Ahoj, chystám se na Bali a chteli by jsme cca od Padang Bai jet na skutru do Amedu nebo Ubudu a chtel bych se vác zeptat na vaše zkušenosti s řízením skůtru když máte v mezinárodním řidičaku pouze sk. B. neco jsem si načetl a názor byly různe, vesmes spíše takove že v Kute a Denpasaru jsou policajti hodne ale mnohdy stačí ukazat jen mez. řp. a skupinu tam neřeší ale někde se zase píše že to řeší a je průšvih. Tak se ptám, jake máte vy zkušenosti nebo o čem jste slyšeli? Díky .

Bali na skůtru a řidičák sk. B

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

Tak zkusím at mi tam aspon dopíše to A s podminkou... furt lepší než vubec nic. Jinak vezmu par plechovek piva na uplatky :d

0 Citovat

Jinak abych to doplnil, dopsal jsem si pred tech 50 ccm stejnym perem jednicku, takze mam jakoze do 150 ccm. Je jim to tady ale fuk.

0 Citovat

A to razitko na A bez problemu nebo jsi ji musel nějak ukecávat?

0 Citovat

Ne, dala mi ho tam sama, akorat dopsala poznamku do 50 ccm. Kdyz jsem ji rekl, ze mam do 125 ccm (dle nasich predpisu), rekla mi, ze to plati pouze u nas, ve svete pry jen tech 50 ccm.
Dnes jsem pujcoval skutr na Langkawi a poprve se stalo, ze chteli pri pujceni videt ridicak. Nic ale neresili, ani se nekoukali, zda tam A skupinu mam. Dostal jsem ale formular na vyplneni, kde byla kolonka pro vypsani mych skupin...ale jak rikam, stalo se mi to poprve. V roce 2014 na Bali nechtel nikdo nic.

0 Citovat

Tak muj dnešní souboj s úřednicí dopadl tak, že podle ní a kolegyne mi tam nemuže poznačit ani skupinu AM protože tam není takova kolonka a to ani s podmínkou do 50 ccm. Když jsem se zeptal jak teda značí A1 nebo A2 když tam na ně taky není kolonka tak řekla nazdar a šmitec.

0 Citovat

Asi bych si na úřednici stěžoval, že nezná své povinnosti...jediné co mě napadá, jestli se to nějak neliší pro ldi, kteří měli řidičák na malý motocykl dříve, než na auto (což jsem měl).
Přikládám fotokopii mi vydaného řičičáku.

0 Citovat

Nemůže se lišit, MŘP vždy je osvědčuje to co máš v ŘP - v podstatě jde pouze o překlad ŘP.
Jinak s odkazem na ustanovení §111/3 zákona o provozu na pozemních komunikacích (č.361/2000 Sb.) Ti to úřednice zapsat musí v rozsahu Tvých oprávnění - viz citace.
"(3) Držitel řidičského oprávnění má při splnění podmínek podle odstavce 2 právní nárok na vydání mezinárodního řidičského průkazu osvědčujícího řidičské oprávnění k řízení motorových vozidel v rozsahu jeho řidičského oprávnění."
Jen podotýkám, že podmínky dle odstavce 2 jsou fotka, ŘP a OP nebo pas.
Takže bych vyrazil za nadřízeným úřednice a požadoval zapsání, pokud by jsi ani tam nepochodil a nebyli schopni přečíst jedno ustanovení zákona, obrátil bych se na nadřízený správní orgán.

