Jedu už příští týden autem a trajektem z Itálie do Řecka a autem do Albánie. Mám 1-2 volná místa. Je tam levné a slušné ubytování, z potravin se dá sehnat vše a restaurace jsou za poloviční cenu jak u nás. Uvítám i zkušenosti co navštívit a určitě neminout? Díky za tipy .

Albánie: Tirana a jih do Řecka

Založil(a) ve fóru Hledám spolucestujícího

24 reakcí

Jedu už příští týden autem a trajektem z Itálie do Řecka a autem do Albánie. Mám 1-2 volná místa. Je tam levné a slušné ubytování, z potravin se dá sehnat vše a restaurace jsou za poloviční cenu jak u nás.
Uvítám i zkušenosti co navštívit a určitě neminout? Díky za tipy

0

V Albánii jsem byl několikrát a projel ji od Černé Hory až po Řecko. Pokud máš dotaz klidně se ptej.

0 Citovat

Budu jenom na jihu, takže Saranda a Gjirokastr. Něco specielního, co bych neměla minout? Díky.

0 Citovat

Nevím zda tam jedeš na pobyt nebo máš pobyt v Řecku a do Albánie jedeš jen na návštěvu. Jinak co se týče pobytu doporučuji Ksamil. Pokud tam jedeš poprvé (do Albánie) tak tě čeká trošku kulturní šok. Ale zvykneš si. Bordel naprosto všude. Cesty někde kvalitní asfalt, někde by bylo potřeba traktor místo auta. Ale rychle se to mění. Cca 5 let zpět naprostá hrůza. I vozový park už se mění. Dříve sám Mercedes. Lidé ovšem super. Ještě to není styl turista je "citrón" - vymačkat co se dá ve stylu Chorvatska, Černé Hory, Itálie či Řecka. I když se i to dle lokality, kterou navštěvují hojně turisté mění. Zaparkovat během dne, ale hlavně večer v centru Sarande skoro nemožné.
Pokud budeš pouze na jihu tak stojí za návštěvu tebou uváděný Gjirokastër pak Butrint a taky Syri i Kaltër (Modré oko).
Nádherný je taky Llogara pass (Logarský průsmyk) a cestou k němu zátoka Palermo pak Qëparo nebo Dhermi. Ale to už je "daleko". Proč píši daleko - cesta ze Sarande přes logarský průsmyk do Vlore je nádherná. Cesta s kvalitním asfaltem a je to 100 a něco km ovšem samá zatáčka. Cesta trvá cca 3,5 - 5,5 hodiny v jednom směru. To co píše Google maps, že prý 2 hodiny je totální nesmysl. Jel jsem to x krát takže vím o čem píšu.
Peníze si vyměňte v bance či v hotelech. Mají stejný kurs. Hotel plaťte v eurech. Vše ostatní (jídlo, nákupy atd.) v lecích. 1 EUR - cca 140 LEK.
Ježdění v noci je celkem risk. Ne kvůli přepadnutí, ale kvůli stavu cest (ne díry, ale někde jámy) a albánským řidičům a ostatním účastníkům silničního provozu. (není problém potkat chlapa na oslu s mobilem v ruce - to jsem x krát zažil) či auta jedoucí bez světel. Takže v noci opatrně.
Jen menší upozornění na záměnu s češtinou. Albánsky ne se řekne JO. A kývání hlavou nahoru a dolů znamená ne ano jako u nás, ale NE. (píši obecně o celé Albánii - někde zvlášť v turistických oblastech to je různé). Jinak co se týče domluvy albánsky nejde rozumět ani slovo. Takže anglicky a starší lidé umí i rusky.

A asi největší upozornění. Dejte si velký pozor na jakékoliv zranění či úraz. Návštěvu albánského zdravotnického zařízení bych nedoporučoval. Mohl by přijít né kulturní šok, ale po zranění či úrazu rovnou infarkt. Jediné kvalitní zdravotnické zařízení odpovídající "Evropskému" standartu je "americká" nemocnice v Tiraně.

