tady vše ok

4 noc: Jeddah - letadlo nabralo zpoždění 50 minut a tak píšeme na ubytko, že přiletíme po půlnoci. Hroznej problém, chtěli nám to zrušit, že nebudou čekat ale nakonec jsme to nějak ukecali. Přijedem tam a úplně normální hotel s recepcí 24/7, těsně před náma akorát někoho ubytovávali. Wtf? Bylo to i se snídaní. Prý v 8 ráno nám ji přinesou ke dveřím. To se samozřejmě nestalo. Po naléhání přinesli o půl deváté dva boxy (množství jídla pro 4 ok) ale dva kelímky s džusem. Na dotaz proč nejsou 4 jen pikolík pokrčil rameny a odešel.

5 noc: Medína - čekání na pokoj dalších asi 45 minut po příjezdu. Pokoj pro 4 ale jedna queen bed a dva NErozkládací gauče. Museli jsme si říct o matračky a povlečení a jeden spal na zemi a tři na queen bedu. Platba 370, měli jsme jen 500, prý nám těch 130 za chvíli donese na pokoj. Když jsme se po půlhodině chystali na cestu do města, borec si vesele seděl na recepci s nohama na stole a neřešil :)

6/7 noc: Al Ula - zamlouváme na bookingu stany, z konverzace s panem domácím během cesty vyplývá, že stany nejsou, prý další večer. Tak ok, dnes v baráku, zítra stany. Dojíždíme do šílený barabizny někde v poušti, kde nám sděluje, že stany nebudou ani zítra. Už neřešíme a berem, toto byl teda totální hnus, ale aspoň se nám podařilo ty dvě noci stáhnout o 150 SARů

8 noc: Umluj - tady konečně vycházejí stany, ale nemají jeden pro 4 os. Cestou tedy domlouváme jeden stan pro tři a jeden pro jednoho komplet za 300 SAR. Na místě je úplně jinej člověk a chce asi 500 za oba. Po chvíli dohadování tedy ok, dva za 300 ale ať zrušíme rezervací na bookingu, načež není schopnej pochopit, že musí i on udělat confirm toho zrušení.

9 noc: Yanbu - checkin 16-18h, přijíždíme kolem 18h, pokoj není ready, jedem na večeři, vracíme se v 19h. Pokoj stále není, ale už nám ho aspoň ukázal. Jdem do města a na vodárku, vracíme se po 23h, pokoj připraven bez peřin a povlečení. Prý se to pere a bude za hodinu. Nechtěl cuknout ani korunu slevu a nám se už taky jinám nechtělo. O půl jedné ráno vítězoslavně přichází bangladéšan s povlečením a peřinama. Tady nakonec vyhádáno zpětně přes booking asi 50 SARů.

10 noc: Jeddah vše ok

Asi to prostě chce víc turistů, větší konkurenci a trošku se to tu dá do kupy nebo je to prostě jejich mentalita, těžko říct.

0 Citovat

Snazim se booknout SAPTCO bus z Dammamu do Bahrainu, ale na webu se mi vubec nedari najit ten spoj a ani jine mi nefunguji. Uz jsem jim pokousel psat, ale nikdo neodpovida. Netusi nekdo v cem by mohl byt problem?

https://saptco.com.sa/en-us/homepage

0 Citovat

Kupoval som v marci, bez problémov mi to išlo, skúšam teraz ale tiež mi to nefunguje... ta stránka má ale iný design ako mala vtedy, tak keď to updatovali tak tam asi niečo po....

