Ahoj, chystám se na Bali a chteli by jsme cca od Padang Bai jet na skutru do Amedu nebo Ubudu a chtel bych se vác zeptat na vaše zkušenosti s řízením skůtru když máte v mezinárodním řidičaku pouze sk. B. neco jsem si načetl a názor byly různe, vesmes spíše takove že v Kute a Denpasaru jsou policajti hodne ale mnohdy stačí ukazat jen mez. řp. a skupinu tam neřeší ale někde se zase píše že to řeší a je průšvih. Tak se ptám, jake máte vy zkušenosti nebo o čem jste slyšeli? Díky .

Bali na skůtru a řidičák sk. B

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

Půjčení skútru někde na menším ostrově v JV Asii s dobrými silnicemi (to asi neplatí u Ko Changu) bych pro zkušeného řidiče s patřičným ŘP nezavrhoval, ale riziko na silnicích je v těchto zemích vyšší i bez skútru. V Thajsku je 7x více mrtvých při dopravních nehodách v přepočtu na obyvatele než v ČR. Můžete jet minivanem od renomované CK a dopadnout třeba takto (kvůli nevyspalému řidiči):

https://www.japantimes.co.jp/new...ayutthaya/

Určitě je dobré používat bezpečnostní pásy (pokud jsou), což většina lidí nedělá, i když doma ano. Nejbezpečnější je jezdit vlakem (nebo autobusem, ale jen přes den). Delší úseky případně letadlem.

V každém případě je cestopis napsaný pěkně, čtivě, člověk se poučí a přes nepříjemné okolnosti i pobaví. Autorka to uzavřela ve stylu, co tě nezabije, to tě posílí, což je správný přístup k životu. Samozřejmě je dobré se poučit pro příště (platí pro nás všechny) hlavně ohledně možných výluk z pojištění.
0 Citovat

No myslím, že to bude ještě s tím plněním od pojišťovny zajímavé... slečna řídila bez řidičského průkazu..

0 Citovat

Libor_S napsal(a):

Půjčení skútru někde na menším ostrově v JV Asii s dobrými silnicemi (to asi neplatí u Ko Changu) bych pro zkušeného řidiče s patřičným ŘP nezavrhoval, ale riziko na silnicích je v těchto zemích vyšší i bez skútru.

Nějaká zkušenost ohledně kvality silnic na Koh Changu? Mám v plánu si tam skůtr půjčit. Mám něco odježděno jak u nás tak v nejrůznějších destinacích, ale přeci jen jsem extrémně opatrný. Loni jsme brázdili Koh Lantu a šlo to, ale nejel jsem snad víc jak 40 km/h. Článek jsem četl a je to pěkný příklad co vše se může stát a může to být i zkušenější řidič.

BTW jak je to vůbec s pojištěním skůtrů v Thajsku? Půjčuju raději přes hotel/ubytování, ale nepamatuji si, jak to tam bylo s pojištěním. Chápu, že tady slečna má smůlu protože nemá řidičák, ale obecně tam nějaké povinné ručení je nebo ne?

0 Citovat

Musíš se podívat do papírů, které podepisuješ :) většinou je nějaké základní pojištění vždycky v ceně.

0 Citovat

Osobně jsem v Thajsku projel část na skutru a pokud neděláte kraviny tak na pohodu. No a jedine mezinarodni ridicak.Doporuciju si poradny vyzkouset helmu protoze nikdy nevite

0 Citovat

Já jsem o Ko Changu jen uvažoval a něco jsem si přečetl. Na západě ostrova je kvalitní asfalt, ale místy prudké stoupání a klesání a ostré zatáčky viz např. toto video:

https://www.youtube.com/watch?v=wG71HxEdhaQ

S nějakou zkušeností a opatrností by to mělo být po asfaltu v pohodě (asfalt asi není na východě ostrova). Pokud ale veze málo zkušený i spolujezdce, už si koleduje o malér. Pořád je to mnohem bezpečnější v Thajsku než třeba v Indonésii a na Srí Lance, kde předjíždějící řidiči autobusů na úzkých silnicích očekávají, že motorka uhne na okraj silnice.

Povinné ručení je v Thajsku s dost nízkým limitem a nehradí škodu na majetku (pokud stále platí to, co jsem vygoogloval viz níže bod 6):

http://www.insurance-in-thailand...insurance/

Nevím, jestli některé půjčovny nabízí lepší pojištění třeba dle bodu 3. Obávám se, že pak by nebyly konkurenceschopné, protože většina lidí se zajímá především o cenu a stav motorky.

