Vietnam - itinerář na 14 dnů
Chystáme se teď v červenci do Vietnamu. Vím, není to úplně ideální období, ale střední Vietnam je údajně v pohodě. Je to první cesta do této země.
Už jsem si prošel nějaké cestopisy, konzultoval plán s AI, ale přesto bych se zkušenějších a zasvěcených zeptal, zda je tento plán v pohodě. Co (ne)vynechat.
Plán je takový:
přílet Danang —
4 noci Danang (pláž, relax)
4 noci Hoi An (město, výlety po okolí)
přejezd vlakem Danang - Dong Hoi
3 noci Dong Hoi (výlet do Phong Nha)
přelet Dong Hoi - Hanoj
4 noci Hanoj (město, možná Ha Long - podle počasí)
— odlet z Hanoje
Tempo spíš pohodové - jsme pánové ve středním věku.
Předem děkuji za jakýkoli názor, tip, radu.
Bez bab a bez dětí ok:-) Za mě, v Da Nang bych dal určitě cestu vlakem do Hue, to je super, už jen kvůli té cestě a pokud by byl čas, tak zpátky po Hai Van Pass, ale během 1 dne asi těžko. Hoi An za mě 2 dny max, resp. moře tam je lepší než v Da Nang, tedy tady bych případně zvolil ubytko u moře a do města dojížděl a zkrátil Da Nang. Pokud budete v Hanoji, určitě Ha Long dejte, je tam spousta agentur, kde lze koupit komplet cestu s lodí v různých kategoriích a cenách. Je to trap, ale vidět by se to mělo. Toť můj subjektivní pohled.
Nejlepsi pamatky jsou v Hue a okoli, more se mi libilo v Nha Trang. Doporucuji navstivit rezervaci Ninh Binh a projet se lodkou po rece Trang An - moc hezka krajina, pluje se uvnitr jeskyni a kolem chramu na ostruvcich v rece, Danang je nuda a na Hoi An staci jeden den. Na Halong Bay jsme prespali den na lodi, rezervace pres booking, zaridili i dopravu z Hanoje a pak do Ninh Binh
Na můj vkus ten plán působí jako velká nuda, ale chápu, že někdo preferuje odpočinek ve městech a na pláži lemované řadami vysokých hotelů. Já měl Danang jen jako základnu pro 3 výlety na skútru a zaujal mě tam akorát ten most s drakem chrlícím oheň (ale jinak pohodové město na poměry JV Asie). Hoi An mi stačilo na odpoledne a podvečer v rámci jednoho z výletů, kdy jsem se stavil i na jeskyně. Další výlet byl přes Hai Van Pass na pláž severně od něj a další na poloostrov severně od Danangu s procházkou v džungli s pozorováním opic (vzácných hulmanů). Z Hue byl pro mě nejlepší výlet do hor na jih minibusem s místní CK s výletem k vodopádu a na rozhlednu (lidí bylo minimum).
K podnětům výše bych se taky přikláněl. Ninh Bing má moc pěknou krajinu a na Ha Long jsem měl základnu v Cat Ba, odkud jsem měl celodenní lodní výlet nebo výlet na skútru. Ale při nedostatku času je asi lepší a jednodušší pojmout to turisticky, jak píše Cali.
Moc moc díky za rady a tipy.
Takže vynecháme nocování v Hoi An a ten vyřešíme v rámci výletu z Danangu, pak přesun vlakem do Hue (jízda vlakem mezi těmito městy je prý zážitek i tak). Pak tři noci v Hue (město a výlet do hor), tři v Dong Hoi, pak více času v Hanoji, abychom stihli Ninh Binh a Halong. Je to tak lepší?
Možná by stálo Hoi An i za víc času na okolí (což se když tak dá řešit i dalším výletem - silnice byla v pohodě), ale já preferuju přírodu a na víc tam už nebyl čas, protože mi končilo vízum a jel jsem do Laosu. Určitě tam ale zůstaňte do tmy. Asi ve více lidech bude lepší taxi, takže nebudete muset jet na skútru za tmy jako já. Bus ale asi večer taky jede. Jeskyně Van Thong a další vedle ale taky nevynechejte a dá se tam i stavit cestou do Hoi An.
