Ahoj, zajímalo by mě, kdo jste se teď odkud vrátil a jak se vám tam líbilo. Ať už to byl třeba pobyt v Chorvatsku, Římě nebo na Slovensku... Kolik tam bylo lidi, jak cestování v této zvláštní době šlo a s čím jste se potkali? Nebo naopak co vás nadchlo a překvapilo? Diky za jakékoliv zkusenosti. :-)  .

Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?

Založil ve fóru Cestopisy

A čím tam vadí Rusak? Stejný turista jako Čech, Slovák atd. Anebo dokonce přistěhovalec či exulant/azylant. 

2 Citovat

Mıchal napsal(a):

Luxor - Egypt

Jedno z nejlevnějších míst, kde se proletět balónem. Já to sehnal za 34 $ (druhý turnus).

Letí se dva turnusy. První čistě pro východ slunce, druhý cca 30-60 po východu slunce. Samotný let trvá 30-40 minut.

V zimě ráno může být opar nebo i nafoukaný smog/písek a první turnus tak může vidět dost málo.

Jinak všude špína, srovnatelná s Indií nebo i horší. Problém najít dostatečně čistou restauraci. Na turistických místech pokusy o scamy, předražování, předstírání, že nemají drobné na vrácení, ...

Vstupné na památky se dá platit jedině kartou. Jinak na většině ostatních míst berou jedině hotovost, platby kartou výjimkou. Dolary jsou lepší jak eura, jelikož je berou v poměru 1:1 u nižších částek. Euromince se ale dají použít také.

eSIM od Roamless i Voye katastrofa. První hodinu dvě to jede, ale pak maximálně 3G a pořád výpadky nebo data jedoucí rychlostí šneka.

Kde prosím si sehnal ten balón? Na první dobrou jsem našel od 60usd, tak pokud by jsi měl nějaké jejich stránky či adresu?

Dekuji

0 Citovat

Ještě na začátku listopadu byly obdobné ceny na všech portálech jako Expedia nebo Tripadvisor. Neměl jsem čas a na konci listopadu jsem to horko těžko hledal a našel až nějakou výraznou slevu na Bookingu. Pak už asi aktualizovali ceny pro rok 2026.

Můžu poskytnout screenshoty mé nabídky nebo link na ni. Ale asi už tam budou jiné ceny. I těch 60 dolarů je výrazně méně jak v turecké Kapadokii.

0 Citovat

Ne všichni jsou nekompatibilní s tchajwanskými "hnusy". 😉

1 Citovat

no tak si to užijte:-)

já jsem málem vrhla, když na mě z polívky v Hongkongu vyplaval kus střeva (nebo co to bylo za trubici) a vařenýho sádla i s kůží a nějaký další divný věci, který radši nechci vědět co to přesně bylo (dali jsme si vepřovou polívku poté, co v kuřecí byly nasekané kosti a kůže, tak jsem si naivně myslela, že vepřový bude lepší)

moje první cesta v životě, kdy jsem se vyloženě bála jíst a radši jsem měla hlad :-)

6 Citovat

romancient napsal(a):

A čím tam vadí Rusak? Stejný turista jako Čech, Slovák atd. Anebo dokonce přistěhovalec či exulant/azylant. 

V čem vadí? Že jsem na ně alergický. Jsou nevychovaní, neumí ani pozdravit (za 2 roky na pokladně v gastru mě v centru nepozdravil ani jeden). Nemám je rád a když slyším jejich jazyk, tak raději odcházím. Stejný turista to rozhodně není. Pokud jezdím do destinací, kde jsou jiné národy, tak je to poněkud znát. Má to trochu úroveň ;) 

Ale to sem nepatří :)

Zdravím ze Svatého Bartoloměje ;)

8d9c8c1c-7c3a-4119-beb1-80ec169ed2d8.jpg
img-9782.jpg
img-9783.jpg
img-9860.jpg
img-9805.jpg

15 Citovat

Úplně nesouhlasím. Pokud je to v Turecku (případně Egypt) tak možná ano, docela hodně dobytku, nějaké dražší destinace to už vypadá jinak. Čistě moje zkušenosti..

