Ahoj, chtěl bych vás poprosit o radu - plánuji 1 týdenní okruh autem z osla do bergenu a zpět, a chtěl bych se vás, zeptat, co po této cestě určitě nevynechat. Nějaký svůj obraz mám, ale je možné, že jsem na něco zapomněl/vynechal. Co byste teda doporučili jako naprostý must-see? Děkuji pěkně  .

Okruh Oslo - Bergen 1 týden

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

1 reakce

Ahoj,

chtěl bych vás poprosit o radu - plánuji 1 týdenní okruh autem z osla do bergenu a zpět, a chtěl bych se vás, zeptat, co po této cestě určitě nevynechat. Nějaký svůj obraz mám, ale je možné, že jsem na něco zapomněl/vynechal.

Co byste teda doporučili jako naprostý must-see?

Děkuji pěkně smiley

0

Ahoj,
v pátek jsem se z Bergenu vrátil (4 dny Bergen a okolí) tak můžu poradit alespoň tuto část...
V Bergenu bych kromě must-see jako Bryggen doporučil Old Bergen Museum. Je na okraji města a je to takový skanzen. V některých domech jsou i nějaké historické postavy, které se každou hodinu sejdou na náměstí a odehrají nějakou scénku. Potom samozřejmě některou z hor - Floyen nebo Ulriken. My vyjeli jen na Floyen, protože bylo celkem škaredě a Ulriken byl v mracích. Dolů jsme potom šli pěšky více méně pořád po cestě (není to moc značené ale zrovna na této cestě se není kde ztratit). Byli jsme i ve school muzeu, to není nic moc, byli jsme i v akváriu, to je sice poměrně drahé, ale něčím jsme v tom škaredém počasí potřebovali zabít čas. Podobných akvárií (mj. s "tunelem") jsem viděl už víc, ale spolucestovatelé to vidět chtěli. Mi se nejvíc líbila lachtaní show (chce to se asi podívat na program co kdy je a podle toho tam jít...). V Bergenu jsme parkovali v garážích ByGarajsen (podle toho co jsem našel jsou jedny z levějších, za pár hodin co jsme tam dva dny stáli jsme vždy zaplatili kolem 100NOK).

Jeden den jsme udělali autem výlet do FLAMu:
- krátká zastávka v DALE, kde se dělají slavné norské svetry a je tu i firemní prodejna (nic jsme nekoupili, ale přestávka dobrá)
- vodopád Tvindenfossen - v moc průvodcích jsem se o něm nedočetl, jašli jsme ho vlastně náhodou při cestě. Zde jsme koupili nějaké suvenýry a musím říct, že to zde asi bylo nejlevnější (čepice do deště za cca 117NOK, stejná jinde stála 130 nebo 150).
- projeli jsme horskou silnicí Stalheimskleiva - na kilometry to není zajížďka vůbec, časově podle googlu 10 minut a ty ostré zatáčky z průdkého kopce, k tomu dva vodopády... stojí zato.
- potom jsme projeli Flamem a v Aurlandsvagenu jsme odbočili k vyhlídce Stegastein. Když už budete v těchto končinách, stojí to zato!
- z vyhlídky jsme se vrátili do Flamu, kde jsme (až na odpoledne) měli zabookovanou loď (https://www.visitflam.com/) do Gudvangenu (one way) a následně BUS zpět do Flamu (takto to vyjde finančně i časově lépe - jeden směr lodí trvá 2hod, bus to zvládne za 20min a není třeba loď platit 2x...).
- z Flamu jsme potom ještě jeli vlakem do Myrdalu a zpátky. Docela drahá sranda a doporučuju na vlak přijít co nejdříve a vybrat si sezení nejlépe u okna a nejlépe u takového, které jde oteřít (aby se daly udělat taky nějaké fotky). Vše tohle se dá objednat na tom webu visitflam a je dobré to objednat co nejdříve. Já rezervoval ani né týden předem a spousta lodí i většina vlaků ůž byly vyprodané (jestli si nechávají nějaká místa na lidi co přijdou na místě bez rezervace to netuším).

Další den jsme potom zajeli až k vodopádu Vorigfossen:
- první větší zastávku jsme udělali u vodopádu Steinsdalsfossen. Ten doporučuji - je tam stezka, která vede až za vodopád a navíc vede tak, že jsou z ní na vodopád pěkné pohledy a pěkné fotky.
- další zastávku jsme si udělali ve městečku Norheumsund - zde doporučuji zastavit někde v centru v přístavu, projít přístavem kolem hotelu Thon až k Hardanger Maritime Muzeu. Cestou je pár naučných cedulí s informacemi o hotelu, je tam i kousek pláže (ale na koupání počasí nebylo).
- krátce jsme se zastavili u Steinstø Fruktgard - je zde oblast, kde se pěstuje ovoce. V prodejničce u cesty jsme koupili nějakou marmeládu...
- dál jsme jeli přes Gravin a most Hardanger Bridge - pozor, ten je docela draze placený (150NOK a my ho jeli znova ještě zpárky...). Cesta ale stojí zato - rondely v tunelu a tak. Po průjezdu mostem a výjezdu z tunelů je tam odpočívka s pěkným výhledem na ten most.
- Kromě ježdění v autě jsme chtěli i kousek přírody, jenže značení a informací o nějakých turistických cestách je poskrovnu. Z Ejdfjordu jsme tedy jeli po silnici Fv103 až na její úúplný konec (opravdu jeďte až na konec dokud je asfalt, je tam malé parkovišťátko). Odtud jsme po prašné silnici šli mírně do kopce řádově půl hodinky k vodopádu Skytjefossen. Doporučuju - nikde ani noha (jediného člověka jsme nepotkali), vodopád padá z pořádné výšky, kolem cesty spousta divokých jahod... Cestou zpátky pak doporučuju odbočit k farmě Kjeasen. My tam nebyli (protože jsme o ní nevěděli) ale je to údajně snad nejizolovanější horská farma na světě smiley Vede k ní cesta s kyvadlovým provozem a nějakým superúzkým tunelem. Minout to nejde, doporučuju už cestou k vodopádu se podívat, kdy se jezdí nahoru a kdy dolů (tuším, že v celou je to nahoru, v půl dolů...).
- Odtud jsme jeli k vodopádu Vorigfossen. Prý jeden z nejnavštěvovanějších vodopádů, já bych si ho ale po pravdě klidně odpustil (mraky lidí, od cesty vyhlídka nic moc, na údajně placenou vyhlídku u hotelu se nám už nechtělo - po 3 dnech mezi fjordy už nějaký vodopád jen tak neosloví).
- Na cestě zpátky (opět ten pekelně drahý most...) je dobré na chvíli sjed z hlavní silnice a vzít to kolem Skjervsfossen. Je dobré vodopád vidět zespoda, z vrchu to není úplně ono (takže nejlépe sjet na tu starou silnicí co nejdříve a místo tunelem se do kopce vyškrábat serpentinama).

Ubytování jsme měli na ostrově Osteroy protože jsme chtěli něco relativně blízko Bergenu. Most na tento ostrov byl dříve placený, ale teď už je free (kdyby jsi ještě ubytko neměl, můžu dohodit). Zajímavé by určitě bylo nějaké ubytko poblíž Vossevagenu, prože bych toho méně najezdil (ale zase by bylo daleko do Bergenu).

Kdyby jsi chtěl nějaké detaily nebo kontakt na ubytko... tak napiš SZ.

0
1 reakce