Bezpečnostní situace v Egyptě
Dám to sem, ať nedělám další topiky.
Má někdo nějaké aktuálnější zkušenosti z okolí Luxoru, prosím?
Konkrétně by mě zajímalo:
1) Ohledně Edfu a Kom Ombo hledám způsob, jak jinak udělat jednodenní výlet, než si najmout privátní auto. Zdá se mi to jako plýtvání. Group tour nenacházím, vždy jen private nebo můžu udělat group tour pro mou skupinu.
Trochu se bojím, že taxi appky v těch "vesnicích" nefungují a nádraží může vypadat opuštěné jak v Kotěhůlkách a být i bez předražených heloumajfrendů. Jedním směrem je to 4 km pěšky. Dá se, ale nepasuje to do jednodenního itineráře a možná bude problém i s checkpointy po cestě.
2) Fungují v Luxoru (nebo snad i Edfu/Kom Ombo) spolehlivě taxi aplikace? Potřeboval bych specifický okruh po West Bank (chci vynechat to, kde jsem byl už minule). Tour opět nacházím hlavně ve stylu private tour jako u Kom Ombo.
U taxi aplikací hlavně netuším, jak to je prakticky s jízdou např. do Údolí králů na přivolání Careem nebo dokonce snad u zpátečního směru. Je to za městem, tak tipuji mimo pokrytí nebo pokrytý, ale už nikdo nepřijede a všichni budou už na někoho čekat. Rád bych se mýlil.
3) Jak na přeplutí Nilu v Luxoru? Posledně mě chtěli ultra natáhnout a nebyla s nimi řeč a nyní na internetu nacházím, že cena pro všechny je max 10 EGP. To jsou tam nějaká specifická stanoviště přívozů a zbytek soukromníci?
Při egyptských cenách a vaší profesi si prostě najměte taxi na celý den.
Cena 10 EGP je IMHO realita, víc bych jim nedal a klidně se zhádal až do bezvědomí.
Aktualne postrehy z tychto miest nemam, ale mali sme podobnu dilemu (v roku 2022) ...
Vela moznosti ako to spravit mat nebudes (hlavne ak to chces spravit za den). Zdielane autobusy budu cakat pokial sa nenaplnia (a otazne je ci ta don pustia, kedze nas "private taxi" potreboval na tuto cestu povolenia).
Potom tu mas vlaky, ale tu neviem povedat ake su pripadne meskania a ci stale plati, ze ti nepredaju listky na vsetky vlaky (kvoli bezpecnosti) ... v kazdom pripade v jednom z tychto miest som na stanici paru tuk tukov videl.
Podla googlov, Uber ani Careem v Luxore nie su, takze pochybujem, ze budu v Kom Ombo a Edfu (samozrejme taxiky sme tam videli+tuk tuk).
Cela tato "neistota" a nedostatok casu nas dohnala k private taxi, aj ked pravdepodobne by sa to dalo spravit po vlastnej ose s vlakmi+tuk tuk.
Lodky v Luxore su pohoda, staci nasledovat miestnych (aj ked budes neustale pocuvat od nahanacov, ze na druhu stranu public lodka nejde).
Udolie kralov - My sme mali hotel na westbank, tam sme si aj dohodli taxi. (z druheho brehu to maju naokolo, takze si priplatis). Nemusis mat nutne zjednaneho typka na pol dna, volne taxi boli aj na parkovisku pred udolim kralov ... otazne je kolko mas casu a nervov na zjednavanie. Nemal by si vynechat Deir el Shelwit ...
No a plus ty vlaky s oficiální přirážkou pro cizince stojí podobné jako to privátní taxi. Za mě Egypt není dobrá země na individuální cestování. Pokud už tam jedu, tak za mě jedině s řidičem.
Díky za příspěvky.
Mám letenku od Pegasu s krásným příletem v 0:55 a vypadá to, že lepší volba kvůli tomu bude East Bank. Minule se mi tam líbil bazar. Transfer od hotelu by měl být 7 USD.
