Zdar, chystám sa na týždeň (7.10.-14.10.) sčeknúť Macedónsko a Albánsko. Teda dúfam, že stihnem aspoň niečo z Albánska a vrátiť sa naspäť do Skopje. Možno predĺžim. Máte pre mňa nejaké tipy na must see places? Skopje(STK) vlákno som prečítal, určite dám nočné mesto, možno ten ich slávny bazaar, Vodno, kaňon Matka, Ohrid, navštíviť nejakú známu vinicu, chcel by som vidieť v Albánsku to modré oko a aspoň kus z riviéry. Je to vôbec stihnuteľné za týždeň ak by som si nechcel požičať auto ale batôžkovať a stopovať? Idem inak prvý krát sám vyskúšať takúto vec, takže som v tom panna. Ale viaceré fóra a skúsenosti píšu, že so stopovaním tam nie je problém. A ešte oplatí sa čakať na ten lacný bus o 1:00 pri tom nočnom prílete z Bratislavy alebo mám radšej vziať taxi nech sa stihnem ubytovať? Prípadne ak má niekto hneď v rukáve v pohode ubytko blízko centra, poďakujem. Díky, díky. .

Makedonie/Albánie 10/2016

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

14 reakcí

Zdar, chystám sa na týždeň (7.10.-14.10.) sčeknúť Macedónsko a Albánsko. Teda dúfam, že stihnem aspoň niečo z Albánska a vrátiť sa naspäť do Skopje. Možno predĺžim. Máte pre mňa nejaké tipy na must see places? Skopje(STK) vlákno som prečítal, určite dám nočné mesto, možno ten ich slávny bazaar, Vodno, kaňon Matka, Ohrid, navštíviť nejakú známu vinicu, chcel by som vidieť v Albánsku to modré oko a aspoň kus z riviéry. Je to vôbec stihnuteľné za týždeň ak by som si nechcel požičať auto ale batôžkovať a stopovať? Idem inak prvý krát sám vyskúšať takúto vec, takže som v tom panna. Ale viaceré fóra a skúsenosti píšu, že so stopovaním tam nie je problém. A ešte oplatí sa čakať na ten lacný bus o 1:00 pri tom nočnom prílete z Bratislavy alebo mám radšej vziať taxi nech sa stihnem ubytovať? Prípadne ak má niekto hneď v rukáve v pohode ubytko blízko centra, poďakujem. Díky, díky.

0

Toho som sa presne bál:D ešte to Mavrovo som zabudol napisat. Samotná Priština ma asi neláka, na to som pokakaný sám.

0 Citovat

aa prave ze modre oko (syri i kalter) sa mi velmi pacilo, hlavne pocas slnecneho dna to tam vyzera ako v nejakom grafickom benchmarku smiley
len problem vidim, ze ides bez auta a hlavne to, ze naspat opat zo Skopje letis? Ak pojdes zo Skopje nocnym busom, tak do Tirany prides nadranom a na rivieru (ak do Sarandy, lebo tam to je naj a vlastne aj modre oko je tam) tak okolo obeda dorazis. Aspon tam by som na jeden den to auto pozical, ak chces s prehladom stihnut oko, nejake plaze a prip. aj priesmyk Logara.
Stihnut sa v Skopje ubytujes, neviem ci sa oplati na tom letisku cakat na ten bus, teoreticky sa da s niekym dohodnut na taxik. My sme byvali a o dva tyzdne opat budeme byvat v Hostel42, tam ponuka typek odvoz z letiska za 13 euro.
Ale ako Eremi vravi, asi by som na zaciatok dal Skopje, Ohrid a potom este do Kosova isiel pozriet, Pristina na jeden den je super a Prizren stoji tiez za to. A nebudes sa musiet ponahlat a byt rozbity z nocnych presunov.
A z Ohridu mozes ist do sv. Naumu, tam je modra voda ako v modrom oku smiley

0 Citovat

To jo, ale já jsem neměl žádný wow, ale aha... smiley
Albánie samotná stojí za procestování celá a jet tam na den, dva podle mě prostě nemá cenu, budeš půl dovolené na cestách. Jinak v Prištině se není čeho bát.

