Ahoj, chystáme se s přítelkyní do Říma a Neapole. Máme už letenky, ubytování, jízdenky z/na letiště atd.. Zajímá mě, jak jste řešili dopravu v Neapoli? Plánujeme navštívit Vesuv i Pompeje. Na internetu jsem se dočetl, že se vyplatí pořídit si jízdenku Unicocompania 3T. Je opravdu tak výhodné ji mít, kvůli jednoho výletu? A další věc je Artecard. Jsou tam nějaké výhodnější vstupy do muzeí a dalších památek. Má cenu to koupit? Četl jsem, že v tom je zahrnuta i nějaká veřejná doprava. Není v tom případě potřeba kupovat tu Unicompanii 3T a vystačím si jen s Artecard, díky které budu mít ještě slevy na vstupném? Máte s tím někdo zkušenosti? Budu rád, za jakoukoliv informaci. Děkuji .

Neapol - doprava

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

pěšky jsem to šel před měsícem asi hodinku tudy:
http://1url.cz/LtWNU
nic zajímavýho cestou není. Dost pomůže navigace v mobilu.

btw: když jsem byl tady u toho přístřešku taxíků http://1url.cz/wtWNZ začalo fest pršet. Chvíli jsem se bavil s taxikářema pod tím stanem. Nejdříve mě chtěli na letiště odvézt, když jsem odmítl, poradili mi, že si mám chytit shuttle bus, co pendluje mezi letištěm a tímhle sousedním parkovištěm grátis. Netuším jak často jezdí, ale stačilo mávnout když vyjížděl z parkoviště a bez problémů mě nabral. Ono to moc daleko není, ale v tom lijáku to bodlo smiley

Jinak bacha u té 7 denní artecard mám dojem, že neobsahovala dopravu! ale jen vstupy do památek. Raději si to ověř. Já koupil 3-denní a volné vstupy využil do Pompejí a Galeria Borbonica ( http://www.galleriaborbonica.com/en/home/ ). Trochu se o takovýhle věci zajímám.
V Pompejích musíš stejně vystát frontu u pokladny. Pouze ty 2 levé (v těch vpravo tě odkážou na pokladny vlevo) ti po předložení artecard vyjedou vstupenku a tu pak předkládáš u vstupu.

0 Citovat

Dik Kedar smiley Pozeram, ze centrum je aj tak presne opacnym smerom ako letisko. No, budem si to musiet naplanovat, snad za 3h spolu s google maps a ich verejnou dopravou stihnem aspon nieco.

0 Citovat

Má zkusenosti z září 2013. 3denní lístek šel koupit na letišti v trafice. Tehdy to nebyl ale artecard, ale seznam prodejních míst jsem našel na webu.
Pompeje + Vesuv šlo stihnout za den, přijeli jsme vlakem kolem poledne do Pompeji, tam byly maxi fronty na vstup, tak jsme vyjeli busem na Vesuv, kolem 16h byli zpátky a pak šli do Pompejí, fronty na lístky už nebyly žádné, už žádné davy a spíše prázdné Pompeje, kolem 19h se už smrákalo ale už jsme je měli prochozené.

