Cez leto nás zlákali lacné letenky do Bologne. A to by sme neboli my, aby sme k nej neprihodili i iné destinácie. Konečný Itinerár bol: Bologna - Cinque Terre - Pisa a Florencia.Cinque Terre som tu dával nedávno. Dnes sa prostredníctvom fotiek môžete pozrieť do mesta Pisa. Napriek tomu, že nám ako obyčajne pršalo, tak sme si to užili. https://cestujzamenej.sk/2019/09...ezi-sveta/ .

Výlet v Taliansku - Pisa, Bologna, Florencia

Založil ve fóru Cestopisy

21 reakcí

Cez leto nás zlákali lacné letenky do Bologne. A to by sme neboli my, aby sme k nej neprihodili i iné destinácie. Konečný Itinerár bol: Bologna - Cinque Terre - Pisa a Florencia.

Cinque Terre som tu dával nedávno. Dnes sa prostredníctvom fotiek môžete pozrieť do mesta Pisa. Napriek tomu, že nám ako obyčajne pršalo, tak sme si to užili. 
https://cestujzamenej.sk/2019/09...ezi-sveta/


0

Dobre ranko, nebudem zakladat dalsiu temu. Len sem pridam link na dalsi clanok. Okrem Pisy sme navstivili i mesto Bologna. Je to naozaj vyborna detinacia na jednodnovy vylet. Letenky tam viete zohnat uz za 20€. Jedlo je vsade vyborne a ceny ako u nas. A bonusom je, ze je tam podstatne menej turistov ako v mestach navokol.


https://cestujzamenej.sk/2019/09...jeden-den/

0 Citovat

dal by som si povedat :))

0 Citovat

Jo Boloňa je pěkný město bez návalu turistů, helloumajfrendů a Číňanů. Jídlo levné a skvělé, ale to je všude v Itálii. Jen ceny za ubytování jsou trošku vyšší, vzhledem k tomu, že možností není tolik, jako třeba ve Florencii. A ta vysoká věž je za 5 eur fakt pecka, tolik nekonečných schodů jsem snad nikdy nešel a ten výhled super.

0 Citovat

Mne sa najviac pacila pizza za 4-5€. A hlavne to, ze tam fakt takmer nik nebol. Take prijemne mestecko. Ak je niekto z Bratislavy a okolia, tak aj super miesto na rande. Ked sme isli my, tak jeden chalanisko bral evidentne miestnu pipenu z auparku , lebo nemali zo sebou uplne nic :-D

0 Citovat

Trochu se divím, že Bolognu dáváš až za Pisu v popularitě. Co jsem tak poslední dobou četl, je Pisa naopak považována v cestopisech za méně zajímavou, bo "jen věž". Samozřejmě před oběma městy je Florencie, o tom žádná.

Pro mě to každopádně není na škodu, myslím, že Bologna je co do italské historické atmosféry super, navíc pokud tam je méně lidí, jen dobře. Úplně nemusím města, kde tě po neopatrném vykročení špatným směrem strhne dav turistů jedním proudem a nemáš pomalu šanci jít v protisměru zpátky.
0 Citovat

Hmm, co ja viem. Mne to tak subjektivne pride, ze Pisa je popularnejsia. Ale asi to bude len vdaka vezi. A samozrejme Florencia je topka. Len odtial mame tak vela fotiek, ze ju spisem ako poslednu. 

0 Citovat

Posledny clanok do partie. Dnes z Florencie. Vela fotiek a menej textu. Mesto paradne. Vsade navokol kopa historie. Pizza vyborna a ceny uz od 4-5€. Jedine na co treba dat pozor je table service fee. V jednom podniku nam nauctovali 5€ na osobu. 


https://cestujzamenej.sk/2019/09...enesancie/

0 Citovat

Oživím téma. Mám naplánovaný prodloužený víkend (pátek-pondělí). Přílet do Pisy, odlet z Bologni. Ptám se zkušených, jak by rozplánovali čas. Zatím jsem to vymyslela tak, že na Pisu nechat příletový den (odpoledne) + pár hodin druhý den ráno. Odpoledne Lucca. Další den přejet ráno vlakem do Bologni a tam  zůstat "do konce" :) Trhá mi srdce, že zřejmě nestihnu Florencii, protože mi přijde jeden den málo. Nebo ne? Kdyby někdo měl vlastní zkušenost, děkuji moc za postřehy. 

