Zdravím, samozřejmě jsem si pročítal různé informace a diskuse, ale přesto se zeptám na názor. Objednávali jsme hotel v Dubaji přes Booking.com. Vyskočila na nás nabídka hotelu, která hlásala "Smart nabídka", "Sleva 86 %" a cena byla zhruba Kč 350,-- (cca 54 AED) na noc. Samozřejmě by si člověk řekl, že jde o chybu, pokud by u nabídky nebyly ony "výkřiky" o slevách a smart nabídkách. Chvíli po rezervaci se mi ozval hotel, že šlo o chybu a standardní cena je zhruba 6 vyšší 323 AED) s tím, že mi bude automaticky upravena. Kontaktoval jsem Booking s tím, že s tímto nesouhlasím. Samozřejmě, mohl bych rezervaci zrušit, ale říkal jsem si, že kvůli přístupu hotelu, kdy mi rovnou oznámili, že cenu zvýší, se nedám tak snadno. Booking mě kontaktoval s tím, že by bylo vhodné domluvit se na kompromisu a onen kompromis měl být 290 AED, což mi zrovna jako velký kompromis nepřišlo. Odpověděl jsem, že jsem ochoten přistoupit na kompromis ve výši 200 AED (můžete mi nadávat, že jsem "malý Čecháček", ale ten přístup ze strany hotelu se mi prostě nelíbil). Po pár dnech mi bylo nabídnuto 250 AED a další email upozornil na to, že pokud to nepřijmu, rezervaci automaticky zruší a že cena hotelů v okolí je 500 AED. Upřímně, takhle ultimáta se mi moc nelíbí a byť to může znít jako klišé, nejde mi už ani tak o slevu, ale o onen klasický "princip". Jak byste postupovali dál? Vím, že legislativa uvádí, že zákazník má právo trvat na inzerované ceně, pokud není zjevné, že jde o chybu a jelikož v tomto případě vesele blikala různá lákadla "Sleva" atd., tak jsem upřímně věřil, že je to nějaká promoakce či něco podobného. .

Chybná cena Boooking.com

Založil(a) ve fóru Vyhledávače hotelů

8 reakcí

Zdravím,

samozřejmě jsem si pročítal různé informace a diskuse, ale přesto se zeptám na názor. Objednávali jsme hotel v Dubaji přes Booking.com. Vyskočila na nás nabídka hotelu, která hlásala "Smart nabídka", "Sleva 86 %" a cena byla zhruba Kč 350,-- (cca 54 AED) na noc. Samozřejmě by si člověk řekl, že jde o chybu, pokud by u nabídky nebyly ony "výkřiky" o slevách a smart nabídkách. Chvíli po rezervaci se mi ozval hotel, že šlo o chybu a standardní cena je zhruba 6 vyšší 323 AED) s tím, že mi bude automaticky upravena. Kontaktoval jsem Booking s tím, že s tímto nesouhlasím. Samozřejmě, mohl bych rezervaci zrušit, ale říkal jsem si, že kvůli přístupu hotelu, kdy mi rovnou oznámili, že cenu zvýší, se nedám tak snadno. Booking mě kontaktoval s tím, že by bylo vhodné domluvit se na kompromisu a onen kompromis měl být 290 AED, což mi zrovna jako velký kompromis nepřišlo. Odpověděl jsem, že jsem ochoten přistoupit na kompromis ve výši 200 AED (můžete mi nadávat, že jsem "malý Čecháček", ale ten přístup ze strany hotelu se mi prostě nelíbil). Po pár dnech mi bylo nabídnuto 250 AED a další email upozornil na to, že pokud to nepřijmu, rezervaci automaticky zruší a že cena hotelů v okolí je 500 AED. Upřímně, takhle ultimáta se mi moc nelíbí a byť to může znít jako klišé, nejde mi už ani tak o slevu, ale o onen klasický "princip". Jak byste postupovali dál?

Vím, že legislativa uvádí, že zákazník má právo trvat na inzerované ceně, pokud není zjevné, že jde o chybu a jelikož v tomto případě vesele blikala různá lákadla "Sleva" atd., tak jsem upřímně věřil, že je to nějaká promoakce či něco podobného.

0

To ovšem uvádí naše legislativa, nikoliv legislativa Dubaje, kterou se hotel řídí. Každopádně nemáš žádnou jinou možnost, než nabízenou cenu přijmout nebo rezervaci zrušit. Bohužel taháš za kratší konec lana smiley

0 Citovat

To jsem si všiml, že tahám smiley, to mi hotel i Booking daly velmi rázně najevo smiley. Mimochodem, nejsem právník, ale předpokládal jsem, že se v tomto případě aplikují naše zákony, když jsou služby Booking.com nabízeny i tady, nevěděl jsem, že se tenhle "obchod" řídí právními předpisy místa, kde sídlí hotel. Ono to není tak, že pokud nějaký subjekt nabízí své výrobky/služby na určitém území, musí se řídit tamějšími zákony? Ale to už je asi moc složitá a zbytečná diskuse kvůli pár stovkám ':D smiley.