0 Citovat

Moje dojmi z cesty do Neapolu
V uvode chcem podotknut, že v ziadnom pripade nechcem nikoho urazit a to co napisem je len moje subjektivne vnimanie a hodnotenie.
Cize – ak niekto tvrdi, že v Neapole je spina a smrad – ano , na niektorych uliciach to take bolo, ale za seba musim povedat, ze na Slovensku vidim rovnaky bodrel, takze urcite sa nejdem povysovat..
Ze vas vsade chcu len okradnut ? O nic viac ako napriklad na Hlavnej stanici v Bratislave ..jednym slovom, s nicim negativnym som sa nestretol a citil som sa tam absolutne bezpecne – teda az na dopravu, to je fakt , co som teda este nikde nezazil, jazda na cervenu, v protismere..prechod neprechod, ide sa...no stres ale domaci su zjavne zvyknuti a ku podivu som za 6 dni co som tam bol nevidel jedinu nehodu, co az nechapem !
Z letiska ide kazdych 15 minut Alibus- cena 4€ ( od 1.8.2016 cena je jednotna, ci kupite listok v trafike ci u vodica)
Ubytovanie – Hotel Nuovo Rebecchia – cenovo dostupne ubytovanie s ranajkami, tie boli jednotvarne ale najete sa.
Hotel je hned vedla vlakovej stanice Garibaldi, vyborna poloha, aj ked vecer su ulice plne slapiek, ale je tam bezpecne, do centra na pešo tak 10-15 minut.
Odporucam zakupit Artecard, plne sme ju vyuzili – Pompeje, Vezuv . aj ked na nan sa Arte card nevztahuje , ale na vlak do Pompeji odkial ide aj bus na Vezuv ano,
V meste sme pochodili narodne muzeum, okostnicu a podobne.

Ceny jedla v priemere 8 az 12€. Pivo od 3,5 do 4,5 za 4 decove, pozor, na ostrove Kapri sme si vypytali velke pivo, cim chapali 1 liter, co nas stal 15€!!! Na osobu ! No co uz
Bolo by toho este hodne co pisat, ale za seba mozem povedat ze na mna Neapol a okolie nenormalne zaposobili a po tripe po Andaluzii toto bola pre mn najkrajsia dovolenka ( ak sa to da tak nazvat, lebo to bol jeden velmi intenzivny trip 

0 Citovat

Wiki: To rád slyším.smiley Já osobně byl v Itálii už min. 10krát, navštívil jsem tam již hodně měst a míst od severu po jih a na Neapol nedám dopustit, to je pro mne ta pravá Itálie, a i proto jsem ji navštívil už aspoň 7krát.smiley Ty kecy od některých, jak je tam špinavo a nebezpečno.... to nesouhlasím. Jasně, člověku se tam může něco stát, navíc v metru se tam často cítím jako sardinka.... ale NIKDY se mě tam nepokusil nikdo okrást, zatímco v takové Praze už to zkoušeli dvakrát za poslední rok... Už jen když přiletím do Neapole nebo přijedu vlakem z Říma, tak jak se krásně ční Vesuv nad městem.... to prostě v Itálii nikde není takové jako tam.smiley A nebo jen zajít si na pizzu v centru.... ve městě, kde údajně vznikla.... vždycky si skvěle pochutnám.smiley A to nemluvím o těch mnoha dobrotách, co tam prodávají.... o nejlepší zmrzlině, kterou jsem kdy v životě měl teď letos na Via Toledo.... o koupání v moři kousek od hradu.... nebo o fotbale, kdy jsem nikdy nezažil takovou atmosféru jako na stadiónu mezi 49 tisíci diváky...smiley Je tam toho prostě hodně, co mám rád.... a i když by samozřejmě některé věci mohly být lepší ( třeba když nevíte, kdy vám pojede další bus, pač tam jízdní řád na zastávkách běžně nevedou smiley ), chápu, že je to prostě Itálie, kde mají na věci často hodně času.smiley Rozhodně je však pro mě Neapol číslo jedna v celé Itálii a jsem vždycky rád, když si čtu, že se tam někomu líbilo - já už ji navštěvuju teď každý rok za sebou a už setsm chystám zase.smiley

0 Citovat

Update Neapol, listopad 2016

Vice destivo, malo turistu, docela teplo 15-20 stupnu.

Alibus furt jezdi, cena 4 euro, plati pak i na metro, myslim, ze plati limit 90 minut.
Ceny za dopravu asi taky stejne:
Jedna cesta - 1 euro, denni listek 3,5 eur (v obou pripadech brano ANM). Funicolari (ten nejdelsi) je v oprave na jeden rok a nejezdi.

Artecard nevyuzita - i kdyz jsem poptaval, ale finance se mi to nevyplatilo. Lze ji koupit na hlavnim nadrazi v info centru, ale muze se stat, ze budou mit vyprodano - jako mne.

