Ahoj, zajímalo by mě, kdo jste se teď odkud vrátil a jak se vám tam líbilo. Ať už to byl třeba pobyt v Chorvatsku, Římě nebo na Slovensku... Kolik tam bylo lidi, jak cestování v této zvláštní době šlo a s čím jste se potkali? Nebo naopak co vás nadchlo a překvapilo? Diky za jakékoliv zkusenosti. :-)  .

Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?

Založil ve fóru Cestopisy

Troska zo zapadneho slovenska

Obria lavicka dolna streda

Plavba na lodi po kralovej

Oldtimer muzeum v seredi

Ekopark piestany

3 Citovat

Z menší cesty po Egejské oblasti v Turecku. Nejdřív letadlem z Atén na Rhodos, po pár dnech trajektem do letoviska Fethiye, pak busem/vlakem směr sever přes Aydın, Selçuk a İzmir do Çeşme, odtud trajektem zpět do Řecka na Chios a hezkým ATR 72-600 nazpátek do Atén.

Rhodos v pohodě, jeden den na středověké centrum města, druhý den půjčeným autem na pláž, Seven Springs a Kallithea Springs. Už dlouho jsem nebyl na pravé letní dovolené, takže i tu zmrzlinu za €8,50 jsem zkousl.

Selçuk top, zajímavé památky, slušní lidi a dobré jídlo. Zejm. Ephesus byl působivý (a jenom mírně přelidněný čínskými turisty, což je u památky tohoto kalibru velké plus).

Çeşme a nedaleké Alaçatı nic moc; draho, hluční a protivní lidi, prostě turecké party holiday vibes. Tři dny tam byly tak o dva víc, než bylo potřeba. Na druhou stranu pro machrování na IG celkem použitelné.

Zbytek byly jen rychlé zastávky. Možná ještě bazar v İzmir (Kemeralti Market) stojí za zmínku, to byl celkem autentický zážitek, jiného turistu jsem tam nepotkal snad ani jednoho.

Celkově pohodový výlet, má první návštěva Turecka a mohu říct, že snad ne poslední...

1 Citovat

já včera ze Skiathosu a čekat 30 hodin na odlet letadla posere dojem z dovolený :D

4 Citovat

O skupine Cechu psala i media.
Behem cekani pry Ryanair cas od casu zaslal vouchery na tekutiny a stravu, a vice se nestaral.

Zase jako vyhody muzes brat to, ze je snad zadelano na kompenzaci a ze zazils x-krat vice vyjimecneho planespottingu na Skiathosu nez puvodne planovano.

https://www.seznamzpravy.cz/clan...let-287412

https://tn.nova.cz/zpravodajstvi...stezuji-si

1 Citovat

na kompenzaci zaděláno není, jednalo se opravdu o počasí.

shrňme si fakta

ryanair z prahy odletěl, přiletět měl kolem 9-20 - 9-30

pocasi na JSI se uz tou dobou celkem dost zhorsovalo, takže inbound leg z prahy (kterym z toho skiathosu měli zase odletět) trictvrte hodiny holdoval nad soluní, az se nakonec rozhodli pristát (nejspis palivo a nejistý výhled na další vývoj počasí v JSI)

akorat v dobe kolem 9-20 - 9-30 "spatne" pocasi na JSi kulminovalo (dohlednost kolem 4000m, oblačnost vesměs v 2500 feetech i níž), což je už docela blízko minimům publikovaných přiblížení na JSI (je tam jenom 1x NDB) - dá se předpokládat, že ryanair má svá interní minima daná ještě výš

to, jestli tam nějaké letadlo v té době odletělo, nic neznamená, protože minima pro odlet jsou výrazně (o řád) "měkčí", než pro přiblížení

0 Citovat

Ahoj my byli teď týden v NYC a naprosto skvělý zážitek, teplo, slunce, mrakodrapy. Děti čučely jak puci. 

4 Citovat

sepíšu o tom elaborát jak to bylo skutečně :)  bohužel jsem moc spottingu navíc nezažil protože tam jak kretén čekáš v gejtu než ti potvrdí, že to nepřiletí.   Kamarád tvrdí, že se vymluví na počasí a nebude nic. Zkusím nějakou tu vymáhací firmu jestli do toho půjdou.  Každopádně já bych rád minimálně prachy za letenku do VIE protože jsme si v pondělí odpoledne koupili BTS s odletem ráno.

1 Citovat

no v době kdy náš let z VIE odletěl do ATH sedla jedna Transavia a pak Condor. Náš let čekal asi tři hodiny v ATH , v té době bylo hezky, dráha oschla, no a oni si počkali až začne pršet. Takže to pak vzali rovnou na Vídeň.

Podle pilota letu do BTS prý mají interní předpis, že na mokré dráze v JSI nepřistávají protože je šmiklavá :) I včera čekali až do úplného uschnutí zatímco ostatní vesele lítali a brzdili někde v půlce dráhy. Takže místo prvního pokusu o přistání opět divert do ATH, to už mě omývali.

