Fuerteventura. Morro Jable alebo Costa Calma?
Priatelia, ďakujem za názory k Amalfi, usporiadam si to (v hlave:-)) a snáď všetko dobre dopadne.
Rád by som si ešte vypočul vaše názory k novej téme. Morro Jable alebo Costa Calma? Sever nie, aj keď tam je tiež čo pozerať. Skôr mi ide o pláže a k tejto preferencii by ste ktoré stredisko uprednostnili? Vyhľadávam divoké pláže, nie slnečníkové, takisto veternosť - existujú miesta, ktoré sú ako - tak chránené pred vetrom?..... hoci v zásade mi vietor nevadí. Ako na pláž Cofete? - auto?, bus z Morro Jable?, organizovaný výlet? Zatiaľ zvažujem okolie v blízkosti Costa Calma (nie priamo), v dobrej dostupnosti k pláži Sotavento a Playa de Barca. Nejaké ďalšie tipy čo vidieť? Mestečko Butenceria? Požičanie auta asi áno,....
Ide o aprílový termín, neviem či je rozdiel napríklad vo veternosti v porovnaní s letnými mesiacmi. Ďakujem za všetky názory.
Byli jsme na Silvestra 22/23 tyden a vybrala jsem Costa Calma, ono prejizdet cely ostrov z jednoho na druhy konec zabere celkem cas, takze v Morro Jable mi prislo, ze pokud chci jezdit autem ruzne po plazich, tak to neni zrovna strategicke misto. Vitr vyznamne nefoukal, nic, co by vadilo na plazi. Na Cofete jsme jeli autem z pujcovny, kategorie economy, problem to nebyl, jedes pomalu opatrne, nejhorsi usek je na konci pred plazi, tam byly dost vyjezdeny ryhy, ale to je jen kousek, ti projedes opatrne krokem.
Mandre, díky moc(zase neviem reagovať priamo na príspevok).
Fajn, tiež si myslím, že auto a na Cofete opatrne, ono sa dá zastaviť (predpokladám) a výhľady stoja za to. S vetrom na Cofete treba počítať asi stále. Priamo na mieste ste požičiavali auto alebo ešte vopred kým ste boli doma? Na Silvestra teplota? - vzduch, oceán?
Auto vzdycky objednavam online predem, a na celou dovolenou. Je to nejlevnejsi…..co me dost prekvapilo, jak na celem ostrove bylo malo lidi pres Silvestra👌.
Teplo- tricko, kratasy cely den. Voda kolem tech 20° mela.
Miňo147 napsal(a):Mandre, díky moc(zase neviem reagovať priamo na príspevok).
@Miňo147: poslední příspěvek ve vlakne se nedá citovat a je to tak v pořádku. Ve fórech je to běžná věc. I bez citace je přece jasné, na co reagujes...
Auto se může nechat u restaurace 1,2 km před Cofete. Poslední úsek k pláži je se stejnými výhledy jako na pláži, takže to i stojí za procházku. Před 2 lety mi nejhorší úsek připadal výjezd do sedla cestou tam. Od začátku až do sedla je dost volných kamenů (mnohdy byly, myslím, ploché až 10 cm velké), které při větší smůle můžou proříznout pneumatiku z boku. Pokud budu na Fuerteventuře příště, asi pojedu 1 směr minibusem a 2. směr půjdu pěšky po stezce, protože rád chodím v přírodě. Tehdy by na to bylo ale dost teplo. Večer v Morro Jable bylo 35 st.C, když se tam dostal horký vzduch ze Sahary. Na druhou stranu na Cofete díky tomu nefoukalo.
Čítal som info, že nie všetky požičovne aut moju poistenie aj na plaž Cofete, práve kvôli ceste. Tiež zvažujem minibus z Morro Jable, jazdí 2x denne. Chcem sa opýtať na cestu späť, ktorá podľa toho čo píšeš sa dá absolvovať pešo? Chôdza mi problém vôbec nerobí, ale toto sa mi zdá už dosť od ruky a neviem či tam nejaká možnosť vracať sa pešo vôbec je...?
