Neodolal som letenkam za dobru cenu pocas Velkej noci na Tenerife a rozmyslam ze by sme to zobrali trocha turisticky. Urcite sa tu najde viacej ludi ktory boli na Pico del Teide. Chceli by sme to vyriesit asi tak ze na vrchol si vyslapeme a cestu dolu zoberieme lanovkou. Auto by sme asi nechali na spodnej stanici lanovky da sa to tam v pohode zadarmo odparkovat? Zaujimalo by ma hlavne kolko priblizne trva vyslapanie hore? Jedna sa mi o to aby som kupil listky na lanovku spat, a zarezervoval permit na vystup na vrchol a neviem na kolku priblizne to kupit. Pripadne ak mate tipy kadial najlepsie hore ist kde sa zastavit a vlastne vsetko co by sa nam mohlo pri vystupe hodit sem s nimi  .

Tenerife - Pico del Teide

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

Ja som nemyslela technicku narocnost, ale to neboli ziadne strme schody, na ktorych by sme museli kazdych 10 minut stat a oddychovat. Idealne prevysenie na pocet kilometrov :) Dokonca ani priatel nenadaval, ze so mnou uz nikam nejde :D A vybavu mame lahku, tak to nebolo az take hrozne :)

0 Citovat

Jen me tak zajima co je sloziteho na vyrizeni povoleni a tim ziskani lepsich casovych moznosti , k trase se nevyjadruju. protoze jsme pouzili lanovku

0 Citovat

Právě že s povolením se ti časové možnosti značně zúží. Jednak bývá dlouho dopředu plno, a pak to povolení je platné na konkrétní 2 hodiny konkrétního dne.

0 Citovat

Navíc se člověk nemůže přizpůsobit aktuální předpovědi počasí jako v tomto případě a před západem slunce nebo po východu to bývá na takových vrcholech stejně nejhezčí. Na mnoha sopkách ve světě (možná na většině z nich) a na mnoha vyhlídkových kopcích se většina návštěvníků nachází při východu slunce (např. Rinjani, Kelimutu, Fudži, Cotopaxi, vyhlídka na Bromo, Poon Hill) nebo někde hlavně při západu jako na Mauna Kea.

0 Citovat

Presne ako bolo povedane vyssie. Plno bolo skor nez som to cele zacala planovat a nakoniec sme kvoli pocasiu isli aj tak uplne iny den. Ako bonus sme tam boli skoro uplne sami.

0 Citovat

Tak včerejší zkušenost, původně jsem chtěl jít z Portillo jen  k Monta Blanca a Teide další den , vyrážel jsem asi v 10:30, podařilo se mi na začátku omylem napojit na trasu 1 místo 6 , tak jsem si zašel asi 2  km, které jsem se pak musel vracet. Takže reálně z Portilla tak v 11:30.

Jak jsem došel k Monta Blanca napadlo mě, že  zkusím ještě kousek popojít k Teide, když už jsem byl u chaty, tak jsem šel dál a dorazil k lanovce, tam tak fouklalo, že z té skupinky, co tam zevlovala v závětří se nikomu nahoru nechtělo, mě trochu stresovala i ta cesta zpět k autu až do Portilla,  neměl jsem sebou čelovku, tak jsem to otočil a šel zpět.

Po cestě zpět posledních 7-8 km, silný déšť, vítr a tak 7c.

Celkem to bylo 31,5 km a více než  1900 vystoupanych výškových metrů.


Takže za mě z Portilla nahoru a zpět, i kdybych na začátku nezakufroval, tak se to  pro průměrného turistů dá, ale už je toho fakt dost.


0 Citovat

Fuha, tak to si si riadne nalozil. Ako sa tak pozeram na predpoved, tak teraz by sa tam vydal asi fakt len blazon :) My sme v takom vetre spravili len okruh okolo tych skal co su pod Teide a bolo to extremne neprijemne.


https://www.mountain-forecast.co...casts/3718

0 Citovat

Tak dnes jsem to dal z Montana Blanca, pokud někdo nechcete spát na chatě, současné nechcete brzo vstávat, nemáte povolení a nechcete použít čelovku, tak se to v pohodě dá otočit jako odpolední výšlap.

Vyjít po 12. hod, nahoře u lanovky budete pomalejší chůzí kolem 16:30, akorát odejdou hlídači, na vrcholu pak po páté, navic si čas můžete korigovat, když budete rychlí,, počkáte na chatě  a dáte si kafe  z automatu  za 2 Eura :-),  sestup dolů  se pak stihne za světla a mezi osmou a devátou sedáté do auta.

Časy odpovídají normálním lidem, žádným horalům a jsou tam rezervy, je to na pohodu.

Vzhledem k tomu,ze jsem to šel i z Portilla, tak můžu srovnávat, z Portilla je to výrazně těžší a podle mě už to je na hraně, navíc, jak je to níž, často se tam drží mraky a může pršet, já šel posledních kilometry ve velkém dešti, dnes večer v  Montana Blanca modrá obloha  a v Portilu zase déšť.

Jinak je velkou výhodou, že ten konec cele túry, tedy příchod k autu,  je po široké cestě, kde se dá jít i za tmy, šera..kdyby se někdo zapomněl nahoře. 

Já to v hlavě měl tak, že nejpozději v 18 hod jsem musel začít sestupovat...Nechodím rychle, vím že spousta lidí to sebehne za 2,5 hodiny, já ne..:-)

Takže, když jsou delší dny, v pohodě půldenní výlet  nic extrémního..


A pro mě zásadní tři plus, žádné vstávání, ani nocleh na chatě, ani se neřeší povolení.:-)

0 Citovat

Mohu potvrdit, přesně tak jsem to šel i já. :-) Šest a půl hodin tam a zpět.

0 Citovat

Dobrý den, díky předem za radu.. rád bych se zeptal.. povolení pro vstup na vrchol Pico del Teide od lanovky nahoře - 15-17 hod. znamená, že v 17 hod už musíme být zpět u nástupu na lanovku směrem dolů? Myslím, že ne ale pro jistotu..

A ještě jeden dotaz.. parkoviště u začátku stezky směrem k Teide Eggs (stezka S7 - Montana Blanca La Rambleta) je nějak časově omezeno? Víme, že je omezení na parkovišti přímo pod lanovkou ale tady? 

Moc díky. Aleš

0 Citovat

Pokud chceš lanovkou sjet dolů, tak ano, jinak to nikdo řešit nebude.  Parkoviště Montaňa Blanca časově omezeno není, spíš kapacitně.

0 Citovat

Sestupoval někdo z Pico Teide za tmy? Permit máme mezi 15:00 - 17:00, parkovat chceme u Montana Planca, před polednem nahoru, abychom stihli časové okno pro povolení, na vrcholu tedy (snad:-)) kolem 16:00, slunce zapadá kolem 18:15. Výkonné čelovky máme, jde mi o to, jak komplikovaný a časově náročný ten sestup za tmy asi je...

0 Citovat

Ano, cakali sme do zapadu slnka a potom isli s celovkami dole cez Montana Blanca. Je to uplna pohodicka. Uz si nepamatam kolko to trvalo, 2 alebo 3 hodiny

0 Citovat

@Andrea_Pernik - Díky, to jsem potřeboval slyšet;-) V tom případě asi také zkusíme počkat nahoře do západu slunce.

0