Kdo by pátral po spojích ven z Kutaisi, tak tady je parádní seznam linek + časů http://www.visitkutaisi.com/travel-kit/ ... arshrutkas včetně toho, kde se nachází hlavní autobusové nádraží v Kutaisi. .

Kutaisi, Gruzie

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

Včera jsme se vrátili, tak sem přihodím nějaký aktuální info. Po příletu do Kutaisi jsme koupili SIM se 2GB za 7GEL u velkýho stánku před exitem z letiště. Na stejným místě akorát jiná slečna prodává lístky na Georgian bus. Z letiště do centra za 5GEL. V reálu to byl taxík ve kterým nás mělo jet 6. Řidič nám na naše nechápavý pohledy naznačil, že se tam máme nějak namačkat :-))

Auto půjčeno přes cars4rent.ge 4dny za  116€. Toyota Rav4 v daleko lepším stavu než jsem čekal. Na autě fungovalo vše. Společnost doporučuji. Vrácení taky v pohodě. Jen je zbytečný v Kutaisi připlácet 19EUR za vyzvednutí na letišti viz 5GEL bus.

Vyrazili jsme do Vardzie, kam jsme v pohodě dojeli ještě před setměním. Sice už bylo zavřeno, ale pán nám rovnou nabídl ubytování u sebe doma za 20GEL/osoba a v ceně jídlo, čača atd. Ubytování 7km od Vardzie v horách. Ta příroda tam je neskutečná pecka. Vše nám ukazoval a vysvětloval, dal ochutnat jejich jídlo, víno a čaču. Po snídani jsme chtěli jet do Vardzie a jelikož vše bylo fajn, tak místo 40GEL jsem mu dal 50GEL. To už podle výrazu obličeje jsem viděl, že nebyl spokojenej. Přiběhl za mnou k autu, ať mu dám ještě 20GEL :-))

Vardzia vstup 7GEL. Zajímavý, ale znovu už bych tam asi nemusel.

Rabatti Fortress vstup zdarma. Za krátkou prohlídku to stojí.

Klášter Katshki vstup zdarma, ale bohužel nelze vyšplhat po žebříku až nahoru.

Čiatura lanovky jezdí a nechali nás jet zdarma. Tohle město stojí za to navštívit. Nikde ani stopa po rekonstrukci lanovek. Aspoň ne na hlavní stanici s Leninem a Stalinem. Ubytování "Hotel" Nikoli. V ČR bych do nečeho takovýho nevlezl, ale má vlastní sprchu a je tam klid :D

Prometheus Cave 20GEL vstup pro turisty a 10GEL pro Gruzince. Doporučuji vynechat. Jeskyně na Blanensku jsou stejné, pokud ne zajímavější. Této zastávky zpětně moc lituju, protože bychom pak stihli Martvili.

Kinchka vodopády super a zdarma.

Martvili kaňon mají otevřeno tuším od 10h do 18h a my přijeli v 18:15, takže smůla. Jinak parkování 2GEL za auto a vstup 7GEL. Taxikáři tam lanařili na výlet za 20GEL na další vodopády. Jedny cca 5km a druhý cca 10km. Nechtěli mi ani ukázat, kde jsou. Zkusil jsem jet tedy dál po silnici a hned po 1km cedule s vodopádama. Akorát cesta po 9km nezpevněné cestě, kde 4km Ravka dala jak nic, ale po dalším 1km už jsme to otáčeli, protože to už byl dost prudkej kopec s obrovskýma dírama. Taxikář měl starýho Mercedesa, takže má asi nějakou lepší trasu :-) Pokud by někdo objevil, jak na to, tak dejte prosím vědět. Ani Google ty vodopády nezná.

Kutaisi tady snad nic není. Co se týká ubytování, tak jsme navštívili 4, který měly mít podle bookingu vlastní koupelnu. Nemělo ani jedno. Nakonec jsme zakotvili v Hotel Eurica, který opravdu doporučuji. 70 GEL za noc se snídaní pro dva + výhled na celý Kutaisi.

