Zajimam se o informace o Muscatu a okoli , kdo tam byl a co by doporucil podniknout , jake jsou tam plaze , co treba navstivit , jak funguje verejna doprava , nebo ceny za taxi , nacetl jsem treba, ze stoji za to vylet do Wadi Shab , je tam s Muscatu spojeni ? nebo je treba auto ? co dalsiho v okruhu do treba tech 100 km od Muscatu je dobre videt ? Uvitam kazde info s teto oblasti , pripadne i jaka je cesta z Dubaje do Muscatu a co se da na ni videt a je pak co delat v Muscatu 7 dnu, nebo radeji tam zvolit mene noci a pak se ubytovat jinde, domnival jsem se ,ze kdyz treba chci vice koupani a treba 2-3 dny vylety , tak ze je lepsi zustat na jednom miste a podnikat hvezdicovite vylety , predpokladam ze i samotny Muscat je aspon na ty 2 dny , treba trznice , stara cast, pristav ,hradby , atd , Musat mi prijde i dost roztahany, takze presuny asi zaberou nejaky ten cas , takze kdyz treba 2 dny Muscat, 2 dny koupani , 3 dny vylety , tak mi prijde vyhodnejsi ,zustat na jednom miste ubytovany, nez se stehovat .

Muscat (Omán) a okoli

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

13 reakcí

Zajimam se o informace o Muscatu a okoli , kdo tam byl a co by doporucil podniknout , jake jsou tam plaze , co treba navstivit , jak funguje verejna doprava , nebo ceny za taxi , nacetl jsem treba, ze stoji za to vylet do Wadi Shab , je tam s Muscatu spojeni ? nebo je treba auto ? co dalsiho v okruhu do treba tech 100 km od Muscatu je dobre videt ?
Uvitam kazde info s teto oblasti , pripadne i jaka je cesta z Dubaje do Muscatu a co se da na ni videt a je pak co delat v Muscatu 7 dnu, nebo radeji tam zvolit mene noci a pak se ubytovat jinde, domnival jsem se ,ze kdyz treba chci vice koupani a treba 2-3 dny vylety , tak ze je lepsi zustat na jednom miste a podnikat hvezdicovite vylety , predpokladam ze i samotny Muscat je aspon na ty 2 dny , treba trznice , stara cast, pristav ,hradby , atd , Musat mi prijde i dost roztahany, takze presuny asi zaberou nejaky ten cas , takze kdyz treba 2 dny Muscat, 2 dny koupani , 3 dny vylety , tak mi prijde vyhodnejsi ,zustat na jednom miste ubytovany, nez se stehovat

0

V Muscatu si určitě půjčte auto. MHD tam snad vůbec neexistuje, pokud jo, tak jsem si ani nevšimla. Všichni mají auto nebo využívají taxi. A pokud chcete dělat výlety i za Muscat, tak je auto must have. Litr benzínu stojí příjemných 6 korun smiley.

Jinak na město stačí klidně dva dny. Je to tam pěkné, ale zas tolik se tam toho neděje. Určitě zajděte do Mešity sultána Kábuse, ale pozor, nemuslimové tam mohou jen v určitou hodinu (tuším, že ráno do 11 hodin). Pevnosti, Mutrah Souq, Bílá mešita - to vše se dá projít za den, max dva. Přímo ve městě je veřejná pláž Qurum beach. Evropani se tam koupou normálně v plavkách, ale je fajn se tam příliš neproducírovat mezi místními a zalézt si na nějaké klidnější místo.

Vzhledem k cenám benzínu se určitě vyplatí zajet i na vzdálenější místa od Muscatu. Já jsem projela zhruba 1/3 Ománu, ale jako highlighty bych doporučila tato místa:

Djabal al Akhdar
Vesnice v horách, která má mít středomořské klima, tudíž by měla tam mělo být dostatek zeleně. Bujnou vegetaci tam rozhodně nečekej, ale ománský hory jsou zajímavý.

Hodně doporučuji Ras al Had, je tam krásné moře. Kousek je Ras al Jinz, kde je želví rezervace. Ve sezóně lze pozorovat želvy zelené, jak kladou vejce na pláži a když máš štěstí, tak i čerstvě vylíhnuté želvičky, které se snaží dostat do moře.

Wadi bani Khalid
Pěkná zelená oáza, dá se tam koupat a ve vodě jsou rybičky, které ti zajistí pedikúru smiley.

Mezi pěkná místa patří i pevnost Bahla, přenocování v poušti Wahibah, koupání v Bimmah Sinkhole. Naopak bych vynechala města Sur a Nizwa.

Omán je opravdu krásná země. Lidé jsou příjemní a turistů je málo smiley.

0 Citovat

ja myslim ten vodicak by ti mali vydat vsade v CZ kde vydavaju "žádosti o vydání mezinárodního řidičského průkazu vyřizují příslušná (podle místa obvyklého bydliště) pracoviště evidence řidičů obecních úřadů obcí s rozšířenou působností " resp v SR to tak funguje, zeby boli v CZ az take rozdiely

0 Citovat

Není tomu tak (mimochodem vyplývá už i z toho, co cituješ Ty), jinak tedy přímo ze zákona:
"K činnostem uvedeným v odstavci 5 písm. b) až h) a k) a l) (mimo jiné vydání mezinárodního řidičského průkazu) je příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností, v jehož územním obvodu se nachází obvyklé bydliště žadatele o řidičské oprávnění, žadatele o vrácení řidičského oprávnění, držitele řidičského oprávnění nebo držitele řidičského průkazu nebo, jde-li o osoby bez obvyklého bydliště na území České republiky, místo studia."
viz §124/7 zákona 361/2000 Sb.

