Helsinki
Ahoj všichni, je tu nějaký znalec Helsinek? Máte tip na nějaké rozumné ubytování (1 člověk, ne hostel) v docházkové vzdálenosti od přístavu (osobní trajekt do Tallinu) a ještě dotaz na trajekt - vyplatí se kupovat v předstihu, roste pak cena? Díky předem ;)
Třeba v kajutě “Viking Line ferry Viking XPRS - Night Cruise from Helsinki”. Toto ubytování najdeš na Bookingu.
Během tohoto noclehu se pluje 2x-3x mezi Helsinkami a Tallinnem.
Záleží jakým trajektem chceš jet. Některé firmy mají přístav v centru u tržnice a některé v přístavu, který je celkem kus západně od centra a musí se tam dojet z centra tramvají.
Doporučuješ ten v centru? Zatím nemám ani ty lístky, tak to můžu přizpůsobit. Ceny jsou téměř stejné. Levnější přes direct ferries, než napřímo, což mě překvapilo.
@Jakub Langer - lodě mám ráda, ale tohle asi ne, díky.
Jestli stojí stejně tak pak asi lepší ten přístav přímo v centru. Do toho západního přístavu jezdí Eckero, které tedy v minulosti vždy bylo výrazně levnější než třeba Viking Line, který jezdí do centra. Každopádně pokud budeš jezdit MHD a budeš mít třeba 24 hodinovou jizdenku za 10,60 tak pak je to jedno. Do toho západního přístavu je to tramvají z centra cca 20 minut.
Jinak v Helsinkách určitě doporučuji Loyly, 2 nádherné sauny přímo u moře, kde se dá rovnou ze sauny seběhnout po schodech do ledového moře. Chce to ale určitě rezervovat předem protože zájem je o to obrovský. Za mě nejlepší zážitek z jinak poměrně nudného města.
Dík, už jste to tady někde psali, že Helsinki ze skandinávských metropolí na poslední příčce :) Proto vymýšlím Tallin a ještě něco kolem. Viking line nevychází časově. Díky za doporučení Loyly, jdu to hledat :)
V roce 2024 jsem vyzkousel tento nocleh ve “Viking Line ferry Viking XPRS - Night Cruise from Helsinki” a bylo skvele na vyhledy, zvlast v dobe letniho slunovratu (bile noci).
Kajuta byla utulna s ciste povlecenou posteli, stolkem, zidli, TV, umyvadlem a sprchou. Lod se sice obcas plavbou chvela, ale zaspat se to dalo. Tenkrat se mi hodil vecerni nastup v Helsinkach a ranni vystup opet v Helsinkach, ale mozna by slo na konci noci vystoupit i v Tallinnu a tim usetrit za dalsi ferry Helsinki - Tallinn.
Ahoj, v Helsinkách jsem byl v pondělí na otočku z Tallinnu.
Tam Viking expres zpět eckero.
Cena byla stejná, kupoval jsem na začátku roku ale četl jsem že se časem mění, nemohu potvrdit.
A ubytováním neporadím ale kdybych měl vybírat trajekt, tak za mě lepší Viking.
Pestřejší nabídka v obchodě, Víc bufetů a celkově mi tam přišlo více možností.
hankaa napsal(a):Dík, už jste to tady někde psali, že Helsinki ze skandinávských metropolí na poslední příčce :) Proto vymýšlím Tallin a ještě něco kolem. Viking line nevychází časově. Díky za doporučení Loyly, jdu to hledat :)
Opodál je Turku a nespočet ostrovů s free trajekty...nic proti Tallinu, na jeden den super destinace a na bývalej východní blok velice civilizovaná země, ale být ve Finsku, nechám si EE na jindy :-)
Helsinki a Fínsko tiež nie, keby chceme byť puritáni.
Ale k veci. Ubytovanie mňa práve v Helsinkách prekvapilo, že je dosť lacné na severské pomery. My ideme v máji, ubytovanie máme v Hiltone Kalastajatorppa, ale teda je to ďalej od centra.
A nočná plavba by sa dala asi aj smerom na Ålandy. Akurát na mňa sú tie lacné kajuty trochu klaustrofobické.
Klaustrofobicky kajuta (i se sprchou) moc nepůsobila, ale to záleží individuálně.
Rozhodně několikrát prostornější než různé kapsle v hostelech.