Ahoj, potřeboval bych poradit, co nevynechat nebo vynechat v Ománu, něco málo jsem si už vyhledal ale rád bych slyšel nějaké tipy od někoho, kdo už tuto zemi navštívil. .

Omán

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

vybaveni jsem nidky v lulu nebo Carrfouru nekupoval..takze fakt nevim:(vzdy tam jezdim s lehkym spacakem..spim ze se proste nekam natahnu bez karimatky a stanu:)

0 Citovat

To co se tu píše o ubytování je pravda. Až na vyjimky dost drahy. Kromě hor naprosto v pohodě spaní. Karimatku koupíš bez problemu v obchudcich u benzinek, take tam koupis dřevo, coz je asi hned po alkoholu nejdrazsi vec v omanu. Spacak nebo deku muzes vzit jako maly prirucni zavazadlo. Take jsme byli bez stanu i karimatek a žádný problem nebyl, obzvlaste na plazich. 

0 Citovat

Stan a dalsi veci jsou levne, ale ne moc kvalitni, pokud by byl hodne silny vitr. Vice treba tady:

http://eatsleepwander.com/oman-backpacking/

Muzete spat i v aute po sklopeni zadnich sedadel na karimatkach. Ja tak spal v Australii v Outlanderu. Ne kazde auto je ale na to vhodne. Venku bez vnitrniho stanu bych se trochu bal stiru a hadu.

Ten 1. den taky povazuju za nerealny, ale zkratka nedate Misfat a jeskyni. Tam byste o vikendu museli mit rezervaci a prijet o 15 minut driv. Navic 7 OMR je dost a ani nemuzete fotit.

0 Citovat

tyrol_gangster napsal(a):


jinak potvrzuju na te plazi jizne od Hadd co daval link Kuba jsme zazili totalni invazi cca kolem 8pm - bylo kolem nas ve finale tak 10 zelv - nadhera.

Kdy jste tam byli? Asi uz nebude sezona:

http://www.rasaljinz-turtlereser...le-viewing

0 Citovat

Rezervaci klidne udelam, zatim je volno. Studenti to maji za 2 OMR nastesti..

0 Citovat

mno takhle jeskyne neni zas takova bomba..videl jsem mnohem lepsi..vyzdobena neni nic moc..spise ohromuje velikosti toho prvniho salu..ale ma dve zajimavosti..prijezd tim vlackem primo do jeskyne a to jezirko s slepymi rybami na konci:)

www.jorgus.webnode.cz
0 Citovat

Jinak ja dal jednou trasu..vzbudil jsem se kousek za hranicema SAE - Oman u pobrezi..dal Nakhal a Rustaq..projel Wadi Bani Awf s navstevou vesnice a maly Snake Cannyon pak Misfat a Al hoota..a uplne v klidu v ramci jednoho dne s hodinou a pul navic cekanim az vychladne motor:)takze myslim ze je to realne dat i Jebel Shams..ale samozrejme bude to hekticke a vubec ne jak by se mela poznavat takova krasna zeme..a zrovna ten prvni den je jednim z nejlepsich co muzes v Omanu zazit a videt:)

www.jorgus.webnode.cz
0 Citovat

Jiri Sindelar napsal(a):

mno den 2 je naprosto realny..Bahla Nizwa a Jabreen jsou od sebe kousek a kazdy hrad je tak na hodinu..a k Al Wasil je to taky kousek par hodin jizdy



on tam ale uvadi jeste Jebel Akhdar cestou - coz celkem dela MINIMALNE 4 hodiny ciste jizdy + predpokladam bude neco jist atd. plus jestli jsem pochopil chce spat v nejakem resortu takze dorazil cca ve 3pm.  ja bych se na J.A. v takovem pripade vykaslal, pokud tam clovek nechce stanovat nebo napr. jit tu prochazku mezi vesnicema, tak mi absolutne unika proc tam jezdit - nic na 30 minut tam ve finale neni v porovnani napr. s vyhledem na kanon v Jebel Shams. leda tak pro milovniky asfaltovych serpentin.

0 Citovat

Libor_S napsal(a):

Kdy jste tam byli? Asi uz nebude sezona:

http://www.rasaljinz-turtlereser...le-viewing


no to asi nebude, tim padem bych se tam vubec neobtezoval .-)

0 Citovat

jeste si dovolim radu - vypustil bych wadi tiwi (bez pruvodce ani nenajdes cestu k tomu hlavnimu vodopadu) a radeji si uzil dyl wadi shab. suverenne nejhezci bylo ovsem wadi al arbaeen

0 Citovat

mno za me Wadi Tiwi neni nic moc..oproti vedlejsimu Shaabu..radeji bych dal Shaab..jeskyni..a pak po prave strane pokracoval dal udolim k tem falajim za jeskyni..v podstate smerem k Tiwi..Tiwi me moc nenadchlo:)jinak u prevozniku nikdy neplatim, vzdy dam batoh na hlavu a brodim to pesky..a vzdy v Shaabu spime..skoda jen ze je to tam vecer plne komaru:)

www.jorgus.webnode.cz
0 Citovat

Diky za tipy, J.A. Tedy vynecham :-). Pak uz je den 2 realnejsi bych rekl.. 

