Letíme do Istanbulu poprvé, máme 4 cele dny, tak jsem si rekla, ze 2x bysme mohli na lod. Ale nemuzu se rozhodnout, kam. Jestli vzit projizdku po Bosporu kratsi okruh na cca 90 minut, nebo jet az skoro na konec k Cernemu mori, to je i s prestavkou na 6 hodin.  Pak jsem koukala na jizdu trajektem do Eyüpu (slepé rameno Halič) na lanovku. Nebo jet do Marmaru na nejvetsi Princuv ostrov. Je tu nekdo, kdo byl takhle po lodich v Istanbulu a hodil mi sem nejake info, co se libilo, stoji za to? Jedeme s detma, takze nebudeme chodit 4 dny po mesitach, to by nedaly😇.  .

Istanbul - výlety lodí

Založila ve fóru Co vidět a navštívit

15 reakcí

Letíme do Istanbulu poprvé, máme 4 cele dny, tak jsem si rekla, ze 2x bysme mohli na lod. Ale nemuzu se rozhodnout, kam.

Jestli vzit projizdku po Bosporu kratsi okruh na cca 90 minut, nebo jet az skoro na konec k Cernemu mori, to je i s prestavkou na 6 hodin. 
Pak jsem koukala na jizdu trajektem do Eyüpu (slepé rameno Halič) na lanovku. Nebo jet do Marmaru na nejvetsi Princuv ostrov.

Je tu nekdo, kdo byl takhle po lodich v Istanbulu a hodil mi sem nejake info, co se libilo, stoji za to? Jedeme s detma, takze nebudeme chodit 4 dny po mesitach, to by nedaly😇.

1

Dobrý den, nevím, ve které části města budete bydlet, ale na projížďku po Golden Horn (tedy k lanovce) doporučuji využít loď MHD, jezdí ze stanice Eminönü z evropské části města. Cena 14,50 Tl/osoba. Z vrchu lanovky je hezký výhled. Na protějším břehu (kousek od Eyüpu) je soukromé muzeum Rahmi Koc, jsou tam skvělé exponáty, dá se vlézt do lodí, tramvají, vlaků, letadel... moc hezké muzeum, trochu podobné Národnímu technickému v Praze, dětem by se mohlo líbit ;-)

 

Zbytek posoudit nemohu, jen hodím ještě tip, že lodní mhd funguje skvěle mezi evropskou a asijskou částí města. Ve špičkách lodě jezdí i v intervalu kolem 15 minut.

0 Citovat

sice som to absolvoval uz velmi davno, ale tiez sme sli na okruznu plavbu po Bospore, tu kratsiu za par lir a teda v pohodicke to bolo. Tych 90 minut akurat. Uz len samotne plavby trajktemi z jednej strany Istanbulu na druhu stoja za to. Este mne sa celkom ratala vyhliadka z mrakodrapu Istanbul Sapphire

0 Citovat

Budeme bydlet v casti Fatih. Takze do Eminonu kousek. Jeste se tak vyznat v tom pristavisti, ktera lod kam jede, je to celkem roztahle🤦‍♀️😇.

1 Citovat

Dobrý den, klidně mi napište na michaelakourimska@seznam.cz

 

V pátek jsme z Istanbulu přiletěli, ráda Vám pošlu například i označení v mapách. Nicméně na každém tom terminálu jsou vždy světelné tabule v kolik co a kam odplouvá, do lodi nenastupujete sami,je tam pán,který Vás pustí. My se vždy ujistili na názvu cílové destinace a domluva úplně v pohodě. :-) směrem po Golden Horn to byl ten terminál u autobusového nádraží (procházelo se podchodem pod mostem),  u zastávky tramvaje je terminál, který je často využíván právě jako spojka s asijskou částí. 😉

0 Citovat

Pisu email.

1 Citovat

Určitě si před koupením samostatného lodního výletu vyzkoušejte cestu "MHD lodí". Je to extrémně levné a zážitek možná budete mít stejný. A pokud se rozhodnete kupovat lodní výlet, smlouvejte. Istanbul je super, užijte si ho! 

0 Citovat

@Dan_S - vidím že se "MHD lodí" dá dostat až třeba do Anadolu Kavagi, k ústí do Černého moře. Jak je to tam reálně v přístavu s jízdenkami, nalezením správného místa vyplutí "MHD", jízdními řády apod.? 

 

0 Citovat

Ja to googlim a davam si to do offline appky mapy.cz, takze uz tusim, z jakeho mola kam to jede. Jizdni rady nevim presne, ale z netu pisou kazdou hodinu, lod z evropske do asijske casti kazdych 15 min.

Jinak ti bude to prvni, co se budu ptat na recepci hotelu, a na Eminonu je Ičko.

0 Citovat

Rome2Rio mi vyhodilo jen jeden použitelný spoj z Eminönü do Anadolu Kavagi v 10:35...času na plánování ještě dost, jen jsem byl zvědavý, jestli někdo nemám čerstvou zkušenost.

0 Citovat

To je pravda, ten jede jen jednou, pak je v Anadolu 3 h pauza, nez jede zpet, takze rt je na 6 hodin. Ja jsem se na 80% rozhodla, ze Bospor pojedeme ten kratsi 90 minutovy na sunset, po chozeni po meste. A pak jeden den lodni MHD na Eyüp a 1 den na Princovi ostrovy- Büyükada Vsechno z Eminonü, snad to najdem, kdyztak Ičko to jisti.

0 Citovat

Vlastimil B. napsal(a):

@Dan_S - vidím že se "MHD lodí" dá dostat až třeba do Anadolu Kavagi, k ústí do Černého moře. Jak je to tam reálně v přístavu s jízdenkami, nalezením správného místa vyplutí "MHD", jízdními řády apod.? 

 

V Istanbulu je v každém "MHD lodním přístavišti" několik budov/bran. Z každé budovy jedou lodě určitým směrem. Nad vstupem do každé z budov jsou velké tabule s časem a místem, kam odsud příští lodě jedou. Spoje mezi nejvytíženějšími místy jsou velmi časté, řešil jsem vždy až na místě. U méně frekventovaného spoje bych si čas ověřil den předem, v každé budově je někdo z personálu, koho se lze zeptat. Je dobré se připravit na to, že zřejmě nebude mluvit anglicky.

Na jídlo v centru doporučuji tuto restauraci:

https://www.jidlonacestach.cz/re...-istanbul/

Vaří fakt špičkově.

1 Citovat

Inak keď na sa spomína sunset, tak za mňa čaj v Uskudar s výhľadom na Kiz Kulesi

0 Citovat

Maják Kiz Kulesi se ještě vloni na podzim opravoval a byl skrytý pod lešením a plachtami. V Üsküdar je na čaj super tahle knihovna:

https://www.jidlonacestach.cz/ka...-istanbul/

Turisty není až tak moc objevená. 

0 Citovat

Kdyz uz jsme u caje, nemate tip na nejaky rooftop v evropske casti v centru??

0 Citovat

Bohužel, já si vždy vybíral ubytování se střechou s výhledem, takže jsem seděl tam.

Pokud bych ale měl vypíchnout ještě dvě místa, tak já nikdy nevynechám:

https://www.jidlonacestach.cz/pi...cka-pizza/

a

https://www.jidlonacestach.cz/ma...-lahmacun/

Obě místa jsou specializované na jedno jídlo a lepší pide a lahmacun jsem nikde za ty roky nejedl.

0
15 reakcí