1 Citovat

Ahoj, chystáme se ještě jednou vytěžit to roční vízum a letíme teď v listopadu na 6 dní. V plánu je okruh z Jeddahu na jih max do Jizanu a možná Farsanské ostrovy. Má to tam projeté ještě nekdo krom Jiri Sindelar a dal by případné tipy mimo ty co zmiňoval Jiri na začátku vlákna? Díky

0 Citovat

JL1: Jsem opravdu velmi zvedavy, s cim se vratis z tech Farasanskych ostrovu. Me to zklamalo, ale mozna jsem jen nemel stesti na to byt ve spravny cas na spravnem miste. Nemuzu ani rict, ze by mi treba Jizan necim utkvel v pameti, ale zase te od toho nechci odrazovat, protoze to treba ve tvem pripade muze byt uplne jine a mozna objevis nova, zajimava mista v okoli. V kazdem pripade zalezi, co na ostrovech budes chtit delat. Trajektem, ktery je zdarma, ale je na nej nutna registrace, priplujes do pristavu na hlavnim ostrove. Tam bych si najmul lodku a nechal se odvest nekam na koupani a snorchlovani. To pak muze byt pekny zazitek. Pokud si s sebou na trajekt vezmes i auto, pak muzes ten ostrov objet, ale nic zasadniho k videni tam neni. Nebo ja jsem to aspon nenasel. Je taky moznost si v pristavu auto pujcit, nebo najmout taxi, ale to jsou za me vyhozene penize, sel bych rovnou na tu lodku.  

0 Citovat

No ono je dost možné, že jednak na to už nezbyde čas a druhak zatím právě na to nikdo nedával pozitivní ohlas, tak je možné, že až do Jizanu to nakonec nedáme. Pokud jsou ty ostrovy o ničem (resp. jen o koupání), tak celý ten okruh zpět do Jeddahu chceme jet podél vody a tam se těch koupacích míst asi najde dost. Zatím jsem ty POI nějak narychlo naházel do mapy a máme to takhle: https://maps.app.goo.gl/HJJ7fvQ9X1MwozqB7

A to jsme vyhodili třeba Bir Hima Petroglyphs. Není tu někdo, kdo by to mohl porovnat? Zda raději Bir Himu a třeba přidat i Najran a vynechat Jizan?

A ještě bych se rád zeptal, ty zmiňované Al-Khoubah hot springs, to je toto?

https://maps.app.goo.gl/zyaHXatBw2qjnVC96

Díky

 

0 Citovat

ahoj, za nas Farasan taky zklamani (a to vyrizovani jizdenek na trajekt s autem taky ubralo zbytecne moc casu, jelikoz na den ktery jsme chteli jet meli pro auto volno jen v jednom smeru).

Naopak nas hodne bavila Fayfa a okoli a pak samozrejme Abha, kterou tam koukam mas.

Jizan sam o sobe spis taky o nicem, ale maj fajn corniche.

0 Citovat

Al-Khoubah hot springs - hele jako kdyz nemas jako my co delat posledni den pred odletem, tak mozna..jsou to takove umle ohranicene diry kde je horka voda a zbytky nejakeho puvodniho "welness centra"..spise to jezero bylo zajimave

Bir Hima Petroglyphs - ty jsme hledali dost dlouho, nejsou primo na tom parkovisti ale kousek jinde..mno a musis tomu verit ze je to stare techj nekolik tisic let..vypada to docela nove..ale okoli a celkove to misto samo o sobe super

Najran - ta pevnost je nova, hezka ale nova..ta archeologicka lokalita ve meste o nicem..:(

Souhlas Fayfa a okoli asi nej plus wadi Lajab plus Jizan a jeho corniche...ale je to takove saudskoarabske..vse o minimalne tridu horsi nez treba Oman..

0 Citovat

Aya+Jiri Sindelar: díky oběma. k těm hot springs, já si pak říkal, že vlastně asi není důvod, proč bysme ve vedru potřebovali horký prameny :) ale co mi teda nedá, fakt jsem to nenašel a ani z těch informací různě v článcích nejsem moudrej. můžeš jen poslat odkaz do mapy, kde přesně to teda je?

