Ahoj, potřeboval bych poradit, co nevynechat nebo vynechat v Ománu, něco málo jsem si už vyhledal ale rád bych slyšel nějaké tipy od někoho, kdo už tuto zemi navštívil. .

Omán

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

To asi ano, ale drazsim SUV jsem myslel treba ten Patrol. Adrenalin na cestach vetsinou prijde, kdyz jsi ho neplanoval, aspon dle mych zkusenosti.

0 Citovat

[citace="Libor_S"]

Adrenalin na cestach vetsinou prijde, kdyz jsi ho neplanoval, aspon dle mych zkusenosti.

Přesně tak. A vzhledem k tomu, jak pečlivě to Ivo plánoval, tak bez toho auto by si vlastně žádné dobrodružství vzhledem k tomu, ze o každém místě věděl dopředu snad úplně vsechno, ani neužil.

0 Citovat

Jo, mas pravdu, Libore. Jen to horko co me polilo kdyz jsem si predstavil jak na te ceste demoluju auto z Europcaru a ty penize co nas to bude stat bych nepral nikomu. Nastesti ted se nad tim uz muzem usmat, auto dame na konci do mycky a v pujcovne snad nic nepoznaji, pokud nemaji v autech gpsky. 


Btw - jak vypada ta cesta z Birkatu do Akhdar nahoru? Ve srovnani s tim co jsme jeli? Dnes spime u Nizwy a zitra krom presunu do poustniho kempu nemam po ceste nic v planu. Nejake tipy?

0 Citovat

Na Akhdar vede asfaltka, akorat je strma s velkym prevysenim a asi tam v minulosti selhaly brzdy beznym autum s automatem, kdyz ridici nebrzdili motorem. Tak asi usoudili, ze terenak je na to lepsi. To jen co jsem cetl a usoudil z toho.

Tipu u Nizwy tu bylo dost a spis to vypadalo, ze nebude cas, ne?

Nejhorsi byl asi ten spodni usek stoupani za Bilad Sayt, ze? Jak narocne bylo dojet k Bilad Sayt?

0 Citovat

Nakonec jsem pridal den v horach. Prvni den byl prejezd z muskatu na jebel shams se zastavkymi v Nakhalu a rustaqu na hradech. Pote adrenalinova cesta pres Bild Sayt az na jebel shams, kde jsme prespali v sama heights resort a meli zapad a vychod slunce v horach. Pote Misfah, al hoota cave, bahla fort, jibreen castle a nizwa (bez hradu, chteji za nej uz 5 omr za vstup).


 Dnes spime vedle Nizwy a jen bych rad dorazil tak na treti do pouste, ale jinak nemam zadny program. Koukal jsem ze Adam dole nic moc, takze to vezmu do pouste pres severni dalnici kolem hor, pripadne zkusim ten Akhdar, kdyz to bude vypadat ok. 


Myslim, ze obecne byla nejhorsi pasaz pred Bald Sayt kde to bylo jednak dost strme, velke diry a hrby a k tomu pomerne nizka cesta blizko  krajnice s dost solidnim propadem. Tam jsem to i jednou vzal spodkem, protoze tam byl prirodni hrb cca 2x vetsi nez delaji Omanci ty umely, takze to outlander nemohl prejet se svoji svetlou vyskou zadnym zpusobem. Za me urcite cesta horsi pred Bild Sayt, a to dost vyrazne. 

0 Citovat

co si vybavuji tak Shaab je rok od roku horis..byl jsem tam asi sedm let po osbe a ted tam delaji i nejakou restuaci na zacatku:(

https://jorgus.webnode.cz/oman-sae-2016/

0 Citovat

VIE-MCT s BA opet v akci za €325 kdyby to nekoho zajimalo

0 Citovat

btw nemel by nekdo prosim tip na 10 dni okruh na Jih v prvni pulce listopadu? Minule jsme dali klasicky okruh na severu (Bahla - Misfat - Wadi Ghul - Jebel Shams - Jeben Akhdar - Wahiba Sands - Wadi Bani Khalid - Ras Al Hadd - Sur - Wadi Tiwi - Wadi Shab - Wadi Al Arbaeen - Bimmah Sinkhole - Fins Beach - Sifah Beach - Bandar Khayran - Daymaniyat Islands) a hrozne rad bych do Omanu znova, ale prijde mi ze Jih toho nabizi mnohem mene (zvlast treba pokud jde o moznosti koupani, at uz v mori nebo ve wadich) resp. nejde najit o nem tolik informaci :-( par dni bychom urcite stravili i na severu - chci urcite do Wadi Damm, ale jinak na stejna mista uplne nemusime. Zvazoval jsem i Musandam ale diky frekvenci trajektu by tam clovek mel jen 1 cely den a to asi nestoji za to (?) Masirah Island vubec nevim.

