Turku vs tampere
Airbaltic nahodil akciu az do dalsieho leta.
Buduci rok by som chcel na 3noci skusit finsko.
Helsinky som zavrhol, tak mi ostalo tampere a turku.
Ktore mesto by ste odporucili navstivit v maji ?
Helsinky jsou nejlepší. Skvělá architektura, příjemná atmosféra, krásná poloha na ostrovech.
Pokud je to opravdu mezi Turku x Tampere, Turku je spíš vesnice, Tampere je město. Na druhou stranu z Turku se dá na pobřeží a ostrovy, Tampere má okolí méně zajímavé. Ale zase tam opravdu stojí za to industriální dědictví.
Jako všechno je to o tom, co hlavně člověka zajímá, těžko poradit. Zkusil bych AI, když jí člověk napíše svoje zájmy.
Sice jsem Tampere jen projížděl, ale připadne mi, že tam snad není nic historického.
V Turku aspoň mimo centrum hrad Turun Linna a vedle zakotvená loď Bore nabízející ubytování v kajutách i se saunou.
V létě pak může být skvělý cyklovýlet na ty okolní ostrovy bezplatnými i zpoplatněnými přívozy stejně jako do malebného městečka Naantali.
loď BORE je mega super, má dobré ceny a sauna asnídaně v ceně je super, kousek je pěkný hrad a do města stačí půjčit sdilene kola za pár eur a máte super zážitek, nicméně je turku tak na 1-2 dny max :) Tampere jé teké hezké na 1-2 dny a doporučím je zkombinovat :) či zajet do RAUMA - také stojí za návštěvu - nově zde myslím jezdí FLIX a má ceny mezi městy za pár eur :)
Tamnímu Flixu bude asi cenově konkurovat OnniBus.
I když jsem koukal, že to není tak levné jako před lety, kdy měli akci s jízdenkami po jižním Finsku za 1€ nebo třeba trasu Helsinki - Rovaniemi za 10€.
Pro mě bylo Turku příjemným překvapením. Určitě doporučím místo Villa Järvelä, kam se dá dostat i autobusem.
Hrad v Turku je málem na celý den. Ubytování na lodi Bore je super a přilehlé exponáty jsou taky zajímavé. Taky místní tržnice je fajn, hlavně all-you-can-eat menu. 🙂
Z Turku se dá levně dostat i na Alandy. Pluje tam denně v 8 večer Tallink za 19 eur. Plavba cca 4 hodiny.
Da sa pozicat bicykel a urobit okruh do Mariehamn trajekt, na bicykloch prejst na Vårdö (alebo Långnäs? uz si to presne nepametam), trajekt tusim ide priamo az na Torsholma, prejst na bicykli na Bolmö a trajektom na pevninu a tusim ide autobus naspet do Turku. Kedysi to bol pomerne oblubeny vikendovy vylet pre Stokholmcanov. Tie cesty medzi ostrovcekami su tam velmi pekne.