Ahoj, zajímalo by mě, kdo jste se teď odkud vrátil a jak se vám tam líbilo. Ať už to byl třeba pobyt v Chorvatsku, Římě nebo na Slovensku... Kolik tam bylo lidi, jak cestování v této zvláštní době šlo a s čím jste se potkali? Nebo naopak co vás nadchlo a překvapilo? Diky za jakékoliv zkusenosti. :-)  .

Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?

Založil ve fóru Cestopisy

Jo. V celé Itálii tomu tak říkají. 

1 Citovat

Za chvili odletam na ctyrdenni vylet s Pegasus z Prahy do Kuvajtu (s prestupem v Istanbulu) a tak dukladne a dlouhe kontroly na check in prepazce jsem jeste nezazil. Vystal jsem frontu 55 minut, nekteri cestujici stravili na prepazce treba 10 minut, personal stale nekam telefonoval, resil dokumenty, dvakrat jsem videl, ze nekoho nepustili na let, ze nemel v poradku covidove dokumenty... Pry si maji dobehnout na letisti na test (coz ale neni realne, aby za chvilku stihli odlet). Co se tyka me, ockovany nejsem, mam certifikat o prodelani nemoci. Do Turecka jako tranzitujici bych nemel potrebovat nic a pak do Kuvajtu nove od unora staci certifikat o prodelani. Ale na prepazce by mi to neuznali a neoblomne po mne vyzadovali PCR test. Jeste, ze me vcera osvitilo a rozhodl jsem se radeji na PCR test zajit, abych minimalizoval pripadne problemy. Bez toho by me na let nepustili, ackoliv spravne ho nepotrebuju. Nastesti jsem se na nej vcera po praci radsi stavil a v noci prisly vysledky. Tak doufam, ze odlet z Istanbulu do Kuvajtu uz bude bez komplikaci, kdyz mi tady v Praze rovnou vydali jejich letenku az tam. 

0 Citovat

Díky za aktuální informace. Je to sviňárna, jenže ono to stále prochází a bude. Vyžadovali neoblomně test na základě čeho??

Ani znalost cizího jazyka by nepomohla v řešení, když nebyli v právu?

Jestli se budu muset nechat potřetí napíchat - neexistuje ještě trajdat někde po špejlích:-(( potřebuju se připravit...

0 Citovat

No bylo to v Praze, tak jsem ani nemusel cizi jazyk vyuzit, byl to cesky personal a mluvili jsme cesky. Bylo to celkove hodne prisne, dokonce kontrolovali i viza do Kuvajtu, to bych ale jeste i pochopil. Ale to, ze do Turecka pro tranzit nemusi byt nic a do Kuvajtu staci certifikat o prodelani, ale oni nutne vyzaduji ockovani nebo test, to je blbe. Ja se vcera jen tak z cistajasna rozhodl, ze radsi na test zajdu, ale ze to je spis ztrata casu. Ale nebyt tohoto rozhodnuti, neodletel bych, tak jako nekteri jini cestujuci. 

A ackoliv letadlo priletlo do Prahy z Istanbulu vcas, na odletu uz mame 40 minut zpozdeni, kvuli vsem tem kontrolam. Zlatej Ryan nebo Wizz...

0 Citovat

Hmm, tak to už mi úplně zůstává rozum stát. Čeká mne totiž první cesta do SAE tak se snažím zjišťovat kde co. Ale že to podělají už doma - no potěš koště!

Ze se snažím sehnat raději něco bez přestupu, pro sichr, a oni podrazej nohy už na domácí půdě :-(

Diky za vysvětlení.

0 Citovat

Na druhou stranu jsi mohl mít 600€ za denied boarding. I když je otázka, jak by dlouho trvalo je z Pegasus dostat🙃

0 Citovat

[citace="Nuny "]

Na druhou stranu jsi mohl mít 600€ za denied boarding. I když je otázka, jak by dlouho trvalo je z Pegasus dostat🙃

Omlouvám se za natvrdlost, neumím v letecké dopravě chodit - můžu se zeptat proč od  “Pegasus”? Jsem pochopila že se škubali na přepážce - tzn. u odbavení u českého personálu. Ti dělali problémy - nebo……??

0 Citovat

No, denied boarding se claimuje vzdycky u letecke spolecnosti

1 Citovat

Já zrovna dosedl na SFO směr Honolulu, let first z Prg přes Zrh docela fajn, nikdo nikdy nechtěl masku a dokonce ani očkováni/test.

0 Citovat

Swiss to vůbec nehrotí, letěl jsem s nimi do MIA v prosinci a pohoda😎

0 Citovat

Čau, leteli sme s Wizz 02. 04. 2022 BUD - DXB, v Budapesti a ani v Dubaji nikto po nás nechcel žiadny Covid pass alebo očkovanie, len klasická pasovka a toľko. Následne v Dubaji tiež nikto neriešil žiadny Covid. Nazad sme leteli 10. 04. 2022 z AUH - BUD, pričom v Abu Dhabi na letisku a ani po prílete do Budapesti nikto nič s Covidom neriešil a ani nechcel vidieť. 

