Ahoj, na konci března letíme do Skopje, pátek tam, pondělí zpátky, takže budeme mít dva dny na poznávání krás tohoto makedonského města. Chci vás poprosit o nějaké tipy co ve městě vidět, kam stojí za to jít, třeba nějaké dobré restaurace apod. Jeden den jsem si říkal že bysme věnovali městu a druhý den bysme si udělali tůru k Millenium crossu pokud bude hezky (tady taky uvítám nějaké rady, jestli to za to stojí, jestli je lepší tam jet lanovkou nebo pěšo atp.) Díky za rady  .

Skopje – co vidět a navštívit

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

Ahoj, na konci března letíme do Skopje, pátek tam, pondělí zpátky, takže budeme mít dva dny na poznávání krás tohoto makedonského města. Chci vás poprosit o nějaké tipy co ve městě vidět, kam stojí za to jít, třeba nějaké dobré restaurace apod.
Jeden den jsem si říkal že bysme věnovali městu a druhý den bysme si udělali tůru k Millenium crossu pokud bude hezky (tady taky uvítám nějaké rady, jestli to za to stojí, jestli je lepší tam jet lanovkou nebo pěšo atp.)
Díky za rady smiley

0

mimuly rok som tam bol 3x smiley - tu su cestopisy
Maj: http://tonicov.tumblr.com/post/144566757846/balkan2016
Septmber: http://tonicov.tumblr.com/post/150349904131/balkan2
December: http://tonicov.tumblr.com/post/15446278 ... lkanizacia

Skopje je na vikend tak akurat, centrum pobehas pesi za 2 hodiny, vybehnes na Kale pevnost a potom teda tie "vacsie" vylety ako ist hore na Millenium Cross a do kanonu Matka. Ohladom jedla v meste - pred par rokmi sme sa dost dobre najedli v jednej z tychto restauracii: https://www.google.sk/maps/place/41%C2% ... 9955?hl=en
a potom ked budes na Millenium Cross, tak pri dolnej stnaici lanovky je Hotel Vodno, tam ked je pekne tak na terase uplne super, ceny cca 5 euro na osobu aj s vinom. A ked nieco fakt pekne tak komplex Makedonske Selo, co je taky novodoby skanzen - varia super a naposledy sme tam traja sa prezrali aj s 2 litrami vina asi tak za 35 euro.

0 Citovat

Díky za tipy. Platil jsi tam eurama nebo denárama?

0 Citovat

Já doporučuji na jídlo Staré město (Old Bazaar). A fajn jsme se najedli v Old City House.

0 Citovat

Za sebe doporučuju jedinej makedonskej minipivovar, nachází se mezi pevností a mešitou, těsně u silnice. Skvělý pivo a jídlo taky nevypadalo zle... smiley

0 Citovat

Ve starém městě je restaurace Destan, mají vynikající čevabčiči za 210 denárů 10 kousků. V ceně ještě chleba, cibule a opečené papriky. Nejlepší čevabčiči co jsem kdy jedl. smiley

Jinak lanovka stojí 100 denárů tam a zpět, takže pokud vyloženě netoužíš po tom si to vyběhnout pěšo, tak za těch 45 Kč ta námaha asi nestojí smiley My jsme byli taky pátek až pondělí a stihli jsme otočit i Ohrid, který je fakt nádherný. smiley Přílet pátek večer - večeře ve starém městě. V sobotu ráno jsme prohlédli staré město, po obědě na Vodno a odpoledne do Ohridu. Neděli celý den v Ohridu, večer zpět do Skopje a v pondělí ráno na letiště. Být celý víkend ve Skopje, tak bych asi v neděli už neměl co dělat, ale tak vždycky můžeš udělat v neděli i jednodenní výlet do Kosova smiley

0 Citovat

Ohrid rozhodne, stoji za to!! Skopje samo o sobe nic moc smiley

Z rijna:
http://cesty.bald-eagle.eu/2016-rijen-makedonie/

0 Citovat

Tiež ideme o tyžden do Skopje a nevieme sa rozhodnut či ist do Prishtiny alebo do Ohridu,Ja chcem Ohrid a priatelka Prishtinu smiley može mi niekto kto navštivil obidve miesta poradit že ako sa máme rozhodnut? smiley

0 Citovat

Rozhodně Ohrid, v Prištině "nic není", má to svou chaotickou atmosféru, pěkné centrum s promenádou, dál už klasický "Balkán", včetně docela zajímavého trhu, budovy univerzity, vyhlídky z věže kostela Matky Terezy a podobný věci, který jsou v každým druhým městě. Ohrid oproti tomu, má atmosféru a je to hezký historický městečko, z pevnosti jsou krásný výhledy, dá se na výlet lodí na jezero atd.

0 Citovat

Mě Priština taky podle dostupných informací přišla celkem nudná. Zato na Ohrid jsem všude slyšel samé pozitiva.

0 Citovat

Priština je díra a nic v ní není smiley Jedna dlouhá promenáda s bary a tím vše končí... Nestojí to za to.