0 Citovat

Masirah a vubec cela cast Omanu od al-askarah dolu az nevim kam je hodne muslimska (ve smyslu ortodoxni). Pomerne velka spina, zvlastni lidi, jednou jsme potkali vylozene blazna a citili se dost nebezpecne (osamoceni na plazi za nama prijel, evidentne to byl na pul blazen/fanatik a na pul mozna na necem jel). Lidi tam jsou proste celkove jiny a nevladne tam uvolnena atmosfera (mistni jsou zde mnohem prisnejsi na zahranicni delniky, pripominalo mi to spise stredovek a otroctvi, ale samozrejme zalezi). Rvou na ne, povysuje se. Tyhle veci jsme nikde jinde v Omanu nepocitovali. I Omanci s kterymi jsme se bavili vychodne od Muskatu nam rikali, ze v teto casti zeme zije jina vetev muslimu, defacto jsou to pro ne neco jak pro nas cikani. Osobne bych nemel vycitky svedomi pokud bych se teto oblasti vyhnul. 



0 Citovat

:-( tak to jsem slyset uplne nechtel, presto dekuji.

0 Citovat

Sorry Ivo, ale nic z toho nepotvrdím a řekl bych dokonce,  že to jsou nesmysly. Naopak velmi příjemní místní na ostrově Masíra, kteří večeřeli u vedlejšího stolu po našem večerním příjezdu trajektem. Po našem dotazu na želvy nás pozdě večer svým autem vedli na pláž, kde na ně byla šance (ale před sezónou nebyly). Pak nás pohostili čajem a nechali přespat u jiné pláže v nedostavěném domku jednoho z nich. Většinou jsme stejně jako jinde v Ománu byly v kontaktu s Indy či jinými zahraničními zaměstnanci (hotely, restaurace) a všichni byli v pohodě. Potvrdím jedině odpadky na západním břehu ostrova Masíra, ale západní břeh stejně nestojí za návštěvu. Na bílých plážích na východě odpadky nebyly. Východně od Maskatu není jih Ománu, kam chce TG jet, ale ani východně nic takového nebylo.

Nedoporučoval bych v případě 10-denní cesty z Maskatu na jih a zpět se zdržovat moc na severu, jedině kdyby zbyl čas na závěr. Je fakt, že na jihu je toho k vidění méně, ale cesta zabere dost času. Kromě kadidlovníků, kde se dá zastavit cestou od severu vnitrozemím, 2 celé dny na to hlavní stačí bez dlouhého koupání (to tam je výborné a pláž v Salále je jedna z nejhezčích v Ománu, nejlepší koupání bylo na 30 km dlouhé bílé pláži bez lidí u Ash Shuwaymiyah, ale nebyly tam krásné palmy jako v Salále). Je dobré to vzít jedním směrem přes vnitrozemí, což je rychlejší a jsou tam ropná pole a velbloudi, pokud se jede východněji od hlavní trasy (my jeli na jih podél pobřeží až po Ras Madrakah a pak přes vnitrozemí okolo ropných polí). Nejhezčí část Ománu pro mě bylo pobřeží mezi Hasik a Ash Shuwaymiyah viz fotky:

https://www.zonerama.com/liborst...um/5062300

V Salále je levné a kvalitní ubytování (mimo sezónu monzunu, kdy bych tam já osobně nejel, protože moc nesvítí slunce a komáři tam jsou místy i za sucha, natož za deště). Nevýhoda jihu je, že kromě Salály není moc jinde ubytování a pokud ano, je drahé. Na přejezd to chce stan nebo přespat v autě.

0 Citovat

Libor: diky. na fotce 124 je Wadi Shuwaymiyah? dalo se tam koupat? ty plaze Shuwaymiyah a Ras Madrakah vypadaji moc pekne. 