Co se týče telefonování, tak pokud budeš na pobytu od Řecka po "Sarande" nadstav si ručně volbu operátora a najdi si řeckou síť. Je tam dostupná. A voláš a přijímáš hovory za jinou cenu v rámci EU. Jinak je to celkem pálka za minutu hovoru z Albánie.

Benzín či nafta do auta - no problém. Cena skoro stejná jako u nás. Na rozdíl od Řecka.

Pokud tě ještě něco zajímá tak opět odpovím.

0 Citovat

Škoda, že jedete jenom na jih. Naprosto neuvěřitelné je historické město na úpatí hor - Kruje (rodiště národního hrdiny Skanderbega), což je bohužel na severu. Rozhodně ale stojí za návštěvu.
Nepřišlo mi, že Albánie je kulturní šok. Naopak mě příjemně překvapila. Cítil jsem se tam naprosto v pohohodě. Jediné co mi přišlo docela šokující je doprava v Tiraně. Chce to flegmatického řidiče, který (pokud možno) zapomněl evropské silniční předpisy...

0 Citovat

Ahoj,

chystám se v září do Albánie. Už je nejvyšší čas řešit koupi jízdenky či letenky, proto bych se chtěl zeptat, jakej je nejlepší způsob dopravy právě do Albánie. Letenky stojí cca kol 6k s odbavenym zavazadlem, přes 4k s nízkonákladovkou. Cenu jízdenky za vlak jsem nějak nestudoval, ale předpokládám, že se bude pohybovat taky kolem těch 6k. A jaká je podle Vás nejoptimálnější doba na poznání albánskejch hor (myslím, že nebudu mít víc jak 10-12 dní volna)?

0 Citovat

Nejlepší samozřejmě letecky, busem nebo vlakem to hlavně strašně trvá a je komplikované. V Tiraně aktuálně úplně zrušili nádraží, jezdí se jen někam před Tiranu nebo možná se už teď končí i v Durresi. Navíc do Tirany přímo žádný dálkový vlak nejede, dá se jen do Černé Hory (Podgorica nebo Bar) a odtud busem do Shkoder a odtud zase bus nebo vlak do Tirany.
V těch horách můžeš strávit den i 14 dní, záleží kolik na to budeš mít času a jestli budeš chtít strávit veškerej čas v horách nebo i vidět něco jiného - což bych doporučoval, protože i města, moře, jídlo a především lidi v Albánii stojí za to poznat.

0 Citovat

asi najlacnejsie Wizzairom do Skopje a odtial busom za 20 euro do Tirany.
Prip. z Berlina do Pristiny Easyjetom a odtial busom, alebo do Podgorice s Ryanair a odtial cez Ulcinj busom.
Ak na juh, tak Ryanairom napr. z Bratislavy na Korfu a odtial trajektom do Sarandy.
V Albansku jedine busmi, vlaky su pomale, chodia len na severe a aj to na riedko.
V horach sme moc neboli, jedine cez priesmyky autom, ale myslim, ze ten september bude super.

0 Citovat

Nevím nakolik jsi zkušený/zdatný turista, ale moc pěkný je přechod z údolí Valbone do Thét (odříznutá vesnice, kam se dostaneš jen 4x4, ale zároveň jsou tam možnosti ubytování, protože tam jezdí i turisti). Ten přechod je taky celkem známej, ale všeho všudy jsme po cestě potkali asi jednoho turistu, jinak místní asi na dvou místech u salaší prodávají pivko, nealko a rakii, takže po cestě je o zábavu postaráno. Dá se to dát v pohodě za jeden den. Ale je tam x dalších možností nádhernejch treků. Už tam funguje i truistické značení, který tam dělají Češi, takže je kvalitní smiley

0 Citovat

jasne, 9 dni je OK, cesty Albanci trosku pimpli, tak uz ani najdlhsi usek z Tirany do Sarandy netrva celu vecnost, ale len 5 hodin.

