Brazílie - itinerář leden 2027 15 dní
Chtěl bych se zeptat zkušených cestovatelů na tento itinerář - jednotlivec, mix městské turistiky a přírody, nejsem plážový typ. leden 2027 15 dní začátek a konec cesty Sao Paulo.
Den 1 (pátek) — přílet do Sao Paulo v ranních hodinách, let do města Curitiba (2 noci)
Den 2 (sobota) – Curitiba vlak Serra Verde Express train to Morretes a zpět
Den 3–5 — Vodopády Iguaçu (3 noci)
Ubytování: Foz do Iguaçu (brazilská strana)
Den 3 (neděle) – přelet Curitiba → Foz do Iguaçu (1 hr 20 min), brazilská strana vodopádů
Den 4 (pondělí) – Brazilská strana vodopádů
Den 5 (úterý) – Argentinská strana (celý den)
Případně prohlídka přehrady Itaipu nebo Macuco boat safari
Den 6–9 — Jižní Pantanal (3 noci)
Základna: Aquidauana nebo Miranda Leden: Období dešťů → více lodních safari, méně pěších túr, skvělé pozorování zvířat
Den 6 (středa) let Foz → Campo Grande (1 h 30), poté transfer (autobus?) do Aquidauany nebo Mirandy
Den 7 (čtvrtek) — Lodní safari + noční safari
Den 8 (pátek) – lov piraní, denní safari
Den 9 (sobota) zpět do Campo Grande,noc v Campo Grande (1 noc)
Den 10–12 — Rio de Janeiro (3 noci)
Den 10 (neděle) – let Rio de Janeiro (let 2 h) , Rio de Janeiro
Den 11 (pondělí) – Rio de Janeiro
Den 12 (úterý) – Rio de Janeiro
Den 13 (středa)– let do Sao Paulo, Sao Paulo (2 noci)
Den 14 (čtvrtek) ao Paulo prohlídka města
Den 15 (pátek) Sao Paulo odlet do Evropy
Canpo Grande na internetu hodně rozporuplných informací, v lednu deštivé období. Obtížná logistika. Pokud bych to vypustil, prosím o alternativu.
Prosím o komentáře / připomínky / zkušenosti ať délka pobytu v jednotlivých městech nebo výběr měst. Případně alternativy.
Děkuji předem.
@EM děkuji
Upravená verze:
Den 1 (pátek) — přílet do Sao Paulo v ranních hodinách, let do města Curitiba (3 noci)
Den 2 (sobota) – Curitiba prohlídka města
Den 3 (neděle) – Curitiba vlak Serra Verde Express train to Morretes a zpět
Den 4–5 — Foz de Iguaçu vodopády Iguaçu (2 noci)
Ubytování: Foz do Iguaçu (brazilská strana)
Den 4 (pondělí) – přelet Curitiba → Foz do Iguaçu (1 hr 20 min), brazilská strana vodopádů
Den 5 (úterý) – Argentinská strana (celý den)
Den 6–9 — Jižní Pantanal (3 noci)
Základna: Aquidauana nebo Miranda Leden: období dešťů
Den 6 (středa) let Foz → Campo Grande (1 h 30), poté transfer (autobus?) do Aquidauany nebo Mirandy
Den 7 (čtvrtek) — Lodní safari + noční safari
Den 8 (pátek) – lov piraní, denní safari
Den 9 (sobota) zpět do Campo Grande,noc v Campo Grande (1 noc)
Den 10–12 — Rio de Janeiro (3 noci)
Den 10 (neděle) – let Rio de Janeiro (let 2 h) , Rio de Janeiro
Den 11 (pondělí) – Rio de Janeiro
Den 12 (úterý) – Rio de Janeiro
Den 13 (středa)– let do Sao Paulo, Sao Paulo (2 noci)
Den 14 (čtvrtek) ao Paulo prohlídka města
Den 15 (pátek) Sao Paulo odlet do Evropy
Canpo Grande na internetu hodně rozporuplných informací, v lednu deštivé období. Obtížná logistika. Pokud bych to vypustil, prosím o alternativu.
Prosím o komentáře / připomínky / zkušenosti ať délka pobytu v jednotlivých městech nebo výběr měst. Případně alternativy.
Děkuji předem.
V Curitibě jsem byl a přišlo mi to příjemné, poklidné se spoustou parků, ale to bylo v rámci dlouhé cesty, kdy jsem potřeboval občas odpočinek. Do 15denní cesty bych tam den navíc nepřidával. Jedině že byste chtěli mít dost času na srovnání se s jetlagem, což je při letu na západ problém spíš jen pro ranní ptáčata.
