Ahoj, potřeboval bych poradit, co nevynechat nebo vynechat v Ománu, něco málo jsem si už vyhledal ale rád bych slyšel nějaké tipy od někoho, kdo už tuto zemi navštívil. .

Omán

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

Přesně tuhle trasu plánuju, našel jsem ji coby trek W18B v jejich turistickém leafletu:

https://www.destinationoman.com/...routs3.pdf

Akorát bych se chtěl dostat i někam dál (Wadi Bani Habib), což tam bez auta bude trochu problematické - je tam nahoře na těchhle cestách v horách aspoň nějaký provoz, aby se případně něco dalo stopnout?


Jinak v hotelu nesmlouvaví - 20 OMR nahoru, 20 OMR dolů (za auto), ber, nebo si přijeď po svém:) Jeden místní guesthouse mi nabízí k ubytku za 40 OMR cestu tam a zpět plus průvodce na 5 hodinový výlet na vyhlídky, manufakturu na výroby růžového oleje atd. Jen já mám k těm průvodcům nějakou vrozenou nedůvěru a říkám si, že to přece najdeme i sami:)

 

0 Citovat

Od sedla směr Wadi Bani Awf byl provoz minimální, asi tak 1 auto za půl hodiny, ale Jebel Akhdar je více turistický a žije tam asi dost místních, tak bude frekvence aut vyšší. Je ale dobré být připravený se v nejhorším vrátit pěšky a místo stopu na místě jít s tím, že buď vás někdo vezme nebo ne. Wadi Bani Habib není zas tak daleko, aby se nedalo ujít tam i zpět za 1 den. Mezi Birkatem a hotelem bude jezdit aut dost. Kdyby vás nikdo nechtěl vzít do Birkatu, můžete požádat o placený odvoz až tam.

Já sice raději chodím na treky v přírodě bez průvodce, ale tady by mohl popovídat o místních zvycích, ukázat mnoho věcí, kterých si nevšimnete a bude umět anglicky asi na rozdíl od mnoha místních.

0 Citovat

Jestli to pomuze, my sli W18B jednim smerem a zpatky nam zastavilo prvni auto po asi minute. Pokud si dobre pamatuju, tak ten As Saiq byla relativne velka obec - takze jestli dobre chapu dotaz, tak dostat se od tam do Al Ala / Bani Habib stopem nebude zadny problem.

0 Citovat

@TG - díky, přesně tohle jsem měl na mysli;)

@Libor_S - s tím průvodcem máš ais pravdu. Budeme se muset rozhodnout mezi ubytkem, které není nic moc, ale má k dispozici celkem levného a zdá se že i zkušeného místního průvodce a lepším hotelem, který jsme si na tomhle místě chtěli užít, ale nabízí jen předražené taxi:)

0 Citovat

Může se to ukázat jako jedna z mála možností popovídat si s Ománcem. My jsme většinou v restauracích potkávali zaměstnance z Indie apod., ubytko bylo 2x (celkem 4 noci) u expatů přes Airbnb, 3x (celkem 5 nocí) s Indy na recepci levného hotelu a jen 2x s Ománci na recepci a asi jen 2x ománská restaurace.

0 Citovat

@Libor_S - Tak téhle věci se trochu - v uvozovkách - obávám. Všude čtu o pověstné ománské pohostinnosti, na druhou stranu většina cestovatelů popisuje zážitky především s indickými a pákistánskými gastarbeitry.

0 Citovat

Záleží kde a jak cestuješ. Rychlý low-cost průjezd zajistí potkávání spíš těch Indů, ale jsou fajn a jídlo mají levné a podle mě je indické jídlo jedno z nejlepších na světě (v Ománu navíc s lepší hygienou). Expati byli taky příjemní a dobří na získání informací o Ománu. Na poznání ománské pohostinnosti je lepší cestovat netradičně, třeba jako Pavel Svoboda na Musandam: https://www.reflex.cz/clanek/lid...rabie.html

Pár rozhovorů s místními jsme taky měli, třeba na vyhlídce z mořského útesu na jihu nás dokonce ženy na výletě pozvali na čaj nebo asi padesátník vpodvečer u pláže v Maskatu si přišel popovídat a když jsem mu pověděl, jak cestuju, říkal, že by taky raději cestoval, ale kvůli mámě a tradicím, se musel oženit a mít děti (myslím, že byl gay). Nejlepší setkání s místními bylo, když jsme se u večeře po příjezdu na ostrov Masíra zeptali místních u vedlejšího stolku, jestli je možnost vidět v noci na pláži želvy a oni nabídli, že nás tam doprovodí svým autem (ještě jsem na pisčité cestě zapadl a jeden mi raději s autem vyjel, protože měl s vyhrabáváním se s automatem větší zkušenost, na želvy bylo ale začátkem dubna brzo). Pak jsme s nimi poseděli na čaj u rozestavěného domku jednoho z nich, nechali nás tam přespat a ráno ještě majitel přijel.


0 Citovat

Vlastimil B. napsal(a):

@Libor_S - Tak téhle věci se trochu - v uvozovkách - obávám. Všude čtu o pověstné ománské pohostinnosti, na druhou stranu většina cestovatelů popisuje zážitky především s indickými a pákistánskými gastarbeitry.


Tak to je business as usual vsude v Arabskych zemich.. :)

0 Citovat

kickass1 napsal(a):

Tak to je business as usual vsude v Arabskych zemich.. :)

Spíš v arabských zemích bohatých díky ropě. Na severu Afriky nebo třeba v Jordánsku jistě nejsou.

0 Citovat

Ropné velmoci mají gastarbeitery, relativně chudé Jordánsko místo toho řeší stovky tisíc palestinských a syrských uprchlíků...