Jebel Sauda, nejvyšší kopec v KSA, to je taky dílo, až nahoru autem :) Nešel někdo tenhle trail?

https://www.alltrails.com/explor...static-map

0 Citovat

tady to je: 17.0354836N, 42.9895136E

my tam jeli jen kvuli tomu ze jsme nemeli na posledni den plan a do hor je to na jeden den daleko..na Farasenech jsme byli..takze jsme googlili a vyslo tohle..jako za me pokud fakt nevis co tak proc ne..koupat se tam stejne neda..jsou to bazenky na koupani nohou..ale jak jsem jiz psal tak to okoli je celkem hezke

trail jsem nesel...byl jsem jen na zacatku..podle toho co se pise je to nejlepsi znaceny trail v SA..ale zase jich moc neni..byl jsem na te hore autem..je tam jen vysilac..nic extra rozhled..jen par zalesnenych kopcu..:)

0 Citovat

Ahoj, jsme zpět z tripu, když to shrnu tak jih směrem od Jeddahu je krajina určitě rozmanitější díky podstatně vyšším horám a většímu množství zeleně, nicméně koncentrace památek vs najeté kilometry jsou dá se říct stejné jak severně od Jeddahu či okolo Riádu. Najeto 2200 km. Co jsme navštívili:

1. den: Jeddah - plovoucí mešita + corniche s Circuitem, kam se z jara nedalo dostat právě kvůli GP. Překvapuje mě, že okruh je permanentně za svodidly a osvětlen i když se tam nic nekoná a není to třeba jak v Monaku, kde si ho člověk může projet.

2. den: Přesun do Al Bahah. Cestou kolem Meky je už z dálky vidět ten 600metrovej panelák ale i přes chybějící cedule For Muslims Only jsme se dál než za úroveň 4th ring road neodvážili. Zkoušeli jsme se nějak přiblížit Mount Arafatu ale zastavily nás vždy separační parkoviště, takže tam asi poutníky sváží jen busem a hora není vidět ani nikde ze silnice nebo jsme to aspoň nenašli. Dobrá je silnice před Al Hadou, kde se nastoupá na 25kilometrech 1300 vejškovejch metrů, skály poseté paviány. Na konečné stanici lanovkové kabinky je pak vybydlenej hotel (údajně v rekonstrukci) a zezadu pootevírané dveře, tzn příležitost pro nadšence do urbexu jako je třeba tonic :) Jinak jsme v Al Hade ještě šli asi kilometrovou vycházku k vodopádu (https://maps.app.goo.gl/hRUBw2a4hX9EfSRE9) a zastavili jsme se i na této vyhlídce https://maps.app.goo.gl/JCtMuMmbd2ZQbPAk8

V Taifu akorát palác Jabra (https://maps.app.goo.gl/2EKBVAtRcuWCqU41A) a následně po silnici 205 (značené jako Tourist Road) do Al Bahahu. Cestou pár viewpointů. Krajina je to celkem hezká a je tam množství strážných věží, bohužel k těm pár co se nám líbili, jsme nenašli žádnou pořádnou cestu na výšlap. Vesměs nás dycky zastavil nějaký plot nebo vegetace. V Al Bahahu pevnost (https://maps.app.goo.gl/XK8prE56btL2JLZC9) nestojí úplně za placení vstupného do muzea. Ideálně jen proběhnout ty skalní domky okolo. Město je na útesu odkud se dá hezky koukat dolů, např. Prince Hussam Park a na náměstí je dobrej šíša bar k zakončení dne.

3. den: Skalní město Thee Ain se dá procházet zdarma a zřejmě kdykoliv. Našli jsme různé recenze, některé zmiňovaly vstupné a otevření až od 9h. Výšlap sem (https://maps.app.goo.gl/y5uLjunqJeMj2tjs5) byl docela zabijáckej a šlo spíš o pathfinding než že bysme věděli kudma nahoru. Pro zájemce kdyžtak nasdílím gpxku, nakonec jsme tam totiž jednu cestu, co se zřejmě používá našli a využili. Rial Almu asi netřeba představovat. Cesta nahoru do Abha je brutální, tam asi nějaké normy pro max. stoupání moc neřeší. Auto o 70 kw mělo fest problém, v půlce jsme mu museli dopřát oddech. V centru Abha procházka ale nic extra jsme nenašli.

