VIP salónky díky kreditkám

Založil před 12 lety David Eiselt ve fóru Trip reporty z letu

Předevčírem jsem byl poprvé v salónku (lounge) v Bratislavě. Přišel jsem 2 hodiny a 35 minut před odletem. Přede mnou stála nějaká paní z Česka s kamarádkou a tvrdila, že v Bratislavě chodí s ČSOB vždy zdarma a strhává se jí jen vstup pro kamarádku. Personál jí však vysvětloval, že už to zdarma není.

Mě do salónku nejdříve nepustili a řekli mi, že mám přijít až za půl hodiny. Na zdi před vstupem mají totiž napsáno, že vstup je možný maximálně 2 hodiny před odletem a pobyt může trvat nejvýše 3 hodiny. Já si ale na webu letiště přečetl, že pobyt je možný jen na 2 hodiny, a tak jsem se po pěti minutách vrátil za personálem. Upozornil jsem je na logický rozpor: jak je možné v salónku zůstat 2 hodiny, když se gate zavírá 30 minut před odletem? Tím pádem tam víc než dvě hodiny čistého času nestrávím, i kdybych vešel 2,5 hodiny předem. Po tomto vysvětlení mě dovnitř pustili okamžitě.

Salónek je malý, ale nejspíš dostačující. Výběr jídla byl však slabší – chyběly párky, ačkoliv tam byla hořčice. Nabízeli mrkev, polévku, těstoviny s houbovou omáčkou a pár malých kousků kuřecích prsou v bujónu. Dále byly k dispozici bagety, které se daly připravit v kontaktním grilu, šunky a sýry. Přímo u jídla byla umístěna tabulka s časy snídaně, oběda a večeře. Podle ní měla večeře začínat v 18:00. Čekal jsem tedy, zda se nabídka nezmění nebo zda nepřidají něco nového, ale k mému překvapení se nic nekonalo – ani v šest večer nikdo žádné nové jídlo nedonesl.

Alkoholu byl dostatek: Becherovka, slivovice, borovička, Absolut vodka a v lednici Jägermeister. Mají točené pivo Budvar a také Prosecco, které v pražském salónku chybí. Co mě překvapilo, byla absence slovenských specialit, například sýrů nebo halušek. Chyběly také jakékoliv masné výrobky (třeba z mletého masa) a čerstvá zelenina jako okurky nebo rajčata. Mají ale jogurty (bílé i ovocné) a pro děti jsou připraveny marshmallow, medvídci nebo croissanty.

Zajímavé bylo i množství cestovatelů z Česka, a to i ve větších skupinkách. Přímo na stolcích v salónku byly navíc cedulky s varováním od Ryanairu, že podnapilí lidé nebo osoby pod vlivem drog nebudou vpuštěni do letadla, což jsem v Praze nikdy neviděl. Pokud si někdo šetří volné vstupy, tak bratislavský salónek je přesně to místo, kde bych si ho asi „nepálil“. Já ho měl ale gratis, takže jsem to tolik neřešil.

1 Citovat

Můj krátký trip do Las Vegas začal minulé úterý ráno v PRG ve Fast Track salonku. Bylo to až trapné. V 7 ráno jsme tam byli asi 3 hosté., Občerstvení tristní, klasicky párky a klobásy nakrájené na kousky, celkem to vypadalo dobře, tak jsem si dala na talířek. Ovšem bylo to skoro studené, žádná hořčice ani kečup. Ze zoufalství jsem si k tomu na talířek dala lžíci fazolí v tomatové omáčce, že si tedy ty párky v tom aspoň trochu namočím. Nedalo se to jíst, fakt to bylo hnusné. Abych nebyla nespravedlivá, tak ve studené verzi tam byla šunka, salám a sýry, ale já měla chuť na něco teplého. Ze sladkého se tam na talíři bál JEDEN kousek bábovky a za celou dobu nikdo nic nedoplnil. 

Po příletu do FRA jsem šla do  Luxx salonku, tam to bylo výrazně lepší, míchaná vejce, párky, k nim několik druhů hořčice, lívance, salámy, sýry, víc druhů sladkého pečiva, jogurty, ovoce. 

Při odletu z LAS jsem nejdřív váhala, zda jít do salonku na T3, myslím, že loňský špatný zážitek jsem zde popisovala, ale jelikož jsem měla velkou časovou rezervu, tak jsem to zkusila. Tentokrát jsem byla vpuštěna hned (v 17.00), žádné skenování QR kódu jako loni. Uvnitř velká spokojenost. 3 druhy teplého jídla (mexická masová směs s rýží, špenátový nákyp, makarony se sýrem a miniburgery. 2 druhy polévek. Jogurty jsem neviděla, ale nehledala jsem je. Pomeranče a banány. Takže jsem tam strávila skoro 2 hodiny. 

Po příletu z LAS do FRA jsem opět šla do Luxx salonku a jelikož bylo odpoledne, bylo pouze 1 teplé jídlo, kuřecí kousky s gratinovanými brambory a opět i párky. Několik druhů sladkých buchet. 

