Arménie
Díky za tipy, tyhle místa taky vypadají super. Ještě to budu muset promyslet.
Ad Martin - určitě, pokud se domluví anglicky, tak budu jen rád a můžu se optat na možnost celého dne.
Tak to nevím, já jsem ještě starší ročník, který z ruštiny maturoval, a týpek byl tak o 5-10 let starší než já, takže jsme šprechtili rusky...
Tak mám nabídku od místního řidiče za 30 000 AMD/80 USD na den. Přijde vám to hodně? Případně to můžu zkusit snížit na 50/60, což by podle GPT mělo víc odpovídat realitě. Sám však zkušenost s cenami nemám.
Přirážka pro neruskojazyčné... To záleží kolik toho chcete najezdit a za jakou cenu. Já preferuji tága přes epku, ale to je dle každého volba.
Pro představu - ceny z roku 2021, které jsem usmlouval/měl z Yandex aplikace...
Taxi na Khor Virap a zpět ... 7000 AMD
Taxi z Garni do Jerevanu ... 2000 AMD
Taxi z Hayravanku na Sevanank 2000 AMD
Taxi ze Sevenu do Jerevanu 7000 AMD
Taxi z Jerevanu přes Etchmiadzin na letiště 5000 AMD
Kilometr tam průměrně vycházel na 2-3 Kč. Občas i méně.
Psal jsem mu rusky, ale asi bylo poznat, že je to přes překladač :D Ještě můžu zkusit Yandex, ale přišlo mi lepší, domluvit si to dopředu.
Líbil se mi ten plán dát ráno Khor Virap, potom Garni a Geghard, třeba i symphony of stones a kdyby zbyl po obědě čas, tak i jezero Sevan. Tak nevím, jestli je to opodstatněná cena, vzhledem k počtu km.
edit: díky za zaslání orientačních cen, takhle by to asi celkově vyšlo levněji než ta fixní cena za den.. nemůže se ale stát, že bude problém sehnat taxi zpět z míst mimo Jerevan?
Tohle za 1 den? To budeš potřebovat fakt dlouhé dny a začít hned ráno, pokud se to dá vůbec stihnout. Když si nasčítám své ceny z roku 2021 (a to jsem bral ty nižší), že jsem někde kolem 25.000 AMD. Takže bych řekl, že to odpovídá, pokud je to za všechno, co jsi psal včetně Sevanu.
No, počítal jsem s tím, vyjet dříve kvůli Khor Virapu. Ještě jsem to u něj ověřoval a prý bychom musel vyrazit kolem 9:00 nejpozději, aby se stihl i Sevan. Pokud bych viděl, že to nestíháme, tak můžeme jezero odvolat. Cena by měla být za celý den, takže i včetně jezera.
Jen tam je bohužel jazyková bariéra, takže kdybych sehnal někoho anglicky mluvícího, tak to asi bude pro nás lepší. Ještě tam někoho takového měl jeden uživatel, už jsem mu psal soukromou zprávu.
Dvakrát jsem se vracel zpět do Jerevanu i stopem (se ženou), bez problémů a bez dlouhých čekání. Z Garni na Geghard a zpět jsme brali nějakého místního naháněče. Cenu už nevím, trochu jsem smlouval, ale byla rozumná. Dovezl nás tam, domluvili jsme se, že hodinu počká a pak zpět. Chtěl jsem mu dát půlku domluvené ceny u Geghartu, ale řekl, že až najednou. Vše v poho.