Ahoj všichni,  .

Srí Lanka - tipy co navštívit a co vynechat

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

Ahoj všichni, smiley

začátkem února přistaneme na Srí Lance, kde budeme mít deset dnů.
Chtěli bychom navštívit několik zajímavých míst a nevynechat některý ze sloních sirotčinců, čajových plantáží a Kosgodu, kde se nachází želví líheň.
Zároveň mě zajímá, zda je optimální zvolit přepravu hromadnou dopravou (vlak/bus), nebo je lepší najmout řidiče? Ubytování řešit až na místě či provést rezervaci dopředu? Budu moc vděčný za jakékoliv rady a tipy, které jistě pomůžou i dalším, co hodlají Srí Lanku poctít svou návštěvou. smiley

0

Ahoj,

my byli letos v breznu a jezdili busem/vlakem/tuktukem. Jizda autobusy je nekdy adrenalinova, ale cesta vlakem z Kandy do Elly byl nejkrasnejsi zazitek (nekupujte 1. tridu, nedaji se otevrit okna, 2. trida je perfektni, celou sestihodinovou cestu jsme trceli z okna nebo ze dveri - ktere se pri jizde nezaviraji - a fotili a fotili. Doprava je tam strasne pomala, takze hodne casu jsme travili na ceste.

Za me bych urcite nevynechala Sigiriyi a Ellu.

Posilam nas itinerar, treba to pomuze v planovani.

1.den - prilet 15:00 presun do Kandy
2. den - prochazka po Kandy - jezero, trh, botanicka zahrada, vecer predstaveni Kandy tancu (17:00, nelibilo se nam vubec) a pote navsteva chramu Budhova zubu behem ceremonie (18:30)
3. den - Pinnawala sloni sirotcinec (vylet z Kandy - bus, koupani slonu je 2x denne), bily Buddha na kopci v Kandy (hezka vyhlidka na mesto, nahoru jsme vyjeli tuktukem, dolu pesky)
4. den - Dambulla + Sigiriya (denni vylet z Kandy, bus Kandy->Dambulla, tuktuk Dambulla->Sigiriya a zpet)
5. den - ranni vlak do Elly, Little Adam's Peak
6. den - cajova tovarna Uva Halpewatte (cerny caj), Newburgh cajova tovarna (zeleny caj), vodopad Rawana (vse busem ze Elly)
7. den - vylet do Haputale - Lipton's seat, tovarna Dambatene (vlak z Elly, bus k Dambatene, tuktuk na Lipton, zpatky pesky k Dambatene)
8. den - prejezd do Tangalle (bus)
9. den - prejezd do Mirissy (bus)
10. den - Mirissa
11. den - presun na letiste, vecerni odlet (bus)

0 Citovat

Předem bych moc rád poděkoval za reakci.
Jelikož budeme časově omezeni, uvažuji o najmutí řidiče (najde se tu někdo s konkrétnim tipem?)
Drtivá část vašeho itineráře se shoduje s tím, co bychom rádi navštívili smiley
Poslední dny bychom rádi strávili na pláži, buď Unawatuna či Mirissa. Názory se na obě místa se dost liší, tak bych rád věděl i pohledy zdejších cestovatelů. smiley

0 Citovat

My byli na sri lance v listopadu a co se tyce plazi, bylli jsme v polhene,misisse a v hikaduwe. Kazda plaz mela neco do sebe, v polhene se dalo najit uplne osamocene plazicky a potapet,nebyly tam tak velke vlny, v mirisse byly velke vlny,ale ty vecery tam bylly krasne a v hikaduwe to bylo super na potapeni,ale bylo taam hodne lidi,hotely. Jo a jeste jsme byli ve weligame surfovat

0 Citovat

My jsme byli minulý rok na 3 týdny a vzali jsme z negomba do starověkých měst - dambulla, anuradhapura, polonaruwa a do sigiyrie, to rozhodně doporučuji, nakonec nás mrzelo, že jsme tam nestrávili víc času.