0 Citovat

Libore, je samozrejme mozne, ze jsi zazil neco jineho. My na trajektu take potkali velmi mile lidi, kteri nam zadarmo koupili jidlo (uplne zahalene zeny). Nicmene za tim co jsem napsal si stojim, kolem al-askarah byly pocity opravdu neprijemne. Vysinute lidi jsme potkali asi 3 za tu dobu v okoli (velmi vlezli, pokrikuji na tebe atd.). Omanska omladina (nejspis synove vlastniku restauraci s indickymi pracovniky dale vylozene sikanovali indicke zamestnance, rvali na ne pul hodiny, toho jsme byli svedky v jedne restauraci a 1 obchodu). Policie v techto mistech najednou nebyla vubec videt narozdil od jinych casti Omanu. Spina v al-askarah velka oproti zbytku omanu, domy vice rozpadle a celkove je zde videt vetsi chudoba/styl zivota/nazveme to jak chcete. 


Masirah v tomhle smeru bez problemu, byt tam zeny nosi zajimave masky takze je to jen sok ale nic ceho se bat. Na druhou stranu, na trajektu jezdi zeny a muzi oddelene, celkove se muzu mnohem vice povysuji v teto casti zeme. Ve fronte na listky na trajekt nas kazdy chlap predbihal bez ostychu, az kdyz uz nam skoro ujel trajekt je pokladni servala a obslouzila nas. Tohle jsou veci ktery v jinych castech byly naopak, kde cizinec je zde silne respektova. A stojim si i za tim, ze Masirah byl spinavy, a to vcetne plazi na vychodnim pobrezi. Krasne plaze, ale bohuzel znecistene. Navsteva v prosinci 2018. 

0 Citovat

do Omanu jezdim kazdorocne od 2011, tak uz mohu celkem posoudit:)Dhfar tj. salalh a okoli: pro me uplna TOP, je pravda ze je to tam "spinavejsi" ale nikdy jsem se nebezpecne necitil, ale samozrejme se spatna zkusenost muze stat. Vzdy jezdim v podvecer z Nizwi a zakempuju to po pulnoci u kadidlovniku, tj. vnitrozemim a nazpet vic na pohodu podel more. Dhofar neni jen Salalah a kadidlovniky, hlavne smerem k Jemenu je spousta krsnych plazi a zajimavych mist. Pak je hodne zajimavych mist mezi Wada Darbat a Mirbatem. Tady je aspon to nej pro me dane do nejakeho okruhu v Omanu vcetne Dhofaru:)

Rustaq - Wadi Bani Awf - Misfat - Wadi Ghul - Jebel Shams - Bahla - Jabreen - Nizwa - Wadi Dawkah - Fazeyah beach - Mughsail - Sarfait road - Dhalkut - Mughsail - Salalah - Taqah - Wadi Darbat - Tawi Atayr - Jebel Samhan - Tayqk sinkhole - Wadi Hinna - Antigravity road - Mirbat - Hasik - Shuwaymiyyah - Al Maha - Pink lagoons - Ras Madrakah - Duqm - Al Khaluf - Wadi Bani Khalid - Bidyah - Ras Al Had - Sur - Wadi Shaab - Fins - Binmah Sinkhole - Muscat - Al hoota Cave - Bahla

rozhodne doporucuji Sarfait road smer Jemen a Fazyah beach, 10 dnu je na tento itinerar uplne na pohodu:)


0 Citovat

Jiri: diky moc

0 Citovat

TG napsal(a):

Libor: diky. na fotce 124 je Wadi Shuwaymiyah? dalo se tam koupat? ty plaze Shuwaymiyah a Ras Madrakah vypadaji moc pekne. 

Ne, je to Wadi Suneik 22km severne od Hasik. Nezkouseli jsme, nebyl cas a asi je tam slana voda (je to hned u more). To radeji koupani na plazi. Wadi Shuwaymiyah asi na koupani neni a je spise pro SUV (aspon zaver cesty):

https://franks-travelbox.com/nah...iyah-oman/

0 Citovat

@Ivo: Al-Askarah mozna je horsi, tam jsem ani nebyl a objel to po hlavni ze Sur na jih. Na pobyt to nema cenu urcite. Nedoporucovat cestu na jih kvuli tomu je ale nesmysl uz jen kvuli tomu, ze jizne od Al-Askarah temer zadni lidi neziji krome par mestecek. Clovek akorat nabere benzin a naji se (kdyz nekdo bude kricet, bude tam asi i jina restaurace).

