Ahoj všem. Chystáme japonskou sappuku a chtěl bych znát váš názor. Klasicky se to zvrtlo z nevinného odletu do Jižní Korei na 14 dnů na necelých 9 dnů v Japonsku. "Za pár stovek do Japonska" klasicky za několik tisíců a více přeletů. Koreu máme jakžtakž prochozenou, proto tam nepotřebujeme trávit tolik času. Důvody proč původně 14 dnů v JK neřešme. Několik let nás láká nejvíce Japonsko, proto to je asi ideální se tam otočit, ale...Zatím to máme takto rozhozené. Je to dobrodružství, ale i celkem stresující to takhle plánovat. Nechcem se ani moc o jednu destinaci ochudit. Názory? Oranžové jsou přesuny, zelené celé dny v dané destinaci. Mezi Tokiem a Osakou přejedeme Shinkansenem. Odlety většinou kolem 8 ráno, krom Okinawa, ta je cca 12:40.  .

Japonské seppuku

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

13 reakcí

Ahoj všem.

Chystáme japonskou sappuku a chtěl bych znát váš názor. Klasicky se to zvrtlo z nevinného odletu do Jižní Korei na 14 dnů na necelých 9 dnů v Japonsku. "Za pár stovek do Japonska" klasicky za několik tisíců a více přeletů. Koreu máme jakžtakž prochozenou, proto tam nepotřebujeme trávit tolik času. Důvody proč původně 14 dnů v JK neřešme. Několik let nás láká nejvíce Japonsko, proto to je asi ideální se tam otočit, ale...Zatím to máme takto rozhozené. Je to dobrodružství, ale i celkem stresující to takhle plánovat. Nechcem se ani moc o jednu destinaci ochudit. Názory? Oranžové jsou přesuny, zelené celé dny v dané destinaci. Mezi Tokiem a Osakou přejedeme Shinkansenem. Odlety většinou kolem 8 ráno, krom Okinawa, ta je cca 12:40.

iscreen-shoter-google-chrome-241126202022.png

0

Jako guru rychlovýletů můžu říct, že to Japonsko je fakt z rychlíku. Těch zajímavějších míst je tam celá řada. Jestli chcete vidět jen ty, tak OK. Kjóto je ale straně roztahané a za den stihnete tak dva tři větší chrámy. Ósaka naopak je hodně do moderna a dva dny možná příliš mnoho. Na Okinawu jeden celý den fakt není mnoho...

3 Citovat

No, já si v Japonsku nejradši půjčím obytný auto a jedu mimo turistická místa, ale na to nemáš čas a taky v prosinci bude chladno.

Místo jednoho dne v Ósace jeď radši do Nary, ta stojí za vidění. Osobně moc nemusím Kjóto, strašně moc turistů.

0 Citovat

Na tu Okinawu rovnou zapomeň. Jen vymotat se autem z Nahy je ve špičce na 2 hodiny. To nejzajímavější navíc začíná až zhruba od půlky ostrova dál na sever, kde teprve končí ta nejhustější zástavba. Za den stihneš maximálně ten hrad Shuri a vojenský památník. Já strávil na Okinawě 6 dní s půjčeným autem a i tak jsem to bral dost z rychlíku. Navíc letět z Osaky do Soulu přes Okinawu je zajížďka jako prase. Pokud jde o co nejlevnější přesun z Osaky do Koreji, tak se létá za pár korun do Busanu a pak to vzít KTX do Soulu klidně se zastávkou v Gyeongju.

Na Osaku bych nechal jeden den a ten ušetřený den bych dal na Kyoto. Soul na 3 dny, pokud tvrdíš že jsi tam už byl, vypadá taky divně ale budiž, dají se najít méně profláklé místa. 

1 Citovat

Samozřejmě že na takovou zemi jako je Japonsko jsou ideální 3 týdny, ale jak jsem psal výš, klasicky se to zvrhlo. Díky za tipy, tu Okinawu tedy nejspíš vynecháme a rozdělíme to kolem Tokia a Osaky. Přelet Osaka/Pusan nedává v ty naše termíny smysl. Do Soulu se dostaneme za podstatně méně napřímo. Klidně uvítám další tipy.

0 Citovat

Jedem asi taky podobný seppuku, uvítám nějaké komenty k itineráři.

1.den - přílet Osaka 11:00 - hrad, Dotonbori, Harukas300, ubytování na 4 noci poblíž nádraží

2.den - Nara a pokud bude čas, tak ještě kus Kyota

3. den - Kyoto

4. den - Hirhoshima + ostrov Miyajima (večer možná baseball)

5. den - Expo, přesun vlakem do Atami

6. den - půjčení auta v Atami, objet poloostrov a najít tam nějakou pěknou přírodu či onsen

7. den - výstup na Fuji, večer nějaký onsen

8. den - další příroda (Mt. Kinpu?), vrácení auta, návrat do osaky

9. den - zbytek Osaky, odlet 17:30

Na prvních 5 dní Kansai-Hiroshima area pass + icoca na lokální mhd

Následně nás ještě čeká přestup 6h v Shanghai, zvažujeme pokud zbyde energie, zda se aspoň na chvíli nevydat do města?