Benzin od 1,9 do 2,3 GEL/l, Většinou jsme brali kolem 2,1 GEL/l

V obchodech a restauracích většinou úplně směšný ceny. Kde není cena uvedená, tak je lepší se zeptat. Hlavně v restauraci jsem v tomhle byl nekompromisní, protože zkoušeli vysoký ceny, tak jsem je to nechal sepsat na papír.

Anglicky neumí ani mladí ani staří a my zas neumíme rusky (což je jejich první otázka), ale i tak se vždy dá nějakým způsobem dorozumět. Lidi většinou strašně hodní bez postranních úmyslů (hlavně Čiatura), ale někteří jsou hodní a milí jen proto, aby dostali víc peněz. Celkově po přečtení spousty cestopisů a informací, jsem byl z některých lidí zklamanej. Měl jsem pocit, že budu moct víc důvěřovat lidem, ale hned po první noci jsem viděl, že bude lepší být znovu maximálně ve střehu :) Celkově je ale Gruzie super a určitě pojedeme někdy v budoucnu ještě Tbilisi + Kazbegi.


0 Citovat

Nezbylo někomu GEL a nechce prodat ? Jedu v květnu, takže se mi bude hodit...

0 Citovat

Tomáš B. napsal(a):

Nezbylo někomu GEL a nechce prodat ? Jedu v květnu, takže se mi bude hodit...

Nic mi nezbylo, ale doporučuji Revolut kartu a bankomat. U směnárny na letišti byla velká fronta.

0 Citovat

super, tak uz len pockat do 03/19 :D

0 Citovat

Musím Ridderovi trochu oponovat. Že není v Čiatuře ani stopy po rekonstrukci lanovek, je pěkná blbost. Zřejmě přehlédl velkou ocelovou konstrukci přímo v centru. Stanici s Leninem a Stalinem bych určitě neoznačil za hlavní, když z ní vedou jen dvě linky - jedna do dolu a druhá na protější cosi, co se snad ani nedá nazvat sídlištěm, jak je to malé a nedostavěné.

Prometheova jeskyně je sice klamavá reklama, ale jen názvem a vynechat bych ji určitě nedoporučoval. IMHO je hezká dost.

Že v Kutaisi nic není, to bych se hádal. Katedrála Bagrati, palác Geguti, stará lanovka na kopec se zábavním parkem (ruské kolo je dost retro :) ) a pěknou restaurací, několik muzeí (byli jsme v tom s vykopávkami a starými knihami - vstup zdarma), moderní parlament bez politiků, super tržnice, moc pěkná fontána na náměstí, Valentovo kasino... sorry, to je hnus, to sem nepatří, botanická zahrada, zajímavé budovy, např. divadlo a budova opery, super jídlo na každém rohu, fakt si nemůžu stěžovat, že bych se tam nudil.

Georgian bus zřejmě není žádný bus, taky jsme jeli tam i zpátky autem. ☺

SIMka se dá koupit i u parku v MagtiComu (SIM za 3 GEL, z toho 1 GEL kredit, 500 MB za 3 GEL, 1GB za 5 GEL atd., expirace dat se dá najít na netu, exp. SIMky nedá, ale prý je to 5 měsíců), nebo v BeeLine o kousek dál. Mladí anglicky umí - recepční v hostelu, v turistických informacích i v cukrárně u nádraží, v lepších restauracích taky v pohodě.

Neměl jsem ani pocit, že by nás chtěl někdo natáhnout, snad kromě jedné prodavačky čurčchel na kraji tržnice, ale nesmlouvali jsme, naše chyba. Naopak v jedné restauraci chtěli míň, než jsem napočítal podle menu. Snahu se zalíbit kvůli většímu výdělku jsem taky nezaznamenal. Jen recepční se snažil, protože byl hostel nový a chtěli se dobře uvést na Bookingu. :) Odmítl i peníze za vytištění dvou stránek. Hlídač v Gelati odmítl peníze, ze Sataplie jsme se svezli zadarmo s ředitelem, taky nic nechtěl, i když jsme tam na vstupném utratili celých 0 lari, což naštěstí nevěděl. :) V botanické zahradě nikdo nevybíral, v Bagrati ani nemají pokladnu. V Čiatuře lanovky zdarma - jasně, jsou pro zaměstnance, ale klidně mohli nějaké drobné chtít... naopak mi připadá, že Gruzíncům ani nedochází, na čem všem by mohli pěkně vydělat.

