Ahoj, zajímalo by mě, kdo jste se teď odkud vrátil a jak se vám tam líbilo. Ať už to byl třeba pobyt v Chorvatsku, Římě nebo na Slovensku... Kolik tam bylo lidi, jak cestování v této zvláštní době šlo a s čím jste se potkali? Nebo naopak co vás nadchlo a překvapilo? Diky za jakékoliv zkusenosti. :-)  .

Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?

Založil ve fóru Cestopisy

Vrátil jsem se z NY. Praha-Frankfurt-JFK a zpět se Singapore airlines. Při cestě tam kontrola testu a očkování jak v Praze tak ve Frankfurtu, na obou letech roušky po celou dobu letu (kontrolovali a všichni dodržovali). Na imigračním fronta na 1,5 hodiny. V NY stále roušky v metru (dodržuje tak 80%) i v obchodech apod. Cesta zpátky v NY kontrola očkování a ještě se nás paní na checkin snažila přesvědčit že musíme mít příjezdový formulář EU PLF a ať si ho určitě online vyplníme před příletem do Prahy. Na security fronta na 1,5 hodiny a na obou letech opět požadovány roušky.

2 Citovat

Martine, opravdu na ceste zpet z NY probihala kontrola ockovani? Predpokladam, ze to bylo hlavne kvuli letu pres Nemecko? Jestli dobre ctu, pro navrat zpet do Ceska uz neni potreba vyplnovat ani predkladat vubec nic. Za dva tydny letim Praha-Dublin-New York JFK, tak se radeji ptam. :-D

Ale Irsko rika:

"Since 6 March 2022, all COVID-19 travel restrictions are removed for travellers to Ireland. You no longer need to complete a passenger locator form. You also no longer need proof of vaccination or recovery, or a COVID-19 test."

a Cesko rika:

"Při návratu ze zahraničí od 9.4.2022 není třeba vyplňovat Příjezdový formulář ani předkládat doklad o bezinfekčnosti."

a Aer Lingus nepozaduje nic, takze predpokladam, ze do US se dostanu bez boosteru (jen 2 davky) + test a zpatky stejnou cestou uplne bez niceho.

0 Citovat

Víkendovka v Basileji - jak před covidem, jen občas nějaký důchodce s rouškou a posádka v letadle také měla. Covid papíry nikdo nechtěl, tramvajový přejezd hranice do Německa do Weil am Rhein volný, namátkově stavěli některá auta, ale asi spíše kvůli převáženým věcem mi přišlo.

Jediný problém z jiného soudku byl páteční večerní odlet z PRG - v době, kdy se mělo boardovat, bylo letadlo ještě kvůli bouřce nad Německem v Basileji. Na odlet v PRG začal pojíždět, kdy už nebe bylo úplně temné a věž nás zastavila na prahu dráhy, takže tu necelou půl hodinu, než se to nad letištěm přehnalo, jsme trávili na pojezdovce v letadle. Na hotelu místo po 21. hod v jednu....

0 Citovat

ejkie napsal(a):

Martine, opravdu na ceste zpet z NY probihala kontrola ockovani? Predpokladam, ze to bylo hlavne kvuli letu pres Nemecko? Jestli dobre ctu, pro navrat zpet do Ceska uz neni potreba vyplnovat ani predkladat vubec nic. Za dva tydny letim Praha-Dublin-New York JFK, tak se radeji ptam. :-D

Ale Irsko rika:

"Since 6 March 2022, all COVID-19 travel restrictions are removed for travellers to Ireland. You no longer need to complete a passenger locator form. You also no longer need proof of vaccination or recovery, or a COVID-19 test."

a Cesko rika:

"Při návratu ze zahraničí od 9.4.2022 není třeba vyplňovat Příjezdový formulář ani předkládat doklad o bezinfekčnosti."

a Aer Lingus nepozaduje nic, takze predpokladam, ze do US se dostanu bez boosteru (jen 2 davky) + test a zpatky stejnou cestou uplne bez niceho.

 

My letěli před týdnem přes Dublin do Prahy a nikdo po nás nic vidět nechtěl...

