Zdravím cestovatelé,přítulka mě nakonec ukecala na LM do Albánie, na Dračskou riviéru. Mám poměrně obavy snad ohledně všeho, ale už je pozdě, protože je zaplaceno :DNerad bych se válel celou dovču na pláži - otázkou proto je, kam se dál vydat. Pokud někdo z Vás náhodou tuto zem navštívil a byl by ochoten podělit se s námi o své postřehy co se výletů, zvyků atd. týče, byl bych velmi vděčný.Díky. .

Albánie - Postřehy a tipy?

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

Zdravím cestovatelé,

přítulka mě nakonec ukecala na LM do Albánie, na Dračskou riviéru. Mám poměrně obavy snad ohledně všeho, ale už je pozdě, protože je zaplaceno :D

Nerad bych se válel celou dovču na pláži - otázkou proto je, kam se dál vydat. Pokud někdo z Vás náhodou tuto zem navštívil a byl by ochoten podělit se s námi o své postřehy co se výletů, zvyků atd. týče, byl bych velmi vděčný.

Díky.

0

Prvotne zahod obavy, v Albanii je nepotrebujes...

Co ma byt LM?

Zalezi na tom co chces videt, co te zajima? Jak moc budes mobilni a fixovany na ubytovani na jednom miste? Na kolik dni a kdy?

0 Citovat

Hlavne by som išiel na juh, okolie Durres... To nie je ono.. Pláže ako Bibione :(

0 Citovat

V Bibione jsem nebyl, ale plaze v okoli Durres opravdu zadna slava....

0 Citovat

za tymto sa trepat do Albanska je blbost...najma ked par hodin juznejsie su plaze ako z katalogu (foto z Dracu, nie z juhu :D)


albania-dures-plaj-1-1.jpg

0 Citovat

No me to v Albanii letos pripadalo celkem fajn..


img-20170606-wa0003.jpg
img-20170606-wa0005.jpg
img-20170606-wa0004.jpg
img-20170606-wa0002.jpg

0 Citovat

llogara a juh, tam to je ina liga :)

0 Citovat

K Albánii asi takhle - čím dřív tam pojedeš, tím lépe uděláš. Byl jsem tam v roce 2011 a na plážích nebylo vůbec nic, jen betonové bunkry plné bordelu. Na tu samou pláž jsme cíleně jeli i v roce 2014 a ohromná změna: až na pláž vedla asfaltka, přímo na pláži stanové městečko se stany k pronájmu, několik plážových barů ze starých maringotek s elektrocentrálou a mraky lidí. Albánie jde ohromným tempem vstříc turismu a jakmile někam zavedou elektriku a silnici, je to konečná. Na jihu si už u moře nestyděli říct o EUR50,- za apartmán na noc (apartmánem rozuměj jednu místnost se čtyřma postelema, nic víc). S turistikou ale Albánci neumějí ještě příliš pracovat, takže na jednu stranu občas přestřelí s cenou, jindy ale zase dochází ke komickým situacím, kdy se např. číšník cítí trapněji než host :-)

Obecně nedoporučuju cestovat po setmění, protože silnice jsou plné neosvětlených aut, koňských povozů, otevřených kanálů a dalšího nebezpečí. Jako kdekoliv jinde nedoporučuju ukazovat příliš mnoho peněz pohromadě, i bez toho budeš budit pozornost. :-) Jinak kvalita benzínu velmi dobrá, nafta taktéž, síť benzínek opravdu velmi hustá (ve městech není problém potkat 5 pump za sebou na 500m ulice). Pokud budeš v Tiraně, určitě najdi fastfood KOLONAT (kopie McD´s už jen polorozpadlým M v logu, nabídka pak přesně kopíruje sortiment v mekáči). K návštěvě bych doporučil okolí přehrady Koman, to je vážně nádhera. A když přijedeš ze správné strany, tak několik set metrů před vjezdem na loď budeš přejíždět polorozpadlý betonový most, pod nímž má nějaký uprchlý Ital kemp. Doslova pod mostem :-) Cokoliv běhá po pozemnku, to ti upeče k večeři :-D

P.S.: Kdybys někdy na jídelníčku našel cokoliv, co se jen trochu podobá slovu eskargot (nebo tak nějak), otoč list, nejsi-li milovník šneků :-) :-)

0 Citovat

At se nam zadavatel prispevky vyjadri k jeho planum a pak muzeme poradit vice...na poradne poznani Albanie jsou i 2 mesice malo...

To ze do Albanie cim driv tim lip je zcela pravda...

