Pred pár dňami prišla informácia že od 01.04.2023 bude zakázané trekkovať v Nepále bez guide/ agentúry.  https://www.nytimes.com/2023/03/...g-ban.html https://economictimes.indiatimes...s?from=mdr Už to niekto z vás riešil? Ja mám kúpene letenky na október na 3 týždne a určite sme chceli ísť trekkovať samy. Aké sú možnosti? Poznáte nejaké dobré treky bez permitu/ guide, resp. kde sa stále bude dať ísť bez agentúry aj po 01.04.2023   vďaka za vaše názory/ tipy. M.   .

Nepal - zakaz trekkovani bez guide od 01.04.2023

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

1 reakce

Pred pár dňami prišla informácia že od 01.04.2023 bude zakázané trekkovať v Nepále bez guide/ agentúry. 

https://www.nytimes.com/2023/03/...g-ban.html

https://economictimes.indiatimes...s?from=mdr

Už to niekto z vás riešil? Ja mám kúpene letenky na október na 3 týždne a určite sme chceli ísť trekkovať samy. Aké sú možnosti? Poznáte nejaké dobré treky bez permitu/ guide, resp. kde sa stále bude dať ísť bez agentúry aj po 01.04.2023

 

vďaka za vaše názory/ tipy.

M. 

0

To je pro trekaře, kteří nechtějí chodit s průvodcem krajně nepříjemná zpráva (já tam naštěstí byl už 3x cca na měsíc a další cestu jsem neplánoval). Pokud je to jen trochu finančně únosné, doporučil bych si průvodce zaplatit, protože to, co je mimo NP nebo Annapurna Conservation Area, by byla jen slabá náhražka s vyhlídkou na velehory z velké dálky (pokud nebudou v mracích, ale v říjnu většinu dní nebudou v mracích).

Vyhlídky v okolí Káthmándú jsou asi super (pokud nejsou mraky) pro lidi, co nechtějí chodit po horách, ale pro mě by to moc význam nemělo. Asi bych šel, pokud bych odmítal průvodce, část Helambu treku až tam, kam by pustili. Hranice NP Langtang začíná nad 3200 m n. m. Většina cesty do té doby není nic extra. Jsou to hlinité cesty pro terénní auta mezi vesničkami po hřebínkách. Občas jsou tam i pěkné výhledy na terasová pole: https://eu.zonerama.com/liborste.../173698768

Pokud by jim nevadil průchod přes okraj NP Langtang, dal by se Helambu trek jít jako okruh (neúplný, závěr už v údolí). 1. den je asi půldenní přechod Shivapuri Nagarjun NP, kde by asi taky byl třeba průvodce (platilo se vstupné i dřív a hlídali to). Jinak je to zajímavé spíš pro lidi, kteří chtějí poznávat místní obyvatele než přírodu a velehory.

1
1 reakce