Díky

0 Citovat

Den 2 - Nara je tak na půl dne

Kjóto je velmi roztahané a všude jsou fronty na vstupy

Den 4 - Mijadžima je aspoň na půl dne a přes den je to tam samý turista. Lepší je tam přespat. Ten známý chrám je zajímavý při odlivu. Kombinace s Hirošimou se zdá nereálná, zejména pokud chcete i do Muzea míru, kde je tolik lidí, že se nedá projít.

Den 5 - četl jsem, že Expo v Japonsku má špatnou organizaci a velmi dlouhé fronty na vše. I v Dubaji to byla několikadenní záležitost. Takže buďto vynechat nebo minimálně jeden celý den a pečlivě rezervovat vstupy předem.

Den 7 - Fudži bývá často v mracích a těžko se dá takto od stolu naplánovat výstup na určitý den. Plus nejspíš bude potřeba zařídit permit. Ale to podle výšky.

Šanghaj - při 6 hodinovém přestupu téměř jistě nedostanete tranzitní víza, abyste se podívali do města. Mimoto čas k opuštění letiště bude potřeba aspoň 2 hodiny - bezpečností kontrola, fronta na víza, fronta na pasovou kontrolu. Teprve pak další hodina do města vlakem/metrem.

1 Citovat

Na Okinawu jeden den cajk, ale japonštější, plážovější a klidnější mi přijde Ishigaki. Na Okinawě mě zaujala zhruba ta nadzemka po městě, a zase nashle. Moc komerce.

Edit: aha, to už byly starý posty, tak nic.

0 Citovat

Celkově je to dost rychlovka a mě by docela mrzelo mít tam tak málo času, na druhou stranu zastávám názor, že na většinu míst je lepší se podívat aspoň na chvíli, když už to jinak nejde, než se tam nepodívat nikdy. 😆

V Kjótu se dá při troše dobré vůle vyznat v MHD, ale těch front bych se bál taky. 2, 4, 7, Šanghaj - souhlasím s Míchalem. 1 - ósacký hrad je z dálky hezký, ale je to přece jen kus betonu. Šel bych tam snad jen kvůli vyhlídce, ale zase z Abeno Harukas je lepší. 

1 Citovat

Bud tyden v rijnu, pozvi me na sake ..

0 Citovat

Mám podobný názor jako Michal...

2.den Nara je na půl (3/4) dne, pak se dá vrátit do Ósaky a vyjet si např. Umeda Tower, nebo to můžeš vzít přes Kjóto a min. si dát Fushimi inari. 

4.den Miyajima s Hiroshimou zvládnout jde, i když prohlídka muzea je pak jen letem světem.

6.den na Izu se můžete zastavit např. tady:

https://maps.app.goo.gl/TfSbjDWpWVvN29Vr9

https://maps.app.goo.gl/1UzU7nKP21JTPdpt8

https://maps.app.goo.gl/KxxHizLLmBW67by97

https://maps.app.goo.gl/g9CV7orcWoM3N4Lr7

https://maps.app.goo.gl/S9tR1Gbfrw9CtaBA9

https://maps.app.goo.gl/NfeacnbWB238p91d9

8.den kolem Fuji je spoustu vyhlídek. Pokud bude hezký počasí, tak to si to užijete. Mě se líbilo tady https://maps.app.goo.gl/dSAf7m86ycdMHFXcA

2 Citovat

Mıchal napsal(a):

Den 2 - Nara je tak na půl dne

Kjóto je velmi roztahané a všude jsou fronty na vstupy

Den 4 - Mijadžima je aspoň na půl dne a přes den je to tam samý turista. Lepší je tam přespat. Ten známý chrám je zajímavý při odlivu. Kombinace s Hirošimou se zdá nereálná, zejména pokud chcete i do Muzea míru, kde je tolik lidí, že se nedá projít.

Den 5 - četl jsem, že Expo v Japonsku má špatnou organizaci a velmi dlouhé fronty na vše. I v Dubaji to byla několikadenní záležitost. Takže buďto vynechat nebo minimálně jeden celý den a pečlivě rezervovat vstupy předem.

Den 7 - Fudži bývá často v mracích a těžko se dá takto od stolu naplánovat výstup na určitý den. Plus nejspíš bude potřeba zařídit permit. Ale to podle výšky.

