Zdravím. S kamarádem v sobotu letíme z KTW do IEV a ještě v sobotu o pul devátý se vracíme nočním vlakem přes uzghorod domů. Vychází nám z toho asi 7 hodin v kyjevě. Co tam máme vidět a kde se máma pohybovat, aby jsme si i stihli nakoupit pár tekutých suvenýrů z cesty domů?  .

Ukrajina - Kyjev

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

Ahoj všichni :)

Nechtěl jsem zakládat nové téma tak oživím tohle. Tento rok v červenci jsem absolvoval dvoudenní exkurzi do Černobylu. Vzhledem k tomu že hodně z vás se tam taky chtělo vydat, tak přidám nějaké to info. Jeli jsme s Českou agenturou (chernobylwel.com) s tím, že jsme nastupovali až v Kyjevě (je možnost jet přímo s nimi z Bratislavy). Cena okolo 6000 Kč. Z vlastní zkušenosti bych řekl že jsou velice zásadní dvě věci. Ta první spočívá v tom, že byste se měli rozmyslet v jakém ročním období tam pojedete. Celá oblast Černobylu je dnes už město v lese. Pokud pojedete jako já v létě tak díky bujné vegetaci toho uvidíte o dost méně. Ta druhá věc je o tom, jakého dostanete v "zoně" průvodce (ten tam s vámi musí být vždy). Jde o to, že vstup do jakýchkoliv budov je v Pripjati zakázán. Ti staří průvodci se těší velké úctě a policie si na ně nic nedovolí a tak vás vezmou úplně všude. Ti noví se ovšem budou držet pravidel, a pokud jako my, pojedete do Pripjati v létě a budete mít nějakého nového průvodce, tak neuvidíte téměř nic a těch peněz vám bude trochu líto. Pokud by někdo z vás chtěl ještě nějaké info o Černobylu, tak ať napíše přímo sem nebo mně zprávu. Jinak před exkurzí jsme byli i dva dny v Kyjevě. Je to opravdu krásné město. Skoro by se dalo říci, že na mě Kyjev udělal větší dojem než Černobyl. S kamarádkou se tam příští rok v červnu vydám opět, tentokrát jenom čistě Kyjev na 4 dny :). Tímto bych se chtěl zeptat, opravdu je tak easy sehnat simku někde na letišti s internetem a voláním do ČR za pár korun ? Ty tarify co nabízí O2 jsou totiž extrémně drahé (Ukrajina bohužel mimo EU :( ) Díky za odpověď.

0 Citovat

Jak psal tonic před tebou, nákup ukrajinské prepaid SIM karty je naprosto triviální a levná záležitost, 100-150 Kč. Nemá vůbec smysl řešit nějaké Wi-Fi nebo roaming.

0 Citovat

byl jsem teď čtyři dny v Kyjevě a velmi mě překvapila celková atmosféra města, zejména tedy centra. V mém okolí bylo hodně lidí, kteří nechápali, proč tam vlastně jedu. Teď zase já nechápu, proč má Kyjev a celkově Ukrajina tak blbou pověst (soudím z toho, jak se k mému výletu stavěli mí kamarádi a rodina). Taky moc nechápu, proč se zde na fóru a obecně na českém internetu víc nemluví o věcech, které já osobně nemohu dostat z hlavy:


Výstava fotografií a komentářů z Facebooku na Maidanu k událostem z roku 2014  je naprosto fenomenální (vše i v angličtině). Táhlo mě to tam každý den. V podchodech hrajou mladí muzikanti, o víkendu je celá čtyřproudá silnice u náměstí zavřená a hraje se pak i na ní. A já tam každý den našel někoho, z jehož hudby mi šel mráz po zádech (což je něco, co třeba v Praze zažiju maximálně jednou za půl roku).


Další věcí jsou obřady v pravoslavných chrámech. Vztah k víře mají Ukrajinci asi jako Poláci, takže chrámy jsou plné lidí každý den (a více než třetinu tvoří mladí kolem pětadvaceti let). Line se jimi nádherná vůně, mají těžko popsatelnou atmosféru a ty nádherné zpěvy (hřejivější alternativa našich varhan)! To předčilo veškeré mé dosavadní zážitky z křesťanských kostelů. Naprosto ultimátní pocit vždy, když jsem do nějakého chrámu vlezl. To mi narozdíl od Maidanu, který byl hluboce smutný, bude chybět – hodně to nabíjelo energii. :)


O cenách v Kyjevě už se toho napsalo dost. Je to tam furt levné. Jen bych si dovolil upřesnit, že za Muzem Černobylu se už neplatí 5 Hřiven: já to měl i s fotografováním za 60 Hřiven.