Pozor ale na to, že v Abu Dhabi je potrebné mať pre prístup do uzavretých verejných priestorov, napr. obchodné domy, Louvre, Sheikh Zayed Mosque a aj pre niektoré hotely negatívny PCR test, ktorý si vyžadujú a kontrolujú pri vstupe. My sme mali len 3 dávky očkovania a žiadny test, pričom pri vstupe do Louvre nám robili zadarmo Ag test, s tým, že ak vyjde pozitívny, tak oni ho zahodia a my môžeme ísť kľudne kam chceme a budeme sa tváriť, že nič sa nestalo. Pri vstupe do mešity nás SBS-kár nechcel pustiť dnu a otočil nás nech ideme preč, pričom my sme obišli rad a vošli cez druhý vchod cez iného SBS-kára dnu, ktorý to mal na háku. 

0 Citovat

Tak cesta spat zo Seychell: Mahe - Addis Abeba - Vieden, pri checkine v Mahe chceli vidiet potvrdenie o ockovani, v Addis Abebe uz nic, ani vo Viedni... tam sme len presli pasovou a isli prec z letiska... Lety cestou spat uz neboli naplnene na 100% ale na nejakych cca 60% tak sa dala najst aj volna trojka... Inak Ethiopian za mna celkom prijemne prekvapenie, v cene 2 x 23kg batoziny, vyber sedadla zadarmo, celkom dost mil do Aeganu, vyhodou bolo aj, ze tie lety dost dobre nadvezovali tak to bola hadam najkratsia cesta akou sa na Seychelly dalo letiet...

Na prelet z Mahe na Praslin s Air Seychelles nebolo potrebne nic co sa kovidu tyka, akurat povinne ruska...

Inak na Seychellach sme stretavali celkom vela Rusov (sankcie asi velmi nefunguju :D), Cechov, Madarov a Slovakov...

0 Citovat

Asi to nebude úplně tradiční destinace, ale Ázerbájdžán tam očkování/prodělání, vízum, test (snad 15.4. zrušen). Zpátky bez omezení. Na místě roušky v restauracích, letišti a MHD, plus kontrola covidpassu ve fastfoodech (v restauracích to nikdo neřešil).  

0 Citovat

Nejede se někdo podívat do Šanghaje? Jestli v tévé nekecaj.

0 Citovat

Úterý -Sobota VIE-TALLIN-VIE Jeden den v Helsinkách trajektem. V talline roušky venku, MHD tak jeden ze sta. Na trajektu taky jeden ze sta. Helsinky  venku,MHD každý druhý roušku.Letadlo tam ji zpět plné, žádná kontrola jenom BP  

0 Citovat

Piratice napsal(a):

Nejede se někdo podívat do Šanghaje? Jestli v tévé nekecaj.

Podívej se na YouTube Pavla Dvořáka.

2 Citovat

Pátek - Pondělí Krakow - Billund - Krakow . Poláci ani Dánové už covid neřeší, takže se jednalo o fajn cestu zpět do minulosti. Let zpátky navíc příjemně poloprázdný :)

1 Citovat

Praha - Curych - San Francisco - Honolulu, Swiss, United

Honolulu - San Francisco - Mnichov - Praha, United, Lufthansa

vše ve first/business, Sfo - Hnl otřesné, ale zpátky už v Polaris tak docela fajn

roušky vyloženě vyžadovali pouze na území USA, jinak ne

turistů hodně, ale bylo to způsobeno Velikonocemi. Byl jsem překvapený, jak tam jsou levné služby v porovnání s hotely, např. 2k za soukromý vrtulník po ostrově, 1,5k celodenní výlet..

2 Citovat

Budapest - Rhodos - Budapest ako pred kovidom, tam aj spat stacil BP a ID... 

0 Citovat

janicek napsal(a):

Budapest - Rhodos - Budapest ako pred kovidom, tam aj spat stacil BP a ID... 

 

Jake bylo na Rhodu pocasi a more uz na koupani ? A jak cesta do Budapesti  ? Diky  za  info  Vybiram neco na kveten   v pomeru  cena -pohdlnejsi cesta -bez testu - pocasi  jo a radeji primy let , dojezd vlakem nekam bez problemu  Zatim jsem zvazoval  Bratislava  - Solun   Podgoricu z Krakowa   ,Recko . pripadne i  tu Viden,  antigen bych prezil za 200 Kc ,ale skace tam pak cena vlaku , nebo pak z Prahy Dublin a  pak odsud  neco , Dubrovnik  asi  a trajekt na Mljet  ale klidne i neco jineho  Ta nabidka CL na Sardinii za 16 euro zpatecka taky neni spatna  Vsude jsem uz byli  ale chci na tyden vypadnout nekam kde bude tepleji  Kanary uz ted ne letenka jeste ujde,  ale uz je moc na me ted za ubytko  a navic ty zmatky s QR kodem kdovi proc nepustili do Spanelska Panenku  Blesku moc neverim  ani tomu prohlaseni ze meli vse vporadku Navic na konec dubna letim do Prahy a pak  to nejak potrebuju navazat  tak mi vse casove nevyhovuje  pro 2 osoby ,,Z Prahy taky Dublin nic moc ted  mozna pres Nemecko ale zase otravovani s testem 