0 Citovat

...jo a ňákou literaturu o Albánii četls? Něco bych rád nastudoval... smiley

0 Citovat

My jsme šli jen ten přechod z Valbone do Théti, byl to takovej kompromis, já bych tam strávil klidně týden a určitě s jakýmkoliv trekem kdekoliv v Albánii chybu neuděláš.
Co se týče té literatury, myslím, že úplně špatný by nebylo kouknout na Kráska se špatnou pověstí, prolistoval jsem ji a nezdála se mi úplně špatná. Rozhodně ale stojí za to seznámit se s historií Albánie, je to dost zajímavé a člověk pochopí, čím vším si tahle izolovaná země v minulosti prošla, proč jsou tak hrdý národ a proč třeba tak milují amíky smiley

0 Citovat

Albánie vlakem (z Prahy): Zjistíš si, nejpozději 3 dny předem, na http://www.cd.cz e-shop, kdy je jízdenka do Budapešti ve 12:52 (nebo dříve, když chceš prohlížet Budapešť nebo zajít do lázní) za 552,- a na tentýž den večer si koupíš u mezinárodní pokladny na nádraží lehátko Budapešť-Bělehrad. Jízdenka je nevratná, lehátko asi s nějakou ztrátou, tak snad radši začít lehátkem. (Nebo začít lehátkem a za 500 koupit Regiojet bus do Budapešti (vrátit lze skoro do odjezdu), s (např.) pěším 40min přechodem na Keleti přes Cikánov).
V Budapešti na Keleti se odebereš do mezinárodní pokladny (z nástupiště od vlaku jdi doprava do protisměru) a zakoupíš si zpáteční Beograd Spezial za 26 EUR (platí 1 měsíc). Na jakýkoli přestup v Bělehradě je nutno nechat 2+ hodiny (což směr Černá Hora i zpět je naštěstí docela příhodné). Ráno v Bělehradě si koupíš Beograd-Bar jednosměrnou ideálně od 1.září (do asi konce května) Beograd-Bar Special za cca 10 EUR (v létě není Special a stojí cca 20 EUR). Pokud neakceptují kartu (jeden terminál mají ve vnitro okénku hned vedle mezinárodní pokladny), vyměníš si ve kterékoli směnárně v okolí nádraží. Tamtéž ideálně koupit zpáteční lehátko do Budapešti.
Večer cca 20:30 jsi v Baru (a to už se zpáteční jízdenka koupit nedá, takže pokud ji nechceš kupovat těsně před odjezdem, můžeš zkusit v Bělehradě (až po koupi jízdenky tam, neb báby jsou děsně mrzké) ještě natlačit papírek pro zpáteční cestu - nemám zkušenost, zda to lze).
V Baru v září najdeš hned na nádraží ubytovatele za cca 6-7 EUR na noc, a ráno vyrazíš z autobusového nádraží (300m od vlaku směr centrum, napravo) busem do Ulcinj za cca 5 EUR (kde je bus-nádraží, musí se jízdenky koupit o něco dráže u pokladny, řidič je jen kontroluje). Z Ulcinj jezdí asi 2-3 busy denně do Albánie, opět za cca 5 EUR.
Nazpátek podobně, opět lze jet ve dne z Baru, přes noc do Budapešti.

0 Citovat

ach skoda ze nie som vysokoskolak, to by som si dal povedat smiley hlavne Belehrad-Bar cez den musi byt parada.
Zial pre nas pracujucich s mensim poctom dovolenkovych dni asi najlepsie vychadza Bratislava-Korfu a trajekt do Sarandy, alebo z Ceska Berlin-Podgorica alebo Berlin-Pristina a dalej busom. A asi to vyjde aj lacnejsie smiley

0 Citovat

Super návod, jen mi uniká smysl toho strávit na cestě do Albánie 3 dny v jednom směru a dát za ni cca 80 euro (160 euro zpátečka pokud vezmu minimální Tebou zmiňované náklady), když letecky se tam z Prahy dostanu buď s delším přestupem za 140 zpátečka s Aegean (takže o 20 euro levněji) nebo 240 zpátečka s Austrian za 3 hodiny na místě.
Jo je fakt, že jediný co by mě lákalo vlakem je ta Černá Hora, ta železnice je tam na neuvěřitelných místech, ale kvůli tomu nemusím absolvovat toto.

