Ahoj všichni,  .

Srí Lanka - tipy co navštívit a co vynechat

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

Teď v září jsme byli na Srí Lance, původně jsme chtěli na jih, ale nakonec vyhrál východ a byli jsme na Nilaveli a odtud výlety jak na šnorchlování Pigeon Island tak za poznáním...Trinco a okolí. Východní pobřeží je podstatně chudší než jih či jihozápad, nicméně právě proto tam tolik turistů není a to má své velké kouzlo.

0 Citovat

zdravim vospolok. pomaly zacinam riesit 9 dnovu Sri Lanku na prelome februara/marca.

Kedze beriem okrem milej aj dalsich 2 ludi, rad by som to mal nejak premyslene, aby sme tam vela nevymyslali. Riesim to uz aj "vedla" a tak zatial mam nasledovny program.

Prilet rano do Colomba, presun do Kandy a tam chill.

Dalsi den sa presunut do Hill Country (asi Ella) a tam byt 3 dni - cesta vlacikom do Badully, Mini Adam's peak, Ella rock, Lipton' Seat a pod.

Potom na jeden den NP Udawalawe a na koniec par dni na plazi, kde by chcela druha polovica aj trochu surfovat. Takze to ako pozeram vyzera na Mirissa/Weligama a okolie.

Na letisko posledny den vecer.

Chramy a podobne nas nikoho nejak nebavia (najma ak je tam milion ludi a nie su nejak pekne umiestnene napr. na kopci) a ubytko budem riesit cz booking.com s cashbackom. Kym sa este da.

Asi na prvu polovicu vyletu to vidim na vodica s autom, nech nestracame nejak cas a pri styroch ludoch to nevyzera na nejaku strasnu sumu. Velmi ponahlat sa nam asi nebude chciet nikomu, keby som siel sam, alebo vo dvojici, asi by som to viac nahustil, ale takto sa budem "tvarit" tolerantne.

Tak ak by stem mali nejake tipy a figle napr. na ubytko, alebo kde sa usadit na juhu tak aby bola pekna plaz aj trochu surfu (nemusi to byt na jednom mieste, tych par kilometrov sa kludne presunieme).

A este jedna otazka, ci by ste odporucili sloni sirotinec v Pinnawale, alebo radsej si nechat slony na NP.

Diky moc.

0 Citovat

Zdravím všechny, na Sri Lance jsme byli sice před 5 lety, ale mám na to jen pozitivní vzpomínky. Moc milí lidé - tedy ti, které jsme žádali o pomoc (info o autobusech, místech apod.) vždy rádi pomohli. Z míst, které jsme navštívili:

Arunadhapura - staré budhistické kláštery, fajn - je to na celý den.

Sigiriya - super příroda a skála s klášterem na vrcholu (celkem drahý vstup na skálu)

Polonnaruwa - staré kláštery, celkem podobné s Arunadhapurou. Pro lidi, kteří moc nežijí historií už to bude trochu nuda, opět to je velký komplex.

Dambulla - zde jsme se jen zastavili u velké pozlacené sochy Budhy, opět trochu historie - i v tomto místě byl zub Budhy - vlastně na všech místech Sri Lanky, kde se posvátný zub Budhy vyskytl, byl postaven nějaký klášter :)

Kandy - pro mě naprosto úžasné místo, je to téměř v horách, kopcovité město - stojí za to navštívit hlavní klášter, kde dodnes zub Budhy prý je (do jeho blízkosti se ale dostanou jen místní věřící). Určitě si projděte centrum s trhem, stojí za to zajít si na místní lidové tance (viz foto).

Určitě jeďte z Kandy vlakem přes střed Sri Lanky, kde jsou čajové plantáže - krásná příroda.

Výlet na Adams Peak - než abych to zde podrobně rozepisoval, podívejte se sem, kde mám trek na Adams Peak podrobně rozepsaný - https://www.natreku.cz/vystup-na...-sri-lanka

Řídili jsme se hlavně podle Lonely Planet - základ na takovouto cestu

Hlavní poznatky za mě:

Vlaky jako za první republiky, velmi levné, občas dost plné, druhá třída je někdy adrenalin - hodně lidí.