Pro milovníky rámenů doporučuju toto: https://www.facebook.com/MenyaMusashiKyiv/

Kvalita je srovnatelná s Japonskem a ceny jsou přímo směšné (75 UAH za velký a něco málo přes 100 UAH za extra velký ramen).


A s Japonskem bych se nebál srovnávat i chování lidí. Nemám jedinou špatnou zkušenost. Lidi jsou buď nesmělí, nebo se chovají neutrálně. Radost tam být. :)

0 Citovat

ukrajinci su riadni biznesmani - pozrite si na bookingu ceny ubytka 26-27/5 - finale ligy majstrov

skoro vsetko vypredane, rychle sa tam objavuju nove apartmany a cena minimalne 200-300 euro na noc.

dokonca aj v Boryspole im dobre kvapka na karbid



seubopd-1.png

0 Citovat

Předevčírem jsem hledal ubytko na dva dny přes naše Velikonoce a říkal jsem si "Hm, to jsou dobří magoři, 3€ za dvě noci. Sice mimo totálně mimo centrum, ale to musí být fake". 

0 Citovat

ano, spal som uz aj v takych 3 eurovych..to sme ale vybookovali celu izbu a dvaja sme boli v 6-ke :D

0 Citovat

Ahoj. Chtěl bych se zeptat odborníků na Ukrajinu. Jak se dá smysluplně strávit 11 dní v únoru na trase Kyjev - Lvov? 

Budu-li počítat 5 dní Kyjev i s jednodenní návštěvou Černobylu a 3 dny Lvov, mám 3 dny k dobru. Na jih do Oděsy se mi určitě nechce, udělat cestu zajímavější a stopovat se mi v únoru taky nechce. Napadlo mě udělat zastávky v Zhytomyru a Rivne, ale to by nejspíš znamenalo nejet dálkovým vlakem (z Kyjeva do Rivne by se dalo, ale z Rivne do Lvova zas kdo ví jak :D ), což přináší další řadu komplikací - kupování lístků na lokální tratě. S webovkama jsem se nedomluvil a ruštinu ani ukrajinštinu samozřejmě neovládám :)) nebo je to intuitivní a zvládne to i cvičená opice?

Nebo mám ty 3 dny rozpustit mezi Kyjev a Lvov 2:1 a 'smířit' se s tím?

0 Citovat

Tak teď nevím, koupit lístek na lokální tratě na webu Ukrajinských drah nejde? A anglicky taky nemluvíš? Jak web, tak appka jsou v angličtině.

0 Citovat

Za 11 dní můžeš dát celou Ukrajinu, když se budeš pohybovat nočními lůžkovými vlaky, máš vyřešené i přenocování. Jízdenky koupí i cvičená opice.

0 Citovat

V obou městech jsou mimo jiné craft pivovary, kde se vaří nejlepší pivo na Ukrajině, v obou jsou čeští sládci. Už jen kvůli tomu bych tam jel. Zmastil bych se jako cepelín:-)


kant.jpg
schulz.jpg

0 Citovat

Надежда Константиновна Крупская napsal(a):

Za 11 dní můžeš dát celou Ukrajinu, když se budeš pohybovat nočními lůžkovými vlaky, máš vyřešené i přenocování. Jízdenky koupí i cvičená opice.

No, tohle bych tak úplně netvrdil. Nebo jsem špatně cvičená opice, protože když jsem chtěl v appce koupit víc než jednu jízdenku (a navíc ne jen samá horní lůžka a ideálně vše v jednom kupé), tak jsem akorát zíral do mobilu, jak z nabídky v konkrétním vlaku mizí a zase se objevují celé vagóny, sem tam se i objevila 2 volná místa pod sebou, ale když už jsem je měl naklikané a chtěl zaplatit, tak mi je někdo zřejmě kvůli značné nedokonalosti systému vyfoukl před nosem...

0 Citovat

Kdybych měl tolik dní na Ukrajinu a nechtěl do Oděsy (jako že bych chtěl), tak se určitě rozšoupnu v Kyjevě i ve Lvově a na všechno ostatní se vykašlu (no možná bych zkusil nakouknout do Záporoží, čistě kvůli Motor Sich muzeu).