0 Citovat

Tohle řeší mezinárodní právo soukromé a jsou různá kritéria, která se na konkrétní smluvní vztah aplikují dle dané situace. Tady Ti zřejmě vzniká vztah přímo s hotelem a tím i trochu problém s tím, že tady vstupuje do hry právo SAE. Myslím, že v tuto chvíli bych se na to vykašlal, i když Ti rozumím a buď to vzal nebo se podíval jinde smiley

0 Citovat

To už se mi stalo několikrát, naposledy když jsem buknul 5-hvězdičkový hotel v Thajsku za 20 Kč/noc pro 2 osoby. Je potřeba se smířit s tím, že se jedná o chybu, a najít si něco jiného. Ceny jsou v režii ubytovatele a booking.com za ně neručí.
Všeobecné podmínky booking.com uvádějí:

"Při poskytování služeb zveřejňujeme informace, které jsou založeny na informacích poskytnutých ubytovacími zařízeními. Ta mají přístup na extranet a jsou plně odpovědná za aktualizaci cen, dostupnosti i ostatních informací zobrazených na naší webové stránce. Přestože při vykonávání služeb zapojujeme přiměřenou péči a schopnosti, neověřujeme, a proto vám nemůžeme zaručit, že všechny informace o ubytovacích zařízeních jsou přesné, úplné a správné. Také nemůžeme nést odpovědnost za chyby (včetně prokazatelných a typografických chyb), přerušení (z důvodu jakéhokoli dočasného a/nebo částečného selhání, opravy, aktualizace nebo údržby naší webové stránky apod.), nepřesné, zavádějící nebo nepravdivé informace a nedodání informací. Za přesnost, úplnost a správnost (popisných) informací (včetně cen a dostupnosti) zobrazených na naší webové stránce je vždy odpovědné ubytovací zařízení. Naše webová stránka by neměla být považována za doporučení nebo potvrzení kvality, úrovně služeb nebo hodnocení dostupných ubytovacích zařízení."
a "Evidentní chyby a nepřesnosti (včetně překlepů) nejsou zavazující."

0 Citovat

No a jak teda? Bereš, nebo s uraženou ješitností se jim pomstíš a vezmeš hotel jiný? Ideálně navíc třeba přes Tripstu?

0 Citovat

Přesně jak říkáš a jak jsem už taky psal, vztah s největší pravděpodobností vzniká přímo.
K tomu Bookingu - říká se tomu evropské právo a smyslem EU je, mimo jiné, v některých oblastech právo členských států harmonizovat. V oblasti smluvních závazkových vztahů se tak stalo právě nařízením Řím I., podle kterého se určuje rozhodné práv - podle kterého se bude řídit konkrétní smluvní závzakový vztah v případě, jako je tento, kdy obě strany jsou z členských zemí EU. Možná Tě to překvapí, ale někdy jsou i české soudy nuceny použít legislativu cizího státu. A v tomto konkrétním případě stačí, aby podnikatel jakkoliv projevil snahu se na danou zemi zaměřit - dle judikatury stačí již jen to, pokud máš na webových stránkách ceny v korunách nebo je stránká v češtině, to nemluvím o české podpoře atd a pak se řídí všechny vztahy vyplývající z takto vzniklého závazkového vztahu právem, které se určuje dle Řím I.
Ten jednoznačně preferuje spotřebitele, takže se snaží, aby bylo vždy použito právo které zná, konkrétně to upravuje článek 6 uvedeného nařízení, pokud by jsi chtěl nahlédnout smiley
Ale souhlasím s tvým závěrem, že v tomto konkrétním případě je to irelevantní, nicméně mi nedalo nereagovat smiley

0 Citovat

Ok, tak díky za upřesnění a doplnění smiley

0 Citovat

Tak me to taky trosku zaujalo , taky nejsem pravnik, ale mam pocit ze zaklad je v tom , ze booking.com nevybira penize , plati se primo hotelu , podle meho nazoru, kdyby booking.com vybiral penize , tak by byl ve stejne situaci jako je ta , kdy si koupim zajezd u agentury , zapalatim jim ,ale zajez porada nekdo jiny ,pripadnou reklamaci , nebo kdyz ten nekdo jiny zkrachuje , resim tam , kde jsem koupil a zaplatil. ( asi klasicky obchodni zakonik )
Pak by asi bylo pouziti ceskych pravnich norem zrejme ,ale takto je to na tom komu se plati primo a to je hotel a ten ma sve zakony ,dane zakony te ktere zeme a pak je jedno ,v ktere zemi ma zprostredkovatel tedy booking,com sidlo
Ona ta formulace o jednani v dobre vire je typicka pro x moznosti.. Zaujala me ale jeste jina vec , je videt jakou ma hotel cenovou vuli, kdyz nabidne nakonec kompromis 250 AED

0
8 reakcí