Ahoj všichni,  .

Srí Lanka - tipy co navštívit a co vynechat

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

tonic napsal(a):

otazka ohladom pocasia... viem ze to je velmi individualne, ale ked na Sri Lanke prsi (najam v Hill country) - daju sa ocakavat skor take rychkle burky, alebo dokaze prsat cely den. Lebo tam budem o tyzden a predpoved vyzera smutne.

Já byl v prosinci 4 dny v Haputale a pršelo každý den, ale začalo večer a lilo až do rána. 

Btw možná jsem měl jenom pech:D

0 Citovat

Necháme sa prekvapiť :)

0 Citovat

tonic napsal(a):

Necháme sa prekvapiť :)

YR.no ukazoval 2 mm, ale chcalo asi 8 hodin v kuse jako krava. Takze oblacky atd kdovi...

0 Citovat

@norbic, ty vies potesit :D inak poslal som ti SZ, na nejake TYPI a TRYKY :)

0 Citovat

Zdravim z SL, len taký tip pre tých, ktorý radi vyťahujú peniaze z bankomatu po 100 korunách, prip. pol dňa hľadajú lacný bankomat a večer ich aj tak oplieskaju peniaze na drahom pive :))

Commercial Bank poplatok 400 LKR

Hatton National 200 LKR

Bank of Ceylon zadarmo


Nebol problém v Ella vytiahnuť naraz 80000 LKR (N26)

0 Citovat

Může prosím někdo doporučit a předat kontakt na řidiče, který by s námi byl od příletu do Colomba až po odlet a vozil nás dle našeho itineráře? Ale: bude nás 6 a chceme jen jedno auto, ne 2. Tak nějaké větší.

0 Citovat

Auta pro 6 lidí + řidič jsou tam nabízená celkem běžně (jen možná některé kufry budou na střeše). Celkem dost pozitivních recenzí na různé řidiče se v posledních letech objevovalo na Hedvábné stezce, např. tady, kde jich jelo 6 a je tam i čerstvé doporučení na toho řidiče:

https://www.hedvabnastezka.cz/di...em/?page=1

0 Citovat

Nás vozil tento týpek pred rokom

https://www.facebook.com/profile...1993458994

0 Citovat

Sice teprve vstrebavam zazitky z Thajska ,ale vyhledove  bych zvazoval Sri Lanku ovsem  ve  spojeni  s Maledivama  , bude zalezet  na  letenkach , konkurent pro ten plan by by pak byla  Aruba , jake obdobi  by mohlo byt  s minimem deste  a co tedy poznat a navstivit  , uz  jsem tu takovou kombinaci z Maledivama  myslim zahledl,  ale casove to  nebylo  podle mych predstav

Jak je to  s pujcenim auta na Sri Lance , nebo se radeji nechat vozit ,nebo vyuzit verejnou dopravu    a kde jsou nejlepsi plaze ?
0 Citovat

Asi bych ti doporučil (podle toho, jak jste teď cestovali) jet nejdřív na pár dní na pláže na jihozápadě (v rozmezí Hikkaduwa - Tangalle). Možnosti dopravy jsou různé dle vašich nároků. Optimální (abyste poznali více ze života na SL a neutratili zbytečně moc) je taxi z letiště do Kolomba a pak vlak či bus. Po relaxu na plážích bude pro vás asi nejlepší auto s řidičem na cca 4-7 dní na okruh po památkách, vyhlídkách, čajových plantážích a NP. Řízení půjčeného auta na SL většina lidí nedoporučuje, zvlášť nezkušeným. Dobrá diskuze na toto téma je tady:

https://www.hedvabnastezka.cz/di...neho-auta/

Busy a vlaky bývají někdy přeplněné, klimatizované jsou málokdy a ty neklimatizované busy mají sedadla 2+3 vedle sebe s málo místa pro nohy. Veřejná doprava je velmi levná a dá se s ní dostat téměř všude kromě většiny NP, ale pak je potřeba na stejný okruh více dní. Nechte se pak vysadit u jiné pláže na jihozápadě a po relaxu tam přeleťte na Maledivy.

Nejjistější počasí s minimem deště je na jihozápadě SL (i na Maledivách) od ledna do března. Je to zároveň nejvyšší sezóna, ale když se vám líbilo Thajsko v únoru, tak asi v pohodě.

Míst, která stojí za vidění, je dost, ale záleží na vás, co se vám líbí. Přečti si cestopisy, kterých na na netu plno. Za sebe bych doporučil minimálně procházku přes čajové plantáže na Lipton's Seat, Galle, skalní chrámy Mulkirigala (tam by se dalo i na výlet z Tangalle) a pokud se chcete projít nenáročnou delší stezkou na jednu z nejhezčích vyhlídek SL, tak World's End v Horton Plains NP. Little Adam's Peak je taky dobrý. Jistě si vyberete i něco z těch nejznámějších památek. Pozor na NP se zvířaty, někdo jejich návštěvu nazývá ironicky srazem off-roadů, ale NP Minneriya by za to stál, pokud chcete vidět hodně slonů.

