Ahoj, chystám se na Bali a chteli by jsme cca od Padang Bai jet na skutru do Amedu nebo Ubudu a chtel bych se vác zeptat na vaše zkušenosti s řízením skůtru když máte v mezinárodním řidičaku pouze sk. B. neco jsem si načetl a názor byly různe, vesmes spíše takove že v Kute a Denpasaru jsou policajti hodne ale mnohdy stačí ukazat jen mez. řp. a skupinu tam neřeší ale někde se zase píše že to řeší a je průšvih. Tak se ptám, jake máte vy zkušenosti nebo o čem jste slyšeli? Díky .

Bali na skůtru a řidičák sk. B

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

Ja jsem si za posledni 2 roky pujcoval vicekrat skutry ve Vietnamu, Thajsku, Indonesii a na Filipinach a nikdy mi nenabizeli skutr automat s objemem 50 cm3 (ani jsem si u jinych cizincu takovych nevsiml). Vzdy byl k dispozici automat s objemem 110, 115 nebo 125 nebo nekdy 135 cm3. Pokud byl nejaky dotaz od pujcovatele predem, tak jestli chci radeji automat. Pri predavani se jeste nekdy ptali, jestli jsem to uz ridil. Je mozne, ze kdybych chtel manual, meli by nejaky stary s 50 cm3.

V severnim Vietnamu, kde jsem ted byl 19 dni, jsou temer vsechny pujcovane skutry Yamaha Nuovo s objemem 115 nebo 135 dle roku vyroby:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Yamaha_Nouvo

Ve meste Ha Giang prevazuji poloautomaty (nutnost radit, ale bez spojky), protoze automat na strme zatackovite silnice na vicedenni Ha Giang Loop neni moc vhodny. Navic maji drzak na batoh.

Loni na Siquijoru se u pristavu aktivne nabizelo asi 20 lidi se skutry a od jednoho, co me pronasledoval do restaurace, jsem si pujcil zanovni Suzuki Address automat se 113 cm3 za 300 pesos za 24 h. (puvodne chtel 400). Tam teda nejsou drahe a je jich dost. Na Boholu taky nebyl problem pujcit automat. Spousta nabidek u pristavu za 500 (nebo 400 na den na vice dni) a ja si pujcil az v Lobocu Hondu Beat 110 cm3 automat za 500 pesos. Zadne nabidky na levnejsi manual nebo poloautomat jsem tam nezaznamenal (to jen v Indonesii). Prikladam fotky tech skutru na Filipinach.

Ridicak nastesti nemusim resit, protoze mam A, ackoliv jsem doma vic nez 50 cm3 nikdy nemel.


img-20181023-115737.jpg
img-20181023-115548.jpg

0 Citovat

aha tak to sa ospravedlnujem, lebo co mam skusenosti Vietnam (Ninh Binh 2010) a Coron/Bohol (2015-2017), tak len 50cm3 automaty sme vedeli pozicat, inak vsetko manual.

0 Citovat

Půjčoval jsem si skútr v 2x Kambodži a na Langkawi a vždy to byly automaty +/- 125ccm. 

Řidičák mám AM+B, do mezinárodního mi dali razítko k A a B. K B fixem dopsali znak % a na rubovou stranu (takže je to vidět při otevírání řidičáku) napsali "% A<=50cm3". Před tu 5 jsem si dopsal 1 a mám z toho 150 :-) Řeší to problém s místním policajtem. 

Realita je ovšem jednoznačně taková, že výjimka kdy Bčko může jezdit na automatu do 125ccm prostě v zahraničí neplatí. Reálně jsem si tedy vědom toho, že na motorce jezdím bez platného ŘP pro danou skupinu a z toho vyplývajících rizik:
- při úrazu by pojišťovna mohla odmítnout plnit nebo krátit plnění anebo po mě žádat všechny náklady, pokud bych se je pokusil ojebat (zařídit doklady tak, aby plnili), jedná se o pojistný podvod

- v případně nehody, při které bych způsobil škodu na majetku nebo zdraví (nebo i něco horšího) by mohlo dojít na vyšetřování, při kterém by se na neplatnost řidičíku pro danou motorku přišlo a opět by to mělo nemilé následky

- a to dopsání jedničky může být považováno za padělání nebo pozměňování veřejné listiny.