4. den: Trapnej výjezd autem na oficiálně nejvyšší horu KSA Jabel Sauda. Vrchol je oplocenej ale brána byla rozvalená, tak jsme šli dovnitř. Hlídači si s náma podali ruku, řekli ať se kocháme ale ať nefotíme vysílače. Tak jsme tam posnídali. Byla celkem mlha, takže výhledy slabší. Chuť jsme si zpravili až u Jabel Ferwa (hike cca 7km/400m výškových po prašné cestě). Je to údajně nejvyšší hora Království, viz info zde: https://www.countryhighpoints.co...bal-ferwa/ Za proběhnutí stojí i toto místo (https://maps.app.goo.gl/LiNw8eQXh9fHEsQk7) pracovně jsme mu přezdívali Little Yemen. Spaní pro otrlé zde: https://maps.app.goo.gl/Ddg82XwpUBK8mb4q7 Chtěli jsme to ráno mít blízko do Wadi Lajab a tohle byla asi jediná možnost. 

5. den: Wadi Lajab je skvělé jak už tu víckrát zaznělo. Strávili jsme tam celé dopoledne. Na koupání je ideální jeho levá část. Silnice k Al Qahar (https://www.atlasobscura.com/pla...e-mountin) bohužel rozbombená cca od půlky (a asi ještě dlouho bude), ale našli jsme tam jeden parádní výšlap po hřebenech. Opět můžu pro zájemce případně nasdílet gpxku.

Čisté spaní v Addayer zde: https://maps.app.goo.gl/wbQhG2Mv9CEdwmot7

6. den: Fayfa Mountains jsou hezké a ty terasovitá políčka mi dost připomínaly Filipíny. Bohužel jsme tam nenašli žádnou delší vycházku, pokud se člověk nechce motat po silnicích a vyhybat autům. Takže spíš jen postupné zastavování na několika viewpointech. Dohrkali jsme se k moři do Dana Bay, a ač je tam silnice a infrastruktura hotová, pláže jsou rozbagrované a je to spíš nějaké mělké hnízdiště pro ptactvo a dost to tam smrdělo. Další pokus byla Baish Corniche (https://maps.app.goo.gl/A7Nkpx4dgc1WFUU96) ale opět celkem mělko, max půl metru hloubka, tmavej písek a voda spíš zakalená a jakmile člověk plaval dál za kamenné rozražeče vln, už po něm šel lokální Mič Bjůkenen na člunu :)

7. den: Koupání u 2 shipwrecků zde  https://maps.app.goo.gl/fDELAQDTQDYf2H8CA

Most přes lagunu je zavřený, tak je případně dobré si rozmyslet zda chcete být na severu či jihu. Severněji je menší shipwreck, dole ten větší, co je i vyfocen na googlu (https://maps.app.goo.gl/WQuxws4kH9pPSK6o6) ale je dál v moři. Na plážích jsou jakási vojenská stanoviště takže nás přišla po chvíli navštívit hlídka, ale jen se zeptali jak dlouho tu budeme.

Opravdu škoda, že nemají moc v přírodě značené nějaké hiking trails, protože ty hory za průzkum stojí, tak snad to saúdové časem trochu vylepší.

1 Citovat

[citace="Aguero "]

Ahoj,

dokázal by někdo říci, jak je to tam s chováním vůči ženám - cizinkám/turistkám? SA mne dost láká, ale jelikož jezdím s přítelkyní tak mne to malinko odrazuje :D

Co mne zajimá je, jestli musí být celou dobu zahalená od hlavy až k patě či stačí šátek, případně zda to jde i bez obojího? Co se týče hotelů - dvoulůžkový pokoj pro nesezdaný pár je problém? V případě, že má hotel vlastní pláž je problém pro cizinku se tam koupat? případně ve standardních plavkách či musí mít takové ty jejich burkini nebo jak se to jmenuje? 

Vím, že je to hodně dotazů ale SA je stále taková tajemná a co se týče female travellingu jaksi nepřehledná :D

Když bude mít někdo jakékoliv info budu rád :) 

[/citace

Proč ne s přítelkyní? SA od roku 2019 povoluje nesezdaným párům ubytovat se ve stejném pokoji. Tuhle informaci najdete úplně všude. S koupáním bych moc nepočítala, a jestli jo, tak třeba v neoprenu.

0 Citovat

Prečo v neoprene? Burkini kúpite na Aliexprese za pár eur..

0