Od půlky prosince do cca konce ledna mají v Brazílii hlavní školní prázdniny a období, kdy si nejvíc berou dovolenou, takže bych nedoporučoval jet do populárních letovisek u moře (což v plánu nemáš, ale kdybys hledal náhradu za Pantanal).
Na Sao Paulo podle mě stačí půl dne a v roce 2013, kdy jsem tam byl, sami Brazilci varovali, že ani centrum není bezpečné, pokud je to místo s málo lidmi (např. nějaký park, ale i u budov o víkendu). V Riu jsem strávil (včetně celodenního výletu do NP Tijuca) 5 dní v roce 2011 a přišlo mi to jako úplné minimum a klidně bych tam strávil další dny znovu, což nutně nemusím u žádného jiného velkého brazilského města, kde jsem byl (jen v Salvadoru den klidně znovu, byl jsem od Manausu po Porto Alegre v mnoha městech).
S Pantanalem neporadím. Je to asi cestovatelský oříšek zvlášť v období dešťů. Při plánování poslední cesty jsem o něm uvažoval někdy na duben či květen, ale musel jsem ji zkrátit. V podobné krajině v Los Llanos ve Venezuele jsem byl v období sucha a upřímně bych tam v období dešťů nejel. I v peruánské Amazonii jsem byl v období sucha s nejnižší hladinou vody a taky to bylo mnohem lepší. Já raději chodím, než trávím čas jen na loďce. Tehdy koncem listopadu jsem potkal českého průvodce se skupinou turistů na Ilha Grande, kteří měli namířeno do města Bonito, které leží na jihozápad od Campo Grande. Bylo to už období dešťů a pán tam jel opakovaně. Zkus se na to když tak podívat.
Mesto Curitiba pusobi vice evropsky nez brazilsky, ale na jeden odpocinkovy den by to snad slo.
Z vlaku Serra Verde Express budou jiste krasne vyhledy, i kdyz zpatecni jizdenka v nejnizsi tride neni zrovna nejlevnejsi.
At je to pestrejsi, mozna bych pridal i jednodenni navstevu Paraguaye (ruch Ciudad del Este a "neturisticky" vodopad Saltos del Monday).
K Pantanalu se vyjadrovat nebubu, protoze jsme byli jen na severu okolo mesta Caceres ve state Mato Grosso a v San Matías v Bolivii. Stat Mato Grosso do Sul a jeho hlavni mesto Campo Grande jsem jeste nenavstivil.
V Rio de Janeiro to bude jiste bajecne se spoustou krasnych mist, ale behem te nedele bych nedoporucoval centrum mesta, bude temer liduprazdne, tedy mene bezpecne nez v jine dny.
Pro ubytovani Sao Paulo pusobi privetiveji spise okoli Avenida Paulista nez samotne centrum mesta.
Do Sao Paulo se hodí jet v neděli, Avenidu Pavlista cca 10km policajti zavřou a hlídají, aby se lidé mohli bezpečně procházet a běhat. V Muzeu of Art (hodí se navštívit) se vstupenky kupují na místě online, po zaplacení ukážete potvrzení a vydají vám vstupenku. Úschovna zavazadel je železná bedna zamčená na zámek s řetězem. Rozhodně jsem se necítila bezpečně. Byli jsme tam jen jeden den, kdy jsme čekali na večerní let a bohatě stačilo. Jinak obyvatelé nás sami upozorňovali kam nejít (např. ve městě Salvador de Bahia - UNESCO).
Děkuji oběma za cenné připomínky.
@Libor_S
V Curitibě jsem byl a přišlo mi to příjemné, poklidné se spoustou parků, ale to bylo v rámci dlouhé cesty, kdy jsem potřeboval občas odpočinek. Do 15denní cesty bych tam den navíc nepřidával. Jedině že byste chtěli mít dost času na srovnání se s jetlagem, což je při letu na západ problém spíš jen pro ranní ptáčata.
Curitiba je plánována jako odpočinek po dlouhém letu z Evropy. Jsem ranní ptáče. Je to na srovnání s jet legem (já málokdy usnu v letadle) a aklimatizaci.
Není to úplně must-see, případně to vypustím.
Dalším důvodem je, že Sao Paulo chci nechat na konci pobytu, nechce se mi jet dvakrát z letiště do centra Sao Paulo a zpět.
Od půlky prosince do cca konce ledna mají v Brazílii hlavní školní prázdniny a období, kdy si nejvíc berou dovolenou, takže bych nedoporučoval jet do populárních letovisek u moře (což v plánu nemáš, ale kdybys hledal náhradu za Pantanal).
Pobyt v letovisku nevyhledávám, nesnáším plné pláže a křik okolo.