0 Citovat

Jo ten odstavec v zákoně jsme si už taky dohledal. Pořeším to další týden. On je problém něco řešit na úřadě jinak než osobně protože tam nemají žadný kontakt na dané odděleni...
Podle mého selského rozumu mi tam AM zapsat musí

0 Citovat

Na skutru na Bali v pohodě. V Denpasaru a okolí samozřejmě o držku kvůli husté dopravě, chvílemi i na chodníku mezi lidma, protismer, mezi auty po středové čáře, důležité je držet tempo s mistnima a ne vyčnívat z davu. První den je ale krusny smiley Mimo Denpasaru úplně v pohodě. A to jsem motorkář a mám velkou motorku. Začátečníkům bych to moc asi nedoporučil. Pár havárek jsem viděl i na severu. A k tomu řidičáku,.. Já měl mezinárodní Ženeva konvence a kámoš dostal ten druhy. Tak těžko říci, který je správný smiley nikdo ho o nás nechtěl a pokud je helma, tak snad ani nestaví. Policii jsme viděl jen párkrát. Výrazně těžší to bylo po Bali autem, skútr je proti tomu jednodušší.

Odesláno z mého SM-N910C pomocí Tapatalk

0 Citovat

Dle Vídně jsou na motorku jen 2 skupiny - A a A1, takže AM nebo A 50 je paskvil úřednice, který není ničím podložen. Abych Ti tedy odpověděl na základě žádného nařízení (v tomto případě úmluvy, nařízení vydává EU), protože žádná taková není smiley

0 Citovat

Po x-té, ono nejde o to jak směšnou částku dáš na úplatek ale o to, co se stane v chvíli, kdy dojde k nehodě, pak už to taková sranda není, pokud nemáš řidičák na motorku.

0 Citovat

Tak aspoň máš v ruce bič na úředníka smiley

0 Citovat

2derata: Pořešilo se to nějakým bakšišem, ale osobně bych měl taky obavu než o úplatek o to, co by bylo v případě nehody.
Tak by mě zajímalo, na základě čeho tedy z toho ministerstva napsali, že "A <=50"? Logicky totiž beru, co napsal výše eremi.

0 Citovat

asi tak že v čr máš v podstate A1 spolu s B ale v zahraničí to není do 125 ale do 50... těžko říct, každopádně to mam černé na bílem smiley

0 Citovat

Řekl bych, že to bylo na základě uvážení dané člověka, co dostal do ruky mail k vyřízení, případně tam budou mít nějakej interní předpis, ale jak píšeš, mělo by to být buď A1 nebo A, je to v příloze té úmluvy, ale zase aspoň má pořešeno ve svém konkrétním případě a to je hlavní smiley

0 Citovat

Tu tabulku co mi poslali obdrzely jednotlive urady z ministerstva smiley neni to ze by to vytvorili jako reakci na muj dotaz

0 Citovat

Na Bali jedině s mezinárodním ŘP.
Místní policie si přivydělává tím, že cíleně zastavuje cizince na skůtrech a vyžaduje po nich mezinárodní ŘP. Po cestě z Denpasaru na sever dokonce zablokovali komplet silnici jen proto, aby chytali turisty.
Pokud ho nemáte tak začnou vyhrožovat, že je to vážný přestupek, že můžete jít k soudu atd atd.
Pak nabídnou, že stačí zaplatit pokutu, kolik po nás chtěl si už nepamatuji.
Podle informací od krajanů co na Bali bydlí to policajti jen zkouší, žádnou pokutu v hotovosti vybírat nesmí a k žádnému soudu nikdo nepůjde.

Takže si buď za 50 Kč nechte udělat mezinárodní ŘP nebo se připravte na to, že:
a) budete muset dělat, že jim nerozumíte ani slovo nebo
b) zaplatíte "pokutu", výše podle toho jak to ukecáte nebo
c) když to bude jen někde samostatně stojící policajt tak mu nezastavíte

0 Citovat

Tak abych ukončil diskuzi:

po urgenci přes ministerstvo dopravy a vedeni oddeleni dopravy na magistrátu FM došlo k tomu že pracovnice jsou již poučeny že ke skupine B mají dávat správně razítka i pro skupinu A s nějakou podmínkou...

Takže mě to stálo jen spoustu času a emailů smiley

0 Citovat

Tohle je hodně poučné o půjčení motorky (nejen) v Thajsku... http://acrislife.blogspot.cz/201...-nebe.html Nepřeju nikomu nic zlého, ale tohle se dost podceňuje, protože každý doufá, že zrovna jemu se nic nestane...