Divil bych se, kdyby na takové cestě platilo pojištění u jakékoli půjčovny (podobně většina půjčoven v zemích, kde je většina silnic vyasfaltovaných). Dobré bude, když nebudou půjčovny pokutovat za jízdu po takové cestě jako v některých zemích.
Četl jsem teď, že jízdenky na minibus se nedají rezervovat a je asi běžné, že se tam část zájemců nevejde (na stojáka neberou, někdo psal, že 10 se ten den nevešlo). Docela by mě zajímalo, jak to dělají při cestě zpět, když chtějí jet pozdějším busem lidi, co tam přijeli 1. i 2. busem. Možná musí jet zpět ti, co přijedou dopoledne, zase 1. busem odpoledne. Nebo možná mají zpáteční na jeden ze spojů.
Asi bych teda šel tam i zpět pěšky. Je to 7 km jedním směrem přes sedlo 350 m n.m. viz PR FV 55 Gran Valle - Degollada del Cofete - Cofete on AllTrails
https://www.alltrails.com/en-gb/...s_virality
To som čítal aj ja, 2 autobusy za den, ale môže sa stať, že ak ťa nezoberie ten v poradí druhý, si odkázaný asi na vlastné nohy :-) Inak medzi tými impozantnými horami by to bola pecka, len ktovie aké je to náročné.
Libor_S napsal(a):Divil bych se, kdyby na takové cestě platilo pojištění u jakékoli půjčovny (podobně většina půjčoven v zemích, kde je většina silnic vyasfaltovaných). Dobré bude, když nebudou půjčovny pokutovat za jízdu po takové cestě jako v některých zemích.
Četl jsem teď, že jízdenky na minibus se nedají rezervovat a je asi běžné, že se tam část zájemců nevejde (na stojáka neberou, někdo psal, že 10 se ten den nevešlo). Docela by mě zajímalo, jak to dělají při cestě zpět, když chtějí jet pozdějším busem lidi, co tam přijeli 1. i 2. busem. Možná musí jet zpět ti, co přijedou dopoledne, zase 1. busem odpoledne. Nebo možná mají zpáteční na jeden ze spojů.
Asi bych teda šel tam i zpět pěšky. Je to 7 km jedním směrem přes sedlo 350 m n.m. viz PR FV 55 Gran Valle - Degollada del Cofete - Cofete on AllTrails
Pozeral som si to, z Morro Jable mi to ukazuje na Gran Valle cca 2 hodky, vedie tam trasa. Tam mi to ale končí, hoci Cofete podľa mapky sa už nezdá byť ďaleko, ale netuším ako je to priechodné.
Libor_S napsal(a):Divil bych se, kdyby na takové cestě platilo pojištění u jakékoli půjčovny (podobně většina půjčoven v zemích, kde je většina silnic vyasfaltovaných). Dobré bude, když nebudou půjčovny pokutovat za jízdu po takové cestě jako v některých zemích.
AI vygenerovala:
- Pešo: Pre peší výstup je východiskovým bodom parkovisko "Parking départ randonnée Cofete", ktoré je pri nespevnenej ceste asi 3 km za Morro Jable.
- Trasa pešo: Prašná cesta vedie postupne do kopca až na Mirador de Cofete (cca 330 m.n.m.), odkiaľ je už pláž na dosah. Následne sa klesá do cieľa.
- Náročnosť: Cesta je dlhá (cca 3,5 km výstup + 2,5 km zostup) a slnečná, takže je potrebné sa na to adekvátne pripraviť.
- Odporúčania: Je dôležité zobrať si dostatok vody a primerané oblečenie, pretože na trase nie je žiadny tieň.