0 Citovat

Jak píše Libor, Koh Chang je hodně kopcovitý a znám osobně pár lidí, co si tam ustlali a okusili místní kliniku, případně i tu v Tratu. Moje půjčení skůtru skončilo v okamžiku, kdy žádná z půjčoven, kde jsem byl pojištění skůtru neměla, resp. jedna měla, ale s limitem 15.000 THB. Posílali mě, co si vzpomínám, že si ho mohu sám uzavřít a zaplatit v obchodě, ale raději jsem si celou kratochvíli nechal ujít:-) Ještě další věc, co jsem se díval, některé ty čínské werky měly obsah 150 ccm, některé ho ani neměly udaný a to může být s klasickým řidičákem (i mezinárodním), jen se skupinou A1 problém, pokud se něco stane... Tedy všechno je krásné a romantické, pokud se nic nestane:-)

0 Citovat

guessWho napsal(a):

To by malo byť asi povinné čítanie pred cestou do JV Ázie

Protože? 

Frajer půjčil motorku starý bez řidičáku, která místo na cestu čučela bůhví kam a nechala je oba sestřelit protijedoucím autem. Následně ještě před odletem poslala frajera na celodenní nákupy suvenýrů (to byl asi ten morální přístup), aby se těsně před odletem mohla strachovat, jestli jim policie nesebere pas kvůli tomu, že tak nějak nestihli podat výpověď (hodně práce s nákupy).

Tohle se ti může stát i v ČR. Je to asi stejné jako argument o tom, že je v Thajsku 7x více mrtvých u dopravních nehod v přepočtu na obyvatele, než v ČR.. obdobně argumentují ti, kteří tvrdí, že muži u nás způsobí více dopravních nehod než ženy a proto jsou v provozu nebezpečnější.

0 Citovat

V ČR se zrovna toto s největší pravděpodobností nestane, protože tu nejsou běžné půjčovny skútrů. Jako varování je to vhodné, protože v JV Asii si půjčuje skútry mnoho lidí, kteří s jejich řízením nemají zkušenost.

Jinak samozřejmě se může stát něco podobného, jako že člověk nedává pozor a vybourá se, ale to klidně i při jízdě na kole z kopce. Na to ani řidičák nepotřebuješ. Myslím, že toto se stalo už mnoha lidem.

Nákup suvenýrů nijak nesouvisí s možným sebráním pasů. Policie s odjezdem souhlasila. Já spíš nechápu, proč je nevyslechli kolegové v Bangkoku (nebo oni ale po telefonu či třeba nějaká videokonference). Při jejím zdravotním stavu jet dlouhou cestu na Ko Chang a zpět by byl nesmysl.

Nevím, co jsi chtěl vyjádřit v tom posledním odstavci. Ten poměr jsem napsal kvůli jinému názoru, který vyzníval, že stačí v Thajsku nejezdit na skútru a vše je v pohodě.

0 Citovat

Jsem ted na Koh Changu a jsou tu fakt silene krpaly. Nicmene pokud se clovek vyskrabe od trajektu na White Sand Beach, tak az po Kai Bae je to vicemene placka. Pak to zacina kopcovatet :-) Asfalt je celkem ok. 


Zkusil jsem tedy obejit par pujcoven. O pojisteni nevedeli ani v jedne. Pry nic takoveho nemaji. V jedne chlapek asi po tretim dotazu jestli je k tomu nejake pojisteni, vytahl jakysi papir, kde bylo jen popsano to, ze za motorku odpovida ten kdo si ji pujcuje a musi uhradit vznikle skody :-D Takze pojisteni nula. Navic vsude chteli do zastavy pas! Kopie jim nestacila a nechteli nikde pristoupit ani na financni depozit. Pry ja to mam jako zaruku, kdyz se s motorkou neco stane. :-D


Dalsi vec, ze pomerne casto je tady slyset mistni rescue truck, jak nekam specha a po chvilce veze na korbe obvazane jedince. Na ulici nebo na plazi je na muj vkus videt taky docela dost pajdajicich lidi s obvazanyma koncetinama. :-D ve ctvrtek se dokonce jeden vymazl na rovnem useku cesty primo prede mnou. Netusim co delal, ale behem chvilky byl na zemi. Nastesti nejel moc rychle, takze se otrepal, sebral motorku a po chvilce jel dal, ale krasna, nova motorka byla totalne sedrena. Ten svuj pas zpet asi moc lehce nedostal.


A za posledni jsou tady soudruzi z Ruska. Je jich tady pomerne hodne a jak se tak divam kolem sebe, pomerne solidne dodrzuji pitny rezim. Cili nikdo nevi v jakem stavu na tech skutrech jezdi. Clovek pak muze byt opatrny sebevic a narazi na podobneho jedince a smula.


Cili kombinaci vseho dohromady mi prislo, ze pujcovat si tady skutr neni vubec dobry napad a nechal jsem si zajit chut. Uvidime co Koh Kood.