Pak jsme pokračovali do kandy a okolí a poté na jih na pláže, mirisu a do hikkaduvy, kde jsme zase strávili času zbytečně moc, pláže krásný, ale na ty města to nemělo.(ale to je asi spíše o preferencích) a vraceli jsme se do colomba.

Nakonec jsme litovali, že jsme si rezervovali ubytování předem. Co se týče dopravy, tak jsme využívali hlavně autobusy a vlaky, ačkoli to byla dost adrenalinová záležitost. Ono nám ani nic moc jiného nezbylo, protože s naším studijním příjmem jsme si řidiče dovolit nemohli.
Ale zase ta naše trasa by se dala zvládnout i bez řidiče za dva týdny. My akorát chceme mít klid a čas, nebýt ve spěchu.

Snad to aspoň trochu pomůže smiley

0 Citovat

Právě jsem se ze Srí Lanky vrátil. Byl jsem ta 14 dní a prvních 6 dní jsem měl řidiče, který si bral 5000 rupií na den. Za ten komfort to rozhdně stálo. Mohu předat kontakt.

0 Citovat

Kontakt na řidiče určitě uvítám.
Můžu se zeptat, co jste během šesti dnů navštívil a co stojí za to navštívit?
Zatím dáváme dohromady itinerář a rádi bychom věděli, čeho se vyvarovat či co rozhodně nevynechat.

0 Citovat

Jeste jsem chtela dodat ohledne ubytovani...meli jsme v kazdem miste par ubytovani vytipovanych, ale urcite je lepsi hledat ubytovani az na miste. Jednak kvuli cene, ktera je na netu zbytecne vysoka. a pak take jsme videli ubytovani, ktere na fotkach vypadalo hezky, ale ve skutecnosti bylo dost spinave.

I kdyz budete mit ridice, tak bych si nenechala ujit tu cestu vlakem. Ty vyhledy na hory a cajove plantaze stoji za to.

Co se plazi tyce, tak v Tangalle jsou krasne liduprazdne plaze, ale zrovna byly dost velke vlny, takze se nedalo koupat. V Mirisse bylo na plazi hodne lidi, ale zase se dalo koupat a vecer se promenila plaz v restaurace s morskyma potvorama.

0 Citovat

Chtěl bych se zeptat...funguje ještě jednotný vstupný na památky kulturního trojúhelníku? Někde jsem četl, že už je to zrušený - v tom případě, dá se za vstupy nějakym způsobem ušetřit - jsou to děsný rakety.

0 Citovat

Ahoj před týdnem jsme se vrátili ze Srí Lanky, dali jsme JZ Hikkaduwa, Mirissa, vodopády Rawana, Ella (jízda vlakem), Nuwara Eliya (čajové plantáže), Kandy, rafty v Kitulgalla, koupání slonů a jízda v Pinnawalla. V Hikkaduwě jsme byli 5 dní s výlety po okolí na skutru a zbytek 5 dní taxíkem. Nejvíce se mi líbila cesta vlakem, rafty v Kitulgala a taneční představení v Kandy. Noci v Hikkaduwě jsme měli booknutý přes booking, vše ostatní až na místě. Zklamání byla jízda na slonovi (šíleně drahý) a pak že se všude snaží turisty obrat a nabízejí vše předražené a i když usmlouvá cenu, nakonec platí x-krát více než místní.

0 Citovat

Prosím o radu:
Přiletíme do CMB v 15:25 a rádi bychom hned vypadli směr Dambulla.
Máme šanci tam dorazit v nějakou rozumnou hodinu, přespat v Negombu nebo přejet alespoň do Kandy.
Prosím o tipy a zkušenosti.

Díky,

Michal

0 Citovat

Michale, do Dambully to nestihnete. My prileteli taky nejak kolem 15:00 a do Kandy jsme prijeli kolem 20:00 a to jsme jeli taxikem.

