Ahoj, v lednu razíme na cca 14 dní čistého času do Ho Či Minova města s cílem trochu se porozhlédnout po jihu. Rádi bychom den dva strávili v Saigonu a pár dní ležérně pobyli na Phu Quoc. Jinak ale představu nemám a budu vděčný za nějaké tipy z vašich itinerářů, případně zda někdo cestoval ze Saigonu na Phu Quoc a co případně vidět cestou. díky .

Jižní Vietnam

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

10 reakcí

Ahoj, v lednu razíme na cca 14 dní čistého času do Ho Či Minova města s cílem trochu se porozhlédnout po jihu. Rádi bychom den dva strávili v Saigonu a pár dní ležérně pobyli na Phu Quoc. Jinak ale představu nemám a budu vděčný za nějaké tipy z vašich itinerářů, případně zda někdo cestoval ze Saigonu na Phu Quoc a co případně vidět cestou. díky

0

Vietnam je skvělá volba. Byl jsem v Jižním Vietnamu 9 dní a byla to má zatím nejlepší dovolená.

Nejlepší zdroj pro cestování Vietnamem byl legendární web www.cechvevietnamu.cz, který už bohužel zanikl. Já jsem cestoval po Vietnamu hlavně na motorce.

Měl následující itinerář:

1. a 2. den - s cestovkou do delty Mekongu (ihned po příletu, jetlag dopsíš při přesunech dodávkou, osvědčená cestovka je The SinhTourist), noční přesun do Nha Trang

3. den: biketrip Nha Trang - Dalat

4. den: Dalat

5. den: biketrip Dalat-Mui Ne (cestou vodopády Pongour a Elephant)

6. den: biketrip Mui Ne - Ke Ga - Mui Ne (šlo by vynechat, je to taková zajížďka)

7. den: biketrip Mui Ne - Phan Rang

8. den: bike trip Phan Rang - Nha Trang

9. den: Saigon a půldenní výlet s cestovkou na CuChi tunnels

Ten Phu Quoc můžeš realizovat hned po deltě Mekongu (cestovka tě tam vyhodí a nemusíš jezdit zbytečně zpět do Saigonu).

Výlet na motorce se dá stáhnout na 3 denní okruh (Nha Trang - Dalat - Phan Rang - Nha Trang).

Nemáte někdo uloženy offline web Čechavevitenamu? Chci jet někdy do severního

Vietnamu podle jeho rad.

Závěrem bych ještě vyzdvihnout již neexistující web www.cechvevietnamu.cz a poděkovat za něj. Díky. Byla to opravdu skvělá stránka.

0 Citovat

Díky za pěkný itinerář. Jenom dotaz - je problém si půjčit skútr takhle na okruh mimo město? nechtěj jako zástavu pas nebo něco?

0 Citovat

My byli na jihu teď přes Vánoce na cca 10 dní a měli jsme následující itinerář: 1,5 dne Saigon, 3 dny delta Mekongu, zbytek (5,5 dne) Phu Quoc.

Na Saigon, pokud tě opravdu nezajímá něco specifického - muzea atd. myslím, že celý den či dva bohatě stačí - je to prostě město jako každé jiné a osobně preferuju spíš přírodu a venkov, ale to je samozřejmě otázka vkusu. Nás už i po tom 1 dni trochu unavovaly všudypřítomné motorky - byť je to klasika asi v celé Asii, tak tady to byl teda opravdu masakr, samozřejmostí jízda na motorce v protisměru, po chodníku, kdekoliv. Doporučuju ubytovat se někde v centru, District 1 a okolí, pak jde většinu hlavních památek projít pěšky. Doporučovaný bývá i Cholon - čínská čtvrť s méně turistickou tržnicí. Tam se dá v pohodě dojet busem z centra (jízdenka v přepočtu asi za 5 korun) a zajímavé to je, nicméně budova tržnice se teď opravuje, takže trh je tak nějak všude možně na ulici :)