0 Citovat

To by malo byť asi povinné čítanie pred cestou do JV Ázie

0 Citovat

Precetl cele. Zajimalo by me, jak to dopadlo s policii. A cele martirium okolo prevozu vypadalo trochu podivne, jako by kazda strana si delala co chtela. 

Pristup lekaru v Cr behem dvou tydenniho pobytu s kapackou v ruce bych hodnotil jeste hure nez slecna. Ale co uz, nohy preci fungovaly a jine problemy nezajimali. 

0 Citovat

ja som sa tiez vyklepal na skutri na Corone, tiez som bol rad, ze okrem oskreteho stehna sa nic nestalo.  Tam fakt "neviete ani dňa ani hodiny" Skuter je velmi zradny - je to celkom svizne ,0-60 za par sekund, ale male kolieska , staci trochu strku, piesku na ceste a ani neviete a uz ste na zemi. A hlavne nikto s tym nejazdi pravidelne, vela ludi si to odskusa az priamo na mieste.

0 Citovat

cali napsal(a):

Tohle je hodně poučné o půjčení motorky (nejen) v Thajsku... http://acrislife.blogspot.cz/201...-nebe.html Nepřeju nikomu nic zlého, ale tohle se dost podceňuje, protože každý doufá, že zrovna jemu se nic nestane...

Ne nadarmo řada cestovatelů říká, že nejhorší nápad je v Thajsku si půjčit motorku. Z toho bývají ty nejhorší úrazy. Taky to potvrzuje to, co říkám, že mezi jednotlivými místy v Thajsku jsou neskutečné rozdíly. Některé části Bangkoku jsou pomalu jako 22. století a méně turistická místa jako začátek 20. století.

Za mě mototaxi nikdy a půjčení motorky raději ne. Snad jedině v oblastech bez provozu a s dobrými silnicemi a jedině s chrániči a helmou.
0 Citovat

Jak píše guessWho - měla by to být opravdu povinná četba. Ono to rozhodně ještě není u konce. Jak jsem pochopil, je tam škoda na druhém vozidle, případně následné škody, které ten Thajec může claimovat (pokud tedy opravdu motorka neměla pojistku) a hlavně, pokud slečna neměla oprávnění k řízení (neměla MŘP, kubatura nebo výkon byl vyšší atd.) a rázem po ní AXA bude chtít část nákladů uhradit atd. Nechci to přivolávat, smysl je, aby si každý tato rizika uvědomil. 

 A z výluk v VPP AXA: 

...kdy ke škodné události došlo v souvislosti s porušením bezpečnostních nařízení či opatření dané země a/nebo kdy pojištěná osoba nebo osoba, která uplatňuje právo na pojistné plnění, nedodržela bezpečnostní předpisy nebo neměla v době události příslušné ochranné pomůcky (ochranné pracovní pomůcky, přilba při jízdě na kole, lyžích a snowboardu, přilba a plovací vesta při vodních sportech apod.) či neměla příslušné platné oprávnění, jako např. oprávnění pro řízení motorového vozidla, oprávnění pro rekreační potápění apod.;

0 Citovat

Dik za pribeh, som dostatocne odradeny nezobrat si skuter, aj ked tu vo vietname je vsade za 4€, ale nemam tu ziadne legalne papiere a jeden den by ma nakoniec mohol stat hodne vela, hlavne ak by som sposobil nehodu ja. Doma sice skuter mam, ale na akekolvek europske pravidla a zvyklosti v azii treba kompletne zabudnut, ako jazda na Filipinskom ostrove je jedna vec, ale Nha Trang a hlavne Ho Chi Minh druha, taky chaos sa len tak bezne nevidi .... 54 milionov skutrov, to ich mate stovky za patami na chodniku :) prechod pre chodcov je tiez fajn adrenalin, ako skutrista dvojnasobny pretoze vietnamci maju cas a hlavne sa suchtaju nekonecnu chvilu. Tak tu si aj vdaka blogu skuter odpustim .

0