Tenerife - Pico del Teide

Založil před 10 lety janicek ve fóru Co vidět a navštívit

44 reakcí

Ja som nemyslela technicku narocnost, ale to neboli ziadne strme schody, na ktorych by sme museli kazdych 10 minut stat a oddychovat. Idealne prevysenie na pocet kilometrov :) Dokonca ani priatel nenadaval, ze so mnou uz nikam nejde :D A vybavu mame lahku, tak to nebolo az take hrozne :)

0 Citovat

Jen me tak zajima co je sloziteho na vyrizeni povoleni a tim ziskani lepsich casovych moznosti , k trase se nevyjadruju. protoze jsme pouzili lanovku

0 Citovat

Právě že s povolením se ti časové možnosti značně zúží. Jednak bývá dlouho dopředu plno, a pak to povolení je platné na konkrétní 2 hodiny konkrétního dne.

0 Citovat

Navíc se člověk nemůže přizpůsobit aktuální předpovědi počasí jako v tomto případě a před západem slunce nebo po východu to bývá na takových vrcholech stejně nejhezčí. Na mnoha sopkách ve světě (možná na většině z nich) a na mnoha vyhlídkových kopcích se většina návštěvníků nachází při východu slunce (např. Rinjani, Kelimutu, Fudži, Cotopaxi, vyhlídka na Bromo, Poon Hill) nebo někde hlavně při západu jako na Mauna Kea.

0 Citovat

Presne ako bolo povedane vyssie. Plno bolo skor nez som to cele zacala planovat a nakoniec sme kvoli pocasiu isli aj tak uplne iny den. Ako bonus sme tam boli skoro uplne sami.

0 Citovat

Tak včerejší zkušenost, původně jsem chtěl jít z Portillo jen  k Monta Blanca a Teide další den , vyrážel jsem asi v 10:30, podařilo se mi na začátku omylem napojit na trasu 1 místo 6 , tak jsem si zašel asi 2  km, které jsem se pak musel vracet. Takže reálně z Portilla tak v 11:30.

Jak jsem došel k Monta Blanca napadlo mě, že  zkusím ještě kousek popojít k Teide, když už jsem byl u chaty, tak jsem šel dál a dorazil k lanovce, tam tak fouklalo, že z té skupinky, co tam zevlovala v závětří se nikomu nahoru nechtělo, mě trochu stresovala i ta cesta zpět k autu až do Portilla,  neměl jsem sebou čelovku, tak jsem to otočil a šel zpět.

Po cestě zpět posledních 7-8 km, silný déšť, vítr a tak 7c.

Celkem to bylo 31,5 km a více než  1900 vystoupanych výškových metrů.

Takže za mě z Portilla nahoru a zpět, i kdybych na začátku nezakufroval, tak se to  pro průměrného turistů dá, ale už je toho fakt dost.

0 Citovat

Fuha, tak to si si riadne nalozil. Ako sa tak pozeram na predpoved, tak teraz by sa tam vydal asi fakt len blazon :) My sme v takom vetre spravili len okruh okolo tych skal co su pod Teide a bolo to extremne neprijemne.

https://www.mountain-forecast.co...casts/3718

0 Citovat

Tak dnes jsem to dal z Montana Blanca, pokud někdo nechcete spát na chatě, současné nechcete brzo vstávat, nemáte povolení a nechcete použít čelovku, tak se to v pohodě dá otočit jako odpolední výšlap.

Vyjít po 12. hod, nahoře u lanovky budete pomalejší chůzí kolem 16:30, akorát odejdou hlídači, na vrcholu pak po páté, navic si čas můžete korigovat, když budete rychlí,, počkáte na chatě  a dáte si kafe  z automatu  za 2 Eura :-),  sestup dolů  se pak stihne za světla a mezi osmou a devátou sedáté do auta.

Časy odpovídají normálním lidem, žádným horalům a jsou tam rezervy, je to na pohodu.

Vzhledem k tomu,ze jsem to šel i z Portilla, tak můžu srovnávat, z Portilla je to výrazně těžší a podle mě už to je na hraně, navíc, jak je to níž, často se tam drží mraky a může pršet, já šel posledních kilometry ve velkém dešti, dnes večer v  Montana Blanca modrá obloha  a v Portilu zase déšť.

Jinak je velkou výhodou, že ten konec cele túry, tedy příchod k autu,  je po široké cestě, kde se dá jít i za tmy, šera..kdyby se někdo zapomněl nahoře. 