Do delty Mekongu jsme jeli s vietnamskou cestovkou Innoviet a měli jsme to jako soukromou prohlídku. Průvodce jsem vybírala dost dlouho - chtěla jsem něco pokud možno méně turistického, takže jsem byla ochotná zkousnout i trochu vyšší cenu než u ostatních cestovek. Ještě jsem měla v hledáčku Hieu tour (mimochodem, Hieu pokud vím nabízí i několikadenní výlet do delty spojený se zastávkou u tunelů Cu Chi, kdyby vás tohle zajímalo), ale nakonec padla volba na Innoviet. Zaujalo mě, že např. nabízejí homestay (což bylo fajn a taky jsme tam dostali to nejlepší jídlo :) - byť ve Vietnamu se vaří všude dobře) a taky že mají v rámci programu projížďku na kolech mezi rýžovými políčky (tu my jsme nakonec kvůli špatnému počasí, co přinesl tajfun Tembin, bohužel neabsolvovali), samozřejmě taky návštěva plovoucích trhů. Byla s nimi výborná domluva a celý výlet si šlo uzpůsobit podle představ. Taky protože jsme museli kvůli tajfunu část programu zrušit, vrátili nám nakonec nějaké peníze. Nabízejí i připojení se k jiné skupině, což pak vyjde levněji. Každopádně putování po Mekongu jsme končili v Can Tho, odkud jsme vnitrostátním spojem odlétali na Phu Quoc a z Phu Quocu pak vnitrostátním spojem do Saigonu a odtud rovnou domů. Jak Can Tho- Phu Quoc, tak Saigon - Phu Quoc je let tak na hodinku. Případně lze z delty Mekongu jet lodí, záleží, kde budete s výletem končit, pro nás by to znamenalo několikahodinový přesun z Can Tho, tak jsme zvolili letadlo - ty vnitrostátní spoje nebývají drahé.

Na Phu Quocu jsme si půjčili motorku a každý den jezdili po jiné části ostrova - jeden z nejlepších zážitků tady byla asi rybářská vesnice Rach Vem, nedaleko které je "Starfish beach" - pláž, kde volně žijí mořské hvězdice. Protože to není v průvodcích ani v mapách a jen se to různě proslýchá na netu, připadalo mi, že o ní moc lidí nevědělo (nebo jsme jen možná měli štěstí) a byli jsme tam skoro celý den sami. Jinak Phu Quoc je fajn oddechovka, dá se tu najít ještě pár opuštěných míst, ale chce to tam jet asi co nejdřív - všude na ostrově probíhá masivní výstavba, takže do pár let to bude asi slušný Disneyland. A určitě bych doporučila si půjčit tu motorku, ten ostrov je docela malý a byť není všude úplně dobrá silnice, dá se toho projet a stihnout dost.

Původně jsem měla taky v hledáčku Mui Ne a další oblasti na sever od Saigonu, ale našich 10 dní nebylo zas tolik času, tak jsme dali přednost delšímu odpočinku na Phu Quocu, abychom se většinu dovolené netrmáceli někde po cestách.

Co se týče půjčení skútru, my jsme měli půjčený v ubytování, kde jsme bydleli, a tam s tím nebyl naprosto žádný problém a pas ani zálohu nechtěli, protože si udělali kopii pasu kvůli ubytování, je ale možné, že třetí osoba ho chtít bude. Ptali jsme se, jak s řidičákem, tak prý oficiálně je potřeba mezinárodní ŘP (který jsme měli), ale že policie stejně cizince moc nestaví, páč jednak nechce dělat problémy cestovnímu ruchu a jednak by si s nimi nerozuměli - ale to je info, co nám vykládali v ubytování, takže za to neručím. Jinak jsme i všude na ostrově viděli různé reklamy půjčení skútru, všude ta cena byla 150.000 VND/den (cca 150 Kč) a velká spousta turistů na skútru jezdila, takže předpokládám, že s tím žádný velký problém nebude. Primárně bych se zkusila zeptat, kde budete ubytovaní - pokud nebudou mít vlastní, tak určitě budou mít nějaké známé, odkud vám skútr půjčí. Jen bacha na technický stav - jak říkám, některé cesty na Phu Quocu jsou dost krkolomné a podle toho pak ty motorky taky vypadají, vždycky jsme si jí museli pořádně prohlídnout, protože nám třeba dávali motorku s píchlým kolem, s naprosto nefunkčními destičkami apod.

0 Citovat

Dík za super info. Vietnam plánujeme jako první "vzdálenější" výlet a rozhodně se inspirujeme. Chtěl jsem sever a jih ale to za 10-14 dní asi nemá smysl.

0 Citovat

Připojím se k Paxie, jsem tu teď aktuálně 2. týden, taky s China Eastern za 10 t přes Vánoce a Nový rok.

Nejlepší dojem na nás udělala rozsáhlá oblast delty Mekongu a to od Can Tho a dolů jižněji, kde je minimum turistů, klidně tu dej 3 dny.

Dalat nezklamal, ani neoslnil, je to trochu jiný Vietnam, je plnej asijských turistů, je tu docela zima (jak zaleze slunko, je to na bundu), město samotný je Disneyland, ale dá se tu najít pár zajímavostí, hlavně v okolních horách, je tu taky dost vodopádů, ale jejich návštěva je spojená s pitoreskními cirkusovými atrakcemi pro asijské turisty.