0 Citovat

Pocasie bolo fajn na turistiku a spoznavanie ostrova, cca 20 stupnov a pod mrakom/slnecno... na kupanie to bolo ale iba pre otuzilcov... ja sa v pohode okupem aj v chladnejsej vode ale tam som to nedal :D ... do Budapesti sme isli autom ale tam uz nikto nic neriesi, ruska sa nenosia nikde...

0 Citovat

@janicek  Diky autem by to nebylo,  spis vlakem  a v Budapesti jsem nebyl  pomalu 40 roku  tak nevim jak to vypada s cestou na letiste  a vubec  co vsechno se tam od komancu zmenilo More na Rhodu myslim ze melo ted neco kolem 15  ja uz se tu v Irsku koupal v 10  ale na delsi plavani to chce aspon kolem 18 

0 Citovat

Navrat z Kuvajtu, s Pegadus z Prahy s prestupem v Istanbulu. Pred tydnem jsem se tu rozciloval, ze cesky personal na letisti v Praze na check in prepazce vyzadoval dokumenty nad ramec pozadavku kuvajtske vlady a ze bylo butne ockovani nebo PCR test, ac kuvajtske vlade staci certifikat o prodelani a nekolik lidi ani nepustili na let.

To ale bylo za celou cestu ohledne covidu vse, v Istanbulu nikdo nic nechtel, v Kuvajtu uhledne covidu take ne (ale zato otisky vsech prstu), pri ceste zpet take nikdo nic kvuli covidu nechtel. 

Rousky v Kuvajtu mel tak jeden clovek z dvaceti, ono ani neni divu - jiz ted v pulce dubna tam bylo vedro. Denni teploty okolo 35 ve stinu, jeste kolem pulnoci okolo 30, nejnizsi teploty nad ranem kolem 25. Takze pro mne fakt vedro, i kdyz vim, ze behem leta tam maji 45-50, to musi byt peklo... 

Voda v mori uz prijemne tepla, byl jsem treba hodinu v kuse ve vode, aniz bych vylezl. Jelijoz byl ramadan, koupal jsem se jako jediny a i plaze byly liduprazdne, mistni na nich ani nepolehavali a turistu jsem za cely pobyt nevidel jedineho. A ackoliv v Kuvajtu pracuji lide z celeho sveta, bile evropske tvare jsem vubec nepotkaval. Naopak Indu a Bangladesanu je tam spousta, ze jsem si casto pripadal spise jako v Bombaji ci Dhace, nez v arabske zemi.

Kvuli ramadanu pres den vse zavrene, i McDonald, Starbucks a podobne nadnarodni firmy. Byl jsem rad, kdyz jsem v tom vedru sehnal pres den piti v zapadle bangladesske vecerce o rozmeru 2 metry ctverecni.

Celkove zajimavy vylet a zkusenost, v zemi bez zahranicnich turistu, koupani v dubnu, zajimava navsteva Velke Mesity s mistni ochotnou pruvodkyni, rozhled z vysky na mesto z kupole vodojemu a mnoho dalsiho... Letenka z Prahy za 2800 Kc tam a za stejnou cestu zpet.

3 Citovat

Ahoj,

nebyl někdo v posledních dnech v Peru? Jaká je situace pro cestování? Aktuálně je vydáno doporučení do Peru nejezdit kvůli protestům a let máme za týden, tak váháme, zdali se tam vydat.

Děkuji za případné reakce.

0 Citovat

@Lenka_32: S tímto ti nikdo neporadí, i kdyby tam zrovna byl nebo se teď vrátil. Podíval jsem se na web MZV a sem (jinak to nesleduju): https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/peru

Kdybych tam já jako zkušený s Jižní Amerikou měl za týden letenku a zvažoval ji nechat propadnout, spíš bych letěl, pokud se situace nezhorší, ale počítal bych se změnami itineráře dle situace. Snažil bych se vyhnout pobytu v Limě a cestování busem z a do Limy a letěl bych třeba do Cuzca nebo na sever s přejezdem busem do jižního Ekvádoru nebo do Arequipy s přejezdem busem do severního Chile, pokud to není jen velmi krátká cesta. Možná ještě taxíkem rovnou z letiště do hor, pokud je to krátká cesta, by šlo, ale ty nejhezčí hory jsou dost daleko na taxi.

 

0