Ve střehu jsme určitě nemuseli být a když, tak jen kvůli místnímu "relaxačnímu" stylu života, opaku to německého ordnungu. Možná je to i o přístupu každého návštěvníka. ;)

0 Citovat

Funguje ještě ta Vanillasky, web jim jede, ale nenašel jsem jedinou letenku.... :(

0 Citovat

No funguje, len asi už vybrakovane, najmä tá Mestia. Také Batumi Tbilisi ide kúpiť

0 Citovat

tonic napsal(a):

No funguje, len asi už vybrakovane, najmä tá Mestia. Také Batumi Tbilisi ide kúpiť


Já jenom sonduju tu Mestii, příští rok tam jedem jako parta a vláčet maršrutkou z Tbillisi se nám tam nechce...

nevíš kolik dní dopředu prodávají letenky? Díky...

0 Citovat

Myslím, že len mesiac dopredu a aj to máš veľkú šancu že ti to zrušia kvôli počasiu. My sme šli Tbilisi Zugdidi nočným vlakom, úplne super a zo Zugdidi shared taxi do Mestia - 3 hodiny cesty.

0 Citovat

norbic napsal(a):

Funguje ještě ta Vanillasky, web jim jede, ale nenašel jsem jedinou letenku.... :(


Já mám koupené letenky na příští týden Mestia-Tbilisi, takže by mělo fungovat. 

0 Citovat

Dotaz asi hlavně na tonica: Přemýšlím v červenci nad Gruzií s příletem a odletem z Kutaisi (ve čtvrtek večer, pátek, sobotu a neděli ráno). Dá se tam za dva celé dny něco inteligentně stihnout? Přesvědčila by mě akce Wizzairu -20%... Stačila by jen pro členy WDC. 

Background: Když už mi Ryan posunul Mallorku a nabízí mi full refund za dvě osoby, tak hledám alternativní možnost přes české státní svátky, ale jen pro jednu osobu...

0 Citovat

Chiatura lanovkym Prometeova jaskyna, prip , alebo si odbehnut do Batumi k moru. ale priamo okolie Kutaisi ti poradi asi skor niekto iny, z mojej strany sa tam netreba zdrzovat.

0 Citovat

Samotné Kutaisi je tak trochu díra po bombě a déle jak den tady je mrhání času. S okolím už ok. Jinak 2x se nám tam osvědčil hotel Rero, na gruzínské poměry celkem slušný, kousek od centra a za dobré peníze.

0 Citovat

Díky, takže to jakž takž smysl dává :) Budu se těšit, že následujících pár dní třeba přinese nějakou fajn akci od Wizzu. Mohlo by těm dětem něco nadělilt:P

0 Citovat

Po ceste do Chiatury sa oplatí zastaviť aj na Katskhi Pillar - mních na skale. Zastávka na tak 1-2 hodiny, je to zaujímavé.

0 Citovat

V okolí třeba kaňony Martvili (koupání v ledové vodě, možnost skočit si ze skály, drahé půjčení nafukovacího člunu, ale možná se to změnilo po tom, co se tam platí vstup a je tam otevírací doba)  a Okatse (možnost projít se na závěsné lavce podél stěny kaňonu), kousek nad Okatse je vodopád Kinchkha, nebo pak přírodní rezervace Sataplia (jeskyně, dinosauří stopy, vyhlídka s prosklenou podlahou). V Kutaisi bych taky zůstal jedině kvůli ubytování.