Autobusy - jezdí jako piráti silnic, i když mají všude kolem řidiče mnoho bůžků.

Střed Sri Lanky je ráj pro treking - parádní příroda.

Super pláž - Mirisa - viz foto, pláží jsme projeli víc, ale tato neměla konkurenci.

Čemu se vyhnout

- hlavní město Colombo, opravdu zde nic moc není k vidění, jen mraky lidí.

- Negombo, šílné turistické centrum - zde pravou Sri Lanku nepoznáte.


imgp2366.jpg
imgp2367.jpg
imgp2399.jpg
imgp2551.jpg
imgp2672.jpg
imgp2693.jpg
imgp2764.jpg
imgp2856.jpg
imgp2878.jpg
imgp2901.jpg
imgp2737.jpg

0 Citovat

diky za info... pekny itinerar, ale asi to skor budeme hned tahat do Hill Country a na juh. Asi dame hned autom Ella/Nuwara a Kandy preskocime. Ziskame vlastne jeden den aj ked za cenu pekneho rozbitia sa.

0 Citovat

Zdar, je to vec nazoru a preferenci, mne se ale treba v Elle moc nelibilo...ubytovani na mistni pomery pekne drahy, stejne jako sluzby. Kdyz uz Ellu, tak max. na dva dny, na vychod slunce pres cajovy plantaze na Little Adams peak a pak na Ella rock, tam se ale priprav, ze na 90 prct. zabloudis a mistni te budou schvalne posilat jinam, neveril jsem tomu, kdyz jsem to vetl predtim, ale je to tak :)), navic tam casto prsi a je tam spousta pijavic :)). Na Liptons seat se urco podivejte, pro me jeden z nej zazitku na SL, krasnej vyhled z vrcholu, pecka cajovy plantaze a hore je i mensi obcerstvovna...mozno bud tuktukem na vychod slunce nebo busem a pak zu fuss, myslim, ze za 2 hodky jsme tam byli, jde se krasnou krajinou mezi cajovejma plantazema, vsude kolem tamilsky sberacky...kdyz tam pujdete, vemte s sebou prosim nejaky propisky nebo CZ/SVK bonbony (cokoladu) jednak je tam skola a aj ty sberacky to oceni, daji to pak svym detem, bonusem vam bude fotka s nima ...na zacatku trasy na Liptons seat je cajova tovarna, da se za par korun domluvit prohlidka a nasledne i caje koupit, mistni cernej caj je vynikajicni...kousek od Haputale (tam jsme i bydleli) je i peknej vodopad, jeden z nejvyssich na SL, da se pod nim suprove koupat, je to asi hodka busem...jinak vlak do Elly me osobne moc neuchvatil, cekali jsme na nej 5 hodin! a vsechny tridy byly total narvany...

Na surfovani je to dobry v Tangalle, na koupacku pak Mirrisa, prijemna plaz a v unoru 2016 tam moc lida nebylo, lepsi nez plaze v Thajsku nebo Chorvatsku, co se pocetnosti lidi tyce...

Kandy pro me moc nic, ale asi to chce, zazit tamni atmo, krasnej asijskej chaos....

Doprava busama, vlaky jsou pomaly...ale ty busy stoji za to, ridici jezdi jak silenci a potkas tam spousta super mistnich, je to vazne zazitek....

U Galle je taky par plazi, ale nijak zvlast nas neuchvatily...Galle nevynechte, je na ceste zpet do Colomba a ma peknou atmosferu, i kdyz ve starym meste celkem drahy...

Mohu ti pujcit pruvodce od LP...