Největší zklamání bylo Mui Ne, doporučuju úplně vynechat, ta vychvalovaná pláž je pár m širokej (ano sice několik km dlouhej) pás písku, plnej naplavenýho bordelu a rezortů kde 90% tvoří rusáci, se svým specifickým chováním. Voda je špinavá, vůbec nemá cenu se koupat, na koupání a pláže raději jeden z ostrovů - Phu Qoc, Con Dao nebo ostrov hned u Mui Ne.

Nha Trang bych příště už taky vynechal (výstavba hotelů na pobřeží připomíná v menším Varadero), dali sme ho jen na 1 den jako přestupní uzel, opět vyjížďka do okolí.

Momentálně jsem ve Vung Tao, tady je pořád dusno, přes 30 stupňů, je tu spousta hotelů u pláží, kde je opět bordel, velký vlny kalí vodu, ale asiaté se v ní koupou ve velkým, je tu dost vyhlídek z kopců, opět výlet na skůtru do okolí.

Půjčení skůtru stojí nejčastěji 120 - 150 na den, někde se dá za 100, v Dalatu chtěli i 200, policie je úplně neviditelná. Na přesuny mezi městy používáme lehátkové busy, nejlepší zkušenost máme s velkou společností Futa bus, zkusili sme po vzoru Číny i noční spací vlak, a nebo pak levné přelety.

Dále ve městech se dá krom skůtru využít taxi, nebo i Uber, který je hlavně v Sai Gonu o dost levnější, všichni taxikáři zapli taxametr, ceny jsou v desetikorunách, při delších jízdách (půl hodiny s Uberem je to do 100 Kč). Doporučuji po příletu koupit místní SIM Viettel s pár GB dat cca 200 Kč.

Ubytování je tu tak levný, že není nutný využívat jen hostely, solidní hotel je k mání za 150 - 200 Kč i se snídaní pro dva, Dalat je dražší. Jídlo stojí nejčastěji 20 - 60 Kč, bagety 10 - 20 Kč, v restauracích 60 až 200 Kč.

Jinak doporučuji zajet do kterého koliv rybářského přístavu či vesnice, a vidět, jak vietnamci přistupují k rybolovu a především zpracování ryb, to je tragédie. Vůbec jídlo a speciálně streetfood v porovnání s Čínou, Indií či Koreu hodně nepříjemně překvapil, 95 % tvoří polívky - Pho (často veškerou chuť přebíjí kupa koriandru), bagety (velmi rozličné kvality a chuti) nebo studený jídla, hodně jídelen podává už hotový vychlazený a nevhodně skladovaný či jen ohřátý jídlo-maso všelijaké kvality, najít zařízení, kde připravují jídlo čerstvé, dá nesmírnou práci, (vůbec sehnat jídlo třeba s klasickými "wok" nudlemi je problém, buď jsou instatní nebo polévkové bez chuti), takže tímto faktem a tím neskutečným bordelem v přírodě, ve městech, ale i v domácnostech a na ulicích, často i smradem, podobnému snad jen Indii, nás prostě zklamal, o plážích na pevnině jsem veděli, že neoslní, že to bude takovej humus, to sem nečekal. Na druhou stranu pro dobrodruhy se tu dají ochutnat velmi levně žáby, úhoři, holoubátka, krokodýlí a pštrosí maso, nevylíhnuté zárodky kuřat ve vajíčkách snad i hadi ... dál už raději pokračovat nebudu.

Lidé jsou velmi milí, snaží se být nápomocní, i když anglicky z nich umí minimum, nikde se nás, až na jeden suvenýr obchod nesnažili očividně natáhnout, chovají se slušně, neřvou a nedělají bordel jak Číňani, suvenýr byly překvapivě nejlevnější v Mui Ne. 99% lidí se nechá bez jakých koliv problémů fotit, dost se jich fotí rádo a jsou na fotkách přirození. Peníze se dají vybrat v bankomatech, ty jsou úplně všude, většinou připočtou 3% poplatek, ale dost bank je i bez poplatku, jinak dolary rozmění téměř každé zlatnictví (aktuální kurz je 22.650 dongů za dolar, v naší měně je to 1000 dongů = cca 1 Kč). PS: zkuste od Dalatu jet severnějí do Dak Laku.

0 Citovat

Vdaka za info, prave riesim ako rozdelit cas medzi Saigon a Nha Trang (na Phu Qoc nam to nevydalo, kedze tam budeme v case TET, a to ceny leteniek vyleteli do zavratnych vysin).

Asi dam 2 dni Saigon, deltu Mekongu este neviem ... cestovky ponukaju 1-2-3 dnove vylety a neviem si z toho vybrat, aj ked zatial rozmyslam o 1 dni. Chcel by som este vidiet tunely Cu Chi, je potom v okoli este nieco zaujimave? Zvysok asi necham na presun do Nha Trang a okolie.