0 Citovat

Já myslím, že se to na fóru už řešilo, takže znovu a stručně: A1, kterou dostáváme "automaticky" k B1, platí jen na území ČR a území těch států EU, které transponovaly směrnici EU, která toto řeší. Mimo EU tak s českým a mezinárodním ŘP (musíte mít oba) nemáte oprávnění řídit skůtr. To, že Vám ho půjčí i bez řidičáku, je věc druhá. Pokud se na něm rozmáznete (nedej bože zraníte někoho dalšího), tak nárok na krytí léčebných výloh ani způsobé škody (na moto, na majetku třetích osob, na zdraví třetích osob) z cestovního pojištění nevzniká. Vše hradíte z vlastní kapsy. To, že likvidátor přivře oči nebo o výše uvedeném neví a škodu proplatí, je věc druhá a na výše uvedeném nic nemění.

0 Citovat

rsaf: byl jsi rychlejší:-)

0 Citovat

Díky moc za všecky rady a zkušenosti lidi :) Napadá mě to tedy po správnosti vyřešit výměnou řidičáku, kde mi už zapíšou i A a potom si udělat mezinárodní. Slabší motorka mňa nevadí, nicméně má to cenu, pokud jak píšete do 50cm už sů skutry těžko k vidění/pronájmu? Zajímalo by mě především Bali, Thajsko případně Barma.

0 Citovat

Skupinu A ti nezapisou, kdyz jsi na ni nedelala ridicak (jinak bys ji mela). Popsal jsem, jaka je bezna nabidka, ale je mozne, ze kdo hleda, najde.

0 Citovat

LukasAK napsal(a):

Já myslím, že se to na fóru už řešilo, takže znovu a stručně: A1, kterou dostáváme "automaticky" k B1, platí jen na území ČR a území těch států EU, které transponovaly směrnici EU, která toto řeší.

A nevíš (nebo někdo jiný), které státy EU to jsou?
0 Citovat

Co když jsem A1 nedostal automaticky k B, ale normálně jsem dělal nejdřív řidičák na motorku, dostal A1 a až později jsem dělal normálně B.


Teď si nejsem jistý co mi letos zapsali do mezinárodního řidičáku. Tuším, že tam A1 není a je tam pouze A. Každopádně na Bali mě letos policajti zastavili, řidičák chtěli vidět a nic neříkali :-) 

0 Citovat

Skupina A samozřejmě platí i na malou motorku nebo skútr, takže takový zápis v MŘP by nevadil.

0 Citovat

Libor_S napsal(a):

A nevíš (nebo někdo jiný), které státy EU to jsou?

Jestli rozumím dotazu,jde ti o to, kde můžeš v Evropě řídit skůtr do 125 ccm a 11 kW výkonu a automatickou převodovkou v rámci skupiny B, tedy bez získaného klasického řidičského opravnění A1, tak jak to platí pro nás v ČR. Můj pohled na věc:

Existuje směrnice https://eur-lex.europa.eu/legal-...32014D0209 o rovnocennosti skupin řidičských průkazů, ale bohužel protože hlavní slovo mají národní zákony, je v tom takový zmatek a nic neplatí napříč Evropou.

Ta naše úprava je národní a podobnou, ne stejnou mají i některé další státy, některé s dalšími podmínkami.

Tedy podle toho,  co v současnosti platí by to mělo být nějak takto:

Slovensko - podmínka skupina B minimálně 2 roky

Polsko - podmínka skupina B minimálně 3 roky

Španělsko - podmínka skupina B minimálně 3 roky

Portugalsko - věk nad 25 let

Litva - vypadá to, že lze i bez podmínky automatické převodovky

Itálie- stejně jako Litva

V ostatních zemích Evropy by měla platit podmínka klasické právnění A1. To stejně v JV Asii, tedy platí jejich požadavek na příslušné oprávnění dle konkrétní kubatury, výkonu atd.

A ještě úsměvná tečka na závěr, u řady lidí panuje přesvědčení, že pokud mají v ŘP u skupiny A1 v oddíle 12 zapsaný harmonizační kód 150, znameá to maximální kubaturu, kterou mohou řídit. Tento kód ale znamená "Omezení řidičského oprávnění skupiny A1 do 50 cm3".




0 Citovat

Díky. Není to teda pro mě, já mám A.

0