0 Citovat

heh sranda, ja som zase nasiel trosku rozsirene

Na které instituci životní situaci řešit
Obraťte se na příslušný obecní úřad s rozšířenou působností podle místa obvyklého bydliště (obvyklé bydliště na území České republiky je místo trvalého pobytu fyzické osoby na území České republiky, a nebo pokud fyzická osoba nemá na území České republiky trvalý pobyt, místo na území České republiky, kde fyzická osoba:

1. pobývá alespoň 185 dnů v kalendářním roce z důvodů osobních vazeb, kterými se rozumí zejména soužití ve společné domácnosti, rodinné vazby, vlastnictví nebo nájem nemovitosti a popřípadě i zároveň z důvodu podnikání, výkonu jiné samostatně výdělečné činnosti nebo závislé práce na území České republiky, nebo

2. pobývá z důvodu osobních vazeb a pravidelně se na toto místo vrací, ačkoli podniká, vykonává jinou samostatně výdělečnou činnost nebo závislou práci v jiném státě, není-li výkon takovéto činnosti v jiném státě omezen na dobu určitou).

0 Citovat

Vždyť to tam je uvedeno v té citaci ze zákona - obvyklé bydliště - ty jsi pouze postnul definici obvyklého bydliště - což rozhodně neznamená, že člověk může žádat kdekoliv.

0 Citovat

misto studia ma zmiatlo smiley tak uz by problem nemal byt teda aspon jeden smiley

0 Citovat

To tam je právě nad rámec toho obvyklého bydliště, hlavně, že si rozumíme smiley

0 Citovat

Jenze ja uz neziju v CR 18 let , ale ceske obcanstvi stale mam a mit budu i kdyz budu mit i irske , bydliste v obcanskem prukaze je uveden magistrat mesta Ostravy a zadne jine bydliste na uzemi CR nemam a mam cesky ridickak , ktery je v evidenci v Ostrave ,.. ovsem podle meho nazoru by pri trose snahy mohli vydat mezinarodni ridicak i v Praze ,ale to bych asi musel nekoho podmazat patricnym obnosem (( smiley

0 Citovat

Tak jak říkáš, pokud ho chceš vydat, musíš do Ostravy. Podle mě by Ti ho v Praze nevydali, ani kdyby jsi někoho podmázl, prostě proto, že oni Tě nemají v registru a nezapsali by Tě tam do ostravského.

0 Citovat

Jasne je zbytecne diskutovat , to uznavam , ale ja zadny trvaly pobyt v Ostrave nemam ! v obcanskem prukaze neni mozne ,uvest trvalou adresu bydliste v jinem state ,,, takze v takovem pripade je uvedana uredni adresa , ktera je adresou uradu a zadneho bytu ...a nemyslim si ze jsem jediny s takovouto adresou,,..proste kdyz nekdo nehchce ,tak se schova za zakon, ktery je paskvilem a hotovo , ale to je v CR normalni ,,, smiley
Ale skutecne je to jedno , protoze bud si najdu moznost jak se do Ostravy dostat a vyridit to , nebo si ten prukaz vyridi zena .na ni auto pujcime a stejne budu ridit ja a po tom , co jsem si precetl prispevky o pujceni auta v Dubaji na jinem servru a nasledne ceste do Omanu, si rozhodne auto v Dubaji nepujcim , uz jsem to hodil do jineho vlakna je to sila .,..a v Omanu to treba pujde i pres hotel a nikdo mezinarodni ridicak chtit nebude , navic jak jsem slysel ze uznavaji irsky ridicak nebo UK , a udajne i Slovensko ma podepsanou dohodu . tak pak je to diskriminace ostatnich clenu EU , ale jasne to je jina kapitola co sem nepatri, takze asi tak tecka za tematem smiley

0 Citovat

Právě proto, že jsi občan ČR, tak pro jednání s úřady je nutné, aby jsi měl někde obvyklý pobyt, prostě aby věděli, kde tě vést v evidenci obyvatel atd. Takže to není žádný paskvil, ale normálně řešení určitých specifických situací a je zcela logické, že je to úřad, který máš uveden jako místo pobytu v občanském průkaze.
Je úplně jedno, jestli tam máš byt nebo nemáš, jestli se tam fakticky zdržuješ nebo ne, prostě to jinak nejde. Nějaký úřad prostě musí být příslušný k řešení Tvých záležitostí a neurčuje se to tím, jak kdo chce nebo by chtěl, ale musí na to být nějaké pravidlo dané zákonem, jinak by to byl bordel.

0 Citovat

si pisal, ze mas aj americky a irsky vodicak, co tak zobrat vsetky co mas do Omanu a nech si vyberu:)

0 Citovat

Snad umi cist i symboly ,co jsou na druhe strane a datum i kdyz cesky se pise mesic a den opacne , ale skupiny jsou mezinarodne stejne .spis asi jde o to ,ze vychodni zeme jsou porad vychodni.,..
No, az se vratime ,tak napisu jak to dopadlo ,

0
13 reakcí