Ja osobne bych pesky nesla, neni kam se schovat pred sluncem, jako podle me neni co resit autem. Sice strasi, ale jede tam takto pomerne dost lidi svyma autama nebo z pujcoven. Pokud si alespon prumerny ridic, neni se ceho bat. Asi tam nekdo nekdy pichnul kolo, ale neni to nic silenyho. Ted jsme po hlinenych prasnych cestach jezdili na Sao Jorgi (Azory) a to je teprve adrenalin🤦♀️. Kde vede pulka silnic bez asfaltu v mape znacena jako silnice😇.
Ještě teda je varianta stopem, zvlášť na zpět, když se člověk nevejde do busu. Nejlíp asi požádat na parkovišti před odjezdem někoho, kdo nemá plně obsazené auto.
V pomalé rychlosti to zvládne odřídit asi každý, ale jde o to, aby byl člověk v případě potřeby schopný opravit si pneumatiku. Pokud bych měl hever, jsem schopný si ji vyměnit (jako kdysi v odlehlém NP Purnululu v SZ Austrálii), ale ten v autě z půjčovny asi není a dnes už nemá většina aut ani rezervní pneu. S tou soupravou na zalepení teda nevím, jak by se to v tom prachu na někdy úzké cestě dělalo (a průraz z boku asi často tímto opravit nejde). A ten hever je taky asi potřeba.
Zavolat si někoho by vyšlo dost draho a nevím, jestli by to kryla externí pojistka, která obvykle pneu kryje (ale na Cicar si ji moc lidí dělat nebude, když není spoluúčast). Když se tam auto porouchá (třeba i bez přímého vlivu špatného stavu silnice, ale to třesení nejspíš přispěje), pojistka taky neplatí a odtah si musí dotyčný zaplatit sám (zase stejná otázka případného proplacení z externí pojistky). Na nějaký větší průšvih raději ani nemyslet.
Taky jsem mnohdy riskoval ježdění s neplatnou pojistkou kvůli stavu silnice a stálo mi to za to, ale netvrdil bych jiným, že se není čeho bát. Nevím, jak jiné silnice na Sao Jorge, ale tu nejhezčí okolo nejvyšších sopek (tam porostlých zelenou trávou) jsem celou prošel pěšky a tam nebylo moc větších volných kamenů, od kterých by hrozilo poškození pneu. Povrch byl poměrně hladký, rovný a snadno sjízdný. Možná tam byl adrenalin, pokud byl nějaký úsek s korytem vymletým vodou po silném dešti, ale takový byl loni v červnu jen jeden a průjezdný.
Je tam opravdu dost silnic (a na Picu) taky, co bych nazvala kravi cesta- s rygolama, kamenama a dirama v asfaltu. Asi si byl jen na tech main road. ...to se neda s touhle na Cofete vubec srovnat. Reknu to takhle, je na kazdem, jak riskne jet mimo asfalt. A cesta na Cofete neni tak hrozna….nerikej, ze si nikde s autem z pujcovny nejel po hline, at uz na zpevnene parkoviste nebo vjezd k plazi ci nejakou vyhlidku. Muze se stat, ze pichnes i tam. To je zase pohled z druhe strany.
Cofete jsme dali v 1/22 bez problémů autem. Záměrně jsme brali SUV s vyšší výškou, ale potkali jsme tam i malá městská auta kategorie Fiat500. Bylo třeba trocha opatrnosti a rozum při výběru stopy s vyhýbáním se ostrým kamenům. Co by ale nastalo v případě proražení pneumatiky, by mohlo být na rozbití prasátka...(nicméně to se nám stalo i letos ve Francii na zpomalovacím retardéru asfaltové silnice o ostrou kostku, bůh žehnej Full insurance). Takže zvaž míru rizika a ochoty ho podstoupit, případné náklady nejspíše půjdou za tebou. Jak cesta vypadá aktuálně nevím, zapátrej na youtubu, nezřídka tam bývají videa z cesty na Cofete, před cestou r. 22 jsem si celkem podrobné prohlížel, třeba tam bude nějaké aktuální.