0 Citovat

to uz ked nieco medzi, tak Prizren v Kosove:)
Pristina - vyhoda je, ze to je velmi lahke na otocku zo Skopje, kedze to je blizko, centrum sa pobeha za par hodina a makiato maju najlepsie a celkovo to tam dost zije. A kamosom mozte hovorit ze ste prezili Kosovo smiley
Jansne, Ohrid je ovela krajsi aj okolie, ale uz treba jednu noc. Velmi vrele odporucam ist vlakom do/z Ohridu, teda do najblizsej stanice Kicevo, velmi pekna jazda cez hory a udolia.
Osobne by som to nijak nenahlil, po prvej navsteve si urcite tento region zamilujete a tie letenky stoja par korun, takze sa urcite vratite, ci uz potom do Ohridu, alebo Kosova.

0 Citovat

Na webu Ohridu jsem našel, že zpáteční jízdenka ze Skopje stojí nějakých 13 €, je to pořád aktuální?

0 Citovat

jo moze byt tak nejak
http://galeb.mk/?strana=14&grad=1

0 Citovat

Těch 13 eur plus minus platí, záleží s jakou jedeš firmou. Myslím, že jsme v prosinci platili za zpátečku asi 850 denárů (včetně nějakých těch poplatků za použití nádraží, tuším že 30 denárů).

Od našeho ubytovatele v Ohridu mám ještě jízdní řád těch busů, tak možná se to bude někomu hodit.

You have 3 bus company from Skopje to Ohrid:

1.name , Galeb-Ohrid Price per person is 490 denars or 8 euro ( this is big bus with 50 seater )
start from Skopje every day 6:00 , 8:00 , 10:00 , 14:00 , 16:30 , 18:30

2.name , Delfina Tours Price per person is 460 denars or 7.5 euro( this is big bus with 50 seater)
start from Skopje every day 5:30 , 7:00 , 9:00 , 14:45 , 16: 00

3.name , Clasic company Price per person is 460 denars or 7.5 euro(this is combi with 20 seater)
start from Skopje every day 11:00 , 13:00 , 19:30 , 22:00

Trip Skopje - Ohrid is 3 hours and 30 minutes long

0 Citovat

takže my sme sa rozhodli urobit kompromis a navštívime Prizren. Nepojdeme do Ohridu kedže cesta tam je až 3 a pol hodiny a otočit to za jeden den bez prespania na mieste nam pride strata času a ani do prishtiny kde podla všetkych nič nieje smiley
Už len mate niekto skusnosti ako sa dostat zo Skopje do Prizrenu v rannych hodinach? myslim okolo 7-9
Zatial čo som našiel tak len o 11:30 a 16:30.Cesta trvá 3:30 smiley a naspat sa už ani nedá v jeden deň

0 Citovat

no Prizren je busmi trochu od ruky. Najlepsie hned rano ist do Pristiny a odtial uz chodi kazdu chvilu nieco do Prizrenu, zial casovo to bude rovnake.
V tom pripade by som to uz spojil a vecer zostal v Pristine (vsade nieco je, len niekto asi zle hlada smiley), rano zobrat pre zmenu vlak (ak este chodi http://www.trainkos.com/wp-content/uplo ... itpshp.pdf) do Skopje, alebo klasicky bus. Takto zabijes 2 muchy jednou ranou:)

0 Citovat

Na Prizren jsem se taky koukal, protože se nám nechtělo zabít 3 hodiny cestou k Ohridu a pak 3 hodiny zpátky, ale zjistil jsem, že to vyjde nastejno. Teď přemýšlíme, že si uděláme takovej kratší trip do Tetova nebo ke kaňonu Matka.
BTW nemáte někdo info jak často jezdí bus do Tetova a jak dlouho tam cca jede? Případně jestli se dá nějakým MHD trochu přiblížit k tomu kaňonu a pak dojít pěšky?

0 Citovat

Matka - jede tam MHD z centra kazdou hodinu, to same i zpet. Od busu je to 10min pesky do kanonu. Cena lidova.
Tetovo - kazdy bus co jede na zapad, jihozapad ti zastavi v Tetovu, tzn. ze minimalne 1x za hodinu tam neco jede. Ses tam tak za dobrou hodinu (z Tetova se da vyjet taxikem na Popovu Sapku za 500denaru)

0 Citovat

Anglicky se da, ale asi jednodussi se bude domluvit s mistnima cesky smiley

0 Citovat

Super smiley tak to je fajn. Díky.