Teď jsem zde našla to mé loňské hodnocení salonku v Las Vegas na T3, tak jen pro informaci sem kopíruji: "Před pár dny jsem se zde ptala na salonek ve FRA, dostala jsem odpověď, že Luxx Lounge není nic moc a je lepší se mu vyhnout.  Takže minulý týden jsem ho vyzkoušela, protože se nám nechtělo z časových důvodů hledat jiný salonek. Bylo to dopoledne , kolem 11 hod a nebylo to špatné. K jídlu míchaná vajíčka, párečky, slanina, lívance, studené nářezy šunka, sýry, různé salámy, jogurty ovoce, brambůrky atd... Prostě klasika. Ovšem musím teď carovat před salonkem v Las Vegas na T3, salonek je umístěn naproti gate E2. Byla jsem v něm již 3x, loni, předloni a předpředloni a vždy OK, hned se šlo dovnitř, výborné malé hamburgery, nějaká čína a další teplá jídla. Takže jsem teď v neděli šla najisto. Přistoupili jsme k pultu a bylo nám řečeno, že si musíme vstup rezervovat přes QR kód, který byl na ceduli před salonkem. Té cedule si nevšimnul skoro nikdo, protože lidé také šli rovnou a hned zase vypadli a hledali ceduli. Měli jsme odlet v 17.00, nástup do letadla v 16.20. Vstup do salonku jsme si přes QR kód pípli v 15.00, sedli jsme si přímo naproti vstupu a sledovali, jak to chodí, mysleli jsme si, že když někdo vyjde, tak hned budou moci další dovnitř. Ovšem ne, skoro nikdo nevyšel a nám přišlo oznámení na mobil, že můžem dovnitř v 15.45!!! Očekávali jsme narvaný salonek, ale bylo tam spousta volných míst. Ale občerstvení naprostá bída! Nějaké housky s pomazánkou, těstovinový salát, nakrájený meloun, sušenky a v míse nachos. To bylo vše. Takže se velice zhoršili a navíc ten debilní QR kód. Strávili jsme tam 15 minut, protože cesta na D, odkud jsme měli odlet není úplně nejkratší. Fakt škoda vyplácaného vstupu LoungeKey.  Takže ten zde špatně hodnocený frankfurtský salonek Luxx Lounge byl proti tomu vegaskému jako nejluxusnější Hilton."

Čili jsem ráda, že letos to bylo opět OK, a chci věřit, že loni to byla jen nějaká špatná výjimka.   

4 Citovat

Honzik _2 napsal(a):

Tak LK/PP končí v půlce května spolupráci se všemi třemi nyní dostupnými Al Maha Lounge v DOH. Jsem zvědavý, zda tam budou mít pak nějaký salonek a nebo budeme mít smůlu.

Tak změna, avizovaný konec Al Maha salonků v DOH na LK/PP je asi zažehnaný. Zmínka o tom, že 15.5.2026 spolupráce končí, z popisu salonků zmizela, tak se asi nakonec dohodli a jedeme dál.

2 Citovat

MBank - mKreditka:

Klient s mKreditkou Travel si od července vlastně polepší. Zůstanou mu čtyři bezplatné vstupy ročně pro sebe, rodinu nebo jiné hosty. Zatímco dosud může využívat salonky Mastercard v Praze a Vídni, loni také v Bratislavě, tak nově bude moct využít jakékoliv salonky ze světové sítě LoungeKey. Možnost čtyř přednostních vstupů letištní kontrolou po celém světě zůstává

Zdroj: https://www.penize.cz/osobni-uct...-investice

0 Citovat

Vcelku překvapení CZ lounge CAN na T2. Skvělé, čerstvě připravované jídlo, mj. Weizenbier a skvělý ryzlink z Rheingau, kokteily na baru, ochotný personál, kuřárna. Z těch asijských PP/LK lounge za mě jedna z nejlepších, subjektivně i třeba nad Kyra lounge v HKG nebo ex Oman lounge v BKK. Jen při vchodu mají snahu sortovat podle dopravce, tu lepší část má CZ a SV, ale česká ulička pomůže;-)

img-20260503-142204.jpg
img-20260511-203612.jpg
img-20260511-202036.jpg
img-20260511-200643.jpg

3 Citovat

Nikde na CL jsem nenašel zmínku o v dubnu nově otevřeném T3 na letišti FRA, kde notabene je nový Priority lounge, který akceptuje PP/LK. https://www.prioritylounge-fra.com/service/

683882023-35433671079610477-8918561200159018877-n.jpg

7 Citovat

TomTomas napsal(a):

MBank - mKreditka:

Klient s mKreditkou Travel si od července vlastně polepší. Zůstanou mu čtyři bezplatné vstupy ročně pro sebe, rodinu nebo jiné hosty......

díky za info, v mbank nic takovýho nepíšou. Tak jestli se na to dá spolehnout tak můžu přestat šetřit vstup s RB. A koukám, že mají v benefitech i přednostní přístup k bezp. kontrole. Má s tím někdo zkušenost? Občas se to hodí.  

https://www.mbank.cz/informace-k...rcard.html

0 Citovat

Jo, je to přes MasterCard Experience aplikaci. Dá se z letošního roku bookovat až do konce dostupnosti v kalendáři, takže jsem v lednu byl ještě na loňský nevyužitý vstup.

