Fiji (přidat Vanuatu nebo NC?)
Já většinou šnorchluju 20-30 minut, max. hodinu, když je to větší plocha. K tomu nějaká procházka po pláži a kratší plavání s kocháním se okolím. Na Nananu-i-Ra je krásná pláž s palmami v odlehlejší části bez civilizace, kam se musí jít kus pěšky a je to oblast s málo keři a stromy cestou. Ale voda je tam mělká na plavání, asi by šlo dojít v botech do vody opatrně na vnější stranu útesu. No ale jestli máš takový zvláštní vztah ke šnorchlování, jako že ti stačilo na Filipínách (a nebereš v úvahu, že se v různých regionech dost liší jak koráli tak ryby a že je možné s trochou štěstí pozorovat i něco většího), tak bude asi lepší neztrácet čas se zastávkou na Nananu-i-Ra a spíš zkus šnorchlovat někde na jiných ostrůvcích, kde bude víc při cestě. Jaké ostrůvky máš v plánu?
@NPB: Jezdí ten trajekt každý den?
Na šnorchlování jsem fakt neználek a vůbec vlastně nevím, že to může být různě po světě velmi rozdílné. Tak to asi zkusím... Jen mám to šnorchlování spojené s následným plýtváním času na pláži a tomu se chci vyhnout.
Jet ze Suvy severně do Nadi je nebo není dobré řeší? Ta Levuka se mi moc libí.
Rozhodně chci na Tuvalu a měl bych stihnout i Vanuatu.
loni jezdily Suva-Taveuni dvě firmy (Goundar a Interlink), skoro denně, obě zhruba 3x týdně, ovšem obě v pátek večer tam a v neděli zpět, k tomu dvakrát denně ca. 4h spoj Natovi-Nabouwalu. Levuku jezdil Goundar a nějaká místní firma. Osobně už bych volil jen něco jinýho než Goundar, to je fakt divná firma. Jel jsem Suva-Taveuni, tam jednu noc, a další den místní lodí na Vanua Levu, návazným busem do Savusavu, a večer bus/ferry combo do Suvy, ale v Natovi jsem nad ránem nepokračoval busem, a jel rovnou lodí do Levuky, tam odtud odpo combo loď/bus do Suvy, a ještě ten večer poslední bus do Nadi na letiště, kde se dá hezky vyspat.
Já na plážích nikdy neležím s výjimkou, když musím čekat v rámci nějaké celodenní tour, ale to bylo jen párkrát za stovky pláží v různých koutech světa. To už se raději procházím.
Severní cesta je v severovýchodní části v kopcích porostlých džunglí. Tehdy tam zrovna kvetly hodně tulipánové stromy, což mě dost uchvátilo, i když později jsem zjistil, že nejsou původní v mnoha oblastech tropů. V této části je i dost zatáček a bude to asi pomalejší, ale určitě krásnější. Tehdy tam nebyl v tomto úseku ani asfalt. Záleží taky na tom, jestli budeš chtít mít zastávky cestou a které.