Šanghaj - při 6 hodinovém přestupu téměř jistě nedostanete tranzitní víza, abyste se podívali do města. Mimoto čas k opuštění letiště bude potřeba aspoň 2 hodiny - bezpečností kontrola, fronta na víza, fronta na pasovou kontrolu. Teprve pak další hodina do města vlakem/metrem.

Jo, ta Nara je v plánu na půlden a pak ještě k tomu kousek Kyota. V Hirošimě to nějak zkusíme stihnout, co půjde. Muzejní typy zas tolik nejsme, takže možná bude stačit vomrknout bomb dome a víc věnovat ostrovu. V Dubaji jsme expo zvládli za den, tam kde byly větší fronty jsme buď nešli nebo až to k večeru opadávalo. I tak se tam daly najít zajímavé věci.

Tu Fudži teoreticky můžeme o den posunout podle počasí. Samozřejmě je to loterie, ale záměrně jsme sháněli letenky na data, kdy se tam dá ještě vylézt (cca do 7.9 myslím). Permit není potřeba a jen Yoshida trail má denní quotu hikerů. Půjdem jinudy, kde stačí registrace přes appku, příp. i na místě tuším. Díky za radu s tím šanghajem, to mě teda ani nenapadlo, že by nám to nedali. Zas AI mi tvrdí, že to dostaneme. Spíš nebudou síly tam někdy v noci běhat. 

0 Citovat

Ahoj, Japonské seppuku máme úspěšně 8 měsíců za sebou ale ještě jsem se nedostal k cestopisu natož k reakcím, sorry :-D Dost se nám ten itinerář proměnil, zkusím nějak sepsat. Nara je opravdu na půl dne, nemá cenu na to členit celý den, ačkoliv jsme tam byli asi 5 hodin, přesně nevím, dá se toho za ten den stihnout více. Pokud si vybavuji, odjížděli jsme do Nary kolem 12 h  a kolem 7 jsme byli v Kjotu na další aktivity. Cesta trvala možná 50 min oranžovou linkou jedním směrem.

0 Citovat

Tak my už to máme taky za sebou a vesměs to bylo podle plánů, co jsem psal výše. Jen teda to počasí bylo pekelný. Každej den 35 stupňů, na expu 37, ale bez letního termínu by nebyl možný (nebo jen obtížně) výstup na Fudži, kde nám počasí vyšlo ideálně. A taky díky moc za tipy od Puketapeho na poloostrově Izu. Kdyby měl někdo omezenej čas jako my, tak to může posloužit jako inspirace:

1.den - přílet Osaka 11:00, ale reálně jsme kvůli různejm průtahům vyráželi do města až kolem 16:30h. Takže akorát Harukas 300 + Dotonbori

2.den - Ráno do Nary, okolo 16h přesun do Kyota, kde už jsme stihli jenom proběhnout ulici s Gejšama (kde překvapivě žádná nebyla :) a okolí - Yasaka Shrine, Columbarium + povečeřet a vykropit několik lahví saké cestou po vykřičené čtvrti okolo ulice Kiyamachi, vlakem zpět do Osaky. Ale myslím, že ta Nara by s klidem zabavila i na celý den.

3. den - Dopo Shinkansenem na ostrov Miyajima, odpo Hiroshima - Genbaku Dome + muzeum, večer baseball Karps vs Dragons, návrat do Osaky

4. den - Znovu Kyoto, půjčení kol u nádraží a pak směr Fushimi Inari - nahoru pěšky, následně podél řeky po cyklostezce až do bambusového lesa v Arašijamě, což je spíš taková turistická past a člověk měl spíš poznávat chrámy v centru, kde ovšem to popojíždění na kolech by byl dost opruz. Po vrácení kol jsme se ještě prošli po čtvrti okolo Sannenzaka slope a konečně aspoň někde bylo totálně vylidněno.

5. den - Expo - oproti dubajskému organizačně nezvládnuté, přesně jak se traduje různě po těch internetech, večeř přesun Shinkansenem do Atami a bydlení v hotelu s onsenem Atami Spring Terrace Hotel

6. den - půjčení auta v Atami - Mt. Omuro, procházky po rozeklaném pobřeží s visutými mosty, 7 vodopádů, spaní kousek od Shirahama Beach

7. den - zbytek poloostrova Izu - pláž Shirahama, Tsumekizaki lighhouse, Ryugu sea cave, opice v Hagachizaki, Koganezaki park + pláž, příjezd do Fujinomiya

8. den - vstávačka 3:30, výstup na fudži, vrácení auta v Atami + shinkansenem zpět do osaky - těžkej den :)

9. den - Osackej hrad, oběd, cesta na letiště a odlet

Měli jsme koupený Kansai-Hiroshima area pass + po měste ICOCA kartu, shinkanseny do atami a zpět bylo jediné, co se muselo dokupovat extra.

5
13 reakcí