Kolumbie
Jo a ještě k té Mince - určitě bych doporučil se ubytovat na nějaké fince mimo centrum. To centrum fakt není hezký. Ale na chill v přírodě s vyhledama za mě super.
Přečetl jsem mnoho blogů, jejichž autoři (častěji autorky) využívali s radostí chicken busy (nechce se mi používat místní název camioneta, protože ten se většinou v Latinské Americe používá pro sdílené pick-upy) a přečetl jsem i mnoho diskuzí na toto téma, ale ty jsi jediný, kdo kromě zmínky o horší bezpečnosti, co se týká okradení od kapsářů, vůbec neuvažuje i další nevýhody. Pro mě je zásadní to, že bych potřeboval dvousedačku, abych měl kam dát nohy. Jel jsem s tím jen 50 km přes hory ve Venezuele před 13 lety a zpět a tam jsem měl trojsedačku, protože nebyl plný. Jinak bych se s velkým batohem nevešel a dát na střechu bych tady batoh odmítnul, i když bych si tam nic cenného nedal. Mám 40 l a 20 l batoh. Prý někdy požadují batoh uvnitř zaplatit, což bych i zaplatil. Když je bus plný, prý zaplatit za dvousedačku pro sebe ale nejde. Asi cestuješ jen s malým batůžkem, což bych na pár týdnů asi taky měl, i když pro přenocování v 3600 m n.m. by víc oblečení bylo třeba, kdybych šel na Acatenango. Kam ale dáváš nohy, pokud měříš víc než cca 160 cm? Nebo jsi měl vždy štěstí na málo zaplněný bus? Často lidi píšou, že v Guatemale jsou tyto busy běžně nacpané, že se nedá ani pohnout. Prý tu místní mají vtip: Kolik se vejde lidí do camionety? Dvakrát tolik...
Když bych měl ještě na sobě batohy, už by to bylo neúnosné. Řidiči jsou placení od jízdy a ne od hodiny, takže běžně nebezpečně předjíždějí a jezdí rychle po rovině a z kopce (do kopce to moc nejede). Technický stav taky není nic extra u vysloužilých busů. Pravděpodobnost nehody je jistě mnohem vyšší než u normálních busů jinde v Latinské Americe. Do toho se ještě přidává možné přepadení busu se zbraní. Chápu, že pro lidi, kteří chtějí pozorovat místní život zblízka, je to výborná možnost a ty nevýhody jim to vykompenzuje, ale já zas tak zblízka vidět místní nemusím a cestuju hlavně kvůli přírodě a občas i památkám.
Ještě dodám první dojmy z nabídky jídla v Antigue. Restaurace, co jsem se zběžně koukal, stojí asi jako v centru Prahy 90 - 150 GTQ a když jsem po delší procházce v centru našel street food, neměl jsem na to chuť, i když avokádová a papričkovo cibulová pomazánka vypadaly dobře. Paní na to sahala rukama bez rukavice (na rozdíl od Kolumbie) a pak stejnou rukou na peníze. V Kolumbii smaží arepas a empanadas na místě a prodávají je teplé, ale tady je usmaží doma a pak prodávají studené, které vypadají vysušeně. Navíc je tu večer chladno a tím spíš by to chtělo teplé. Raději jsem si dal něco v akci v Taco Bell, kde mají i ceny za 10 - 15 GTQ, i když běžně se v nabídce objevují ceny od 65 GTQ výš. Dojedl jsem se pak sladkostmi, které jsem měl na cestu letadlem, protože porce v Taco Bell byly malé. Aspoň že hostel stojí jen 74 GTQ na noc a jsem sám na dvoulůžkovém pokoji. Snídani mají v hostelu za 25 GTQ a oběd za 35 GTQ. Ne že bych si chtěl stěžovat, ale Guatemala se asi mezi mé nejoblíbenější země nedostane.
Dodám ještě něco na závěr, abych nepůsobil negativně, i když by mě k tomu mohlo přispět dnešní vstávání ve 4:40 h. (spát jsem šel o půlnoci, už za 35 minut od budíku jsem byl na gate za security, byl jsem jediný na security, přestože letadlo bylo plné a ještě zrovna letěli Poláci s World2fly) a pak po mě ještě slečna na gate chtěla výstupní deklaraci z Guatemaly, která lze provést nejdřív 3 dny před odjezdem z Guatemaly, což jsem měl naštěstí nastudované (vstupní deklaraci jsem měl). Taky chtěla letenku z Guatemaly, kterou samozřejmě nemám, ale po několika minutách vysvětlování ji uspokojila letenka z jiné země.
