Ahoj. S manzelom rozmyslame nad dovolenkou v oktobri v statoch Juhovychodnej Azie. Mame cca 3 tyzdne a chceli by sme navstivit 1-3 z tychto statov. Radi by sme videli asi vsetko - velke mesta, prirodne zaujmavosti, pamiatky, zvierata, rybarcenie a vodne sporty, pekne plaze... Mate nejake odporucanie ktore staty a miesta prejst, co kde skusit, comu sa radsej vyhnut, ake tam byva v oktobri pocasie a tak podobne? :)  .

Juhovychodna Azia

Založila ve fóru Co vidět a navštívit

16 reakcí

Ahoj. S manzelom rozmyslame nad dovolenkou v oktobri v statoch Juhovychodnej Azie. Mame cca 3 tyzdne a chceli by sme navstivit 1-3 z tychto statov. Radi by sme videli asi vsetko - velke mesta, prirodne zaujmavosti, pamiatky, zvierata, rybarcenie a vodne sporty, pekne plaze... Mate nejake odporucanie ktore staty a miesta prejst, co kde skusit, comu sa radsej vyhnut, ake tam byva v oktobri pocasie a tak podobne? :)

0

Ahoj, s ohledem na počasí je v říjnu dobré severní Thajsko a okolní země. Nebo Indonésie od Jávy po Flores. Na to, co kde vidět atd., doporučuju přečíst na webu různé cestopisy, prohlédnout fotky (zrovna o těchto zemích je toho spousta) a o místech, které vás zaujmou si najít bližší informace. Jinak je to moc široký dotaz. Snad nečekáš, že vám tu někdo napíše itinerář na míru.

0 Citovat

Vdaka za odpoved! :) Itinerar na mieru samozrejme necakam, skor by ma zaujmalo napr velmi strucne porovnanie krajin - kedze su svojim sposobom velmi podobne, ale kazda je pritom uplne ina - co je na niektorej z pohladu turistu vynimocne, nejake miesto ktore cloveku vynimocne prirastlo k srdcu, pripadne ak tam niekto bol v poslednych rokoch na jesen, ake bolo pocasie (citala som, ze tradicne sezony sa menia vzhladom na globalne oteplovanie a klimaticke zmeny). :)

0 Citovat

Klima se mění v tom smyslu, že se dá o něco méně spolehnout na statistiky a na to, co ti někdo napíše, že tak měl zrovna on. Já jsem byl loni koncem září na Bali a pak v říjnu na Gili, Lomboku, Floresu, Komodu a okolí. Na Bali párkrát silně zapršelo (krajina je na rozdíl od východnějších ostrovů zelenější, tak je to asi kromě jihu běžné), ale jinde v říjnu téměř neprší kromě hor v západní části Floresu a Lomboku (tam prší jen někdy v odpoledních hodinách).

Porovnat z těch zemí, které mají vhodné klima na říjen, mohu ještě střední Thajsko a Barmu. V Barmě jsou výjímeční lidé, kteří ještě nejsou tak zkažení turismem, byť turistů je v turistických místech dost. Je tam hlavně hodně krásných chrámů. Na populárním treku se dá "vrátit" o pár set let zpět.

Thajsko je na cestování z JV Asie jedna z nejsnadnějších zemí, takže je vhodná pro začátečníky. Ale i jinde je to většinou v pohodě (trochu pozor kam jet na Lomboku).

Indonésie je nejpestřejší s nejlepším šnorchlováním na světě v některých oblastech (třeba u Floresu), ale také dost rozlehlá. Je tam hodně odpadků, velkým městům je lepší se vyhnout (kromě Yogyakarty) a v obydlenějších oblastech je hustá doprava s bezohlednými řidiči.

Nejvíc mi z JV Asie přirostl k srdci Flores, hlavně šnorchlování východně od Maumere a sopky Egon, kde jsem byl sám (a následně koupání v termálním potoce v pralese), a Ebulobo, kde jsem byl jen s průvodcem. I když některé jiné indonéské sopky jsou krásnější a zajímavější (Bromo, Ijen, Rinjani), jen to kazí davy lidí i mimo sezónu. I když moc nemám rád turistická místa, líbilo se mi na Gili Trawangan, kde jsem strávil z různých důvodů na mé poměry neobvyklých 8 dní v kuse (šnorchlování s karetami obrovskými i murénou a hadem, bílé pláže, západy a východy slunce nad sopkami, výborné a levné jídlo, žádné otravné tuk-tuky a skútry, ale kola, koňské povozy a pár elektrických skútrů, ostrov se dá obejít snadno i pěšky).