0 Citovat

super diky, mne hlavne ide o to, ci sa oplati ist vobec do Kandy (ak nie som fanusik chramov), ale radsej to hned dat taxikom/uberom povedzme do Haputale, prezit cestu a tam sa uz vyvalit. A potom uz neskor riesit MHD.

o Elle som pocul, ze sa celkom radikalne zmenila a je z nej backpackerska diera, ale tak kvoli tym turickam to dame - presne tak na tie dva dni s Ella Rocka a Mini Adam's

pozeram ze na openstreetmap je presna cesticka naznacena, tak dufam ze sa nestratime :D

https://www.openstreetmap.org/no...13/81.0506

a tuto tiez fajn navod ... sa mi rata, ze fejkove znacenie davaju vyrabaci

0 Citovat

S tim Kandy je to slozity, je tam i fajne botanicka zahrada, ta je vazne nadherna, no a pobliz sloni sirotcinec Pinnawalla nebo sirotcinec Millenium...pro vas ale asi bude lepsi (kdyz jste limitovany 9 dny), usetrit prachy na ten NP a videt slony ve volnej prirode, zazitek je to o dost vetsi...

Ubytko jsme resili vetsinou na miste, usetris oproti booking, ale musis se s nima dohadovat o cene :-/

Jidlo kupujte na ulici, je vyborny, mistni radi poradi, kam mate jit...na ubytku jsme meli jidlo jednou a nedalo se to :))

0 Citovat

jj, asi to tak urobime. Vidim, ze aj Uber funguje :D

Ja to vidim teda nakoniec takto

1.den rano presun z letiska do Haputale

2. den Haputale - Lipton's seat rano a potom okolie, vidim ze su tam tie vodopady, to vyzera lux

3. den vlakom do Badully a naspat asi busom do Elly, Mini Adam's peak vybehnut

4. den Ella Rock a okolie

5.den Udawalawe

6-9 niekde pri plazi Mirissa/Tangalle a 9 den vecer kade lahsie

0 Citovat

Ahoj, plan je to dobry, i kdyz ja osobne bych dal Horton Plains NP misto Ella Rock. Je tam vice puvodni prirody a na World's End unikatni krasny vyhled. Vylet je mnohem snadnejsi, ale drazsi nez E.R.

Do Udawalawe bude asi nejlepsi jet autem oproti pomalym a preplnenym busum s prestupem. Presun odpoledne a po prespani tam brzo rano do parku.

Cestou na jih doporucuju stavit se v Mulk(g)irigale, pokud pojedete autem. Chramy jsou na skale sopecneho puvodu s vyhledem, malo turisty a levnejsim vstupnym nez ty zname. Nahore jsou velmi strme schody vytesane do kamene. Myslim, ze i bez Buddhu a vyzdoby by to stalo za to.

Tangalle na surf asi ne:

http://www.surfteamsrilanka.com/...-location/

0 Citovat

super diky, najma to Muljirigale vyzera ako zaujimava zastavka. Inak neseru sa tams tymi vstupmi do NP - 50 nasobok ceny oproti miestnemu, to uz ano. Rad by som aj ja zarabal 50x viacej ako miestny :D Ved budeme v Haputale, tak asi Horton zvazime podla situacie, inak ten Lipton Seat vyzera viac nez fajn.

Na juhu asi dame tu Mirissu, prip. si tam odbehneme odniekal inakial.

0 Citovat

tak nasiel som celkom peknu alternativu voci mozno "kontroverznemu" sloniemu sirotincu v Pinnawale -

Elephant Transit Home pri NP Udawalawe

http://www.eth.dwc.gov.lk

Vstupne iba cca 500 rupii a slonicata na noc neviazu retazami.

0 Citovat

takz opat otravujem, svoj plan mam ako tak u konca, jedine teda kam ist na plaz, lebo kamosi vymysleli, ze by chceli aj surfovat. Mne sa teda paci oblast okolo Tangalle, Dikwella a tie mala plazicky na okoli, lenze tam asi surfovat nic moc. takze to asi vyriesime jednodennym vyletom do okolia, nech maju radost (lebo ja osobne by som radsej nieco menej preplnene a kludnejsie, predsa uz mam svoj vek :D). Predpokladam, ze do takej Mirissy sa z Tangale da dostat za hodinku tuktukom/taxikom?

0 Citovat

Taxíkem, tuktukem, nebo přes Mataru busem...