0 Citovat

super super super. Letím Blava-Skopje-Blava, ale vyhovovalo by mi vratit sa naspäť do Prahy, skypicker ešte ukazuje priaznivý let 18.10. z Podgorice cez Miláno do Prahy, čím by sa mi rozšírili obzory a časové možnosti, tiež sa mi nechce vracať znova zo Skopje, ale letenka stála 1222 celkovo a len táto spiatočná z podgorice stojí vlastne presne toľko isto:) zase nemusel by som ísť cez Bratislavu naspať do Prahy. aaaach jaaaaaj:D

0 Citovat

Ahoj,

odlítám 05.09.2016 v Blavy do Skopje, vracím se 16.09.2016. Mám v plánu Prokletije (2-3 dny), potom albánský města na jihu a pobřeží, příp. ještě výstup na Golem Korab.

Přemejšlim o půjčení auta, kdyby měl někdo zájem se připojit, budu rád. Email: ourednikjakub@seznam.cz

0 Citovat

btw kde najlepšie zameniť prachy za mkd?

0 Citovat

Bankomat smiley

0 Citovat

zdravim, nevidim tu ziadnu temu Makedonie/Macedonsko, tak to pichnem sem. 

V Macedonsku som uz bol niekolkokrat a o mesiac tam budem znovu. Ideme na par dni do Ohridu a  booknem auto z letiska. Do Ohridu idu dve cesty, jedna cez Tetovo a druha cez Prilep a Bitolu.

Priletime uz o osmej rano, tak mame cely den na presun do Ohridu a rozmyslam ze cestou tam pojdem tou dlhsou trasou cez Bitolu. Mate nejake "typy/tipy" co po ceste vidiet? Zatial pozeram len Bitolu samotnu a chramy pri Prilepe (prip. Makedonium). diky moc

0 Citovat

Vinice, vinice.. vinice? Tu cestu jsme jeli a moc tam toho kolem ni nebylo. Uznavam ale, ze jsem tehdy nevenoval tolik usili googleni, hlavni cil byl Ohrid a okoli.. jinak mi Makedonie z meho hodne subjektibniho hlediska prisla pomerne chuda na nejaky “wow-mista”. Ale co ti budu povidat, ty ji asi znas lepe, nez ja :-). 

0 Citovat

@Navaja - palec nahoru!

0 Citovat

Super, diky moc. Turovat veľmi nebudeme, musíme sa ešte v ten deň dostať do Ohridu, takže autoturistika. Asi to vidím na Prilep a potom Makedonium (alebo FYROMium? :)), Bitola a cez Zavoj do Ohridu. Galicicu určite dáme, tam som bol pár rokov dozadu, spolu so sv naumom a Prespanske jazero. Naspäť to teda skúsime dať cez ten Debar a ak vyjde čas tak aj Galicnik. Mavrovo a Debar jazero je kupatelne?


edit: tuto cestu ste nahodou neskusali?

http://bit.do/ekSp8

(z Kruseva na Kicevo po ceste R1305)

0 Citovat

Však Makedonium a všetky tieto yugo betónové diela stačí vidieť z vonku :)

0 Citovat

Kdo by mel zajem, prenecham makedonskou sim kartu s cca 4 gb dat, platna do 25.8.2018, mozno predat v patek vecer v Blave, nebo pak poslat za naklady postou...nechci za ni nic, paklize je nekdo z mesta s minipivovarem, uvital bych IPU :)). Myslim, ze se to vyplati, pac ta pakarna s aktivaci, to byl boj :)))

0 Citovat

Zdravím, 


trochu zupdatuju vlákno. Dva týdny zpět jsme strávili týden v Makedonii a paráda. Málo turistů, velmi levné a parádní hory, kde si člověk užije krásný klídek.


Nás bojový plán vypadal takto:


pondělí večer – pozdě v noci přilétáme do Skopje, půjčujeme si auto a míříme do centra města, taxík do Skopje vyjde případně na dvacku

Den 1 – úterý – kaňon Matka, průzkum Skopje

Den 2 – středa – jedeme lanovkou na Vodno, přejezd do Národního parku Mavrovo, výšlap na Goverdaník 

Den 3 – čtvrtek – přejezd do Ohridu, průzkum Ohridu

Den 4 – pátek – průzkum opuštěné vesnice Konjsko, výšlap na Magaro, odpočinek na pláži Saint Naum, večerní prohlídka Ohridu

Den 5 – sobota – výšlap na Pelister 

Den 6 – průzkum Kruševa a přejezd na letiště, odlet domů


Případně více detailů: https://nohynacestach.cz/tyden-v...siho-razu/

0
14 reakcí