0 Citovat

Ak by ste isli niekto na millenium cross tak z autobusovej stanice viac vzadu kde su cervene busi ide bus 25ka.spiatocny listok sa da kupit za 150 denarov.ale autobusar tvrdil ze v tom je aj vstup du macedonskeho muzea ktory je na druhej strane rieky ked idete od sochy alexandra velkeho.listok sa nam zdal ale drahy ale ani pani v okienku nam nevedela vybavit nic lacnejsie.samozrejme potom hore lanovka za 100denarov tam aj spat.dnes sme mali krasny vyhlad na zasnezene kopce v okolí

0 Citovat

Tak, v pondělí jsme dojeli domů a rád bych se tu podělil o naše zkušenosti a zážitky. Třeba někomu v budoucnu přijdou vhod :)
Za prvé, musím říct, že jak mě tak přítelkyni Makedonie (resp. Skopje) nadchla a určitě se semka v nějaké dohledné době hodláme vrátit. Cenově je to asi jak u nás, něco o trošku levnější (docela mě překvapil duty free shop na letišti, kde měli flašku vína, které jsme měli v restauraci za cca 10€ a tady bylo za 6€. Asi první relativně levný duty free ve kterém jsem v životě byl :D )

Nejvíce jsme si užívali večeře - živá hudba, za 1000 denárů dohromady 3 jídla a flaška vína.
Město je celkem pěkné, trochu mě zklamal kamenný most - jedna z největších památek Skopje a je škaredá, špinavá, pomalovaná...

Co nás ale zklamalo celkem hodně, tak že město je od sedmi večer úplně mrtvé (možná s výjimkou soboty, to ale těžko můžu posoudit, protože zrovna u našeho pobytu vycházela sobota na 1. dubna, takže se slavil April fools day a všude bylo spousta lidí v maskách, ožralé mládeže a tak)

Abych doplnil příspěvek od LackoVa, klasické jízdenky na MHD jsou zrušené a je už pouze kartička, která stojí 150 denárů a můžete s ní jet 2 jízdy.

Chtěli jsme jet busem ke kaňonu Matka, ale po 50 minutách čekání na zastávce jsme to vzdali - druhý den jsme se od jiných Čechů dozvěděli, že původní autobus se hned na autobusovým nádraží porouchal, a než sehnali novej tak to chvíli trvalo, navíc to byla stará rachotina, ani nebylo nikde označený jaká je to linka a co je to za bus (paradoxně si pamatuju, že tento bus u naší zastávky jen přibrzdil a hned jel dál... ) takže smolík no.
Rozhodli jsme se teda, že si vezmeme taxi, v hotelu jsme poprosili ať recepční zavolá a zeptá se, kolik by to stálo, prý 6€ (cca 350 denárů), souhlasili jsme. Sranda byla, když jsme dojeli na místo, vytahuju peněženku a dávám mu 350 denárů :D Taxikář se strašně naštval, že prej to byla cesta za 450 denárů, chvíli jsme se hádali, nechtěl akceptovat našich 6€, že prej ho nezajímá co se domluvilo přes hotel, že on je taxikář, cosi blábolil i že zavolá policii, celej se klepal (vypadal že dostane infarkt), nakonec na telefonu spočítal, že 6€ je 370 denárů a ne 350, tak jsem mu hodil ještě dvacku, zavřel dveře a šli jsme :D

Zpátky jsme už chtěli jet busem, protože to tam jezdí co hodinu a půl. Akorát jsme zjistili, že ve špičce ke kaňonu busy nejezdí, protože by se tam neotočily, takže jsme se vydali hledat zastávku. Abych vám usnadnil hledání, zastávka je zde
https://www.google.cz/maps/place/41%C2%B058'30.9%22N+21%C2%B018'09.8%22E/@41.975254,21.3019493,198m/data=!3m2!1e3!4b1!4m5!3m4!1s0x0:0x0!8m2!3d41.975254!4d21.302716?hl=cs

No, to je asi to nejdůležitější a nejzajímavější ;) snad to někomu pomůže :)

0 Citovat

Určitě užitečné informace. Jen se ještě zeptám, někde v okolí jste byli? Pristina/Ohrid? A jaké jste měli počasí? :)

0 Citovat
Patrik Černý napsal(a):

Určitě užitečné informace. Jen se ještě zeptám, někde v okolí jste byli? Pristina/Ohrid? A jaké jste měli počasí? :)

Byli jsme jen na Vodnu a u Matky. Měli jsme původně naplánovaný výlet do Tetova, ale nezbyl už čas, byli jsme tam jen pátek-pondělí. Počasí bylo po celý pobyt krásné, bez mráčku, kolem 25 stupňů.
EDIT: Ještě si dovolím dvě poznámky:
1) zkuste denáry sehnat v ČR, na letišti je kurz když chcete koupit 54,6 za € a když chcete prodat 61 na € což není moc výhodný. Nevím, jaký kurzy mají banky ve městě (přes víkend bylo zavřeno a navíc jak jsem psal, měnil jsem doma). Výběr z bankomatu záleží samozřejmě na tom, jaký máte poplatek a samozřejmě na kurzu eura, protože proběhne dvojí konverze.
Já měnil doma za 0,47 Kč/ denár, což bylo celkem ok.

2) pokud chcete ještě více ušetřit, mají v Makedonii slevový portál https://grouper.mk/ včetně appky. Je to je teda jen v makedonštině, ale jsou tam zajímavý nabídky :) (Podotýkám, že jsem to nepoužil, jen jsem na to viděl dost reklam)

0