0 Citovat

gut :)

0 Citovat

tak Sri Lanka uz o par tyzdnov, sledujem par FB pagov pre inspiraciu a toto ma celkom zarazilo.

https://www.facebook.com/permali...2015296788

Vidim, ze tripadvisor effect funguje - podoben ako napr. Alona beach na Bohole ... vsade pisu ze to je "must see" a potom radsej "must go away"

0 Citovat

Mám dilemu prvého sveta - ak by ste sa mali rozhodnúť medzi ubytkom pri pláži Goyambokka, alebo Hiriketyia, čo by ste vybrali. Ubytka cenovo a ratingovo totožné, ide teda skôr o lokalitu na 3 noci. Dik

0 Citovat

tonic napsal(a):

Mám dilemu prvého sveta - ak by ste sa mali rozhodnúť medzi ubytkom pri pláži Goyambokka, alebo Hiriketyia, čo by ste vybrali. Ubytka cenovo a ratingovo totožné, ide teda skôr o lokalitu na 3 noci. Dik

Pomoc ti v tomhle případě neumím. Ale doporučím ti ještě jednu pláž. Je na severu a kousek od Trincomalle a je skvělá. Skoro nikdo tam není a hlavně můžeš šnorchlovat se žraloky. Což je celkem sranda :D V mém "cestopise" to je bod 8. ;) Krom toho tam je i víc praktických informací. Podle mě celkem pomohou :) https://www.cestolet.cz/cestopis...ed-cestou/

0 Citovat

Trinco nabudúce, teraz dobré počasie na juhu :)

0 Citovat

Na Gyamboke si ďaleko od civilizácie, Tangalle cca 6-7 km. Si odkázaný na dopravu tuktukom, na mieste iba na 3-4 predražené "reštaurácie" . Za to však kľud, romantika a pobyt na asi naj pláže kde sme boli. V reštike naľavo Ti požičajú zdarma aj takú malú dosku pod brucho do vĺn.

Hiriketiya - OK, v pešej vzialenosti od mesta Dikwella, vlny dobré, nevýhodou veľa ľudí. Pláž je dosť úzka a málo miesta kde sa zložiť, my sme museli byť pod stromami.

Za mňa - ubytuj sa v Tangalle, je ďaleko prívetivejšie ako Dickwella. Požičaj bicykel, prevez sa popri pláži smerom na východ 4-5km, objavíš skvelé miesta na kúpanie aj posedenie. Druhý deň daj Gyamboku a ak sa Ti nebude páčiť stihneš aj Hiriketiyu /tuktukom, na bicykli ďaleko/. Samotné Tangalle čo sa týka pohody určite top.

0 Citovat

super, diky :) tak asi dam tu Gyambokku, od Tangalle to je len 3,5km co pozeram, tak dufam, ze tam aj skuter niekde poziciame a obehame to. Ranajky tam mame a cez den sa uz prestravujeme vselikde

0 Citovat

Má cenu si brát sebou moskytiéru? Letím 21.02. do oblasti Kalutara. Díky za reakci. Josef

0 Citovat

otazka ohladom pocasia... viem ze to je velmi individualne, ale ked na Sri Lanke prsi (najam v Hill country) - daju sa ocakavat skor take rychkle burky, alebo dokaze prsat cely den. Lebo tam budem o tyzden a predpoved vyzera smutne.

0 Citovat

Budeš tam v nejsušší části roku, takže není třeba mít obavy z nějakých celodenních dešťů. Na horách se to vyloučit nedá, ale podle statistik je v průměru asi 6 h. denně slunce:

https://en.wikipedia.org/wiki/Nu...ya#Climate

U moře bude případná přeháňka v tuto dobu jen krátká a spíše příjemná. Předpovědi počasí pro tropy na týden dopředu se absolutně nedá věřit. Na pár dní dopředu je to jen orientačně, jestli budou spíš sušší nebo deštivější dny (ale ty jsou teď v nížinách SL nepravděpodobné).
0 Citovat

dik, ved to, ze tie predpovede su klamlive, ak tam svieti oblacik a kvapka :D 

0 Citovat

Mě se líbila plavba v deltě Maduganga. Mangrovníky, ostrovy .. Fotky na https://www.literak.cz/2017/08/s...enu-recka/

0