Let z Panamy (letěl jsem s COPA) byl nečekaně vyhlídkový, že jsem nafotil spousty fotek jako nikdy dřív z letadla. Viditelnost z 11 km byla výborná a okénka čistá. Nejdřív džungle, pak jezera v Panamském průplavu, severní pobřeží Kostariky, jezera Nikaragua a Managua, sopky s kráterovými jezery Apoyeque a Santa Ana, 3 kouřící sopky v Nikarague a mnoho dalších, západní pobřeží Salvadoru s obrovskými zálivy, soutěska na hranicích Salvadoru a Guatemaly a při přistávání pěkný výhled na guatemalské sopky a jezero Amatitlán. Ještě že jsem měl stažené mapy v maps.me. Pokud se někomu podaří letět na této trase, doporučuju sedět vlevo (za sedadlo jsem si nepřiplácel, ale vědět toto, rád si připlatím).
Libor_S napsal(a):Zrovna z Kolumbie odlétám. Očkování proti žluté zimnici mám, ale kvůli těmto oblastem Kolumbie bych si ho nedával.
Dle informací na internetu je v platnosti oběžník ministerstva zdravotnictví, že při používání veřejné dopravy (meziměstská doprava) má dopravce vyžadovat od cestujících doklad o provedeném očkování proti žluté zimnici. Pokud ne, vyžadují podepsat nějaké formuláře o vzdání se odpovědnosti.
Prosím setkali jste se s tím?
Gigo15, s tím jsem se nesetkal. Autobusy jsme používali hodně jak regionální např cafetero tak ale i meziměstský takřka celodenní z Medellinu do Pereirry. A na letištích taky ne - mám za sebou 6 vnitrostátních letů a nic.
Libore v podstatě se vším, co píšeš nesouhlasím. Mám teda jen 173 cm, takže nemám s camionetou problém. Narozdíl od třeba Chiapasu v Mexiku jsem o přepadávání autobusu neslyšel a batoh se vždycky někam vešel. Je pravda, že s tím jezdí extrémně rychle, to jo. Jídlo mi v Guatemale chutnalo a nepřišlo mi drahý. Ale zase - chodil jsem jíst s místníma.
Asi jste kazdy byli jinde nebo aspon jinak cestujete.
Jednou jsem Stredni Ameriku navstivil (od Mexika po Panamu) a tamni chicken-busy byly jasnou volbou.
At uz z touhy poznat vice mistni zivot, tak i z ekonomickeho duvodu.
Rekl bych, ze v chicken-busu muze cestovat i nekdo s vyskou do 185 cm.
A to s jizdenkou pro jednu osobu, tudiz s obsazenym jednim sedadlem.
Co se tyce prepadavani autobusu, tak osobni zkusenost mam minimalni, a sice z Jizni Ameriky.
Slo jen o mensi colectivo na Avenida Elmer Faucett nedaleko letiste v Lime (LIM). O nic jsme neprisli, protoze jsme hned vystoupili, jakmile se k predpadavani pasazeru uvnitr zacinalo schylovat.
Jinak z doslechu se v noci prepadavalo (prepadava) v jizni Kolumbii na useku:
Ipiales - Pasto - Popayán - Cali
Dale take udajne v noci v Brazilii na useku:
Belém do Pará - São Luís do Maranhão
Ve Stredni Americe jsem slysel o prepadovkach spise nez autobusu, tak v urcitych ctvrtich ve vetsich mestech jako Belize City, Ciudad de Guatemala, San Pedro Sula, Tegucigalpa, Managua, Colón, atd.
Ta přepadávání nejsou samozřejmě tak častá, aby se s tím běžně turisti setkali. Dějí se spíš mimo hlavní trasy a po setmění. Ale když to píše třeba tato guatemalská občanka, která má jistě hodně informací i z médií, věřím tomu spíš, než někomu na základě jeho zkušenosti z několika jízd či co on slyšel:
https://www.guatemalaexplorer.co...utes-tips/
I v diskuzi na Reddit to psali místní. Větší pravděpodobnost oloupení je i na autobusových nádražích (asi spíš až večer a proto se doporučuje cestovat s nimi jen asi do 16 h.), přičemž s takovouto informací jsem se při čtení o bezpečnosti v Latinské Americe snad nikdy nesetkal.