V Hanoji po příletu to bylo super. U příchodu k pasové kontrola na mě čekal pán, který mě vzal k prémiové bezpečnostní kontrole a místo hodinového čekání jsem byl venku do 5 minut.

Istanbul Sabiha Gokcen na odletu - horor najít správný vchod na fast track, ale poté jen jeden člověk přede mnou, slušný a úslužný personál a cca za 2 minuty v terminálu. Člověk by se snad tohle hnusné letiště naučil mít i rád. Jinak na standardní bezpečnostní kontrole mordor i 1. ledna a fronta aspoň na 15 minut, spíš déle.

0 Citovat

no mě to po nainstalování té aplikace sdělilo, že mě přesunuli do nějaké jiné aplikace :) Jmenuje se to Mastercar Travel Pass

Zkusím to za 11 dnů při cestě z PRG. takže po oskenování letenky před security na T2 půjdu doprava jak jsou ty odbavení.  Nebo musím projít jiným skenerem abych se tam dostal? Si to nějak nevybavuju.

0 Citovat

Máš pravdu - koukám, že to je MC Travel Pass. Už dlouho jsem to nepoužil. Teď jsem byl pořád s malou a s ní i bez appky dostáváme obdobu fast track.

U většiny letišť to musíš rezervovat dopředu na určitou hodinu.

V Praze nevím. Tam teď chodím přes Fast Track Lounge na kartu od RB. Fast track je taky dole u normální bezpečnostní kontroly.

0 Citovat

bugr napsal(a):

Zkusím to za 11 dnů při cestě z PRG. takže po oskenování letenky před security na T2 půjdu doprava jak jsou ty odbavení.  Nebo musím projít jiným skenerem abych se tam dostal? Si to nějak nevybavuju.

Na T2 má fast track samostatný vstup vlevo od normální security.

0 Citovat

dík, já měl nějak v hlavě zafixováno, že to je vpravo.

Noc nic když jsem vše vyplnil a chtěl to potvrdit opsáním debilního kódu mbank a opsání sms to prostě nešlo potvrdit, klikal jsme na to a bez reakce. Občas mi to u plateb mbank dělá, už jsem ten účet málem zrušil ale spořák a mkreditka mě tam zatím drží :)

Dík za připomenutí, asi je blbost to používat když můžu jít přes RB kartu + rovnou salónek., to je nějak v tom patře vlastně.

0 Citovat

Fast Track je v odbavovací hale vpravo nad schody s červeným kobercem (za check-in přepážkami). Je před security a bezpečnostní kontrolu má vlastní (v salonku dávají samolepku na průchod). Boarding pas si načítá obsluha.

0 Citovat

vím kde je ale když jsem tam posledně šel tak jsem nějak neměl odvahu tam vlézt, já vím, ež to je směšný :) Prošel jsem klasickou kontrolou a pak jsem šel do salónku, který jsem měl hned vedle gejtu. Ale teď se zkusím překonat!

0 Citovat

Jak to vlastně bude s LK s RB kartama? Kromě toho, že osekali vstupy do MC salonku a Fast tracku, neříkalo se i něco o tom, že RB Mastercard úplně zruší spolupráci s LK do června? Nebo to už neplatí, nevíte?

0 Citovat

Šeptalo se, že RB skončí spolupráci s MC úplně, tzn., že nebude vydávat jejich karty. Ohledně LK se zatím nic nemění. Stále až 10 LK na třech kartách (Kreditka MC gold 2ks, VISA gold debet 4ks, MC gold Debet 4ks). Uvažovala se náhrada za neomezené salonky a zatím je tam pouze nově RB směnárna bez poplatku v rámci Exkluzivního účtu (což je za mě sakra super, jelikož už nemusím řešit jiným způsobem).

0 Citovat

podle mě je to je 4+2+2

0 Citovat

Je to dokonce 4+4+2+2 (dodatková karta ke kreditce).

2 Citovat

Ano kilingslice píše správně. Celkem 12 vstupů je možné vytáhnout. 

0 Citovat

tak jsem byl přesvědčen, nebo jsem to četl na různých webech kde se radí jak na to, že to je jak píšu. Ale koukám do RB aplikace a je to jak píšete.

Každopádně do fasttrack se dá jen na Visa kartu a tam už mám vstupy vybrané.  A LK ho ani neukazuje.

0 Citovat

To mi stačí tak na měsíc.

0 Citovat

@Sue neomezené PP přes Amex by bylo asi řešení?

0 Citovat

Asi jo, ideálně doživotní. Ono se jinak to popíjení na letištích dost prodraží.

0