0 Citovat

Dakujeme!

0 Citovat

Tak ja bych urcite zacal s Hongkongem - Ocean park - Velky Budha v Po Lin Monastery a lanovka s prosklenou podlahou - vyhlidka Peak - hodne hodne skvele jidlo - uchvatne lesy mrakodrapu a hodne a hodne dalších uzasnych veci - byl jsem vsude mozne ale tohle je proste super misto na planete.

0 Citovat

Hong Kong nepatří do JV Asie, ale budiž. Říjen je dobrý měsíc (loni jsem tam byl a bylo krásně). Pokud by byla vhodná letenka přes Hong Kong, doporučuju udělat si tam stopover na pár dní a trochu se projít po strmých kopcích s úžasnými vyhlídkami na mrakodrapy a moře.

0 Citovat

Budeme letiet s Qatar priamo na miesto - asi sa inspirujeme a pojdeme na Bali a Gili Islands. Vyzera to, ze medzi Indoneziou a Hong Kongom nie su velmi dobre prelety, takze Hong Kong asi nechame niekedy na buduci rok :) Kazdopadne vdaka za tip

0 Citovat

Jsem prekvapena, ze nikdo nezminil Laos. Nevim, jak s pocasim, to si musite dohledat, ale za me neprekonatelna destinace s nadhernou prirodou! 

0 Citovat

Laosu chýba jedna podstatná vec pre tých čo idú do regiónu prvý krát a na kratší čas - pláže. Inak súhlasím, laos bol aspoň subjektívne nedávno dosť populárny medzi "odvážnejšími", ale teraz sa mi zdá v tieni Kambodže a hlavne Myanmaru.

0 Citovat

Ono je to těžké. Nikdo z nás nebyl úplně všude, takže každý logicky komentuje jen to, co zná. Já třeba nebyl v Laosu, zato se mi moc líbilo Borneo. Můžu posoudit jen Malajskou část, konkrétně provincii Sabah. Kromě ostrova Labuan jsme prakticky nezakopli o turistu a pokud ano, byly to překvapivě většinou holky (Austrálie, Japonsko). JInak lidé milí, ceny velmi přátelské, cestování půjčeným autem nebo na motorce velmi easy (řidiči trpěliví, mimo K.Kinabalu velmi mírný provoz, benzín za Kč 9,-).  Mraky prázdných krásných pláží, divoká zelená džungle, výšlap na Mt. Kinabalu (přes 4000 mnm). Za mě super. 

O rok později jsem byl v Thajsku a kromě severní oblasi kolem Chiang Rai jsem byl strašně zklamaný.

0 Citovat

Souhlasím - Borneo bylo super, byli jsme tam 14 dní v malajsijské části,Sabah i Sarawak, NP ,pláže,lidé, jídlo v lidových jídlenách, zvířata. jediné mínus je obrovská plocha plantáží palmy olejné....

0 Citovat

Ohledně Laosu: Hned v 1. větě jsem napsal: "s ohledem na počasí je v říjnu dobré severní Thajsko a okolní země."

Ohledně Bornea: Nejmenoval jsem ho, protože v říjnu je deštivější část roku. Byl jsem loni v Sabahu a souhlasím s výše uvedenými názory, ale s mnoha výhradami. Ačkoliv to bylo mimo sezónu (konec dubna, začátek května), turistů tam bylo dost (řeka Kinabatangan, Semporna - některé hostely a lodě na šnorchlování plné Číňanů, Kinabalu - tam je třeba dokonce rezervovat výstup dlouho dopředu, přestože stojí přes 300 EUR a většina těch peněz jde asi díky korupci soukromé firmě s monopolem na ubytování v NP, které je při výstupu na vrchol povinné, navíc žádný luxus, jen dormitory v této nejlevnější variantě pro cizince - já se na to vykašlal, ačkoliv jinde na hory chodím a zůstal jen v nižší části hory). Těch krásných pláží na Borneu moc není a pokud jsou, tak špatně dostupné. Nejlepší jsou asi na ostrůvkách východně od Bornea, ale některé z nich jsou kvůli filipínským teroristům nebezpečné:

https://www.gov.uk/foreign-trave...e/malaysia

Z té původní džungle tam toho moc nezbylo (asi hlavně kvůli korupci). Zbývají asi jen 2 původní pralesy. Jeden z nich, Danum Valley, jsem navštívil, ale bylo obtížné se tam kvůli zkorumpovaným zaměstnancům NP vůbec dostat. Obvykle neodpovídají záměrně na maily s žádostí o rezervaci (dle reakcí na tripadvisoru). Nám tvrdili v kanceláři ve městě, že je plno, což zdaleka nebylo. Paní zmiňovaná na tripadvisoru byla naštěstí na dovolené a jejího kolegu se mi podařilo přesvědčit, ať nás tam pustí. Snaží se asi přimět lidi, aby tam jeli přes soukromou CK, kde to vyjde o mnoho tisíc Kč dráž. Přitom základna v NP, která slouží i vědcům a kde je mj. asi 100 míst v dormitory za více než 500 Kč na noc (50-ti lůžák pro muže a to samé pro ženy, jídlo vyjde ještě mnohem dráž, já si přinesl vlastní) a mnoho chatek trpí nedostatkem peněz na naftu do agregátu na výrobu elektřiny. Ale přesto to stálo za to.

Ze středního a jižního Thajska mimo sezónu jsem já osobně zklamaný nebyl, i když preferuju spíše jiné země. Railay a okolní ostrůvky patří k nejkrásnějším plážím na světě, Ko Samet a sousední ostrůvky mimo sezónu a mimo víkend byly krásné s málo lidmi, Kanchanaburi s okolními chrámy a NP Erawan nezklame, Hua Hin s NP Kaeng Krachan také stojí za zastávku a i v Bangkoku se mi docela líbilo.

0 Citovat

No já bych to asi raději nekomentoval. Snad jen bych souhlasil s Liborem, že zrovna Borneo a krásné pláže plus minimum turistů mi nějak nesedí.Borneo a myslím tím malajsou část, začíná být pěkně profláklé. Hlavní cíle jsou nacpané turisty a že by tam byly mraky krásných pláží! ? O totálně cenově přestřelené masovce na Kinabalu nemluvě. Každý ale  vychází z toho co už viděl a podle toho srovnává. Na druhou stranu, já bych narozdíl od Libora teda rozhodně nikomu nedoporučíl návštěvu Bali a Gillis :). Pro nějakého začátečníka, co se tady ptá, kam má vlastně letět ale asi dobré :))

0 Citovat

Ja mám práve pocit, že Gilis presne spĺňajú moju predstavu tohtoročnej októbrovej dovolenky ;) Vďaka za tip Libor ;)

0 Citovat

Já jsem Bali nechválil, spíš naopak viz napsaná negativa u Indonésie. Po příletu ze Západní Austrálie jsem byl z Bali zklamaný. Pro člověka, který jede na dovolenou, kde očekává odpočinek, památky, pláže, surfování, šnorchlování, sopky, zajímavosti typu rýžové terasy, dobré a levné jídlo a večer zábavu se ale těžko najde něco podobně vhodného. Navíc je to vše na malém prostoru na rozdíl třeba od Thajska nebo dokonce Filipín. Nezkušeným ale nedoporučuju půjčovat si tam skútr. Na přemísťování raději jen turistický minivan nebo taxi.

U Gili těžko zpochybníš, niemandos, ta vyjmenovaná pozitiva. Negativum je větší množství turistů, ale vzhledem k tomu, že velká část jsou mladé Evropanky a Australanky v plavkách, tak se to dá vydržet. Více jsem napsal tady:

https://www.hedvabnastezka.cz/di...ne/?page=1

0 Citovat

To já nerozporuji, že budeš spokojená. Však to i píši, že se ti tam bude líbit :))

0
16 reakcí