Taky se píše, že často zastavují, třeba i po půl minutě, což teda i přes rychlou jízdu znamená, že čas cesty je znatelně delší a navíc jsou nutné přestupy.
Spíš by mě zajímalo, jestli jste fakt měli oba štěstí na nikdy nepřeplněný chicken bus. A zavazadlo jste měli jen malé na klíně?
Mám 183 cm a v té Venezuele bych se s koleny u sebe rozhodně nevešel. I z videí to bylo jasně vidět. Možná tak s jednou nohou v uličce, ale to by nesměl být bus přeplněný.
Pokud jde o jídlo, centrum Antiguy je jistě něco jiného než zbytek Guatemaly, ale v centru Cartageny jsem měl předevčírem rybu mahi mají s polévkou za 22000 COP. I když jinde byly ceny za ryby vyšší kolem 40000 COP, pořád to je o dost levnější než tady. S místními se najde něco levnějšího a dobrého asi i v centru Antiguy.
Jakube, já zatím čerpám o Guatemale jen z internetu. Z letiště jsem jel sdíleným minivanem. Jinak obvykle cestuju co nejlevněji, ale ne za každou cenu. Toto už mi připadá někdy příliš, i když za určitých okolností to bude ok.
Trasa Ipiales - Cali a hlavně obchvat kolem Santander de Quilichao je nebezpečná v noci. Bývala vždy, ale asi se to v posledních letech zhoršilo včetně samotného Popayánu, kterému jsem se tentokrát raději vyhnul. Americká ambasáda tam zakazuje svým zaměstnancům cestovat podobně jako do některých částí Guatemaly.
Ještě přidávám doporučení od Britů.
Já jezdím všude s malým batůžkem (Ryanair velikost), problém jsem neměl. Některé camionety (chicken busy) byly narvané ale šlo to. Jednou se nám dokonce rozbil, u cesty jsme počkali na jiný a jeli jsme dál. Vlastně to celý bylo super dobrodružství a nejel bych jinak. Od kamarádky, co byla taky v Guatemale jsem pak slyšel, že jela soukromou dodávkou a čas byl výrazně delší než camioneta, protože ta dodávka staví v každém druhém hotelu někoho vyzvednout. Chicken bus jen přibrzdí :))
A jak říkám - ta bezpečnost je v celé Jižní a Střední Americe taková na pováženou. To k tomu patří. Člověk musí být opatrný a tím minimalizovat šance, že se dostane do problémů. Nechci vůbec soudit, jestli je bezpečněji v Kolumbii nebo v Guatemale, fakt těžko říct.
To rozvážení shuttlem (minivanem) po ubytováních nebo nabírání v nich samozřejmě trochu zdrží ty, kteří nenastupují poslední nebo nevystupují první, ale zase to ušetří čas mezi ubytkem a autobusovým nádražím a cestou z ubytka i čekání na bus, protože většinou jde člověk s rezervou. Předpokládám, že cestou už nestaví (nebo pokud ano, jen minimálně). Tedy u delších cest staví na záchod a občerstvení, což je ale pro mě zásadní plus. To, že chicken bus někdy jen přibrzdí, jsem taky četl, ale to je pro mě další minus. Někdo psal, že oznámí zastávku pár metrů před ní a pokud člověk nedojde hned je dveřím, jedou dál. Jestli má někdo rád takový typ dobrodružství, tak prosím.
V mém případě včera z letiště na úvod všichni nastoupili najednou a po příjezdu do Antiguy za 75 minut jsem ještě musel počkat, než vysadí u 2 hostelů jiné a po mě už tam byla jen dvojice, takže pro ně zdržení max. 10 minut navíc, ale projíždění krásným městem za časovou ztrátu ani nepovažuju. Četl jsem, že chicken bus jede z Guatemala City asi 1,5 h., takže cesta z letiště, která je znatelně delší, byla v mém případě výrazně rychlejší.
Každá země latinské Ameriky na svá specifika v oblasti bezpečnosti a nedá se to úplně srovnávat, ale v oblasti levné autobusové dopravy (nepočítám velké busy do Floresu a Salvadoru) jsem nikdy nečetl veřejné paušální nedoporučení od zahraničních autorit i místních lidí jako v případě Guatemaly.