1 Citovat

Jo asi to bylo tím že jsme letěli přes Německo tam i když je to jen transit tak chtějí očkování max 270 dní od druhé dávky nebo test. 

0 Citovat

evinkaf napsal(a):

Dobrý den, nevrátil se teď někdo z USA? letíme poprvé do NY a chtěla bych se zeptat, jak je to s testováním na covid. Četla jsem něco, ze se musí udělat 3-5 den pobytu , je to stále platné? Letíme pouze na 6 dni. Děkuji 

Lety v červnu:

* CZ>US (očko + AG/PCR test, kontrolováno na odletu, přestupu i příletu)
* US>CZ (očko, kontrolováno na odletu)

0 Citovat

US > CZ očkování potřeba není. Maximálně pokud se letí přes nějakou zemi, kde to ještě vyžadují, ale při cestě třeba přes UK nebo Holandsko rozhodně ne. Navíc od konce května se vracejí i přímé lety. Neočkovaní se do US stejně nedostanou, tak je to vlastně jedno, ale důležité je to pro všechny, kdo mají dvě dávky. Pro vstup do US je to dostatečné, kromě EU si na tři dávky a propadání certifikátů nikdo nehraje.

1 Citovat

Přesně tak, cestou zpět z US nemá a nesmí chtít nikdo nic, kromě požadavku při tranzitu, čemuž se dá vyhnout. Hlavně se vyhnout idiotským aerolinkám, co buzerují s rouškami(Luftwaffe, Austrian...) Ideálně letět přes Londýn👍 Teď jsem letěl OGG-SEA-LHR-PRG a nikoho ani nenapadlo něco chtít či prudit.

5 Citovat

Přesně, Lufthanse a Austrianu se vážně vyhnout obloukem. Naopak u Swissu už je svět zase v pořádku, ani rouška ani očkování :)

1 Citovat


Men and women are nonetheless hung up upon the Arizona Cardinals using a demonstrated commodity earlier mentioned a draft possibility with the 23rd select. Hence, quite possibly a checklist of readily available potential customers for the Arizona Cardinals at present 3 working day 2 alternatives can assistance overcome that wound, as the Cardinals select 55, 87 and 100. Right here are the ratings of avid gamers of just about every stage local community of require as I view it for the Arizona Cardinals. Operating Back again -Breece HallKenneth WalkerBrian Robinson Jr. Rachaad WhiteIsaiah SpillerJames CookOffensive Line -Dylan ParhamCameron JurgensZach TomSean RhyanLecitus SmithEd IngramJamaree SalyerEdge Arnold EbiketieNik BonittoDavid OjaboSam WilliamsDrake JacksonJosh PascalBoye MafeKingsley EnagbareDefensive LineTravis JonesLogan HallDeMarvin LealCameron ThomasPerrion WinfreyDefensive BackRoger McCrearyKyler GordonAndrew Booth (damage things to consider)Cam Taylor-BrittJalen PitreMarcus JonesTariq WoolenZyon McCollumMartin EmersonThere are a lot of even further prospective buyers, however this is who I contain as the suitable obtainable for the Cardinals at employment of will need Jesse Luketa Jersey. There are best avid gamers including Nakobe Dean, Skyy Moore, Trey McBride, John Metchie, George Pickens, Alec Pierce, Leo Chenal and Chad Muma who I accurately don check out the Cardinals needing automatically, as a result I experimented with towards create it centered upon their positional requires and the greatest gamers becoming at individuals careers. At bare minimum one particular should really be there at 55 and probably a further 1 or 2 is upon the board at 87 and 100 https://www.arizonafanoutlet.com...ord_Jersey.


https://www.arizonafanoutlet.com...ner_Jersey
Myjai Sanders Jersey
Trey McBride Jersey

0 Citovat

Dnes ráno Praha - Amsterdam s Easyjetem. Sice jsem se ještě nevrátila,ale píšu to kvůli tomu, že pár lidem kontrolovali velikost zavazadel. A taky by to chtělo mít cestovní doklady, marně se tam snažil nějaký chlápek boardovat bez pasu 😱

1 Citovat

Vídeň - Malta - Vídeň s Ryanair - díky zpožděnému odletu o cca 3h15min byl boarding tak bleskový, že stačila jen letenka, tedy kromě ní ve Vídni ani na Maltě nechtěl nikdo nic, roušku jsem nemusela použít také nikde, včetně letišť a letadla.