Na Sao Paulo podle mě stačí půl dne a v roce 2013, kdy jsem tam byl, sami Brazilci varovali, že ani centrum není bezpečné, pokud je to místo s málo lidmi (např. nějaký park, ale i u budov o víkendu). V Riu jsem strávil (včetně celodenního výletu do NP Tijuca) 5 dní v roce 2011 a přišlo mi to jako úplné minimum a klidně bych tam strávil další dny znovu, což nutně nemusím u žádného jiného velkého brazilského města, kde jsem byl (jen v Salvadoru den klidně znovu, byl jsem od Manausu po Porto Alegre v mnoha městech).
Děkuji za upozornění, pobyt v Rio prodloužím. Socha Christ The Redeemer má být v rekonstrukci od srpna 2026 do května 2027. Vstupenky mají být k dispozici, chtějí snížit počet návštěvníků na polovinu běžného stavu.
S Pantanalem neporadím. Je to asi cestovatelský oříšek zvlášť v období dešťů. Při plánování poslední cesty jsem o něm uvažoval někdy na duben či květen, ale musel jsem ji zkrátit. V podobné krajině v Los Llanos ve Venezuele jsem byl v období sucha a upřímně bych tam v období dešťů nejel. I v peruánské Amazonii jsem byl v období sucha s nejnižší hladinou vody a taky to bylo mnohem lepší. Já raději chodím, než trávím čas jen na loďce. Tehdy koncem listopadu jsem potkal českého průvodce se skupinou turistů na Ilha Grande, kteří měli namířeno do města Bonito, které leží na jihozápad od Campo Grande. Bylo to už období dešťů a pán tam jel opakovaně. Zkus se na to když tak podívat.
Pantanal vypouštím z programu. Co jsem se díval na aktivity, v podstatě jízda na koni a plavba na loďce, ca. 2 hodiny brzo ráno a pak 2 hodiny pozdě odpoledne. To nemusím.
Místo Pantanal se podívám na Paraguay nebo možná jet do Salvadoru.
@Jakub Langer
Mesto Curitiba pusobi vice evropsky nez brazilsky, ale na jeden odpocinkovy den by to snad slo.
Z vlaku Serra Verde Express budou jiste krasne vyhledy, i kdyz zpatecni jizdenka v nejnizsi tride neni zrovna nejlevnejsi.
Na ten vlak se díval, je to dražší.
At je to pestrejsi, mozna bych pridal i jednodenni navstevu Paraguaye (ruch Ciudad del Este a "neturisticky" vodopad Saltos del Monday).
Děkuji za tip.
V Rio de Janeiro to bude jiste bajecne se spoustou krasnych mist, ale behem te nedele bych nedoporucoval centrum mesta, bude temer liduprazdne, tedy mene bezpecne nez v jine dny.
Vychází to na víkend. Já budu bydlet v nějakém hostelu, počtám s tím, že bude společné aktivity s ostatními spolubydlícími.
Pro Rio jsem našel doporučované čtvrtě: Ubytování : Botafogo nebo Flamengo.
Pro ubytovani Sao Paulo pusobi privetiveji spise okoli Avenida Paulista nez samotne centrum mesta.
Děkuji za tip. Pro Sao Paulo jsem našel doporučované čtvrtě: Ubytování: Vila Madalena nebo Paulista.
Ještě jednou děkuji.
Pripnem sa sem :) máme 13 celých dni na mieste v období okolo veľkej noci 2027, prílet aj odlet Sao Paulo.
Planujeme to vziať zľahka a prejsť po pobreží medzi Sao Paulo a Rio - ubytovanie asi Paraty a Ilha Grande. Pláže, šnorchlovanie, krátke treky napr k vodopádom alebo prírodnému kamennému tobogánu, krátku časť Caminho do Ouro.
Rozmýšlame či pridať Rio. Na jednu stranu nemáme radi veľké mestá a davy ľudí, ale zrovna Rio ma láka kvôli prírode.
Druhá otázka - kde stráviť Veľkú Noc? Bol tam niekto cez sviatky a má nejaké odporúčanie?
@Jakub Langer
@Libor_S
Prosím jsou jiné alternativy místo města Curitiba?
Vypustit Curitiba, jet rovnou do Foz do Iguaçu a následně zakomponovat Belo Horizonte nebo Salvador?
Nebo Florianopolis?
Pobyt v Rio de Janeiro je nyní 6 nocí po zrušení Pantanalu.
Děkuji.
To radši ten Salvador, kde je navíc období sucha. Můžeš jet do Chapada Diamantina, kde je krásná různorodá příroda. Belo Horizonte asi za návštěvu nestojí (byl jsem jen velmi krátce) a nedaleké Ouro Preto by stálo za vidění, ale ne na vrcholu období dešťů.