V Berlíně je od 1. května zakázáno krátkodobě pronajímat celý byt/apartmán (neplatí pro pronájem pokojů). Zdroje: Flyertalk, iDNES .

Omezení AirBnB v Berlíně

Založil ve fóru Tipy na ubytování

8 reakcí

V Berlíně je od 1. května zakázáno krátkodobě pronajímat celý byt/apartmán (neplatí pro pronájem pokojů).
Zdroje: Flyertalk, iDNES

0

Ach jo, škoda smiley Ještě že jsme to stihli a zajeli tam na Velikonoce.

0 Citovat

Za jakým účelem tohle zavedli?


Sent from my iPhone using Tapatalk

0 Citovat

Daně + lobby hotelů - je to jako s Uber

0 Citovat

Když to nevynáší, tak to zadotujeme. Jakmile to bude vynášet, hned to zdaníme smiley

0 Citovat

Překvapuje mě, že je v německu možný takový zásah do soukromého vlastnictví jen městskou vyhláškou... Co je vůbec městu do toho, kdo, jak a přes co pronajímá svůj byt? Další potvrzení, že "vzor západní demokracie" jakožto Německo, je jen pohádka pro děti.

0 Citovat

Osobně si myslím, že ty kecy o tom, jak to zvyšuje cenu bytů a je to protiústavní jsou blbost. Jde o to, že málokdo, kdo pronajíma přes Airbnb to daní a to je ten problém - a celkem to chápu, je to prostě černej příjem generovaný oficiálně přes webové stránky zprostředkovatele. Další věc je tlak ze strany hotelů. A řekněme si narovinu, prostě to, že někdo neplatí daně mu dává velkou konkurenční výhodu, takže zase tak nepochopitelné mi to nepřijde.
A v případě Berlína je třeba si uvědomit, že má status spolkové země, proto možná ta vyhláška, ale mohl to být taky blbý překlad té normy, nevím, nečetl jsem čím konkrétně to upravili.

0 Citovat

To se dá celkem předpokládat, že tam bude docházet k neplacení daní, nicméně ani to neopravňuje tu činnost zakazovat městskou vyhláškou. A i v případě vydání formou zákona bych očekával jeho snadné zrušení ústavním soudem. Bude asi jen otázkou času (nedlouhého), kdy to AirBnB nebo nějaký spolek pronajímatelů napadne.

0 Citovat

Já bych řekl, že by to neupravili zrovna v Německu něčím, co by byla totální blbost a tak snadno napadnutelné. Ale uvidíme a hlavně bych nebral novinové zprávy za bernou minci k soudům, co lze v německém právu čím upravit, pokud teda zrovna nejsí expert na německé správní právo. AirBnB bude ve stejné pozici jako Uber a "spolek" pronajímatelů neplatící daně asi nebude moc mít taky co napadat, ale jak říkám, uvidíme.

0
8 reakcí