Ty hory jsou jižně od Phú Loc a vodopád je zřejmě Xa Phú Loc. Vstup je silně regulovaný, pokud si dobře pamatuju jen s CK nebo průvodcem a ne ve vlastním nebo půjčeném vozidlu.
Asi rád lítáš, ale těch 400 km do Ninh Binh bude lepší vlakem viz příloha než na letiště severně od Hanoje a trávit spoustu času v dopravě ve městě a okolí. Z nádraží už je to kousek taxíkem do ubytka, kde to chce min. 2 noci (já byl asi 3). Edit: Pokud byste jeli nočním vlakem, dá se to hlavní stihnout i za jeden den a pak stačí 1 noc.
Lepší je bydlet v Ninh Binh (Tam cốc relax homestay & Food & Coffee - půjčovali kola zdarma a mopedem k řece Trang An Departure Boat Ticket), maršrutkou do Halong a pak maršrutkou Hanoj kvůli odletu. Je lepší udělat okruh než cestovat pokaždé z Hanoje kvůli času
V Hoi An jsme byli za covidu a nejezdili žádné autobusy do Danang. Cestou tam nas vzal černý taxi ale zpět jsme museli do místní cestovky v Hoi An která jediná zajistila místa v autobusu.
@ pokus: Vlak je jednoznačně lepší na takovou vzdálenost. Dong Hoi je na trase mezi Hue a Ninh Binh. Tam Coc (na mapy.cz Nam Hoa Lu) je nejlepší základna a ubytek je tam spousta.
Já jsem jel přímo z Cat Ba do Ninh Binh s vynecháním Hanoje, takže i tato možnost tu je pro ušetření času, pokud byste to chtěli pojmout míň turisticky a víc cestovatelsky. Hanoj můžete mít až na závěr. Otázka ale je počasí v létě na severu. Za trvalejšího deště by to nemělo smysl. Při předpovědi deště bych asi vynechal Ha Long úplně, což je snadnější při plánu výletu z Hanoje.
Edit: Ještě mě s ohledem na možnost víc deště na severu napadlo, že bych si nechal flexibilitu i v Tam Coc. Další ubytko bych nerezervoval a při trvalejším dešti 1. den po příjezdu bych si tam pobyt o den prodloužil, pokud by byla šance na lepší počasí další den.
Před covidem jezdil autobus č. 1 mezi Da Nangem a Hoi An. Ale končil myslím kolem 18:00. Průvodčí obíral cizince na jinak vysokém jízdném.
100 lidí, 100 chutí. Já bych dal aspoň 1 noc v Hoi An kvůli lampionům. Je tam hodně muzeí/domků a chrámů a pochodit to trvá. V Da Nangu se dá udělat výlet do My Son.
Jinak v červenci bych doporučil hory severně od Vietnamu. Bude tam chladněji a rýžová políčka v Sapě by mohly být hezky zelená.
Pokud máte zavazadla a museli byste je každý den tahat při přesunu na další ubytování, tak bych spíš doporučil styl hvězdice a z jedné základny dělat výlety.
Michale, styl hvězdice ale zároveň nedoporučuješ tím ubytováním v Hoi An. Tam lampiony lze vidět při odjezdu večer. Když dají celý den, město určitě stihnou. Na Ninh Binh je lepší stavit se cestou do Hanoje a jinde je hvězdice v tomto plánu vhodná jen na Ha Long z Hanoje.
V Sapě prší v červenci nejvíc z celého roku asi 460 mm a 26 dní v měsíci. Tam bych uprostřed léta nejel nebo jedině s větší časovou rezervou a čekáním na lepší počasí, i když zelené rýžové terasy jsou v létě nejlepší. Je to taky dost zajížďka a čas na to mít už nebudou.