Malta na květen už docela zalidněná, o víkendu festival, takže nečekaný zážitek, Dingli cliffs zklamání jak někdo popisoval výše, klidně vynechte, ostatní lákadla nezklamaly, Gozo nádhera skrz na skrz. Cestování autobusy docela sranda, občas vůbec nejel nebo když byl plný, prostě nezastavil :-) Jako výchozí bod jsem měla Valettu, což se ukázalo jako dobrá volba pro cesty do všech koutů ostrova.

0 Citovat

Před pár dny zpět z USA - cestou tam kontrola očkování i PCR, stejně tak pro imigrační kontrola v Dublinu v US už nikdo. V rámci států už nikdo nic vidět nechtěl např.: u vstupů do muzeí atp. 

Letěli jsme s Aer Lingus - cestou do US při nástupu roušky chtěli, ale spolu s časem letu roušky pomalu padali všem a nikdo z personálu to neřešil - ono taky na cestě tam bylo letalo plné tak ze třetiny. Při návratu nikdo nechtěl nic jen stačilo nasednout do letadla a letět domů, byť teda zcela plným letadlem. :) 

Ve Státech jsme na pár dní přeletěli z Chicaga na Miami a pak zpět, letěli jsme Spiritem a za mě klasická nízkonákladovka o fous lepší než Ryanair a EasyJet. U Spiritu nikdo moc nic neřešil a bylo to spíš formou doporučení a dobrovolnosti. 

K USA: Paráda, první zkušenost a předčilo očekávání. Měl jsem to o fous těžší kvůli Íránu, takže ESTA by neprošlo a musel jsem na ambasádu pro vízum, ale zas mám vystaráno na několik let dopředu. 

Chicago skvělé, krásné, upravené, mnoho míst a atrakcí co dělat, krásné hriště pro děcka na dost místech, krásné jezero u kterého si člověk přijde jak u moře. Jako mínus bych řekl metro - klasické americké, jak z filmu.. staré, ošklivé, místy smradlavé, ale mínus říkám spíš za existence, které se tam k večeru pohybují.

Miami - počasí vyšlo, 31 stupňů bylo víc než dost, moře krásně teplé, čisté a bez velkých vln. Vzhledem k sezoně na Floridě bylo všude dost málo lidí a levnější služby jako hotel, uber atp...

Kdo chce do států Let's GO!! :)

4 Citovat

Proč PCR? Stačí přece antigen.

1 Citovat

Ahoj. Má někdo čerstvou zkušenost na lince Vídeň - Kanáry (ideálně LPA)?

Zejména jak moc se na cestě tam i zpět kontroluje covidpass a španělské formuláře.

0 Citovat

Ahoj. Co se změní, pokud někdo napíše, že když letěl on tak nekontrolovali nic? Pokud požadavek na covid pas (formulář, další covidnesmysly) někde pořád oficiálně platí, šel bys do rizika, že zrovna na tvém letu někomu hrábne a bude všechny ty nesmysly poctivě kontrolovat, ty je nebudeš mít a proto neodletíš? Za sebe bych do toho nešel, ale možná jsem jen málo odvážný.

4 Citovat

Španělské formuláře už třeba nejsou, pokud má člověk očkování. Ve Vídni dají mobilní BP a jde se rovnou k bráně. Tam kontrolovali jen letenku a pas. Na Kanárech po příletu nezájem.

Avšak v LPA žádný mobilní BP a všichni na check-in. Fronta skoro na 2 hodiny, a to jen kvůli ukázání rezervace a pasu. Žádné covid dokumenty je nezajímaly. Avšak skoro každý stěhoval půlku domácnosti, tak to trvalo tak dlouho.