Hledal jsem a nezdá se, že by v Luxoru fungovala nějaká taxi aplikace, jak píšete, snad kromě InDrive, která funguje způsobem, že řidiči píšou své nabídky. Kapříci si svůj rybník nevypustí.
Pro cesty do Kom Ombo jsem zvažoval i půjčovny, ale dává to nesmysly. Sixt začíná někde na 75 € na den (i tak nepoužitelně vysoké). Některé servery nabízejí fakt neodolatelné ceny. Ale já si auto koupit nechci, jen půjčit (pro pobavení)
Koukal jsem, že vlaky v Egyptě jsou od roku 2022 k nepoužití. Cizinci si nesmí koupit lístek online, musí jen na určitých nádražích, mají extra nesmyslné gringo fee a to je stanovené jen pro určité úseky. Proto moc nečekám, že by u nádraží bylo nějak moc taxi nebo tuktuků. Údajně kvůli zajištění valut do ekonomiky.
Takže zbývá jen group tour nebo private driver. Ocenil bych spíš group tour, než se s x lidmi dohadovat předem za kolik a po dojetí, proč to není za ten nesmysl, co si prosadil předtím, ale chce ještě o xx více. Znám z Indie i předchozí návštěvy Egypta.
Co v Luxoru vychází překvapivě dobře, tak to jsou lety balónem. Na agregátorech se dají najít už za 28-35 € u agentur s dobrými hodnocenými od více lidí jak pár přátel.
Jinak údajně jdou Egypťani i po roamingových eSIM, a když tam budete datovat s jedním IMEI příliš často bez egyptské SIM, zablokují vám to. Přece si máte koupit od heloumajfrenda turistický tarif za dolry.
Balony super, na tie sa chystam, len ja som ich videl za 80 USD?(link pls na 35€)
Roamingove esim skutocne vyzerali byt nejako blokovane, pretoze jeden den isli, potom nie a tak dokola. Jediny kto siel 100% bol keepgo s cenou 3€/100 MB. Bolo to miestami na nervy, hlavne ked trebalo Bolt ... no skoncili sme nakoniec v Orangei za uz neviem kolko 10-14 €?
Ja praveze rozmyslam, ze si zo Sharmu do Kahiry zoberieme taxi (hoc tam idu busy, ale s domacimi to je vecsia sranda). Do Asuanu, do Udolia kralov aj vylet k menej znamym pyramidam v Kahire prebehol podla planu a dojednanej sumy (+5€ baksis na "kavu").
Inac, co znamena turisticka prirazka na vlaky? Chcel som to nejako z Al Fayum potiahnut vlakom do Luxoru (lebo letenky z CAI su akesi drahe) ... tak teraz neviem.
@Michal jizdenky na vlak byl vzdycky celkem problem, uz pred 20 lety jsem si v Kahire na nadrazi nechavala koupit od nejakeho mistnaka listek😉, a to online nebylo nic.
@Mandre: V roce 2019 jsem udělal úspěšně registraci na webu egyptských železnic a naklikal jízdenky na leden 2020. Jednu blbě a dokonce fungoval i refund.
@voughne: Koukni na 12go.asia pro jakousi představu. Oficiálně mají naceněné jen úseky Káhira-Luxor-Asuán a možná Káhira-Alexandria. Smí se prodávat cizincům jen za ceny stanovené v USD nebo EUR. Nedá se to online (jedině přes překupníky), jen na stanovených pokladnách. Zdůvodňuje se to obavou o bezpečnost a potřebou valut. Plus jízda s jízdenkou pro místní se oproti minulosti považuje za jízdu bez platné jízdenky.
Můj pracovní seznam, co ještě musím pročistit:
https://www.viator.com/tours/Lux...-434260P91
https://www.viator.com/tours/Lux...-106227P87
https://www.viator.com/tours/Lux...9245P144
https://www.viator.com/tours/Lux...-434260P98