Ohledně Ománu, nějaký tip na zajímavá, turisticky neprofláklá místa podél pobřeží od ostrovu Masirah na sever k ras Al Had / Súr? Nebo je lepší z hlediska atraktivity pobřeží a případných výletů do různých vádí apod. lepší přejet to na jeden zátah?


Jinak tedy překvapeně koukám, kolik si účtují beduínské tábory za noc ve Wahiba Sands, oproti Jordánsku celkem palba...


0 Citovat

Jižně od Súr jsme jeli po hlavní, která se pak spojí s tou pobřežní od Hadd. Nic tam nebylo až k odbočce na Masíru, jen občas menší duny a pár velbloudů, kteří severně nebyli (na jihu byli nejvíc).

Já myslím, že to nejsou autentické beduínské tábory, ale luxus pro turisty. My měli stany atd. a nechali se odvézt místním mladíkem s teréňákem, který nás ve městě u dun odchytl (bylo v plánu někoho takového si sehnat). Odvezl nás pozdě odpoledne do pěkných dun a dopoledne přijel. Bylo to za 30 OMR včetně kratší projížďky přes duny cestou zpět, původně chtěl ještě víc. Dělal to asi načerno. Jede se tam mělkým údolím s pár chatami, velbloudy a kozami, kde je tvrdý písek, takže by to asi šlo i běžným autem, ale můžou být i navátá místa s měkkým hlubším (nesledoval jsem to). Pak vyjel na okraj údolí do dun. Běžné auto by se muselo nechat případně dole. Nebo se dá jít do dun pěšky z města, ale je škoda být v dohledu města a jeho světel. Když fouká silnější vítr, což hrozí hlavně přes den, může být nepříjemná písečná bouře (my měli vpodvečer jen krátkou slabší). Asi ses na to už díval, ale dám sem odkaz na mé fotky znovu: https://www.zonerama.com/liborst...um/5062300

0 Citovat

Fotky jsem viděl, fakt pěkné! Něco máš i popsané, takže i inspirativní.


Předpokládám, že pobřeží na západ od Súr směrem k Muscatu už bude podstatně zajímavější z pohledu zajímavých míst, pláží apod. než to na jih k Masirah...


Tak ono by asi bylo naivní hledat autentické beduínské tábory, i v Jorándsku to vše vlastně provozují pro turisty, ale tam se třeba dal najít rozumný kompromis mezi turistickým lákadlem a nějakou autenticitou, spousta těch beduínů to tam provozuje proto, aby si vydělali na život v odlehlých oblastech a nemuseli se stěhovat do měst. A tenhle sponzoring mi přišel jako fér obchod. No a něco takového jsem hledám i v Ománu, ale tam to asi je, jak píšeš, luxus pro turisty. 

0 Citovat

K Masirah neni zajimave pobrezi..pro me nejzajimavejsi pobrezi zacina za Duqm skoro az k Salalahu..od Suru smerem k Muscatu je pobrezi vetsinou hned vedle dalnice..ale samozrejme jsou tam jasne tahaky typu Tiwi..Binmah sinkhole..atd:)

0 Citovat

Jiri Sindelar napsal(a):

K Masirah neni zajimave pobrezi..pro me nejzajimavejsi pobrezi zacina za Duqm skoro az k Salalahu..od Suru smerem k Muscatu je pobrezi vetsinou hned vedle dalnice..ale samozrejme jsou tam jasne tahaky typu Tiwi..Binmah sinkhole..atd:)

Pěkné skalnaté a členité pobřeží je i v centru Maskatu poblíž sultánova paláce a jižně od města, ale tam jsme nezajížděli. Z oblasti u Salály je ještě hezčí dál na západ. Nejhezčí pobřeží Ománu je mezi Sadah (východně od Mirbatu) a Ash Shuwaymiyah a k tomu pláž Madrakah (nevím, jestli není i mezi Madrakah a Shuwaymiah něco, co by stálo za zastávku a bylo přístupné i běžnému autu). Tento úsek bych ale do 12-denního výletu zařadil jedině, pokud by pobřeží bylo prioritou, vynechalo se něco jinde a nevadilo by najetí mnoho km navíc. I když ty dlouhé bílé pláže na východě Masíry jsou krásné (nicméně prý nevhodné na koupání kvůli proudům) a dokreslují je nedaleké černé skalnaté hory, to pobřeží na jih od Duqm a hlavně pak dál k Hasik bylo mnohem scéničtější než Masíra a koupání u Ash Shuwaymiah jedno z nejlepších v životě.
0 Citovat

@Libor_S - Děkuju za tipy, Ash Shuwaymiyah a Salála je pro nás až moc daleko, nechci polovinu dovolené strávit za volantem. Jižní Omán si si asi zaslouží samostatnou cestu. Chceme zkombinovat hory, pláže i pouště, tak jsem ten okruh zmenšil jen k Masíře - o těch údajně nebezpečných proudech u ostrova jsem četl, uvidíme, co nám na to řeknou místní:)


U Muscatu chceme zkusit slibně vypadající Bandar Khayran - chráněnou oblast s fjordy a odlehlými malými plážemi.

0 Citovat

Vlastimil B. napsal(a):

  Jižní Omán si si asi zaslouží samostatnou cestu.

 o těch údajně nebezpečných proudech u ostrova jsem četl, uvidíme, co nám na to řeknou místní:)

Ano, zaslouží (když je první cesta takto krátká).

To mi říkali ti místní. Na západě ostrova asi proudy nejsou, ale tam nejsou hezké pláže (nebyli jsme v jižní půlce).



0