0 Citovat

Anglicky umím, o aplikaci jsem nevěděl. Zkoušel jsem zatím jen stránky ukr. drah tady z průvodce (kde je to rozdělený na regiony) a už jsem vyřešil jeden problém - Zhytomyr je zastávka Teteriv :D (edit: neni to podle vseho pravda :D ). Že by jízdenka tam šla rovnou koupit, tam nevidím. 

0 Citovat

Přesně nějakou podobnou motivaci à la cali  jsem potřeboval :D 


Edit: určitě to není poslední Ukrajina a Oděsu si nechám na babí léto. Rozhodně necestuju jak Naděžda, nepotřebuju stihnout všechno.

0 Citovat

Jo tak, tu mapu lokálních spojů jsem už asi někdy viděl a nejspíš vytěsnil, abych se v noci nebudil hrůzou. 😂 Stejně to vůbec nefunguje a navíc tam výslovně píšou, že online nelze. Takže bych to prostě nějak vygeneroval na místě. Když nelze online, tak snad nehrozí vyprodání...

Dálkové spoje online koupit jdou, viz https://booking.uz.gov.ua/en/
BTW když se naučíš aspoň azbuku, tak ukrajinštinu nějak přelouskáš, určitě líp než ruštinu.

0 Citovat

Born2Win napsal(a):

Přesně nějakou podobnou motivaci à la cali  jsem potřeboval :D 


Edit: určitě to není poslední Ukrajina a Oděsu si nechám na babí léto. Rozhodně necestuju jak Naděžda, nepotřebuju stihnout všechno.

Tak tady máš ještě jednu...

kant2.jpg

0 Citovat

Tak už to vidím, je potřeba neklikat na lvovskou, doněckou nebo pivdennou oblast. Nejvíc funkční asi vypadá vyhledávač lokálních spojů v kyjevské oblasti a hledá zřejmě i ve všech ostatních.

@cali to je Kumpel, Lvivarnia nebo něco jiného?
Edit: aha, Kant, ten taky neznám. :)

0 Citovat

Jak všechno?  Když už do nějakého regionu jedu, tak se podívám co tam stojí za vidění, protože příště zase jedu jinam, přece nebudu jezdit pořád na stejné místo.

0 Citovat

Dálkový spoje jsou v pohodě, ty jsem už zkoumal. A lokální se asi vyřešily samy :D 

...osud tomu chtěl tak, že mám bulharku za sousedku. Takže udělám smutný oči

0 Citovat

Já teda tady vidím anglickou verzi: http://www.swrailway.gov.ua/time...mp;lng=_en

0 Citovat

@Cali už brzdi, jinak budu muset sehnat sparinga :D  Děkuji

@Jox - je-li potřeba neklikat na lvovskou oblast, tak to se do Lvovu asi nedostanu, ne? :D 

@Naděžda - a teď si představ, že jsou u imperialistů místa, kde jsem byl 5x a klidně bych se tam hned vrátil :)


0 Citovat

J0x napsal(a):

Já teda tady vidím anglickou verzi: http://www.swrailway.gov.ua/time...mp;lng=_en

Jo, to vidíš správně. Teď ještě najít trasu mezi Kyjevem, Zhytomyrem, Rivnem a Lvovem :D 

0 Citovat

Normálně umažu z URL slovo "english", kliknu v Chrome na ikonku translatoru a mám to v angličtině. :) Mám na mysli Lvovskou oblast.

Ten web je bordel na kolečkách, asi jako celá Ukrajina. 🤣
0 Citovat

To teda je.

Už jsem do toho trošku pronikl, pochopitelně ne přes stránky ukr. drah, ale přes google maps. Spojení existuje, ale je problém ve spojení Zhytomyru a Rivna - cca 10+ hodin s tím, že cesta samotná zabere 4 a 1/2 hodiny a zbytek je čekání někde na nádraží v Berdichev (20:40 - 03:00) :D na to nejsem zatím psychicky připravenej

Edit: na druhou stranu... nedaleko od nádraží je pár podniků, který zavírají o půlnoci. To otevírá nové možnosti.

0 Citovat

A čo tak juznejsie cez Karpaty? Lvov-Truskavec kúpele-A cez Stryj do Ivano-Frankivsku, odtiaľ napr. jaremce, kolomya, vorochta a cez Cernivci naspäť do Kyjeva. Vlastne asi skoro všetko sa dá vlakom/alebo osobákmi

0