Ahoj, na konci března letíme do Skopje, pátek tam, pondělí zpátky, takže budeme mít dva dny na poznávání krás tohoto makedonského města. Chci vás poprosit o nějaké tipy co ve městě vidět, kam stojí za to jít, třeba nějaké dobré restaurace apod. Jeden den jsem si říkal že bysme věnovali městu a druhý den bysme si udělali tůru k Millenium crossu pokud bude hezky (tady taky uvítám nějaké rady, jestli to za to stojí, jestli je lepší tam jet lanovkou nebo pěšo atp.) Díky za rady  .

Skopje – co vidět a navštívit

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

Ahoj, mohl by někdo poradit jak se nejlépe dopravit z Vodna k Matce? :)
0 Citovat
Domluvit si za fix cenu taxika, ideálně přes ubytko.Zaveze vás na obě místa,vždycky počká a pak vás hodí na hotel.Nam to sami na apartmánu nabídli a bylo to za fajn cenu.
0 Citovat
Akorát si ještě před odjezdem u taxikáře ověř, že počítá se stejnou cenou jako ty :D
0 Citovat
Taxíku jsem se chtěl právě vyhnout :D, jiná možnost není? :D
0 Citovat
myslím, že od Vodna jezdí autobus, tak s ním do města a pak druhým busem na Matku, zabiješ tak ale spoustu času, jen z města k Matce to jede asi 40 minut.
0 Citovat
presne, z Vodna na Matku sa skor trekuje :D osobne by som siel (ak mas dost casu) pesi, z Millenium Cross na Matku to je pekna prechadzka vacsinou dolu kopcom.
https://www.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=11739226
myslim ze to trva rovnako ako zobrat bus z Vodna dolu a tam najst dalsi smerom na Matku:)
0 Citovat
Děkuji za rady, čas by asi i byl, spíš pak záleží na počasí :D
0 Citovat
no vsak ked bude zle pocasie, to sa neoplati ist ani na kriz a ani na Matku :D
0 Citovat

zdravim vospolok, cez vikend idem na taku otocku do Skopje priatelka este nebola, tak ju tam beriem :D V plane klasika prezriet centrum a z Kriza sa prejst ku kanonu Matka ak bude dobre pocasie.

Sice som uz bol v meste asi 5x, ale vlastne doteraz neviem, kde sa da nejak dobre najest - zvycajne sme neboli az tak v Skopje dlho, aby sme okrem Makedonskeho Sela, alebo hotela Vodno riesili nejake velke jedla.

Prvy krat sme par rokov dozadu jedli pri stanici v Kaj Zlate, ale ak mate nejake centralne polozene tipy, dajte vediet. Rovnako ako aj niekde na pivko, vzdy sme skoncili pod Kale v tom drevenom minipivovare.

A ak by ste poznali nejaku bizarnost, ktora by stalo za to vidiet v meste, tiez by som bol tomu rad. Plan B mame akvapark Skopje ak vyjde pocasie, ale nic sa nam nebude chciet :D

0 Citovat

Jak už jsem tu jednou psal, my jsme byli velmi spokojení v Old House. A jinak muslimské stánky/hospody ve starém městě, ale to určitě znáš.

0 Citovat

Dik, ten old house pozriem. U mňa je najlepši deal hotel vodno, ale ten je od ruky

0 Citovat

Ke starýmu městu...jsem teďka měsíc v Make a suveréně nejlíp jsem se najedl právě ve SM a to v "žebrající uličce", tzn ulička, kde je nejv. koncentrace žebráků, bezpečně poznáš, po pravej straně ve směru od centra, zhruba v půli ulice...měl jsem klasickou Make telecí ščorbu a tavče gravče...dokonalý, celkem 200,- denárů...typickýho jídla tam maj víc, o kus zpět ve směru do centra je pak kavárna s bezva baklavou a mléčnou rýží... ;-)

0 Citovat

...jináč teď tu jsou 40°C horka, užijete si to :)))

0 Citovat

Dik, už vidím ako tam zahorime na kopci

0 Citovat

Já se byl najíst v Кај Перо a určitě nelituju. :)


20170708-200108-hdr.jpg

0 Citovat

Ooo vyzerá fajn a ako pozerám kúsok od hostelu

0 Citovat

Tohle se jmenovalo tusim Pero special. A doporucuju prijit na veceri vcas, kolem 8 uz lidi cekali az se uvolni stul. :))

0 Citovat

Chystáme se v říjnu na skok ve 4 lidech do Skopje. Po pročtení diskuze + cestopisů máme následující plán. První den přiletíme v noci, takže taxi do ubytování + někam na večeři, jestli mají kolem půl noci někde něco na jídlo :D. Druhý den na hora Vodno + lanovkou na Kříž + pěšky do Matky + výlet lodí + večerní Skopje. Třetí den bude prohlídka města + pevnost Kale a kolem 14h odlet.