Metro - krasne stanice, stoji za to navstivit zastavky Univerzita,Dante a hlavne Toledo.

Pompeje - vlakem Circumvesuviana, cena 2,6 eur. Na ceste tam jsem platil jenom 2 eura a jel jsem cca 45 minut nejakym courakem, ktery zastavoval co minutu, zpatky jsem platil 2,6 a jel jenom cca 20 minut.

Vstup na vykopavky - 11 eur na osobu, moznost priplatit 2 eura a je vstup na nove odkryte mista, pripadne zaplatit 20 a mate spojenou vstupenku pro Pompeje, Stabia, Oplontis, Ercolano, Boscoreale. Samozrejme v listopadu zadne fronty, malo lidi obecne. Mapu, audio komentar si vemte az na kase, neberte to u nadrazi - maji to sice levnejsi, ale jejich mapy jsou neaktualni. Audio komentar na kase stoji 8 euro. Byl jsem tam cca 5 hodin a stejne jsem vse nevidel - ani nove vykopavky.

Vyhradte si minimalne 4 hodiny,

Vesuv - nejel jsem, byl v mracich smiley

Castel Nuovo - vstupne 6 eur, moc mne to nenadchlo, par zajimavych veci (baron's hall, bronzove vrata, kaple...zbytek obrazy, sochy a umeni, ktere mi nic moc nerika).

Vyhradte si tak 1 hodinu.

Castel dell Ovo - vstupne zadarmo, pekne vyhledy

Vyhradte si tak 1 hodinu.

Neapolsky dom - urcite stoji za to navstivit, krasny, bohate zdobeny, moznost nahlednout do krypty sv. Gennara.

Vyhradte si tak 30 minut.

Spacca Napoli - ok, nekolikakilometrovy srumec v sirce 5-6 metru, ted v listopadu malo turistu.

Vyhradte si - podle chuze, tak 1,5 hodinu.

Hrad svateho Eliase - vstupne 5 eur, nadherne vyhledy na Vesuv a Neapol.

Vyhradte si tak 2 hodiny.

Mrknete dale na:
- piazza Plebiscito
- galerie Umberto
- divadlo San Carlo
- kavarna Gambrinus (prej slavna)
- Kralovsky palac

Pekne prochazky jsou ve starem meste, pristavem a promenadou u more.

Capri - listky stoji cca 40 eur (tam i zpet), kdyz chcete levnejsi, tak jsou za cca 13 eur - ale cesta netrva 45 minut, ale 80 minut.
Co se tyce morske nemoci - tak jestli jedete kridlovym clunem (hydrofoil), tak si sednete uplne dozadu, vpredu se to hodne houpe.
Ted mimo sezonu nas vpredu sedelo cca 5 a vsichni jsme dostali morskou nemoc smiley - ale se sebezaprenim to slo zvladnout.

Pokud si chcete nekde schovat bagly, tak na hlavnim nadrazi je k point pripadne v pristavu (za castel nuovo).

0 Citovat

Hezké info.

0 Citovat

Ahoj, letím na konci dubna do Neapole, chci se zeptat, zda si mam rezervovat ubytování už ted nebo je lepší počkat na poslední chvili? Děkuji za odpověď
Jana

0 Citovat

V dobe ked je skoro vsetko s free cancellation je takato otazka uz nepodstatna

0 Citovat

smileypro mě je podstatná:-) Zeptám se tedy jinde

0 Citovat

Tonic tim chtel rict toto: rezerovat ted neco, protoze se to da kdykoliv zmenit smiley

0 Citovat

ono v tomto pripade sa oplati kupit na poslednu chvilu v Neapole jedine tak listok na MHD, kedze sme vo vlakne o doprave smiley

0 Citovat

Předpokládala jsem, že kdo má znalosti o dopravě v Neapoli, má znalosti i co se týče ubytování. Zakládat nové téma mi připadalo zbytečné.

