Ahoj všichni, dávám sem dotaz pro/za svou maminku, která velmi ráda chodí. Na podzim se vrátila z cesty do Santiago de Compostela. Byla z toho naprosto nadšená, šli přes 300 kilometrů a spali pod širákem a nebo v ubytování k tomu určenéme přímo v horách. Velmi jí láká Madeira. Přemýšlela jsem, že bych jí koupila letenky k narozeninám, nicméně já takhle nechodím a nevím, kde ty informace okolo hledat. Zajímalo by mě tedy, jestli je Madeira spíš na styl - mít někde jedno ubytování, jezdit autem a chodit na kratší tůry. Anebo jestli se dá projít nějak stylem, že se do civilizace nevrací, ale jsou to treky na více dní a spí se třeba v nějakých ubytovnách cestou ( Zkušení omluví, vím že tyhle ubytka mají název, ale nemohu si vzpomenout ).? Ta druhá varianta by maminku určitě lákala daleko víc.  Díky moc😊  .

Madeira pěšky?:)

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

4 reakce

Ahoj všichni, dávám sem dotaz pro/za svou maminku, která velmi ráda chodí. Na podzim se vrátila z cesty do Santiago de Compostela. Byla z toho naprosto nadšená, šli přes 300 kilometrů a spali pod širákem a nebo v ubytování k tomu určenéme přímo v horách.

Velmi jí láká Madeira. Přemýšlela jsem, že bych jí koupila letenky k narozeninám, nicméně já takhle nechodím a nevím, kde ty informace okolo hledat. Zajímalo by mě tedy, jestli je Madeira spíš na styl - mít někde jedno ubytování, jezdit autem a chodit na kratší tůry. Anebo jestli se dá projít nějak stylem, že se do civilizace nevrací, ale jsou to treky na více dní a spí se třeba v nějakých ubytovnách cestou ( Zkušení omluví, vím že tyhle ubytka mají název, ale nemohu si vzpomenout ).? Ta druhá varianta by maminku určitě lákala daleko víc. 
Díky moc😊

0

přechod Madeiry jde jít na mnoho způsobů, ale nejčastější je východ západ či naopak z Porto Moniz do Porto da Cruz/Canical/Ponta sao Laurenco, apod. nebo naopak (každá varianta má svoje +-). Většina poutníků, co to jdou v kuse, spí ve stanu (budto na ofiko tábořištích, nebo v případě jednotlivců/malých skupin není problém spát kdekoliv v přírodě), ubytování na trase moc není, tedy v civilizaci ano, a horských partiích, kde většina přechodových tras vede, ubytování prakticky skoro nejsou.

Pohodlnější varianta, kterou využívá naprostá většina lidí, je mít někde ubytování a jezdit autem na jednoltivé výlety. Není to taková romantika, ale je to mnohem pohodlnější, zejména když přijde špatné počasí (v autě jde snadno ujet jinam, pěšky moc ne, max stopem). Počasí na Madeiře bývá velice proměnlivé a někdy dost drsné (vichřice, prudké deště, sesuvy cest..)

Peší přechod je moc krásný, ale je třeba vzít veškeré vybavení na cca 5-7 dnů (pokud by to chtěla jít celé), v případě špatného počasí to umí být velmi náročný podnik. A i když je hezky, má trasa pořádné převýšení, ale to jestli má maminka ráda chození, tak si s stím určitě poradí :)


Na netu je hromada cestopisů či videí, na fcb je k tomu i pár českých skupin (česká madeira, treky a výměna kartuší apod.)

3 Citovat

Šel jsem pěšky z východu na západ se stanem loni koncem června a bylo to moc krásné. Goro to popsal dobře a něco ještě doplním. Počasí je v létě (asi od května) většinou příjemné a prší jen vyjímečně. Stan to chce, pod širákem by ve vyšších výškách (nebo v horských údolích) byla v noci zima. Kdo chce spát legálně, měl by si na webu zarezervovat místo v tábořištích, což asi bude třeba od loňska, kdy snížili dost kapacitu, provést s velkým předstihem u některých populárních míst (kontroly nejsou běžné, ale někdy jsou).

Najít si místo k přespání mimo oficiální tábořiště je problém hlavně ve střední části a většinou bude bez vody (od Pico Ruivo na západ je pramen až nedlouho před sedlem Encumeada). Přespání mimo tábořiště je asi tolerované a těžko někdo zkontroluje místo mimo silnici, ale tam když tak jedině bez ohně.

Kromě stopu, který není snadný, lze použít taxi a někde i bus. Ze sedla Encumeada jede min. 1 spoj dopoledne na sever k moři do Sao Vicente a min. 1 spoj odpoledne zpět. Nejvýchodnější úsek jsem si prošel na lehko na úvod s využitím busu z Funchalu. Cestou je nahoře několik restaurací.

2 Citovat

Dekuji moc obema 🙏🏽👍🏼

0 Citovat

Ahoj, na Madeiře jsem sice nebyla, ale moc doporučuju web Travellect.com, je tam itinerář pro trip na Madeiru a další země, zjistíš tam co a jak :)

0
4 reakce