Ahoj, zajímalo by mě, kdo jste se teď odkud vrátil a jak se vám tam líbilo. Ať už to byl třeba pobyt v Chorvatsku, Římě nebo na Slovensku... Kolik tam bylo lidi, jak cestování v této zvláštní době šlo a s čím jste se potkali? Nebo naopak co vás nadchlo a překvapilo? Diky za jakékoliv zkusenosti. :-)  .

Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?

Založil ve fóru Cestopisy

Martin V napsal(a):

@Danny.709  Prosímtě, jak to je s platbami kartou ve Varně. někde jsem četl, že nejsou moc ochotní je příjmat. Díky.

Snažili jsme se poslední den spíš zbavit hotovosti, takže jsme platbu kartou moc nezkoumali.

Nicméně v supermarketech mají terminál všude, nabízeli nám to jako možnost platby i v uvedené restauraci a na hotelech. Na letišti pak měli terminály snad všichni. Kartou nepůjde platit určitě v autobuse (tam jsou snad údajně problém i Eura, ačkoli to není moje zkušenost) a na tržištích.

0 Citovat

Danny.709 napsal(a):

@Zdíša

Obecně kdykoli jsem s někým mluvil, tak jsem měl pocit, že ho obtěžuji.

1) Při všech cestách autobusem byla jediná starost průvodčích mě zkasírovat a co nejdřív to bude možné mě z busu vyhodit, opravdu jsem musel v autobuse ukazovat mapu a zastávky, kam jedeme a přesvědčovat průvodčí, že vím, kam chceme jet. 2) Hned první den, když jsme mířili na ubytování jsme šli (i podle map) po zcela běžné ulici jako každá jiná. Najednou odněkud vyskočili Bulhar a Bulharka a řvali, že jsme na soukromým pozemku hotelu a že tudy jít nemůžeme - ano, nějaký hotel podél té silnice stál. Koukal jsem do mapy, ukázal jsem cestu v telefonu i na křižovatku asi 100 m od nás a že tam směřujeme, naprostý nezájem...jen na mě hrabali a otáčeli mě, ať jdu jinam. Každopádně myslím, že lze takovouto situaci řešit jinak. 3) Jakýkoli obchod vč. supermarketů s potravinami má znuděný a extrémně pomalý personál, který při placení jen rušíme od telefonu - chtěli jsme platit nákup za 11,5 LV bankovkou 50 LV, ale prý je to velká bankovka a prodejce nemá nazpátek. (obchod velký asi jako naše žabka) Můžeme ale platit kartou, kde je ale kvůli malému nákupu poplatek. Nebo si můžeme jít nakoupit jinam. 4) Mohl bych pokračovat - Otrávení řidiči v taxi; nepříjemný personál na hotelu (mimo recepce); někde podél pláže jsem si chtěl dát palačinku...nakonec nedal, protože jsem ve čtyřech stáncích nenašel nikoho, od koho bych chtěl, aby mi ji připravoval.

Za těch pár dní jsem neviděl takřka nikoho se přirozeně usmát. Nikdy jsme neslyšeli dobrý den, prosím nebo děkuji...

Nicméně beru argument, že v liduprázdných horách to může být úplně jiné než v letovisku.

Stačí takto?

To bude spíš výjimečná zkušenost, než běžný stav. Jezdím tam mnoho let, hory, města, párkrát dokonce i k moři a ničeho takového jsem si nevšiml. Nic co by vybočovalo z běžných balkánských poměrů. 

Že jste si nedal palačinku... no to bude asi tím, že jste nebyl na francouzském pobřeží, ale bulharském. Zase jste si mohl dát studenou polívku, kterou nemají Francouzi. Tak už to na světě chodí. 

0 Citovat

Právě jsme přiletěli s Wizz z Neapole do Vídně. Wizz předem poslal výstupní formulář z Itálie a tranzitní do Rakouska, ani jeden nikdo nechtěl, ve Vídni žádná kontrola, takže kromě roušek zcela normální lety. Naopak poprvé v životě jsem zažil, že letušky nabádaly cestující, aby si přesedli, kam chtějí, když někde seděli 3 vedle sebe, tak se ptaly, jestli patří všichni k sobě... Tak si představuji, že to má vypadat při pandemii, a ne doplácet za místa vedle sebe. Obsazenost necelých 50% asi taky hrála roli.

0 Citovat

Ahoj, má tu někdo zkušenosti s tím covid-testováním zdarma na německých letištích při příletu z tzv. "rizikových zemí"...? Konkrétně by mě hlavně zajímalo jak velké zdržení to zhruba způsobí a jak dlouho se běžně čeká na výsledky. Předem díky všem za info.

0 Citovat

Vrátili jsme se z Rhodosu, dvanáct dní pohody, jak to vypadá, tak asi poslední letošní výlet. Při odletu z Prahy nevpustil Ryanair do letadla jednu cestující, předpokládám, že neměla QR kód, a jednu rodinu s dítětem - asi společný QR kód a navíc mnoho obrovských zavazadel do letadla... Na Rhodosu jsme bydleli na třech místech - město, hory, moře, všude se striktně zavírá před půlnocí (údajně 2000 euro pokuta). Do obchodu čištění bot, madla u košíku, dezinfekce a počítání nakupujících uvnitř. Taverny některé zavřené a vyklizené, pláže prázdné a poloprázdné, jen ve střediscích na východním pobřeží víc lidí. Západní pobřeží vypadalo opuštěně, turistů minimum, hotely pozavírané. Uklízečky v ubytování v rouškách, rukavicích a pláštěnkách, dezinfekce všude plno. Město Rhodos, turecká čtvrť skoro prázdno, pivo v taverně 2,5 euro. Lindos prázdný, pivo 4,5 až 5 euro. Letadlo tam plnější, zpět méně lidí. Řekové přátelští, líto mi bylo dědoušů, co sedí u silnic a chtějí prodat med nebo olej a nemají komu...
0 Citovat

Ja zatial cestujem po cesku a musim povedat, ze ludia (restiky, atrakcie) su tu zatial neni moc priatelsky.