0 Citovat

My jsme si půjčovali auto (zde: https://goo.gl/maps/XsKFrergP8M2). Žádný deposit a všechno úplně ok. V okolí Kutaisi možná tak navstívit 2 Kláštery (Gelati Motsameta), prometheus cave, okatse canyon, Martivili canyon (mám pocit vstupné ze 20 gel a děti 5gel). Dát jen pozor na pondělí, to je tam zavřeno.  Kousek od Martivili je i pěkný vodopád. ( zde: https://goo.gl/maps/FBvBzSPuezq) Není tam tolik turistů a dostat se tam je taky docela zážitek tou cestou, ale pokud to člověk zvládne, tak tam má krásný klid a hezkou přírodu. Dokonce snad byla možnost si tam i něco koupit, což mě překvapilo, když jsme nikoho nepotkali na cestě tam ani zpátky.

0 Citovat

Michael napsal(a):

Kousek od Martivili je i pěkný vodopád. ( zde: https://goo.gl/maps/FBvBzSPuezq) Není tam tolik turistů a dostat se tam je taky docela zážitek tou cestou, ale pokud to člověk zvládne, tak tam má krásný klid a hezkou přírodu. Dokonce snad byla možnost si tam i něco koupit, což mě překvapilo, když jsme nikoho nepotkali na cestě tam ani zpátky.

Jeli jste tam autem? My jsme to museli v půlce cesty otočit - přelom březen/duben. I s Rav4 jsem bouchal o kryt motoru a to jsem několikrát vystoupil, abych naplánoval cestu bez doteku :D

0 Citovat

Nejdřív jsme se hodne zdráhali, protože ta cesta vypadala hodně zle. Když jsem ale viděl, že tu cestu jezdí místňák se starým nízkým opelem corsou, tak jsem si řekl, že náš půjčený Nissan X-trail to musí zvládnout levou zadní. :D Upřímně jsem si myslel, že teda na konec nedojeme, posádka auta už to chtěla několikrát otočit, ale já jakožto řidič jsem vytrval a řekl si, že to zvládnu. :D Nakonec se to i docela dalo, ale s nižším autem bych se asi bál. Původně jsme to ale chtěli jít pěšky, což bychom se docela prošli, ale taky se to dá.

0 Citovat

no v Gruzinsku dokazu zazraky s tymi osobakmi. Doteraz nezabudnem ako sme brodili z Mestie do Ushguli na 4x4 Delice a oproti bielorusi na novej Astre :D a v Ushguli samotnom polsky Golf :D

0 Citovat

Sataplia je zadarmo, platí se jenom jeskyně (a na vyhlídce jsou turnikety, ale o Velikonocích tam nikdo nebyl;teď je to možná jinak). Do jeskyně se dalo vejít i východem a pak byla taky zadarmo. :)

Palác Geguti je zajímavý a hlídač si odmítl vzít peníze. Lanovka na kopec s lunaparkem je xelkem retro, i když na Čiaturu nemá. Muzeum v centru je taky zadarmo.

Bagrati tu myslím nokdo nezmiňoval...

0 Citovat

Bagreti už vyhodili z UNESCO :)) celkovo Kutaisi a blízke okolie je veľmi slabý odvar Gruzínska. Ale trochu ďalej to už stojí za to

0 Citovat

tonic napsal(a):

Bagreti už vyhodili z UNESCO :)) celkovo Kutaisi a blízke okolie je veľmi slabý odvar Gruzínska. Ale trochu ďalej to už stojí za to

Tomu se vůbec nedivím, ale jako kuriozita dobrý. :-D

0 Citovat

teraz som pre michala vyhrabal nejake foto z tour agency v Kutaisi z minuleho roka.. a nasiel som tam aj rental na ich stranke 

35 dolarov za Pajero na den neznie zle

http://www.kutaisi-tripstation.com

0 Citovat

Tonic. Díky, teď ještě sehnat spolupasažéry. Kompletně privátní prohlídku mít nemusím.

I když soukromá tour s pěknou Gruzínkou by už něco mohla mít do sebe, ale takové štěstí mít určitě nebudu. Dostanu nějakého postaršího uja... :-D

0