0 Citovat

před 14 dny jsem se vrátil ze Sarande a je to pěkné, ale celkem dost lidí, ale prázdnou pláž člověk najde vždy. Ceny jsou pro nás super, jídlo pro dva v restauraci i s pitím do 250,kč. Gyros asi 40kč, ceny ubytka budou asi nízké, všude jsou nalepeny nabídky na volné byty. lidi jsou velmi příjemný ,,moře čisté,,,jídlo super.

0 Citovat

Díky všem za postřehy!

Dneska budem dávát dohromady nejaký itinerář. Chtěli bychom půjčit auto tak na 3-4, i když ceny co jsem našel na netu mi přijdou na Albánii jako docela pálka (1oookč/den za to nejmení VW Polo). Na nějaké velké horolezecké tůry to asi nebude, spíš tam, kam se dostaneme autem +- 3km pěšo. Spíše asi po památkách a městech.

Díky všem za tipy. Šneků se určitě vyvaruji :))

0 Citovat

my sme tych par dni boli dole na juhu a Tirana...auto sme mali pozicane odtialto v Sarande: https://www.facebook.com/Saranda...istCenter/ najlepsie im napisat na Facebook..rychlo reaguju

cestopis tu:

http://tonicove.sk/balkan-trip-2...-na-korfu/

0 Citovat

Dneska je nam Wizz nejako cenovo milosrdny :) Astana koncom augusta/zaciatok septembra za 25 € , Tirana/Podgorica/Pristina cele leto za 9,5 € ... tak som pridal do itinerara este Tiranu zaciatkom jula. Kedze nebudem mat dost dovolenky, tak mi na Albansko ostane iba 7 dni. Vzhladom ku kratkosti pobytu, je nieco krajsie, a hlavne rovnako dostupne ako albanske Bibione (Durres) ?

0 Citovat

z Tirany si za 5 hodin furgonom v Sarande (mozno aj rychlejsie, cesty stavaju...tiez som sa bal minuly rok 8 hodin cesty a zrazu sme este cakali na checkin :D), takze ked mas 7 dni...habadej casu :D

0 Citovat

To nie je az tak vela, ale vzhladom k priletom a odletom (15:00) mi to nepride ako dobry napad :) Nemozem sa dopatrat k nejakym pravidelnym spojom a tie albnaske marshrutky, tak wikitravel pise o nich toto:

By bus[edit]

You can take a bus from Tirana - the journey can be very slow! You can also take a furgon(new laws prohibit furgons so you may not find one easy)

0 Citovat

Treba ísť na autobusku pri kruháči s orlom severozápadne od centra a tam zobrať spoj. Chodí stále niečo. To by bola veľká škoda 7 dní tam byť a neísť na juh.

0 Citovat

Vdaka za rady, uvidim co na to povie kobieta :) Co som cital, tak po 16:00 uz velmi spoje nefrcia tymto smerom, ale Sarande by to chcelo vidiet. Ked uz nie to, tak aspon Vlore.

Aj, tak asi budem cakat ,ze wizz posunie let a zrusim to lebo som akosi prestrelil s dovolenkami. Som sa vybookoval na cely 2018 a to mam ist este do Vegas a este som odsunul toho roku Izrael :D Kebyze maju dopravcovia letenky na 5 rokov dopredu, tak sa vybookujem uz aj na 2021 :D

0 Citovat

hehe presne tak, uz tiez 2018 pomaly vybookovane :D

Inak Vlore...to tiez nic moc :D sme tam boli zo Sarandy autom.. tiez jedno velke stavenisko

Vsak prvu noc zostante v Tirane, vecer chodte do Sky Baru na vyhlad a rano kade lahsie :D

0 Citovat

Přehled autobusových spojení pro Albánii je podle mě nejlepší zde (ověřeno červenec 2017):

http://www.matinic.us/albania/furgon.php

Jinak souhlasím s tím, co už tu bylo řečeno dříve, pokud někdo vyloženě nelpí na moři, doporučuju sever země: Shkoder, přehrada Koman, Valbone, Theth. Tam to opravdu stojí za to.

Co se týče moře, tak nejkrásnější je mezi Dhermi a Sarandou a na jih od Sarandy (Ksamil). Samotná Saranda za to úplně nestojí, ale poslouží dobře jako výchozí od pro výlety do okolí (Blue eye, Butrint, Ksamil, Gjirokaster apod.)

