Ahoj, máte někdo tim kam na krétu ?  Krétu nemám zmapovanou, chtěl bych někde autme solidní v dojezdový vzálenosti od hezkých pláží jako je například Elafonisi kde pochopitelně těch hotelů moc není.  Případně jiná místa kde je tento typ koupání s bílým pískem a méně lidí.    .

Kréta - tip na hotel a dobrá lokace - poradil by někdo ?

Založil(a) ve fóru Tipy na ubytování

9 reakcí

Ahoj, máte někdo tim kam na krétu ?  Krétu nemám zmapovanou, chtěl bych někde autme solidní v dojezdový vzálenosti od hezkých pláží jako je například Elafonisi kde pochopitelně těch hotelů moc není.  Případně jiná místa kde je tento typ koupání s bílým pískem a méně lidí.  

0

Tak zrovna tam budeš mít lidí trošku víc... 

 

Doporučil bych za sebe oblast kolem Agios Nikolaos. Třeba hotel Ariadne / Mira Mare. Vyzkoušeno kdysi, spokojenost velká. Na sever i na jih máš spoustu přírody, prázdných pláží, náhorní plošina kolem vesnice Tzermiado je také krásná a ceny u farmářů luxusní, bez turistické přirážky. Naopak Matalu bych si už zopakovat nemusel.

0 Citovat

Nebyl jsem tam (ani dosud na Krétě), ale na doporučení jednoho mladého Řeka, kterého jsem potkal na výletě na Kypru, plánuju jako součást cesty na Krétu příští rok i nedaleký ostrov Gavdos, který pláže, kde je málo lidí, má a některé jsou s bílým pískem. Není tam ale moc infrastruktura a služby pro ty, kteří potřebují i nějaký komfort, výběr restaurací atd. Já tam budu kempovat na pláži. https://www.rental-center-crete....vdos-kreta

 

0 Citovat

Doporučuji západní Krétu, která je zelená, má krásné pláže a dle mého názoru i méně lidí. Navíc, jsou tam krásné soutěsky (a to nemyslím Samarii, kde je hlava na hlavě). 

Bydleli jsme v apartmánech na jižní i severní straně, hotely budou spíš ve střední a východní části Kréty, ale zkušenosti nemám.

0 Citovat

Kréta - záleží kam přiletíš, jak dlouho tam budeš, jak se míníš pohybovat a co tam budeš chtít dělat. Nějaká pěkná pláž bude všude.

Není zrovna malá, sám jsem si ji rozdělil na 4 dílky pro více návštěv a už po první vím, že budu muset vícekrát. Na severu v dosahu letišť čekej hodně hotelů, hodně lidí, plný pláže. Východ, západ a jih bude volnější, ale v sezoně budou plný i vyhlášený zapadlý pláže. 

Osobní zkušenost z nedávné návštěvy: Heraklion a Knossos jenom z nudy, Agios Nikolaos na zváženou - bydlel jsem tam, jako základna v březnu dobrý, dovolenou v sezoně bych tam nechtěl trávit. Pláže okolo pěkný, ovšem padne květen a budou plný. Dobrej východ=Sitia geopark. Auto od https://www.gorentacar.gr/en/ - s férovým jednáním a dobrým stavem.

Fotky mám tady, po rozkliknutí mají orientační popisky.

https://eu.zonerama.com/beliw/Album/9623357

https://eu.zonerama.com/beliw/Album/9615156

 

 

1 Citovat

Připojuji se k dotazu, uvítám případné tipy na zajímavé lokace, základny k poznání západní Kréty.

0 Citovat

Mali sme v lete auto, moje doporucenie:

Zaros - krasna typicka grecka dedinka, takmer bez turistov. Dobra prechadzka bola Rouvas Gorge. Hotel Keramos mal asi najlepsie ranajaky, co som kedy v grecku jedol. Domace "od babicky" na milion tanierikoch. Ale co ma tam najviac zaujimalo, bol olivovy olej z miestnej farmy - Kurtes.

Dalsie miesto, co stoji fakt za videnie je Preveli. Sice kopa turistov, ale vyzorovo riadna exotika.

Dalej klasika, Samaria, ale! Aradena kanon bol podla mna daleko daleko zaujimavejsi (az dychberuci), uz len tym, ze sa tam nepletie horda turistov popod nohy ... vlastne sme ich tam spocitali na jednej ruke :)

Elafonisi sice vyzera spoko, ale len 4 kilometre odtial je Kendrodasos (podla mapy.cz), bez ludi a prekrasna tyrkysova voda.

Dalsia pecka, ale hodne turisticka - Balos beach.

 

 


img-20220828-105611.jpg
img-20220829-153834.jpg
img-20220903-140517.jpg
img-20220902-112632.jpg
img-20220902-112739.jpg
img-20220830-173238.jpg

3 Citovat

Moc se mi líbilo Kournas Lake, dvoubarevné, sladkovodní. Světle zelená voda je teplá a tmavě modrá studená.

0 Citovat

Jako základnu k bydlení a koupání bych doporučil na jižním pobřeží západní Kréty Paleochoru. Není to město hotelových komplexů, malé, ale pořád dost restaurací, obchody k zásobení, pláž ucházející. V sezóně asi bude taky plno, červen (ale 2021) bylo jen pár lidí. Dal se jezdit lodí směrem na východ - Sougia, Agia Rumeli, i ten ostrov Gavdos. Příroda - Agia Irini gorge mj. A i Elafonisi je odtud kousek

0 Citovat

Kréta je hodně velká, takže pokud člověk nechce lítat jak blázen z jedný strany na druhou a trávit hodiny na cestách, tak určitě zvolit aspoň 3 místa a odtud vyrážet na poznávání ostrova. Já bych doporučila vybrat něco na jihu kolem města Plakias, pak sever Rethymno a pak buď hlavní město Heraklion nebo víc na východ Agios Nikolaos. Naposledy jsme měli ubytko jen v Rethymnu a právě v tom Agiosu a taky to šlo. Na Balos a Gramvousu jsme jeli lodí takovej celodenní výlet a zbytek objeli autem. Kdo má Krétu poprvý, tak určitě právě Balos, Elafonissi, Preveli, to sladkovodní jezero Kournas. Těch míst je strašně moc, já na Krétě byla 3x a ještě je tam pořád, co objevovat. Na úplným východě je krásná banánová pláž Vai, cesta vede kolem banánových plantáží, kde ty banány přímo koupíte. Náhodou jsme cestou přes vnitrozemí narazili  i na přehradu, to byla krása, nikde nikdo, jen kozy, kopce a klid :-)  Já ale na Krétě asi nejvíc miluju atmosféru měst, hlavně Agios Nikolaos a Rethymno, jen tak si sednout na kafe či na večeřu a kochat se, nasávat atmosféru. Naposledy jsem byla "za covidu" a to byl božskej klid.

Rozhodně bych se vyhla městům a plážím Malia a Stalida, to je turistický peklo typu Laganas na Zakyntosu.


sam-9029.jpg
sam-9053.jpg
sam-9090.jpg
sam-9158.jpg
sam-9199.jpg
sam-9227.jpg
sam-9237.jpg

0
9 reakcí