0 Citovat

tak na supu to asi neda nikto, ale ak chces navstivit toho trosku viac pomalsim tempom tak preco nie. Uz sam nocak do Belehradu je zazitok smiley
My sme sli pre par rokmi Budapest-Belehrad vlakom, Belehrad-Pristina busom, Pristina-Prizren busom a Prizren-Ulcinj tiez busom cez Albansko. Vsade sme dali jednu noc a teda uplne super. Naspat sme leteli z Podgorice do Viedne po par dnoch pri Jadrane.
A hlavne som zabudol na dalsiu lacnu cestu do Albanska - Wizz do Skopje a odtial busom do Tirany smiley

0 Citovat

No zrovna tohle je návod, jak se tam dostat na jeden zátah, když to čteš. Jinak těch možností jsou všude mraky, ale radši pocestuju v místě než se tam kodrcal takto s x přestupama 3 dny. Jinak asi už jsem starej, ale za ty prachy co ty vlaky stojí mi to teda nepřijde jako zážitek, ale kolikrát spíš jako pravej opak - sdílet lehátkové kupé s x cizíma lidma, záchody v naprostě většině případů katastrofa a když si vezmu, že za to dá člověk většinou i víc než za letenku, tak pro mě fakt ne.

0 Citovat

Nějaký tip, jak se dostat po zemi do Atén či Soluňe ( prioritně zde) místní dopravou? Po celé Evropě si zařídím vše sám, ovšem v takovéto zemi je to trošku oříšek smiley a nebo se na to vykašlat a radši koupit letenky s aeganem? smiley a jak je to s přechodem hranic do Řecka? Jak probíhají kontroly?

0 Citovat

My jeli z Pogradce za 30ecek do Athen (bus Tirana-Elbasan-Pogradec-Korce-Kozani-Larissa-Atheny). Jizdenku jsme kupovali 3hodinky pred odjezdem. Cekacka na hranicich cca2-3hodiny, hlavne an recke strane. Recka rychlost je temer nemeritelna:)

0 Citovat

Ahoj :) Chystáme sa v máji tiež do Albánska na 14 dní. Na poznávačku ale tiež nejaké tie treky. Máte niekto prípadne nejaké odporúčanie, kde by sme mohli nájsť hiking mapu? Podarilo sa mi nájsť zatiaľ len mapu severných Albánskych Álp, ale je to z Nemecka s celkom vysokým poštovným :( Budem vďačná za akúkoľvek informáciu.

Júlia

0 Citovat

Čau, otevřu staré téma, abych se ujistil, že můj nápad, co mi vyplivl azair je blbost. Tirana přílet v 14:50 a odlet ten samý den v 21:35 - dost času na základní poznání města?

0 Citovat

Keď sa chces preletieť a odskrtnut si letisko a krajinu, tak ok, inak v tom zmysel nevidím. Letisko je v prdeli a jediný zmysel taxík, lebo bus premáva raz za hodinu, čo pri tomto pláne je dosť obmedzujúce

0 Citovat

tonic napsal(a):

Keď sa chces preletieť a odskrtnut si letisko a krajinu, tak ok, inak v tom zmysel nevidím. Letisko je v prdeli a jediný zmysel taxík, lebo bus premáva raz za hodinu, čo pri tomto pláne je dosť obmedzujúce

Něco takového jsem očekával. Tak nic, no 😁 Na druhou stranu jsem slyšel, že prakticky nic v Tiraně zajímavého není. 

0 Citovat

Ale je, shisha, děvečky, Skënderbeu:-)

0 Citovat

Určite je, Tirana je na jeden, dva dni fajn, ale určite nie na pár hodín rýchlej návštevy ktorej určite predchádzajú a nasledujú hodiny vo Flixbuse s odchodom o tretej ráno, alebo také niečo :))

0
24 reakcí