Jo a nasralo ma dnes zavedenie nosenia rusok.

0 Citovat

baca12 napsal(a):

Jo a nasralo ma dnes zavedenie nosenia rusok.

ja tu zijem a vravim - dpc konecne :D 

ak ich ludia zacnu nosit, mozno tohto roku budem moct pridat prispevok "vratil som sa z Vianoc u nasich na Slovensku."

0 Citovat

baca12 napsal(a):

Jo a nasralo ma dnes zavedenie nosenia rusok.

Aj ja tu žijem, a mňa tiež.

0 Citovat

Asi Mikir 😂:

https://www.novinky.cz/cestovani...y-40335810

0 Citovat

Ahojte,

nebol náhodou niekto v poslednej dobe v Polsku (Krakow a okolie)?

0 Citovat

Co potřebuješ? 

 

0 Citovat

O víkendu jsme byli v Krakově

0 Citovat

Len som sa chcela opýtať, ako to momentálne vyzerá s opatreniami a či sa tam oplatí ísť (ako náhrada za zatvorený Berlín pre Prahu). Diki :)

0 Citovat

Poláci mají podobné opatření jako u nás, rouška do MHD, muzeí, obchodů. Celkem to tam dodržují, všude je desinfekce, v restaracích poctivě utírají stoly + omezená kapacita, ale určitě bych tam jel. Krakov je super. (já tedy byl o v sobotu jen v Gliwicích, ale předpokládám, že to bude stajný)

0 Citovat

Uz je to tady, cesko bude pre slovensko cervena, dalsia krajina, ktoru som nakazil :)

0 Citovat

Ahoj. Nevrátil se teď někdo z Tenerife? Jak to vypadá na letišti? Opravdu každého testují na COVID? Na jak dlouho to tam bylo? Díky :)

0 Citovat

Ahoj, mam zkusenost takovou, ze nikoho netestuji, jen si zaznamenaji qr kod a hned cloveka pousti, zalezitost na minutu...

0 Citovat

6.9. - 11.9.2020 Korfu z Vídně

Na letišti ve Vídni kontrola QR kódu a dotazníku, na Korfu rychlé rozřazení, kdo jde na test a kdo ne(dle QR kódu). My měli na začátku 4, takže bez testu. Letadlo plné tak z 60 % - 70%.

Jinak na Korfu roušky v obchodech a MHD, v restauraci pouze číšníci, hosté bez roušek. Turistů o poznání méně, na pláži pár lidí, taverny téměř prázdné.

Cesta zpět do Vídně bez problému, ve Vídni žádné kontroly ani vyptávání, naprosto pohodová dovolená, hned bych jela znovu :)

0 Citovat

Martin V napsal(a):

Poláci mají podobné opatření jako u nás, rouška do MHD, muzeí, obchodů. Celkem to tam dodržují, všude je desinfekce, v restaracích poctivě utírají stoly + omezená kapacita, ale určitě bych tam jel. Krakov je super. (já tedy byl o v sobotu jen v Gliwicích, ale předpokládám, že to bude stajný)

Potvrzuji, je to stejné. Plus v Krakove pocitově tak o třetinu méně turistů.

0 Citovat

Jaká je situace na Sardinii, prosím? Máme letět ve čtvrtek, ale máme problém s testem :( není kapacita...

0 Citovat

Ahoj, rád bych se optal, zda byl někdo z Vás v poslední době v Bulharsku a podělil se případně o své zkušenosti ?

0 Citovat

Mě by zajímala situace na hranicích s Německem... kontrolují, nebo zatím jen namátkou?

0 Citovat

Vojtěch Horský napsal(a):

Ahoj, rád bych se optal, zda byl někdo z Vás v poslední době v Bulharsku a podělil se případně o své zkušenosti ?

 

Co takhle si před položením dotazu pročíst pár stránek diskuze? O Bulharsku se tu referovalo.

0 Citovat

vignette napsal(a):

Mě by zajímala situace na hranicích s Německem... kontrolují, nebo zatím jen namátkou?

Hrensko bez kontrol, udaj zo vcera

0 Citovat

Ze zvědavosti, byl teď někdo v nedávné době na Santorini? Letěli jsme včera do Athén s Olympic Air (operated by Aegean) a neskutečným způsobem tam lidi dusili se zavazadly. Dvě gestapačky (jinak to říct fakt nejde) důsledně obcházely každého cestujícího u gatu a vyžadovaly jen jedno palubní zavazadlo, nedovolovaly ani malou kabelku. Velkou část kufrů braly na přeměření a někomu je dokonce vážily. Spoustu lidí poslaly od gatu zpátky do haly kufr za poplatek odbavit. Před návazným letem z Athén naopak nikoho nic nezajímalo, pustili by na palubu i člověka s několika taškami.

Zajímalo by mě, jestli jsme měli jen smůlu nebo je to specialita letiště Santorini a zaměstnanci tohle předvádějí i u jiných aerolinek. Nebo je tohle naopak běžné u všech letů Olympic Air?

0