 

 

1 Citovat

Oběma pánům díky.

Mění se to, že obvykle cestuji jen se ženou a oba očkovaní jsme. Teď beru na Kanáry celou rodinu a u všech členů to už neplatí. Na cesty, kde je vyžadován covidpass, pochopitelně budeme tohle pravidlo respektovat. Pak jsou ale ty specifické situace, kdy pro odlet nic třeba není a někomu na gatu hrábne.

Za posledních mých 12 letů byly požadavky na gatu jiné (přísnější) než dle MZV či příletové destinace ve 3 případech. Odkazování se na timatic a hádání se s personálem že tranzituju a nic mít nemusím moc není pro mě. Tak proto se jednoduše ptám.

Stejně tak je rozporuplnost stran příletového formuláře do Španělska, kdy někdo říká, že platí pro všechny neočkované a někdo, že jen pro ty, co nemají potvrzení ve formátu EU certifikátu.

Nejsem tady první den a moc dobře vím, proč ten dotaz pokládám tak, jak ho pokládám.

2 Citovat

Zdravím z NYC, v Evropě proticovidová opatření zdá se končí, proticovidová kampaň v Kanadě zdá se eskaluje, před cestou kromě samozřejmé  ETY nutnost vyplnit formulář ArriveCAN (nutnost nahrát očkovaci certifikát - stačí 2 očkovací dávky).

Již bez nutnosti testu před příletem. Po příletu do Montrealu však možnost namátkového testu na letišti. Měl jsem však smůlu. Na letišti mě bohužel netestovali, ale vzpomněli si, až když jsem byl v Quebec City po 4 dnech pobytu (5. den byl naplánovan odjezd busem z Montrealu do NYC). Emailem poslali zprávu (případná nespolupráce se trestá pokutou až 5000 CAD), že pokud jsem do 24 hodin po příjezdu nepodstoupil PCR test, mám kontaktovat příslušnou telefonní linku. Linku ovšem ovládal po 18:00 robot, kterému jsem nerozumněl ani slovo. Poté za 400 Kč voláno (místní simky nikdy nekupuju) na všeobecnou informační linku, kde mi operátorkou bylo sděleno, ať zavolám na původni číslo a vysvětlím svou situaci. U původniho čísla naštěstí byl nazev laboratoře, která provádí PCR testy. Pobočka laboratoře byla naštěstí i v Quebec City na periferii města, v laboratoři Biron jsem vysvětlil situaci, byl proveden naštěstí zdarma PCR test (běžná cena PCR testu 200 CAD, antigen za 80), abych byl z obliga.

Cesta do NYC - kontrola očkovacích certifikátů na autobusové stanici v Montrealu (jeden podivín, pravděpodobně bez očkování, nebyl vůbec vpušťen), při pozemních cestách do USA test není potřeba, na hraničním přechodu Lacolle u Plattsburgu už nic co se týká covidu nevyžadovali, ESTA není pořád povinná při pozemním přechodu, na místě je však nutno vyplnit ekvivalentní formulář (stejné otázky jako v ESTĚ) a zaplatit 6 USD

Jinak let KLM Amsterdam-Montreal povinně rouškový. Povinné roušky i v MHD v Ottavě, Quebecu i v meziměstských spojích. V New Yorku povinnost v MHD (ne každý ovšem dodržuje), také v muzeích (Guggenheim i Muzeum přírodní historie), na akcích v Madison Square Garden není již rouška vyžadována.

0 Citovat

To je dost šílené čtení... 

2 Citovat

tak to je a do buducna odporucam nejaku cestovnu SIM napr. MTX kvoli takymto veciam. Potom jednoducho cez Skype za par centov sa da volat na taketo linky.

Tak ja som sa vratil vcera po skoro mesiaci na Balkane, zhrniem to nasledovne - nikde nikto nic nechcel, ziadne ruska a obmedzenia. Jedine Bosna stale vyzadovala test/ockovanie.

