Na CL jsem našel jen málo informací o severním Španělsku. Podělíte se o své cestovatelské zkušenosti a doporučení? Kde se zastavit a co vidět v Asturii, Kantábrii, Baskicku, ... Díky.  .

Severní Španělsko z letiště Santader

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

8 reakcí

Na CL jsem našel jen málo informací o severním Španělsku. Podělíte se o své cestovatelské zkušenosti a doporučení? Kde se zastavit a co vidět v Asturii, Kantábrii, Baskicku, ... Díky.

1

Já tam šel jen svatojakubskou cestu (přes Pamplonu nebo severní větev z Luarky), ale zrovna jsem sledoval rozhovor s fotkami s Ivo Petrem, který od času 22:50 mluví o Asturii:

https://www.tvnoe.cz/porad/36641...e-pandemie

0 Citovat

Příští týden mě čeká cesta podél severního pobřeží Španělska, tak se po návratu ráda podělím! A do té doby ráda inspiruji od ostatních ohledně možností, kde zastavit :)

0 Citovat

My jedeme příští velikonoce. Plánuju už tři roky no původní letenku mi zrušil C19.

V plánu byl 1 den Santander, 3 dny Bilbao, 2 dny San Sebastian a mezi Bilbaem a SS navštívit Lekeitio.

Konec pak v Biarritz a odlet do beneluxu. Na ten příští rok ale máme přímo Bilbao.

Víc detailů za tím nemám naplánovaných a jsme spíš městské povaleči.

0 Citovat

Hory - NP Picos de Europa (Bulnes, Naranjo de Bulnes, Cain de Valdeon, Ruta del Cares). Ted tam bude asi jeste snih, ale v lete to bylo fajn. 

0 Citovat

Hlásím se zpět z roadtripu po severním pobřeží a tady pár tipů za mě, od Galicie po Baskicko (ne nutně v tomto pořadí:)):

Města, městečka, kulturní památky, vesničky

Santiago de Compostela, Oviedo + prerománské kostelíky v okolí, Bilbao + Biskajský most, San Sebastián, Cudillero, San Esteban de Pravia, San Andrés de Teixido, "Casas Indianas" v Colombres, Santillana del Mar, Covadonga, Getaria

Pláže, pobřeží, útesy

Praia das Catedrais, Playa del Silencio, Flysch - Playa de Sakoneta v Baskicku, Playa de Campelo, Gaztelugatxe, mys Ortegal a okolí

Hory, příroda

Picos de Europa (Entrelagos, výšlap do Bulnes, vesnice Sotres), jízda podél kaňonu Sil v Galicii (kláštery Santo Estevo a Santa Cristina, Pasarela do río Mao, Castiñeiro milenario)

Gastro

Vyzkoušet jednotlivé speciality daných regionů - určitě typická sidrerie v Asturii, ryby a plody moře (třeba galicijská chobotnice), fabada asturiana, pintxos v Baskicku, tarta de Santiago a spousta dalších!

Ostatní

Termály u Ourense, pravěké malby v jeskyních v Kantábrii a Asturii - tady pozor, že nejznámější Altamira není přístupná a člověk může vidět jen repliku, originální malby jsou k vidění v jiných jeskyních, třeba El Castillo nebo Covalanas... 

+ i samotná jízda po regionech mimo hlavní "highlighty" a obdivování přírody nebo typické architektury je zážitek sám o sobě, je to opravdu nádherná oblast

Jen poznámka - byli jsme teď v polovině března, takže před začátkem sezony, a všude jsme se dostali rovnou a bez rezervace, až na prohlídku jeskyně s malbami koupenou s předstihem. Ale v sezóně je hodně míst potřeba rezervovat dopředu - třeba i přírodních památek, které jsou ve výsledku zdarma. Nebo ne všude se člověk dostane sám svým vlastním autem, třeba k Entrelagos je zřejmě vjezd omezený. Tak na to případně pozor a doporučuju si u známých míst ověřit dopředu, jaké jsou možnosti vstupu.

5 Citovat

@kubisovakat: díky moc za poznatky :-), použijeme je při plánování našeho výletu.

0 Citovat

Paráda. Jedeme příští velikonoce. taky se určitě inspirujeme.

0 Citovat

Oživím tohle vlákno. Byli jsme první týden v červenci v Asturii a Kantábrii, cestopis je na https://www.cestujlevne.com/cest...abrie-3242.

Lidí málo na plážích, v památkách, městečkách, ... Jízda na dálnicích, okreskách i ve městech pohodová, žádný velký provoz, jen úzké silničky k některým odlehlejším místům vyžadují trochu víc pozornosti a opatrnosti.

Jiný jazyk než španělštinu jsme prakticky nezaslechli. S angličtinou se člověk moc nechytá.

2
8 reakcí