0 Citovat

Ono, s letiskom v Colombe je to podobne, ako s letiskom v Katowiciach. Vola sa to tak, ale je vlastne uplne inde. V pripade KTV je v Pyrzowiciach a v pripade CMB je v viac v Negombe.
Co sa tyka presunov na Sri Lanke (aspon podla mojich skusenosti) je skoro jedno, cim clovek ide. Vacsina presunov nieje limitovana rychlostou vozidla, ale "priepustnostou" komunikacie. Srandovna bola skusenost, ked ma spolu s autobusom tlacili cez prave naliaty beton - opravovali tak cestu smiley

0 Citovat

Souhlas, že z letiště do Dambully je to dlouhá cesta vzhledem k možným rychlostem na tamních silnicích.

Jinak ohledně pláží - za sebe nedoporučuju Unawatuna, ledaže vyhledáváte mraky Ruských turistů a kravál hluboko do noci. Je to samozřejmě otázka preferencí ale za nás bylo toto místo velký omyl. Jesteže se u
dalo utéct do blízkého Galle.

Naopak v Tangalle spokojenost - byli jsme na pláži (tuším Goyambokk) prakticky sami, byť nutno dodat, že mimo sezónu.


Sent from my iPhone using Tapatalk

0 Citovat

Ahoj,urcite popojet max.do Kandy,nez se vymotate z letiste,taky chvilku potrva...my jeli taxikem a 4hodky to bylo...z Kandy pak busem do Sigyirie a Dambully-opet 3-4h. Vstupne do "trojuhelniku" je uz zruseno...Co se tyce plazi,Mirissa docela zklamani,velke vlny a dost turistu,naopak nadseni z Tangalle-klid...ale zalezi na preferenci...

0 Citovat

Pěkný večer všem, jak je to prosím aktuálně s vízama na Sri Lanku?

Názory se na netu celkem rozchází. Na MZV http://www.mzv.cz/jnp/cz/encyklopedie_statu/asie/sri_lanka/cestovani/visa.html a mnoho dalších stránkách se často píše o 20 USD/osobu. Nemají to špatně a není aktuálně poplatek $35? Díky. T.

0 Citovat

Ahoj Všem,

jsem rád, že se tohle vlákno trochu rozjelo a snad bude nápomocné nejen nám, ale i ostatním, kdo se na Srí Lanku chystají. smiley
Dost často se u různých vstupů na památky apod. objevuje informace o cenách v USD. Je lepší tedy platit dolary, nebo rozměnit vše na LKR?

0 Citovat

Kto stále rieši itinerár na Srí Lanku tak tu je niekoľko fotiek z nádhernej pláže z juhu ostrova. Do mesta Tangalle sme sa začiatkom 2014 vybrali pozorovať divorastúce korytnačky a bola to pecka. Za mňa lepšie ako safari v Udawalave, z ktorého sa mi teda ponožky nezrolovali ...
http://marushka.sk/korytnacky/

0 Citovat

doporučuji pláž v Mirisse obklopenou pěknými restauracemi s čerstvými rybami a výbornými koktejly.. večer je pěkně nasvícená, jinak je to spíš taková zátoka, byť je tam dost turistů. V Tangalle jsme byli téměř sami, ale voda nebyla moc čistá a byly tam velké vlny znemožňující koupání. U Negomba je voda hrozně špinavá.

Z míst doporučuji Kandy, líbily se nám tance i ceremoniál, jen pozor - večer tam nefunguje osvětlení, tak abyste nebydleli někde na okraji a nepotloukali se tam pak téměř v absolutní tmě jako my.

0 Citovat

Ahoj lidi, objednal jsem si dovolenou na 30. listopad přes http://www.exotickapriroda.cz/ . Chci se zeptat zda v tu dobu nebudete někdo náhodou na Srí Lance na Ambalangode. Společnost by se hodila i když mám v ceně i průvodčího. Předem dík, Peter

0 Citovat

gratulujem

0 Citovat

V Ambalangode se ti průvodčí bude hodit na vlakový stanici. Nic víc tam není, pak už jen 2 muzea masek.

0 Citovat

@tracymc - mam pocit, ze to je len opat reklama na ten server

0 Citovat

ake ste riesili ockovanie pred Sri Lankou? vdaka

0 Citovat

staci zltacka a+b...to mas taky zaklad na cestovanie skoro vsade. este mozes k tomu hodit brusny tyfus, ale napr. to nemam.

0