0 Citovat

Prosím, kdo mate zkušenosti - píše se tu Atg vs. PCR , mate někdo zkušenost, či případně jak řešíte/li jste pozitivní výsledek před odjezdem? Mate - li letenku v hodnotě cca 15 tisíc. Mate pojištění? Stornujete? Nebo se letenka jen tak vyhodí? Jdete do karantény? Nemáte obavu z falešné pozitivity testu? Teď už údajně není vyžadováno potvrzení po atg...

Momentalne se budu rozhodovat jestli vzít ten či ten. 

Vubec nevím jak se momentálně řeší taková situace. Sice v nemocnicích prakticky “ani noha”, nikomu nic není ale stále se někde prudí. Mám do odjezdu cca 4 týdny ale nevěřím, že by se něco dramaticky zlepšilo nebo změnilo. Zatím tedy sbírám informace co dělat, když budu mít peška. 

Příspěvek Ziggy1 mi potvrzuje, že cestování není bez pandemických rizik. I když tyhle zážitky mi připadají dost šílené.

0 Citovat

Do Montrealu jsem jel autem z Bostonu. Pozaduje se jen potvrzeni o ockovani, zadny test. Musi se nahrat do online formulare.

A vzdy si koupim mistni SIMku pokud tam jsem vice nez par dni :)

0 Citovat

@🏴‍☠️ k ČSOB premium pojištění píšou toto, takže kdyby to nastalo, byl bych bez nervů a postupoval podle jejich pokynů.

Jak to bude v situaci, kdy klientovi vyjde pozitivní výsledek testu na letišti před nástupem do letadla 
při cestě z dovolené zpět do ČR? Klient musí nuceně setrvat v zahraničí déle? Pokryje cestovní pojiš-
tění náklady na „karanténní“ hotel a náhradní letenky zpět do ČR?


Ano, nezbytné a účelně vynaložené náklady na karanténu i náhradní letenky bychom uhradili, pokud to bude daná 
situace vyžadovat a náklady nebudou reparovány jinak (např. daným státem). V tomto případě je třeba kontaktovat 
asistenční službu a další postup řešit v souladu s jejími pokyny. 

0 Citovat

Před odletem do USA jsem se nejvíc bála, že budu mít pozitivní test na covid, stát se to může, i když je člověk zcela bez příznaků. Měla jsem pro jistotu připraveno i Potvrzení o prodělání covidu ( prodělala jsem covid v březnu tohoto roku). Den před odletem jsem byla na antigenním testu na Zličíně a naštěstí negativní. Takže 10.5. jsme mohli vyrazit na Ruzyň. Let byl s BA, trasa PRG-LHR-LAX. V Praze chtěli vidět pouze certifikát o provedeném očkování a ten negativní test, nic víc, žádný příjezdový formulář do USA, i když jsme ho měli raději připravený. V letadle do Londýna a i pak do LA nemusely být roušky,  nikdo je nepožadoval. Pár cestujících je mělo dobrovolně. Na imigračním to šlo velice rychle, otrávený úředník se nás nezeptal vůbec na nic, což se mi stalo po mé asi dvacáté návštěvě USA poprvé.

Po celou dobu našeho pobytu v USA po nás nikdo nepožadoval žádné potvrzení, testy, ani roušky. V některých obchodech nebo restauracích je nosili zaměstnanci.

Během našeho pobytu jsme navštívili Folsom Prison, Yellowstone, Craters of the Moon, Grand Teton, Devils Tower, Mount Rushmore a Mesa Verde. 

Pokud by někoho zajímala cena benzínu, tak v Kalifornii je to absolutně nejdražší, 6-7 USD za galon. Pak jsme projížděli Idaho, Wyoming, Jižní Dakotu, Colorado a Nové Mexiko a benzín se dal najít od 3,95 - 4,20. V Arizoně už byl kolem 4,50 a v Nevadě kolem 5 USD.

Let zpět z LA 26.5. a při odbavení už nechtěli vůbec nic, v letadlech žádné roušky. Opět přes LHR.

Pokud by někoho z vás něco víc zajímalo, prosím SZ.

 

1