0 Citovat

To chce tank asi tam, aby clovek se citil bezpecne na silnici... 

0 Citovat

Chce to dívat se kolem sebe, studovat jak jezdí místní a snažit se zapadnout. V Kambodži se nám to celkem dařilo, pas jako zástava byl taky, ale protože jsme si vždy půjčovali přes ubytování, stačil jim jeden pas na dvě mašiny. 

0 Citovat

To není moc dobrá rada. Když se budeš dívat kolem sebe místo před sebe, dopadneš možná jako ta holka, jejíž sepsané zážitky byly vloženy do tohoto vlákna 15.2. Podle místních bych se v JV Asii neřídil. Jezdí často bez helmy, v žabkách, kraťasech a tričku, řídí malé děti, bývají 3 i 4 na jedné motorce nebo s velkým nákladem, nedodržují bezpečnou vzdálenost (třeba na Bali jezdí v chumlu). Jeden pas na dvě mašiny nic neřeší. Mají tě v hrsti úplně stejně.

0 Citovat

Taky mi moc nedává smysl, jaký je rozdíl nechat 2 nebo 1 pas. :) Snad jedině, kdybych cestoval s někým, koho se chci zbavit, nebo popřípadě poškodit., tak bych nechal do zastavy jeho pas. Snad stále stěžující se manželka či přítelkyně by dávala smysl. At si ji tam třeba nechají, když nebude chtít zaplatit :) Chápu, jak bylo myšleno přizpůsobit se místnímu provozu na rozdíl od Libora, ale to je prakticky nemožné, když místní v tom žijí od mimina a prakticky od mimina na motorce. To se za pár dnů či týdnů jaksi naučit nedá.

0 Citovat

Přizpůsobit se místnímu provozu je do určité míry třeba. Např. počítat s tím, že v některých zemích (např. Indonésie nebo Srí Lanka) běžně předjíždějí řidiči (zvlášť autobusů) na úzkých silnicích, i když vidí, že se blíží motorka. Počítají s tím, že uhne na kraj silnice. Je ale pozdě se to učit až na motorce. Tu by si tam měli půjčovat lidi (pokud vůbec), kteří provoz sledovali nějaký čas z autobusu nebo taxíku a kteří mají nějaké zkušenosti s řízením motorky či skútru odjinud. Přizpůsobovat se místním v jejich nezodpovědném řízení jako třeba jízda v chumlu bych ale nedoporučoval ani tomu, kdo by se to naučil. Pro toho, kdo nechce zbytečně riskovat, je nejlepší přesunovat se na delší vzdálenosti jinak a motorku si případně půjčit na místní málo frekventované silnice.

0 Citovat

Libore, s tím díváním kolem sebe jsem to myslel přesně tak jak píšeš ty. Tzn. provoz si nejprve "nasledovat" z TukTuku, autobusu... a potom se mu přizpůsobit. Ne že budu nasraný na všechny kolem, jak jezdí a že mi někdo nedal přednost...

V Kambodži třeba úplně bězně potkáš motorku v protisměru. Když potřebuje k obchodu "jen kousek zpátky", přece nebude 2x křižovat celou rušnou silnici, Veze to v protisměru po kraji, jede pomalu, ale ty s tím musíš počítat a musíš na kraji nechat trošku místa
Při odbočování doprava nebo při vyjíždění od krajnice se běžně přednost nedává. Drze tam vjedou a prostě počítají s tím, že ten kousek uhneš a vlezete se tam. Pokud uhnout nehodláš (třeba vedle tebe je náklaďák) a máš pocit, že ti tam někdo chce vjet tak prostě zatroubíš... a on ví, že mu neuhneš. Sami to tak dělají, nikdo není naštvaný že na něho troubíš... je to způsob signalizace. 

0 Citovat

Motorku v protisměru potkáš naprosto běžně i v Thajsku a dalších okolních zemích :)

0 Citovat

Jezdil jsem v zahraničí na obojím a myslím, že v těchto zemích je mnohem bezpečnější půjčení skútru než malé motorky. 

Motorky i skútry jsou často v příšerném stavu a  kdo není zvyklý na místní provoz má co dělat i se skútrem.

V Evropě jezdím na velké motorce, ale ve městech bych raději skútr. 
0 Citovat

Zdravím, jak řešíte nyní půjčení motorky na Bali či jinde v JV Asii pokud máte starý řidičák, kde je pouze skupina B? Jezdí tam tolik čechů, nevěřím, že všichni mají buďto už nové řidičáky, kde je A poznačeno nebo si mezinárodní vůbec nezařizují. Šlo by například na českých úřadech vyměnit řidičák s tím, že tam potřebuju zapsat i A a potom si domluvit mezin.?