1 Citovat

Takže — minulý týden, byl to víkend v Oslu, jen dva dny. Jeden den propršel úplně celý, takže nic moc. Celkově působilo město hrozně bez duše – šedé, nudné, drahé a bez nějakého vlastního stylu. Ve srovnání s ostatními skandinávskými městy prostě ničím nezaujalo.

6 Citovat

Já minulý týden z Albánie. Počkala jsem si pět let, protože jsem se tam dvakrát chystala v covidové době a dvakrát zrušené lety. Zvláštní země, ta její historická izolovanost je nějak stále vidět.  Lidi milí, zatím nezkažení turismem bych řekla. Šílená výstavba na pobřeží v severní části země (okolí Dürres). Bylo to na koupáka s cestovkou :), poměr cena-výkon výborný. Někdy jsem se styděla za chování hostů k personálu hotelu. 

1 Citovat

vcera sme navstivili Varsavu na par hodin specialnym repozicnym letom LOT z Bratislavy, naspat sme sli nocnym vlakom. Pocasie uz taky november a teda riadna smola na rooftop bary a vyhliadky - chceli sme navstivit Varso tower, tam mali prave grand opening, takze nic. Oproti v v Presidential na 40. poschodi (byvaly Marriott) mali rovnako sukromnu akciu a potom vedla Varso v NYX hotel bol bar kvoli vetru zatvoreny :D 
A nakoniec zistenie ze na hlavnej stanici sa nepredava alkohol, no nastastie Lewiatan v podchode to zachranil.
Inak EN Chopin 407 za tych 55 eur do Bratislavy paradicka., spal by som az do Budapesti keby sa dalo :D 

1 Citovat

bugr napsal(a):

no v době kdy náš let z VIE odletěl do ATH sedla jedna Transavia a pak Condor. Náš let čekal asi tři hodiny v ATH , v té době bylo hezky, dráha oschla, no a oni si počkali až začne pršet. Takže to pak vzali rovnou na Vídeň.

Podle pilota letu do BTS prý mají interní předpis, že na mokré dráze v JSI nepřistávají protože je šmiklavá :) I včera čekali až do úplného uschnutí zatímco ostatní vesele lítali a brzdili někde v půlce dráhy. Takže místo prvního pokusu o přistání opět divert do ATH, to už mě omývali.

Ta první věta nedává moc smysl :)

v době, kdy váš let z VIE odletěl do ATH (čili předpokládám má být myšlen okamžik, že se rozhodl pokračovat do ATH místo přistání v JSI) sedla jenom Transavia. Condor , který měl také původně přistát ,tou dobou divertoval do Soluně

A v době kdy vaše "původní" letadlo z Athén vyrazilo ku domovu, ten condor na ten Skiathos teda doletěl. A to že čekali tak dlouho můžou být také sloty v řecku - ten Condor také na Skiathos pokračoval až po asi 3 hodinách čekání na zemi.

Nicméně, když si to shrneme, tak v inkriminovaný den jsou v JSI divertované 2 lety ryanairu a 1 let kondoru kvůli počasí  - takže nechcí být poslem špatných zpráv.

0 Citovat

Vratil som sa ne davno z kolecka Krakow - Bologna - Bukurest a sokovali ma regionalne rozdiely, hlavne teda po prelete z Talianska do Rumunska.  Bukurest mi prisla ako Bratislava na prelome tisicroci, cenovo oproti taliansku riadny ulet.

Po 15tich rokoch som sa odhodlal na autobusovy zajazd, okruh hrady Peles - Bran a mesto Brasov ... a dalsich 15 rokov sa na nieco take uz nedam nahovorit, kedze sprievodca a cast ucastnikov zajazdu boli retardi. Pre 2 baby znamenalo o 13:00 pri autobuse cca 14:30 (naco od poliakov ziskali potlesk s dovetkom "bravó kurwa" :) ), nasledne reťo sprievodca zle spocital cestujucich, vydal sa na cestu, aby o pol hodinu zistil, ze na hrade ostali este dalsie 2 hlupane, na ktore sme museli cakat dalsiu hodinu, cize odjazd smer Bran o 16:00, a ktory sme stihali len tak tak. Brasov sme uz len doslova preleteli.

O nic menej zaujimave bolo letisko BBU Baneasa o velkosti Lidlu na Santorini. Tu som historicky zazil svoje prve meranie malej prirucnej batoziny (lietam od 2013). Este pred kontrolou nechal tajtrlik merat v klietke kazdy jeden batoh, a bolo zle nedobre, ked trcal hoc len popruh. 

Letisko je sice zrekonstruovane, ale duty free tam nie je, ltt sa tam vosiel bar s pultom, ako kdesi na vlakovej stanici v Kysaku :) ... no celkom zazitok.

20250921-185112.jpg
20250921-181414.jpg
20250921-185815.jpg

2 Citovat

V sobotu jsem byl na pizze v Bergamu.