K druhé části dotazu....Morro Jable.... - rušné město plné lidí, samý hotelový komplex, ALE....pěkný prostorný pláže a promenáda okolo nich, jenže ... budou na nich lidi pro snadnou dostupnost. S autem ovšem vypadneš a po večerech se nebudeš nudit. Po ostrově jsme cestovali a každý den byli někde jinde, za mě zde je nejhezčí Cofete (koupací pláž to není) a laguna Sotavento - ta je blízko Costa Calma a mohla by být odpovědí na to kde být ubytovaný.
Opuštěná, pěkná, koupací, s větrolamy = tehdy v lednu pláž Mal Nombre mezi lagunou Sotavento a Morro Jable.
Fotky z této části výletu jsou na https://eu.zonerama.com/beliw/Album/8121625 , po rozkliknutí jsou u nich popisky odkud a lze si podle nich vytipovat místa k návštěvě. V celé galerii je mimo jiné i zbytek ostrova, který jsme stihli navštívit.
Mandre napsal(a):A cesta na Cofete neni tak hrozna….nerikej, ze si nikde s autem z pujcovny nejel po hline, at uz na zpevnene parkoviste nebo vjezd k plazi ci nejakou vyhlidku. Muze se stat, ze pichnes i tam. To je zase pohled z druhe strany.
Vždyť jsem psal, že jsem někdy na takových cestách jezdil, ale byl jsem si vědomý, že se to může pořádně prodražit. V některých případech to bylo aspoň s SUV (např. i na Cofete), které má trochu vyšší světlou výšku a větší a obvykle i mírně odolnější pneumatiky.
Nezpevněná parkoviště nebo krátké nezpevněné úseky (cca max. pár stovek metrů) by neměly znamenat neplatnost pojistky. Leckdy jsem v podmínkách půjčoven toto četl, pokud to přímo nějak řešily. I kdyby se něco stalo na takovém místě, není problém krátký úsek popojet i s píchlou pneumatikou. Jet s píchlou z Cofete by ale samozřejmě nešlo.
Jenom pro zasmání, dnes ráno píchlá guma na našem autě :)))
Tak to je jasný, musí se dávat pozor, i když někdy to nepomůže ani na silnici, viz. já dneska.
Na Cofete autem naprosto v pohodě, stejně tak na samý jih, na Faro de Jandia, nechápu, co strašného řešíte... stačí koukat na cestu a né na fejsbook :-). A jinak k těm plážím - dost se mi líbila ta v Ajuy, černý písek, dobře dosažitelná odevšad, procházka po útesech...
Nechápu, co je na mých příspěvcích nepochopitelné. Nepsal jsem, že se tam nedá dojet. Jak budeš teda řešit proraženou pneumatiku z boku těsně nad zemí? Podle mě si budeš muset zavolat odtahovku, což bude dost drahé. Určitě to bude dražší, než někde na asfaltce, ale hlavně účet nezaplatí půjčovna a nejspíš ani externí pojišťovna. Pokud by to byl jen defekt opravitelný lepící sadou v autě, zvládneš to zalepit i bez heveru? Máš s tím zkušenost? Zajímalo by mě, jestli je to reálně použitelné.
Jestli ti nevadí jezdit bez pojistky, tak v pohodě, ale většině lidí to asi vadí. Já nemám zkušenost z FB, ale vlastní, jak to tam vypadá.
Ta cesta tam není taková, že by si tam každý musel prorazit pneumatiku. Tak bych tím nestrašil. Je to normální šotolinová cesta, která se při minimální pozornosti dá projet bez nehody. Taky vlastní zkušenost. Poznámku o ježdění bez pojistky jsem v daném kontextu nepochopil.