0 Citovat

myslim ze muzes klidne jeste rozvolnit den 1 do dvou - ta oblast v horach byla fakt krasna a bylo nam lito (viz muj itinerar) ze jsme nezkusili treba Wadi Damm. tzn. prespat nekde kolem Bahly a az dalsi den spat v Jebel Shams - naopak ubrat den nekde mezi 4 a 7

0 Citovat

Koukal jsem na nejaky tripreport na youtube a hodne dobre vypadal masirah island, jezdi tam i ferry pro auta.. nebyl jste tam nekdo? :-) 

0 Citovat

Byl, ale jen vecer a dopoledne, kdy jsme objeli severni pulku. Dalsi noc uz na plazi Madrakah jizne od Duqm. Vychodni plaze jsou krasne bile a bez civilizace s cernymi skalnatymi kopci nedaleko, ale kvuli proudum nejsou bezpecne na koupani. V sezone (tj. nejlepe kveten) by byla na SV plaz idealni na zelvy (asi bez dalsich lidi). My to zkusili zacatkem dubna, kdy nas tam navedli mistni, ale zelvy nebyly. Zapadni pobrezi je osklive (hlinitopiscite) s roztrousenymi domky a odpadky.

Pro ty, co spechaji na jih, neni tak nezbytne na ostrov zajizdet (pobrezi je na jihu jeste hezci), ale pokud to pridas k severu, tak uz i ta cesta stoji za to, protoze je to mnohem mene civilizovane, nez i tak ridce obydleny sever. Jizne od Sur vcetne ostrova se take potuluji velbloudi (ne divoci). Nevim ale, jestli to cpat do 10 dnu.

Pro nas bylo nejlepsi, ze jsme tam meli jediny vetsi kontakt s Omanci (se kterymi jsme se seznamili u vecere, jinak snad jen mensi pokec na plazi v Maskatu). Nechali nas prespat v nedostavenem domku u plaze. Jinak potkavas v restauracich a recepcich hotelu same Indy (ale indicke jidlo mam rad a je tam celkem levne, takze si nestezuju) a v airbnb to byl Makedonec a Filipinci (ale ti zase predali spoustu informaci a byli fajn).


img-20181122-195214.jpg

0 Citovat

A nejaky poznatek k ferry? Jak casto/za kolik/i pro auta tedy? Jinak moc uzitecne info, diky. 

0 Citovat

Trajekt je vzdy pro auta a jezdi nekolikrat denne. Cas asi zalezi na danem dni a u levnejsi starsi lodi, kdy se zaplni. Dle wikitravel by melo zalezet i na prilivu, ale to asi neni pravda. Ceny asi 15 resp. 20 OMR, mozna i podle poctu osob.

Na cestu zpet jsme se zeptali mistnich a byla to moderni vetsi lod. Cestou tam jsme meli kliku, ze min. 3 h. cekajici starsi lod mela posledni misto, pri prijezdu na nas mavali, couvnul jsem z mola na prid a hned jsme jeli. Bylo 18 h., tak by dele asi uz necekali.

0 Citovat

Diky, ceny jsem si pak nasel. Nejsem si jistej zda to risknout (cekani na trajekt x hodin?).. zda to za ty penize stoji na otocku (max 24h)

0 Citovat

Navic z Al Hadd je to na trajekt asi 265 km. Do 10 dnu to nema cenu cpat. Spis doporucuju nekdy priste letet do Salaly a udelat okruh po jihu, kde je toho mnoho k videni a kde jsou jeste hezci bile plaze s vybornym koupanim a take bez lidi (Ash Shuwaymiyah ma 30 km, jen jedno mestecko a uzasne utesy, skrz ktere tam vede silnice, ani v Salale nebylo moc lidi na krasne plazi).

0 Citovat

My chceme spat jednu noc v Saqla rezort (pod Al Ashkharah) takze na trajekt cca 100km

0 Citovat

Podle maps.me asi 135 km. To uz by slo, zvlast kdyz v techto mistech se da jet bezpecne i 160 km/h. Cestou jsou nekde mensi duny a pozdeji solne plane, kde tezi rucne sul. Jen to chce zjistit dopredu, kdy jezdi ta moderni lod, ktera neceka. Treba by tam z resortu zavolali.

0 Citovat

Super, jak je to s radarama? Nejsou tam? A pripadne kde jsou? :-D 

0 Citovat

Radary jsou pravidelne na dalnicich a viceproudych silnicich a toleruji 15% (info od Filipince). Na severu jsem si 1x nebo 2x vsiml policajtu, kteri asi merili na okraji obce. Jizne od Sur neni moc mestecek a mezi nimi velke vzdalenosti, minimalni provoz a policii jsem tam snad ani nevidel.

Zakernejsi jsou tam retardery, kterych je v obcich plno.  Jsou dost neprijemne, ale s terenakem budete mit vyhodu. Nekde jizne od Duqm byl jeden spatne oznaceny dlouho pred obci, kde byl asi 50 m od silnice jeden dum. Stihnul jsem zpomalit na 60 km/h asi ze 100, ale mel jen pozvolnejsi najezd.

0 Citovat

Retardéry čekej opravdu kdekoli. Často jsou neoznačený, a jsou i uprostřed ničeho. 

0 Citovat

V tomhle ohledu jsem jiz trenovany z Jordanska :-)

0