Parkuji zdarma v Kladenské přímo u trolejbusu na Veleslavíně (ve všední dny 10,-/hod, takže super i na páteční odlety).

Překvapilo mě, že už létají 3 rotace z Prahy.

Byl jsem zde počtvrté a stále je co objevovat. Navíc místní delikatesy za ten výlet opravdu stojí. Bus do centra stále 3€ a u spodní lanovky je fronta celoročně (chodím od spodní stanice pěšky a většinou jsem nahoře rychleji než bus). 
Nazpět jsem dal fasttrack lounge a o tom jsem psal v jiném vlákně.

1 Citovat

jo napsal jsem to zkráceně, každopádně ten Condor přistál a odvezl Němce myslím do MUC. Jo ještě myslím nepřistál jeden JET2, ten šel taky až v úterý. No já řešil hlavně nás. 
si taky nedávám naději ale zkusím nějaký ty vymahače. A taky zaplatit hotel by mohli :) Jinak občerstvení fungovalo až druhý den. A až te´d jsem se dozvěděl na tn.cz, že to mělo být 44eur/osoba. 
No nic, ono je to spíš teď do vlákna o FR.

0 Citovat

Nedávno jsme se vrátili z naší milované Kréty a jsem v šoku, jak moc propalestinští tam jsou. Všude graffiti, ale fakt všude. Dokonce jsme zažili i pochod na podporu Palestiny. Když jsem řekl, že u nás je (doufám) většina na straně Izraele, tak si nás prohlíželi a ptali se odkud jsme 😃

4 Citovat

Ahoj, byl jste někdo poslední dobou v Izraeli? Jak to tam vypadá s bezpečností? Děkuji

0 Citovat

Ridder napsal(a):

Nedávno jsme se vrátili z naší milované Kréty a jsem v šoku, jak moc propalestinští tam jsou. Všude graffiti, ale fakt všude. Dokonce jsme zažili i pochod na podporu Palestiny. Když jsem řekl, že u nás je (doufám) většina na straně Izraele, tak si nás prohlíželi a ptali se odkud jsme 😃

Zaráží mě, že se v cestovatelské skupině někdo diví ohledně mezinárodní podpory Palestiny. Vidno, že v ČR máme hodně silnou izraelskou propagandu. Pro částečné rozšíření obzorů, proč tomu tak je:

https://www.filmsforaction.org/w...vfk7tJBEw                          
10 Citovat

'Vidno, že v ČR máme hodně silnou izraelskou propagandu.'

Hasbara evidentne funguje.

1 Citovat

Jak už jsem psala v jiným vlákně, vrátila jsem se z La Palmy a veliká spokojenost, krásná příroda, minimem lidí a s cestovkou to bylo taky všechno v pohodě. 

2 Citovat

MatthewP27 napsal(a):

[citace="Ridder "]

Zaráží mě, že se v cestovatelské skupině někdo diví ohledně mezinárodní podpory Palestiny. Vidno, že v ČR máme hodně silnou izraelskou propagandu. Pro částečné rozšíření obzorů, proč tomu tak je:

https://www.filmsforaction.org/w...vfk7tJBEw                           [/citace]

Budu optimisticky předpokládat, že tím myslíte Palestinu bez Hammásu. 

Mě zaráží, že naznačujete, že slepě máme následovat dost naivní západoevropskou politiku. Protože v regionu v historii napáchala tolik dobrého? 

Nejdřív Palestina musí dokázat, že je schopná existovat bez toho, aby byla hrozba pro okolní země a že jsou schopní existovat vést nezávislý stát. Ani v jednom se moc nepředvedli. (Doufám, že Španělsko a Francie jsou připravené na příliv dvou milionů Palestinců)

13 Citovat

Ridder napsal(a):

Hamás má lepší PR a víc užitečných pitomců, s tím nic člověk neudělá. Bych jich pár zavřel do díry v Gaze jeko se to děje stále několika obětem předloňských únosů aby se probrali. 
Ty samý co tam teď brečí pře dvěma lety nadšeně vraždili a kradli v Izraeli a oslavovali únosy a vraždění. Teď jsou strašní chudáci.  No nic, nebudu se po ránu rozčilovat.

17 Citovat

Založte si politické vlákno a tam podporujte tuhle verbeš (tím myslím jakoukoliv stranu, osobně nemám rád ani jednu)

9 Citovat

Barney Flyer napsal(a):

V sobotu jsem byl na pizze v Bergamu.

Jak vychází časově se od letadla dostat do města? Koukám na to ty lety v listopady by šly. 

0 Citovat

Pokud myslis dochazkove, tak okolo 1 hodiny.
Je to jen 4-5 km chuze po cyklostezce okolo letiste BGY, pres Orio al Serio, Campagnola, a podchodem k vlakemu i autobusovemu nadrazi a pak uz jsi v centru mesta Bergamo.

0