0 Citovat

este aj Rim je blizko, nejake info o plazach? smiley
ohaldom ubytka, cez booking.com si teraz uz nieco zarezervuj s moznostou storna a potom sleduj ponuky par dni pred priletom. Ak sa nieco objavi lepsie, bookni to a zrus rezervaciu, ak nie, tak sa ubytujes na povodnu rezervaciu. Btw, tak ako sa nechodi uz na letiska kupovat last minuty tesne pred odletom, tak sa na "zapade" uz nehlada ubytko tak, ze po prilete obehas vsetky ubytka v meste smiley

0 Citovat

tonic, díky:-)

0 Citovat

Ahoj, děti nemají v Neapoli nějaké zvýhodněné jízdné? A vzhledem k tomu, že na památkách mají děti slevu, tak pro ně artecard nemá cenu kupovat.
Co se týká Alibusu z/na letiště, v jehož ceně je tedy i jízdenka 90 min na MHD, lze to takto použít i na cestě zpět? Tedy už dopředu si koupíme lístky, označíme při vstupu do metra a pak budeme pokračovat Alibusem na letiště? Děkuji.

0 Citovat

Zdravím,

můj dotaz zní ... chystám se na týden do Kampánie (se základnou v Salernu) a zajímá mě, jestli je možné koupit nějaký vícedenní lístek na "kampánskou" :) MHD, vlaky a busy ... něco jako byl Unico Campania 3 day ticket.

Díky moc za pomoc :)

0 Citovat

Koukni na artecard Tutta la regione

0 Citovat

Ahoj všem, našla jsem vlákno s těmito skvělými tipy na Neapol, moc děkuji. Ještě bych chtěla položit další dotaz: Letíme z Neapole zpět do Prahy již v 6,30 ráno... Jak to bylo s dopravou na letiště? Měli jsme v plánu bydlet ve Vico Equense a jet na letiště rovnou ráno odtud...

1. Na letiště nejezdí vlak pouze ten Alibus?

2. Takže doprava na letiště je pouze z centra Neapole?

3. Kdy začínají jezdit vlaky?

4. Máte zkušenost s taxíky pro 6 osob?

Díky moc, Jana

0 Citovat

Na letiště jezdí pouze Alibus a zastavuje jen v přístavu a u vlakového nádraží. Letiště je ale fakt kousek, i ve špičce trvá cesta z nádraží max 15-20 minut.

Kdy začínají jezdit vlaky je dosta široký dotaz, když jsi nenapsala, odkud a kam by jsi chtěla tím vlakem jet... Jinak není problém si najít vše potřebné na stránkách Trenitalia nebo Circumvesuvia, podle toho jaký vlak potřebuješ.

0 Citovat

Aha , promiň to mě nenapadlo, že tam je víc společností a Trenitalia mi to nevyhledá... my jsme měli v plánu být ve Vico Equense, ale Circumvesuviana jede první z Vica v 6,12, takže to nestíháme - zbývá buď taxík nebo se přesunout na poslední noc do Neapole, viď? Jaké máte zkušenosti s taxíky? Díky

0 Citovat

My se tam přesouvali jen busy a vlaky, který jezdí často a jsou v pohodě, taxík jsme nevyužili, ale asi bych si booknul poslední noc v Neapoli, to chybu určitě neuděláte, když večer vyrazíte do ulic :)

0 Citovat

Taxiky nejsou drahe, jsou tam i neofiko taxiky, mne stala cesta z cetralniho nadrazi na letiste 10 euro (dva lidi, dohromady), taxikarovi jsem rekl, ze vice nemam - opravdu jsem mel v cashi poslednich 10 euro :D

0 Citovat

Ahoj, super téma, za měsíc zrovna letíme poprvé do Neapole a mužu se tedy zeptat, nemají Italové nějakou aplikaci na busy třeba jako my, kde by ty jízdní řády byly nějak přehledně?

0 Citovat

Plus ještě (koukám, že se zbytek zprávy neukázal) jestli má někdo zkušenosti s tou sedmidenní artecard, jestli je tedy jen na památky? Budeme tam 10 dní, tak nevím co koupit za kartu, díky moc☺️

0