Nepsal jsem, že si tam každý prorazí pneumatiku. I kdyby to byl jen 1 z 1000, je to reálná možnost. Pravděpodobnost defektu není nulová ostatně ani na asfaltu. Problém je v tom (jak tu už delší dobu diskutujeme a napsal to i Miňo), že půjčovny jízdu po nevyasfaltovaných silnicích zakazují. A když tam někdo jede, neplatí tam pojistka (je to podobné, jako když např. způsobíš nehodu pod vlivem alkoholu). Když se cokoli stane, jsi zodpovědný za celou škodu. Může se jednat i o poruchu auta nezpůsobenou stavem cesty, kdy těžko prokážeš, že by porucha nastala stejně. Minimálně odtahovku budeš platit ty. Přikládám část podmínek Pluscar a Autoreisen. U Cicar jsem to nenašel na jejich webu, ale v diskuzích jsem četl vícekrát, že to taky zakazují. Těžko existuje půjčovna, která nechává platnost pojistky na takových silnicích pro běžná auta, a to nejen na Kanárech, ale ve většině vyspělých zemích.
beliw napsal(a):Cofete jsme dali v 1/22 bez problémů autem. Záměrně jsme brali SUV s vyšší výškou, ale potkali jsme tam i malá městská auta kategorie Fiat500. Bylo třeba trocha opatrnosti a rozum při výběru stopy s vyhýbáním se ostrým kamenům. Co by ale nastalo v případě proražení pneumatiky, by mohlo být na rozbití prasátka...(nicméně to se nám stalo i letos ve Francii na zpomalovacím retardéru asfaltové silnice o ostrou kostku, bůh žehnej Full insurance). Takže zvaž míru rizika a ochoty ho podstoupit, případné náklady nejspíše půjdou za tebou. Jak cesta vypadá aktuálně nevím, zapátrej na youtubu, nezřídka tam bývají videa z cesty na Cofete, před cestou r. 22 jsem si celkem podrobné prohlížel, třeba tam bude nějaké aktuální.
K druhé části dotazu....Morro Jable.... - rušné město plné lidí, samý hotelový komplex, ALE....pěkný prostorný pláže a promenáda okolo nich, jenže ... budou na nich lidi pro snadnou dostupnost. S autem ovšem vypadneš a po večerech se nebudeš nudit. Po ostrově jsme cestovali a každý den byli někde jinde, za mě zde je nejhezčí Cofete (koupací pláž to není) a laguna Sotavento - ta je blízko Costa Calma a mohla by být odpovědí na to kde být ubytovaný.
Opuštěná, pěkná, koupací, s větrolamy = tehdy v lednu pláž Mal Nombre mezi lagunou Sotavento a Morro Jable.
Fotky z této části výletu jsou na https://eu.zonerama.com/beliw/Album/8121625 , po rozkliknutí jsou u nich popisky odkud a lze si podle nich vytipovat místa k návštěvě. V celé galerii je mimo jiné i zbytek ostrova, který jsme stihli navštívit.
Jo jo, tiež viac zvažujem Costa Calma a skôr pokojnejšie miesto, čo najbližšie k pláži Sotavento. Morro Jable ma vyrušuje už väčší turistický ruch a hotelové komplexy. A na Cofete sa už nejak dostanem :-))
mirjur napsal(a):Na Cofete autem naprosto v pohodě, stejně tak na samý jih, na Faro de Jandia, nechápu, co strašného řešíte... stačí koukat na cestu a né na fejsbook :-). A jinak k těm plážím - dost se mi líbila ta v Ajuy, černý písek, dobře dosažitelná odevšad, procházka po útesech...
Ajuy som si pozeral. Útesy super, ale mňa moc tie čierne pláže nebavia :-(
Tak sa Vás takto opýtam, aj keď je to možno neporovnateľné, neviem. Ak ste boli autom na pláži Playa Papagayo na Lanzarote. Tam som bol a cesta nič moc, prašná, ale určite podstatne kratšia. Dá sa aspoň v niečom porovnať s cestou na Cofete?
Byl jsem tam a cesta je mnohem lepší. Je na ní málo zatáček a malé převýšení oproti cestě na Cofete. Nebylo tam ani moc volných kamenů. Jediný nepříjemný úsek s mnoha kameny byl od kruhového objezdu k mýtné bráně (ale téměř bez zatáček a po rovině) a cestou zpět jsem jel raději za mýtnou bránou doleva, což je kousek na asfalt.