Este by ma zaujimalo ci ma niekto skusenost s busmi HahnCafe? alebo nejaky tip na spolahlivu dopravu ? Myslim ,ze toto budem musiet riesit uz teraz cez baolau kym je z coho ako-tak vyberat.

0 Citovat

voughne napsal(a):

Vdaka za info, prave riesim ako rozdelit cas medzi Saigon a Nha Trang (na Phu Qoc nam to nevydalo, kedze tam budeme v case TET, a to ceny leteniek vyleteli do zavratnych vysin).

Asi dam 2 dni Saigon, deltu Mekongu este neviem ... cestovky ponukaju 1-2-3 dnove vylety a neviem si z toho vybrat, aj ked zatial rozmyslam o 1 dni. Chcel by som este vidiet tunely Cu Chi, je potom v okoli este nieco zaujimave? Zvysok asi necham na presun do Nha Trang a okolie.

Este by ma zaujimalo ci ma niekto skusenost s busmi HahnCafe? alebo nejaky tip na spolahlivu dopravu ? Myslim ,ze toto budem musiet riesit uz teraz cez baolau kym je z coho ako-tak vyberat.

já se přesouval busama Futa (bookoval jsem dopředu přes baolau.vn, je to pohodlnější, ale platíš fee asi 40 CZK), dobrý jsou ty lehátkový, já se teda nenatáhnul (mám 190 cm) ale je to o hodně příjemnější než klasický busy, na delší vzdálenosti zkus vlak Hanoi - HCM, když jsou letenky drahý (já jetěl loni v dubnu Hanoi - Hue za 600 i s kufrem a Da Nang - Can Tho za 700 i s kufrem s Vietjetair)

0 Citovat

Ja sa vratim z Nha Trang do Ho Chi Minh a odtial smer Manila a domov, za 2 tyzdne sa cely Vietnam neda vidiet, takze som to obmedzil na juzny Vietnam a ukoncil na ziadost spolucestujucej na plazi v Nha Trang :) Ako tak citam asi bude prekvapena z tej vody :D V kazdom pripade v okoli su vodopady atd. to budeme riesit skutrom ako na Bohole na Filipinach. Dik za tu Futu, daju sa kupit listky priamo na ich stranke, na baolau ich v ponuke ani neukazuje ... a listky aspon na vlak stoja 3x toho co na Fute.

Musim si teda ujasnit ako so Saigonom a deltou Mekongu, v kazdom pripade listky na 10. februar este niesu v predaji, ale uz mi ostava len niekolko dni. + asi je nacase zacat riesit viza :D

0 Citovat

ahoj, letíme s přítelkyní v březnu na 3 týdny do jižního Vietnamu, a rád bych zde postnul prozatím hrubý itinerář. Budu rád, když se k tomu někdo, kdo jste tam už byl, vyjádří, jestli je to cajk nebo jestli něco změnit / vynechat... atd.


1. den - přílet do Saigonu odpoledne - ubytování se, večerní procházka
2. den - celý den Saigon, nějaké památky

3. den - půldenní výlet k Cu Chi tunelům, návrat do Saigonu po obědě

4. den - celdenní výlet k deltě Mekongu, návrat do Saigonu večer

5. -6. den - dvoudenní výlet do Cat Tien parku, návrat do Saigonu a večerní odjezd do Vung tau


7.-11. den - Vung Tau - koupačka, půjčíme si motorku a projedeme okolí

- odjezd odpoledne do Phan Rang - bohužel jsem našel jen jeden bus, který odjíždí někdy v 6 odpo. a přijíždí do Phan Rangu v jednu ráno :/ pokud někdo víte o lepším spojení, budu rád když mi to napíšete


12.-14. den - Phan Rang - koupačka, případně památky a poznávání okolí na motorce

- 13. den odpoledne přejezd do Da Latu


15.-17. den - Da Lat - motorka, průzkum okolí

-17. den odpoledne přesun do Buon Ma Thuot


18.-20. den - Buon Ma Thuot - motorka, průzkum okolí - sloní vesnice, vodopády atd.

- nočním busem zpátky do Saigonu


21. den - ráno příjezd z Buon Ma Thuot - celý den v Saigonu,

Následující den ráno odlet.

- chtěli bychom v Saigonu stihnout kromě památek i zoo a Dam Sen water park, ale nevím jestli se to dá stihnout...

Budu rád za tipy :)



0 Citovat

Vung Tau je fajn. Můžu doporučit návštěvu velrybího chrámu a rybího trhu. :) Zábavní park a Ježíš na kopci taky ujdou.

0
10 reakcí