Odpadky na odlehlych plazich byvaji spis prinesene proudy (muze byt sezonni). Fronty na trajekt jsem nemel. Policii jsem nezaznamenal temer nikde v Omanu a jizne od Sur uz vubec krome Salaly.

0 Citovat

@Jiri Sindelar: Nebojis se jet za tmy 130 km/h v mistech s vyskytem velbloudu? Nebo uz vecer spi?

Jezdis s terenakem, tak by bylo dobre napsat, na ktera mista krome Wadi Bani Awf je nutny, pokud by se nekdo chtel inspirovat.

0 Citovat

tak velbloudy potkavam hodne casto v noci..130km je minimum na te poustni dalnici vnitrozemim..uz hodnekrat jsem je videl u cesty, ale nastesti nikdy ze by me krizovali cestu. Vsechny zastavky na tom kruhu mimo Bani Awf se dajis normalnim autem.

Wadi Shuwaymiyah je urcite terenakem, na konci je hezky vodopad, jinak ta vesnice ve ktere zacina cesta do vadi neni na koupani nic moc..ale rozhodne doporucuji tam jet..minimalne kvuli Hasik  - Wadi Shuwaymiyah vyhlidkove ceste a pak severne nad Wadi Shuwaymiyah jsou ruzove laguny, Ras madkrah atd.



0 Citovat

Loni bylo v severni pulce te dalnice hodne useku rozestavenych, takze max. tak 100 km/h. Az bude hotova (mozna uz je), budou tam stejne jako na ostatnich dalnicich pravidelne stacionarni radary, takze maximalne pojedes 120 + 15% tolerance.

Ja jsem v jizni pulce Omanu jezdil na rovnych usecich beznych silnic casto 160 km/h (ten 1,5 l bez turba vic nez 180 s vetrem v zadech nejel a s protivetrem mi hazel automat ve 150 trojku) a za svetla jsou velbloudi obvykle videt zdaleka, ale jednou byli schovani na silnici za neznatelnym horizontem, pred nimz jsem ale zrovna trochu zpomalil.

0 Citovat

jj na severu uz se stavi..ono celkove se mi zda ze v Omanu posledni roku se hodne stavi:)to bude oser jet po te posutni dalnici 120km..jezdim tam vzdy hodne..protoze je to nudna cesta plus porad rovne:)zase pravda ze jsem nidky tam pokutu nedostal a to tech krabic radarovych tam maji fakt hodne:)tak nevim jak moc to meri:)

0 Citovat

Pročítám před cestou diskuzi o Ománu, nikde, ani jinde na netu nemůžu najít info o možnostech půjčení 4WD auta přímo v Birkatu pro vyjetí nahoru na plošinu Sayq. Máme tam zarezevované dvě noci, chceme zkusit nějaké treky v okolí Jebel Akhdar. Hotel nabízí transport za 2x 20 OMR, což mi přijde napálené. Máte někdo nějaký tip jak to vyřešit levněji?

0 Citovat

Nevybavuju si, že by tu někdo psal o půjčení 4WD auta v Birkatu. Dle tohoto stojí asi 35 OMR na den, takže nabídka hotelu je pro vás levnější (pokud není na osobu). http://www.myoffroad.net/index.p...bel-akhdar

Levněji lze jedině stopem (tj. zdarma), což obecně v Ománu není problém (četl jsem o tom nějaké pozitivní zkušenosti). My jeli stopem po túře ze sedla do Hatt odtamtud ke stezce do Bilad Sayt na korbě pick-upu místních a pak zpět k autu zaparkovanému v sedle, kde končí asfalt, v teréňáku německé turistky.

0 Citovat

@Libor_S - díky za odkaz. Asi zkusíme stopovat, pokud to s hotelem ještě nějak neusmlouvám:) Mimochodem, na kolik dní bys tuhle oblast doporučil? Chceme tomu zatím věnovat 3 dny v rámci 12 denního okruhu po převážně severu Ománu (nejjižněji máme ostrov Massirah).

0 Citovat

My jsme měli (když odečtu část Ománu jižně od Masíry) na sever jen 10,5 dne a na Jebel Akhdar už nebyl čas. V oblasti u Nizwy jsme byli 2,5 dne a po přespání v Ibri byl 1 den na druhé straně hor (na úpatí) cestou do Maskatu. Půjdete asi toto: https://www.walkopedia.net/walks...20Villages

0