0 Citovat

Ano, můžeš si ho nechat vyměnit za poplatek 200 Kč, pak tam budeš mít zapsanou i skupinu AM a B1. V mezinárodním budeš pak mít skupinu A a buď vedle toho nebo na předchozí straně ve výjimkách budeš mít razítko v češtině, že A pouze do 50 ccm. Nicméně každého většinou zajímá pouze ten mezinárodní. Já jsem si nechával extra měnit národní ridičák, kvůli tomu abych tam měl skupinu AM jenom z toho důvodu, že se ze mě ve Vietnamu pokoušel policajt vytáhnout úplatek a tak hledal jakoukoliv záminku, proč porušuji zákon.  Samozřejmě se pak chytl toho, že jsou rozdílné skupiny v národním a mezinárodním řidičáku. Bez mezinárodního řidičáku rozhodně nejezdi, riskuješ tím problémy s místní policií. Upřímně nechápu proč vůbec tolik lidí to riskuje bez něj, když je to otázka 5 minut a 50 Kč a od letošního léta na kterémkoliv úřadě s rozšířenou působností.

0 Citovat

matej15 napsal(a):

upřímně nechápu proč vůbec tolik lidí to riskuje bez něj, když je to otázka 5 minut a 50 Kč a od letošního léta na kterémkoliv úřadě s rozšířenou působností.


Tak si na fóre cestujlevne :)) tu si niektorí dajú vŕtať do kolena aj za flixbus zľavy na 50 korunove trasy ;))

0 Citovat

Trochu Matěje poupravím... To co tazatelku zajímá není asi skupina AM, která platí pro motocykly do objemu 50 ccm a konstrukční rychlosti 45 km/h, ale skupina A1, kterou má v rámci skupiny B. Tedy automat s výkonem max. 11 kW, s objemem do 125 ccm.  Tady je trochu problém, protože toto je takové naše specifikum a na úřadech toto ne vždy ochotně zapisují nebo upravují v mezinárodním ŘP, protože tam je jen kolonka skupiny A. Osobně si myslím, že toto se hodně podceňuje a nikdo zpravidla moc neřeší, jaký výkon a objem ta motorka má... Zažil jsem ale z blízkého okolí, kdy při řešení pojistné události následkem pádu a poté ošetření spálenin, včetně hospitalizaci 4 dnů na Koh Changu chtěla pojišťovna doložit kopii českého ŘP a zápůjční list, kde měl být specifikován motocykl. Žádný papír samozřejmě nebyl, tak se to řešilo čestným prohlášením, že to byla Hond Click 125 se specifikací dle A1... Vzhledem ke zvyšujícímu se škodnímu průběhu z těchto typů škod z cestovního pojištění zvláště v JV Asii je myslím jen otázkou času, kdy to pojišťovny budou důsledně vyžadovat. Ono všechno je sranda, pokud se nic nestane. Což samozřejmě všem přeju:-)

0 Citovat

Ono v tej oblasti sa dajú normálne požičať automaty s takým objemom? Lebo čo mám skúsenosti z Vietnamu a Filipín, tak skútre klasika do 50cm3 a väčšie už manuál. Tam bol skôr problém, že dosť nehôd je spôsobených tým, že jednoducho sa turisti učia na manuál až "za pochodu"

0 Citovat

No ono jde právě o to, že A1 ji do českého řidičáku ani nenapíšou pokud má řidičák pouze na B. Aktuálně pokud máš B, tak se zapisuje zároveň AM i B1. S tím automatem do 125 ccm je problém, že to snad platí pouze na území ČR. Mě osobně to s tímto odůvodněním nikdy do mezinárodního zapsat nechtěli a zapsali pouze do objemu 50 ccm (což momentálně není ani ta AM, kde je to definováno jen podle rychlosti a ne podle objemu), ale jelikož je to napsaný česky tak to nikdo nikdy neřešil v zahraničí. Samozřejmě pojišťovna tohle řešit v případě nehody může a pak může odmítnout platit.

0 Citovat

tonic napsal(a):

Ono v tej oblasti sa dajú normálne požičať automaty s takým objemom? Lebo čo mám skúsenosti z Vietnamu a Filipín, tak skútre klasika do 50cm3 a väčšie už manuál. Tam bol skôr problém, že dosť nehôd je spôsobených tým, že jednoducho sa turisti učia na manuál až "za pochodu"

Například na Taiwanu všude jenom 125 ccm automaty, ve Vietnamu jsem měl dokonce 155 ccm automat, ale z toho už jsem měl opravdu respekt. Na Filipínách se 125 automaty dají taky sehnat, ale je jich málo a půjčení je podstatně dražší než s manuálem.
0