0 Citovat

Pokud chcete přímo na śikmou věž, vstupneku je potřeba zakoupit dopředu na určitý čas (na místě bývají beznadejně vyprodané). Na plácku kolem věže je řada dalších objektů, do kterých se dá jít také. Platí na ně sdružená vstupenka. Ale všechny objekty mají taky svou otevírací dobu (cca 9-20).

Na Bolognu podle mě stačí jeden den. Z Florencie se to nejdůležitější dá stihnout taky za den. Ale je rozlehlá a má spoustu muzeí a kostelů. Pokud chce člověk všude dovnitř, bude na to potřeba víc dní a pořádný měšec eur.

1 Citovat

Já byla přesně takto loni v květnu - přiletěli jsme do Pisy v pátek večer, zašli na to náměstíčko kolem šikmé věže, už tam nebylo moc lidí, seděli jsme před katedrálou, nad hlavou netopýři - paráda. Pak jsme si brzo ráno v sobotu prošli Pisu, dali jsme si snídani a šli znovu kolem Šikmé věže na nádraží (na nádraží Pisa San Rossore, kam je to z centra blíž), a jeli do Luccy. Tam jsme byli pár hodin, třeba cca od 11 do 18 a pak jeli do Florencie - taky bych řekla, že stačilo. Šli jsme na věž se stromy nahoře, prošli náměstí, a ještě si koupili vstup do nějaké villy se zahradama, dali si oběd atd.  Pak jsme zase přejeli vlakem do Florencie, kde jsme strávili večer, pak celou neděli a pondělí dopoledne. Kolem oběda jsme přejeli vlakem do Bologni, kde jsme si jen rychle přošli náměstí, ty dvě věže a atd. Odlet jsme měli někdy večer.

Za mě rozhodně Florencii nevynechávat, je nejkrásnějí - my spali málo, chodili hodně - hlavně brzo ráno, než se zaplnily ulice milionem lidí, stihli jsme ve Florencii asi všechno, co jsem chtěla (vyhlídka na město z Michelangelova náměstí, Piazza della Signoria s prohlídkou míst zadarmo ve vestibulu, Ufizzi, Medici hrobku, Bardini zahrady, Palác Pitti, prostě vše). Kdybych něco zkrátila, tak Bolognu...

1 Citovat

Moc děkuji. Takhle jsem to nějak myslela, co zkrátit a kde si naopak nechat víc času ;) Měla byste nějaký tip na bydlení ve Florencii? Díky ještě jednou ;) 

0 Citovat

Bolognu bych takhle nepodceňoval, rozhodně mnohem zajímavější město než Pisa. A z uvedených měst je gastronomicky nejlepší. Ne nadarmo se jí přezdívá La Dotta, La Rossa, La Grassa;)

1 Citovat

Dělal jsem nedávno podobný trip, ale s půjčeným autem:

pátek - Pisa (koupit lístky dopředu), noc v Bologni

sobota - Bologna (věž koupit lístky dopředu), San Marino, noc uprostřed Toskánska

neděle - Florencie (ty nejznámější věci taky lístky dopředu), Lucca, noc za Florencií

pondělí - Florencie (ale bacha na to, co je z památek v pondělí zavřený)

Bologna mi ze všeho přišla nejmíň zajímavá. Každopádně moc nenaspáno, chození od brzkého ráno, než je všude kvantum turistů.

0 Citovat

Florencie je klenot. Asi udělat zvlášť, nebo všechno poškrtat a udělat Florencii důkladně. IMO nejzajímavější město světa. Asiaté a Američané musejí být u vytržení, co se v Evropě tisíc let dochovalo.

0 Citovat

Však v Pise jsme taky moc času netrávili, jeden večer a pak třeba od 7-10 ráno, a jeli jsme dál. Na Bolognu pravda moc času nezbývalo (4-5 hodin cca a tahali jsme se s batohama), ale líbila se mi ze všeho nejmíň, přece jen to Piazza dei Miracoli vypadá fakt dobře, zvlášť po ránu bez lidí nebo nasvícené večer. Nešli jsme sice nikam dovnitř, to jsme eura raději šetřili na Florencii, ale i tak to bylo moc super, dát si tam ráno na schodech pistáciový croissant s takovým výhledem. 