0 Citovat

Zrovna přemýšlím, kam na Lance zajet a v tom kouknu na diskuzi na Cestujlevne a vida. Mikir opet planuje :-) A LiborSse hned chytá a radí. Každopádně by Mikir prvně měl napsat, kdy chce vlastně letět, protože ta jeho definice minimum děště na Lance trošku hapruje. Rozdíl sever- jih, východ-západ jaksi je. Já pokud nevyrazím za Bačou na Moluky po stopách LiboraS, tak plánuju Lanku v červenci kvůli spolucestujícímu, který jindy nemůže a východ a sever to jistí podle všeho. Samožřejmě bez čajových plantáží to asi nepůjde, protože ty milujeme oba. Mikirova potřeba půjčovat auto je až úsměvná. Levnoučké vlaky a busy na Lance spojené se zážitky, které ti cestování v autě nikdy nedají, hovoří za vše. No nic.

0 Citovat

@niemandos: Ne hned, ale až za 2,5 dne, když se tu nic neobjevilo. Předpokládám, že Mikirovi bude nejlíp vyhovovat zima, která zvlášť v Irsku není nic příjemného. Březen a nejspíš i únor je suchý i na východě a severu, ale na tyto části asi Mikir nebude mít čas. Jinak určitě doporučuju někdy ty Moluky. Dal jsem fotky na web (včetně popisků):

https://www.zonerama.com/liborst...um/5079708

0 Citovat

@Libor_S

Moc hezké fotky.Moluky mě samozrejme velmi lákají a je to ještě otevřené, ale ten přelom dubna a května, kdy tam bude Baca mi dvakrát nevyhovují. Ale ještě jsem se nerozhodl. Krom toho mam málo času a dat 20+ tis. za letenky kvůli 10 dnům na místě je na mě dost :-(. Kazdopadne ta Lanka v červenci ma svoje kouzlo a diky mimosezone a východu, kde to ještě není tak turisticky zaplevelene, se mi to začíná líbit čím dal víc. Jen by to chtělo , aby vyšlo i počasí na horách, protože po zkušenostech z Indie, Malajsie a Indonésie, bych rad viděl i podle všeho ty nejhezčí čajové plantáže Asie:-) Teda možná ještě Tchajwan je muže trumfnout, ale to si nechávám už na cestu se synem za par let.

0 Citovat

Východní část hor na SL je na tom podle statistik v červenci dobře. Já jsem měl začátkem září (to je ještě srovnatelné počasí) nejdřív dopoledne slunečno a po 10 h. se zatáhlo. U Elly bylo nějaké slunce i odpoledne, ale vždy přišel tam nebo v Haputale odpoledne i slejvák. Fotka je cestou na Lipton's Seat.

https://en.wikipedia.org/wiki/Ha...le#Climate

https://en.climate-data.org/asia...la-101254/


cimg2187a.jpg

0 Citovat

No jsem rad  , ze jsou zde lide , kteri  ironicky jen nekritizuji me prispevky , ale sednou a napisou,  takze diky Libore , to me planovani , je opravdu zatim jen ciste v teoreticke rovine , takze se niemandosi nediv , ze nevim zatim kdy , ale vim , ze Lanka ma  ruznorode pocasi , podle mista a  je mi jasne ze 15 dnu azura  jako v Thajsku to asi nebude i kdyz zvolime treba hlavni sezonu ,ale klidne mohou byt okraje .Na Mauritiu  jsem si nasel  ze tam nejmin prsi v zari , zvolili jsme tedy zari a  bylo to  v pohode i kdyz  nam zaprselo jednou , Jamajku jsme sttihli v konci sezony v dubnu  , dest byl taky , ale jen kratky a prudky, navic proti Irsku teply , ona ta zima v Irsku , zvlaste kdyz ziju na jihu, neni az tak katastroficka i kdyz v poslednich letech to neni tak typicke jako drive , kdy zima mivala mene deste nez leto a jaro bylo pravidelne posunute  oproti CR o mesic.

Thajsko jsem kupoval v zari ., tedy v 5 mesicnim predstihu , na coz  si teprve zvykam , nevim jestli Lanka je nutna kupovat stejne brzo , ale zrejme bude spis zalezet na dobre cene  na Maledivy a podle toho to k tomu napasovat . Nebo se mylim ?