Doporučili byste ještě nějaké zajímavé místo, které určitě nevynechat?

Dá se tam platit kartou?

Jsou na letišti bankomaty a funguje vybírání přes Revolut? Nemám v plánu si brát hotovost, tak ať nejsem překvapený :) Předpokládám, že je stejně výhodnější mít MKD než EURa.

Moc děkuji

0 Citovat

Ja myslím, že plán tak akurát. Bankomaty na letisku sú, revolut funguje, kartou sa dá platiť vselikde. Bol som v Skopje 5x, ale nikdy som nenavštívil akvadukt, cca 2 km od mesta. To vyzerá zaujímavo.

0 Citovat

Dnes jsme se vrátili z víkendové otočky ze Skopje díky Wizzu, tak přidám pár aktuálních poznatků. Pasová kontrola rychlá, doprava z letiště do centra Skopje (25km) za 17€ nebo 1045 MKD. Taxi domluveno přes ubytování, prý je to výhodnější cena, neověřovali jsme. Po check inu v ubytku jsme se hned vydali na noční průzkum a zjistili jsme, že město je v noci mrtvé :-) pár barů otevřeno, ale v 1 všude zavírají.

V sobotu jsme se vydali směr Millenium Cross. Když jsme jeli doubledeckerem k lanovce tak teploměr ukazoval 30 stupňů (celý víkend bylo krásně). Lanovka stojí 50 MKD na osobu na jednu cestu. Poté přesun pěšky do kaňonu Matka. Prvních 8km nuda a poslední 2,5km opravdu hodně moc strmá cesta dolů. Stezka je špatně značená a bez maps.me bychom tam byli ještě teď :D (nejsme extra zkušení cestovatelé) Ale ty výhledy jsou pecka. U kostelíka St. Nicola je pramen pitné vody. Zakončeno návštěvou "vedlejší" restaurace Monastery Cave u které je hned zastávka autobusu. Interiér restaurace je super a přímo v ní je pramen pitné vody nazdobený sochama. Jídlo bylo ok. Ceny mírně vyšší - hlavní chod 300-400 MKD. Od Crossu jsme vyšli ve 14h a k restauraci jsme došli v 18:45. 45min nám vzaly 2 návraty na správnou cestu :-))

Poslední den jsme prošli město a obdivovali kýče. Největší dojem mám ze staré čtvrti, která má svoje kouzlo. K životu se probouzí až tak kolem 10 ráno. Jídlo fantastický a za pár korun. 2 předkrmy, 2 hlavní chody, 2 piva dohromady za 590 MKD (z toho 200 MKD je za 2 piva). Pevnost jsme nestíhali, tak jsme navštívili mešitu pod ní.

Poslední věc, která mě překvapila, byla na letišti. I přes cestování pouze s příručákem a online checkinem jsme museli dojít na klasický odbavení, kde nám dali nálepku na příruční batoh a letenku. Až pak nás pustili dále na pasovou kontrolu a kontrolu zavazadel. Před závěrečnou kontrolou vstupu do letadla jsem si ale všiml, že někteří letenku neměli a stačil vytištěný checkin. Nálepku na batohu však měli také.

Závěrem bych dodal snad jen to, že Skopje je rozhodně vyjímečné. Lidé super a takový kýče se asi jen tak nenajdou :-)

0 Citovat

Ahojte,

oplati sa ist do Ohridu na otocku?Plan by bol okolo 8 tam a okolo 19 spat podla toho ako pojdu busy.Viem ze lepsie by bolo ostat na noc,ale nejak mi to nevychadza.Cize by to bolo nejakych 6-7 hodin na mieste.

0 Citovat

a vsak ano, ked nemas iny program ... ved je to male mestecko. My sme tam tiez boli 2 dni a ten druhy den sme si pozicali auto a isli mimo.

0 Citovat

Mal by som este jednu otazku. Ideme do Skopje na Velku noc. Viem ze Macedonci su pravoslavny takze cez nasu Velku noc by tam malo byt vsetko pootvarane. Hlavne myslim nejake  supermarkety kvoli jedlu. Ale pre istotu sa radsej pytam ci to tak je?

Alebo sa mam pozerat po ubytku s ranajkami pre istotu?

0 Citovat

V Skopje je veľa muslimskych reštaurácií a ich "fastfoodov" (hlavne v oblasti Old Bazaar) takže tam asi nebudú riešiť našu Veľkú noc. Nebál bysom sa toho nejak, prípadne sa deň pred spýtaš a nakúpiš si niečo do zásoby. 

0 Citovat

Otváracie hodiny riešia len neortodoxne a ateistické krajiny v Europe :)) Balkán okrem Rumunska (aj keď to je vlastná kategória) je otvorený nonstop

0