Já to v hlavě měl tak, že nejpozději v 18 hod jsem musel začít sestupovat...Nechodím rychle, vím že spousta lidí to sebehne za 2,5 hodiny, já ne..:-)

Takže, když jsou delší dny, v pohodě půldenní výlet  nic extrémního..

A pro mě zásadní tři plus, žádné vstávání, ani nocleh na chatě, ani se neřeší povolení.:-)

0 Citovat

Mohu potvrdit, přesně tak jsem to šel i já. :-) Šest a půl hodin tam a zpět.

0 Citovat

Dobrý den, díky předem za radu.. rád bych se zeptal.. povolení pro vstup na vrchol Pico del Teide od lanovky nahoře - 15-17 hod. znamená, že v 17 hod už musíme být zpět u nástupu na lanovku směrem dolů? Myslím, že ne ale pro jistotu..

A ještě jeden dotaz.. parkoviště u začátku stezky směrem k Teide Eggs (stezka S7 - Montana Blanca La Rambleta) je nějak časově omezeno? Víme, že je omezení na parkovišti přímo pod lanovkou ale tady? 

Moc díky. Aleš

0 Citovat

Pokud chceš lanovkou sjet dolů, tak ano, jinak to nikdo řešit nebude.  Parkoviště Montaňa Blanca časově omezeno není, spíš kapacitně.

0 Citovat

Sestupoval někdo z Pico Teide za tmy? Permit máme mezi 15:00 - 17:00, parkovat chceme u Montana Planca, před polednem nahoru, abychom stihli časové okno pro povolení, na vrcholu tedy (snad:-)) kolem 16:00, slunce zapadá kolem 18:15. Výkonné čelovky máme, jde mi o to, jak komplikovaný a časově náročný ten sestup za tmy asi je...

0 Citovat

Ano, cakali sme do zapadu slnka a potom isli s celovkami dole cez Montana Blanca. Je to uplna pohodicka. Uz si nepamatam kolko to trvalo, 2 alebo 3 hodiny

0 Citovat

@Andrea_Pernik - Díky, to jsem potřeboval slyšet;-) V tom případě asi také zkusíme počkat nahoře do západu slunce.

0 Citovat

Podařilo se někomu během posledního půl roku rezervovat povolení na výstup? Uz na to koukám skoro půl roku a zatím jsem viděl jen jednou volné misto (na den dopredu). To už není možné. A vzdy to prohlížím třeba až 12 měsíců dopředu. Pomohlo by měnit VPN?

0 Citovat

teda az tak? byl sem tam pred 6 lety listopad a slo to v pohode, ikdyz aspon tak jak 20-30 dni dopredu, coz sem teda prosvihnul s tim ze musim jindy :p . Ale koukam ze se od ty doby dost zmenilo, i rezervace se dela jinde..

VPN by asi nepomohlo, ted sem zkusil a zadna zmena

Nezkousel si nejdriv udelat jeste rezervaci na cestu k horni stanici lanovky? nechci to ted delat jen tak naprazdno jen na zkousku

napr.  https://www.tenerifeon.es/en/rou...a-rambleta

0 Citovat

Ahoj, byl jsem tam již před mnoha lety, ale možná odpověď mohou znát dva lidé, kteří na ostrově žijí a Kateřina v chatě AltaVista pracovala. Kontakt na vizitce - viz foto. 

Inspirace: https://www.michalzhor.cz/2019/0...-to-nejde/

img-20190928-161149-6-1024x576-1.jpg

0 Citovat

Já jsem tam byl loni s rezervací a když jsem procházel kolem kontroly, tak tam nebyla ani noha. Je ale fakt, že jsem jel jednou z prvních lanovek.

0 Citovat

Sleduji rezervační systém na udělení permitu k výstupu na Teide a nově je pro nerezidenty zpoplatněn. Dospělý 15€, do 16 let bezplatně. Rezervace se otevírá vždy v pondělí v 7:00 místního času a lze rezervovat na 28 dní dopředu. Bezplatný zůstává vstup mezi 6-9 hod a 18-22 hod.

https://www.tenerifeon.es/en/rou...erva-ficha

3 Citovat

hm a koukam ta PNT 07 Montaña Blanca – La Rambleta Trail 6eur, o vikendech a svatcich 10eur k tomu. (9-17:00). Nerefundovatelne mimo duvodu oficialniho uzavreni stezky v dany den. Tak snad tam aspon bude o trosku mensi naval

0
44 reakcí