Zatim nemam ani predstavu o letecke spolecnosti , no a s tim pujcovanim auta  je to jednoduche , jsem profesional a ti vetsinou nemaji  radi , kdyz za volantem sedi nekdo jiny ,na  Jamajce  jsem dal na zdejsi rady  a  celkem jsem pak litoval , protoze  nas to vyslo nakonec vic  , nez kdyz bychom si auto pujcili  , nebylo to neprijemne se nestarat a  treba v Negril;  bychom  krasnou plaz  Half Moon  neobjevili i  kdyz moje chyba , ze jsem si to mohl vic nacist  , na Mauritiu jsem se  zviklat nenechal auto jsme meli  celych  15 dnu  a nelitoval jsem

Nevim,  zda je to nahoda  , ale nejak porad  natrefujeme na zeme , kde se jezdi stejne jako v Irsku ,coz je dalsi vyhoda  a plus pro  pujcemi auta , ale treba ten vlak by mohl byt dobry

No urcite to  jeste nastuduju , letos bych chtel zaradit Azory , tam taky tapu kdy , no vykompenzujeme to asi Kanarama  tam nic planovat nemusim , nejake to Recko , nebo mozna Korsika  a pak se uvidi -)
0 Citovat

Libor_S jo a ty Moluky to jsou super fotky , hory i more to mam nejradeji  ,je k tomu  i  itinerar ?

0 Citovat

Letenky na SL a Maledivy zároveň by asi dobře vyšly s Turkish Airlines, protože mají stopover v Male. Doporučuju dát ho až cestou zpět (a cestou tam sedět u okénka kvůli krásných výhledům na atoly, zpět je let pozdě večer).

K Molukám napíšu do vlákna, kde jsem o nich psal už loni.



0 Citovat

Libor_S napsal(a):

K Molukám napíšu do vlákna, kde jsem o nich psal už loni.


Perfektní!

0 Citovat

Mikir,  Sri Lanka je super, hlavne sa rozhodni kedy chces ist, podla toho sa potom odvija itinerar. Ano premvka je tam divoka, mne by sa tam nechcelo soferovat, no ked vravis ze ty si profesional a z Irska nauceny na lavu stranu, tak preco nie. 

0 Citovat

Od 1.dubna by mel byt na Sri Lanku  pro EU a  dalsi nektere zeme zrusen  vizovy poplatek

0 Citovat

ahoj kamarádi, myslíte že by nám ( přítelovi a mě ) někdo mohl poskytnou itinerář na Sri Lanku  na dobu cca 10-14 dní.  Něco už mám vytvořené, ale stále se snažím najít tu nejvhodnější cestu, na první dny: Kde se vydat jako první a  jak se hned na začátku zorientovat v přesunech.  Máme v plánu  si vzít opět jen baťůžek a přemisťovat se tuk tuky, železnici či skutrem.  Děkuji  za tipy, nápady či rovnou vyhotovený základní itinerář :-)  Stáňa 

0 Citovat

Tu je náš itinerár na 10 dní z februára

https://tonicove.sk/ayubowan-sri-lanka/

Záleží hlavne kedy chcete ísť, či v zime alebo v lete

0 Citovat

Doporučuju busy jako základ dopravy. Vlak jezdí jen někde, tuktuk a skútr je vhodný spíš na okolí ubytka. Já tam byl 3 týdny, takže můj itinerář by nešel použít. Ohledně tipů a nápadů by bylo asi nejlepší napsat sem vlastní uvažovaný itinerář a třeba k tomu něco někoho napadne.

0 Citovat

Připojuji náš itinerář + základní poznatky z cesty. Ale bylo to už dávno (2013) , tak hodně věcí bude dnes jinak. A bylo nás 8, tak že jsme měli minivan.

https://sri-lanka.orbion.cz/cest...lady-4757/

0 Citovat

Tonic: děkuji moc. Celé jsem to přečetla a podívala se do mapy. My by jsme ještě chtěli i trochu výše na sever ( Kandy, Dambulla a trojúhelník Sugiriya x Pidurangala x Polonnaruwa ) . Dám na radu a budeme se přemísťovat i autobusy.  Trochu váhám zda to vzít přes jih směr na sever a nebo západ- sever - východ - jih  

Termín jsme si dali konec března 2020. Je to sice turistické období, ale myslím si, že to není špatné období, co? 


Roman: Dám si kávičku a jdu kouknout na tvůj itinerář :-) 


A ještě Vás poprosím o další dotazy: 

V Colombu prý není o co stát a stáčí jej prý navštívit jen krátce???

Na Západ ostrova se nejezdí??? Přijde mi škoda jej úplně minout.  Byli jste tam někdo?

A poslední dotaz. Který z národních parků by jste navštívili vy či který jste už navštívili?  


Chlapi  moc díky :-) St.

0