Co se gastronomie v Bologni týká - chtěli jsme si tam dát jídlo (pondělní oběd) a chodili po centru a okolních uličkách podle Trip Advisoru, nenašli jsme jedinný volný stůl. Nakonec jsme čekali frontu snad na 40 minut na nějaké těstoviny s sebou. To například v Lucce ani ve Florencii nebyl problém. Ale je to samozřejmě subjektivní, co od toho kdo očekává a jak se kde zadaří. Já mám potřebu oběhávat ty vizuálně krásné památky, které vídám na instagramu nebo jsem je viděla ve seriálu, dokumentu atd, a gastro moc neřeším (i když raviolam nikdy ne neřeknu). 

Ale raději jsem si dala nejvíc času na Florencii, jeden večer, pak celý den a pak celé dopoledne (třeba od 6 od rána, hned jak bylo světlo, abychom už procházeli památky právě bez lidí). A rozhodně nelituju.

Jinak jsme bydleli v Loggia Fiorentina za cca 155 euro na dvě noci přes Booking, bylo to nejlepší poměr cena/výkon, nejsem si teď jistá, myslím že koupelny byly společné. Dalo se od tama dojít do centra (pokud ti nevadí chození, nebylo to daleko ale ani za rohem), ale že bych to mohla nějak extra doporučit se říct nedá, ale nemám tam za tu cenu ani co vytknout.

 

0 Citovat

té Florencie by byla fakt škoda. teď jsme jeli do Livorna a ve Florencii jsme strávili jen půl dne a i tak se celé centrum dá obejít... Dá se tam strávit i dny, ale to hlavní (bez vstupů) za den úplně v pohodě. Ještě - když vám neděle vyjde první v měsíci, tak nezapomeň, že stejně jako v římě - památky zdarma... a k těm vlakům - mezi Florencií a Bologní jezdí rychlovlak, myslím, že dvě společnosti (trenitalia a italotreno) - často mívají slevové akce a dost se vyplatí kupovat dopředu - myslím, že se dostaneš i na cenu lehce přes 10 euro.. vlak jede až 300 v hodině...

0 Citovat

Zkombinovat de facto během tří dnů Florencii, Luccu, Pisu a Bolognu je takový zájezd v japonském stylu. Kdo tvrdí, že na Florencii stačí jeden den, k umění asi příliš vnímavý nebude;) 

3 Citovat

Jsou to 4 dny, na Florencii v podstatě dva - se vstáváním před šestou a od úsvitu ve městě. Je nám pod 30 a v práci sedíme na prdelích, takže hodně chůze a nabitý itinerář nám vůbec nevadí.  Stačily mi dvě rána, kdy jsem snídala na lavičce na Piazza de Duomo s naprostým minimem turistů, Ponte Vecchio jsme přecházeli s přítelem sami, stejně tak nebyla ani noha u kopie Davida na Piazza della Signoria.

Přes den jsme si prošli Uffizi během max dvou hodin (ano rychle, protože asi opravdu nejsem vnímavá k umění, stačilo mi vidět slavnější obrazy, hlavně Zrození Venouše, žejo) a zahrady Bardini a zahrady u paláce Pitti, viděli vestibul Palazzo Vecchio. Bydleli jsme v centru Florencie a prošli ho křížem krážem.

Oba západy slunce jsme strávili na Piazzale Michelangelo s výhledem na město, kde zrovna frčela písnička Bella Ciao a tancovalo se, pak jsme si prošli nasvícené náměstí Piazza de Duomo, dali si zmrzlinu a drink...

Poslední den jsme ještě stihli kapli Medici s kostelem San Lorenzo a pak Santa Croce před odjezdem vlakem. Určitě bych si tam klidně mohla ještě den-dva užít, nebo to pojmout víc napohodu, ale život je krátký a destinací hodně, mě téměř dva celé dny stačily. Co jsem nestihla? Vnitřek Duoma (už nevím, jestli nám nevycházely otevírací hodiny nebo to bylo drahé), ale to se dá za život ještě dohnat, kance jsem pohladila, tak bych se měla ještě vrátit... 

Já bych Florencii s klidným srdcem doporučila klidně i jedno blbé ráno, a Duomo na živo vidět. Zatím mě žádná jiná stavba nikdy tak moc nepřekvapila.

Pardon za ty slohy... 

4 Citovat

Děkuji všem za postřehy, přeskládám to podle toho. No a něco nechám na příště (samozřejmě) ;) 

0 Citovat

@hankaa - a při objednávání v trattorii nezapomeňte, že spaghetti  bolognese jsou jen novodový výmysl pro turisty:)

1 Citovat

@Vlastimil.B 

a já si je zrovna chtěla dát .. :D a pěkně piccollo k tomu :D :D 

1
21 reakcí