0 Citovat

Ahoj,

tak jsme se úspěšně vrátili. Moře pod Durres nebylo zas tak špatné, pláže čisté, takže v tomhle směru si nemohu moc stěžovat. Co se týče výletů, kromě Durresu jsme zajeli také do Krujë, Beratu + podívat se na vykopávky do Apollonie a na výběžek Kep i Rodonit. Auto bych asi doporučil půjčit od nějakých mezinárodních značek přímo na letišti, protože to, co dostaneš půjčené od místních, může být často velkým rozčarováním (viz naše Toyota Yaris se skoro 190.000 km, omlácená ze všech stran, pískající brzdy, špatný výfuk + předání téměř bez benzínu a to vše za 40 EUR/den! - nojo, sezóna!).

Doprava je celkově masakr. My jsme neviděli snad jediný semafor, vše je řešeno kruhovým objezdem kde platí pravidla ve stylu "rychlejší jede první", teda pokud si on myslí, že je rychlejší :)) Často se nám stávalo (ve městech i na dálnicích), že auto jedoucí před tebou najednou zničeho nic zastaví u krajnice, bez blinkru samozřejmě, takže určitě dodržovat bezpečný odstup. Jinak je tam dálnice Tirana - Durres, potom lze pokračovat Durres - Fier, kde se staví nová, celkem hezká 4-proudovka. Lepší je se držet obecně vlevo (max. povolená všude snad 90, já si s tím šrotem víc jak 115 netroufl), protože vpravo jsou místy opravdu dost vyjeté koleje.

Co se našich výletů týče - Kruja a Berat naprosto krásné pevnosti, v Krujské pevnosti je navíc i nádherné muzeum (vstup 3 EUR - 2 os.), které opravdu stojí za to vidět + ten výhled na obrovské hory za sebou! Berat rovněž krásný, město tisíců oken + pevnůstka na vrchu (doporučuji vyjet autem a né šlapat jako my) + hezká promenáda (bulvár). Vykopávky v Apollonii rovněž nádhera!. Kept i Rodonit nás trošku zklamal - zaprvé k němu vede snad nejhorší cesta, jakou jsem kdy v životě jel, za druhé z dálky vypadá nádherně, jako že žurnálu, ale když přijdeš dolů, je tam strašně odpadků, nejen v pevnosti, ale prakticky po celém pobřeží!

Jinak počítej s tím, že ujet nějakou vzdálenost trvá většinou tak 150 - 200% času, který k tomu potřebuješ u nás. Takže například od našeho hotelu v Golemu do Kruje to má být cirka 54km, přesto nám i kvůli dopravním zácpám u města Fushë-Kruje cesta trvala skoro 2 hodiny!

Co se týče meziměstské utobusové dopravy tak jsme, naštěstí, nevyužili. Celkově ale úroveň tamních autobusů je hodně mizerná. Viděl jsem z Durresu do Tirany odjíždět "autobusy" (rozuměj asi tak 20 let stará dodávka od Mercedesa)..

Albánie je strašně krásná země s hrozně moc památkami a věcmi na vidění, ve městech a po cestách je většinou všude bordel, takže za mě vyhrál spíš systém přijet - vidět - odjet, na nějaké to potloukání po městě to opravdu nebylo.

0 Citovat

navstivil jste nekdo termalni prameny v Benje na jihu, stoji to za to?

0 Citovat

Zdravím cestovaleté.

Máme v plánu s přáteli vyrazit na low-cost trip do Albánie na přelomu července/srpna. Vím že to není úplně ideální čas ale vzhledem k okolnostem to jinak nejde. Jedeme auty takže nebudeme vázáni na určitá místa, ale chtěli bychom to projet tak nějak "celé".

Kdyby měl někdo čerstvé informace o této zemi budu velice rád za jakoukoliv radu (Typy na výlety, co navštívit neznámého ale krásného atd.) Má někdo zkušenost třeba se stanováním? Výběry peněz, jejich sim krata kvůli online mapám? Na co si třeba dávat pozor?

Předem děkuji za případné odpovědi díky Zdeněk.

0 Citovat

Já jsem v Albánii nebyla, ale teď jsem dočetla hodně zajímavou knížku... Návrat do Valbone... Jeslti jste o ní ještě neslyšeli, má i pěkný web www.navratdovalbone.cz. Protože se jedná o skutečný příběh z roku 2001, kdy se čeští studenti v Albánii ztratili, tak už do ní asi nikdy ani nepojedu :-D Ale jestli máte rádi šokující příběhy, tak doporučuji určitě si ji přečíst. Snad už se tam nikdy nic podobného Čechům nestane! :-)

0 Citovat

Zkoušel někdo v Albánii lyžovat? Podle toho mála, co jsem našel, to na nic zajímavýho nevypadá. Asi na to nebudeme mít čas, ale kdyby náhodou...

0 Citovat

Myslíš tuhle somáriu lúčku? https://1url.cz/mzt2v

0