0 Citovat

Ala napsal(a):

Co se nám nejvíc líbilo: Liberty Square a Čankajškův památník (i vnitřní muzeum), termální údolí a nožní koupele v Xinbeitou (celotělové termální lázně bohužel letos zavřeny z důvodu rekonstrukce), večerní výhledy ze Sloní hory (až na ní jsme se nedohrabali, ty schody nás málem zabily, takže jen k první vyhlídkové plošině, ale i tak to bylo krásné), Taipei101 a jeho stabilizační systém (ta obrovská koule), chrám Lungshan.

...

Tedy pro mě destinace, kam bych se ráda v budoucnu vrátila na delší dobu, jestli k tomu bude příležitosti vzhledem ke snaze Jediné Číny navrátit tuto vzbouřeneckou provincii do své "mateřské náruče".

Vzhledem k té poznámce o „vzbouřenecké provincii“ působí trochu ironicky, že jste šli vzdát hold diktátorovi jménem Chiang Kai-shek, který koncem 40. let nechal povraždit desítky tisíc obyvatel Taiwanu a jehož KMT, zodpovědná za desítky let brutálního teroru, je v současné době zkorumpovanou kolaborantskou pročínskou stranou a zároveň hlavním důvodem, proč je to s Taiwanem tak nahnuté. Škoda, že vás nenapadlo místo toho navštívit nedaleký 228 Memorial Park a Monument for the Victims of the White Terror.

Btw. 新北投 se na Taiwanu přepisuje jako Shinbeitou, ne Xinbeitou. To „X“ je na cedulích (a na Wikipedii) jen proto, že bývalý pročínský prezident Ma Ying-jeou z KMT se rozhodl přepis čínštiny sjednotit se systémem pinyin, což je vynález čínských komunistů z éry Mao Zedonga.

A „celotělové termální lázně“ zavřené nejsou, zavřený je jen komerční Beitou Public Hotspring. Pro autentický zážitek lze zajít třeba sem: http://www.longnice.com.tw.

Co se týče jídla, tak je potřeba zohlednit všeobecně známý fakt, že na Taiwanu je výrazně lepší jídlo na jihu – Tainan, příp. Kaohsiung. A jinak to jistí japonské řetězce, které i na Taiwanu jsou celkem v pohodě (Ootoya, Saizeriya, Yoshinoya atd.). Noční trhy působí sice lákavě, ale zrovna včera jsem se nachomýtnul k Zhongli Night Market, a když jsem viděl už kolem páté odpoledne ty nachystané gigantické pytle se syrovým masem jen tak hozené na chodníku bez jakéhokoli chlazení, tak mě asi jednou navždy přešla chuť.

Návštěvu venkova ( = cokoli mimo Taipei) určitě doporučuji, zejm. díky tomu člověk přestane věřit populárním mýtům o Taiwanu, jako je třeba ten, že lidé jsou „neuvěřitelně milí, vstřícní, ochotní, slušní a disciplinovaní“. Ve skutečnosti je to přesně naopak; víc necivilizovaní bezohlední burani se najdou snad jen v Číně (souvislost s mým prvním paragrafem o KMT určitě jen náhodná :))

0 Citovat

Díky za doplnění. Byla to jen první třídenní návštěva, tedy logicky jen povrchní a popisuju svoje dojmy (kdo se odkud vrátil a jaké to tam bylo), ne historické a politické traktáty. Diktátorovi Čankajškovi jsme nešli vzdávat hold, to si jen špatně domýšlíš a nic takového jsem nepsala. Napsala jsem jen, že se mi jeho památník a muzeum líbil. Hold mu jeho postavením i udržováním vzdávají spíš sami Tchajwanci, pro mě to byla spíš bizarní megalomanská stavba a zajímavé exponáty v muzeu (osobní předměty, auta, vyznamenání atd.). Mimochodem přímo v tom Čankajškově muzeu je i velká expozice o boji za lidská práva jak ve světě, tak na Tchajwanu, takže oběti nejen Bílého teroru jsme si připomněli přímo tam. I když samozřejmě uznávám, že detailní historii Tchajwanu jsem nestudovala, ostatně nikdo není dokonalý a nemůže znát všechno.

Nuance přepisu z čínštiny do latinky mi jsou skutečně ukradené, používám to, co používají přímo na místě a jestli se jim to nelíbí, tak ať to píšou jinak a já to pak taky budu psát jinak. Pro účely dalších cestovatelů mi připadá rozumnější psát místní názvy tak, jak jsou oficiálně používány na místě (např. stanice metra), kvůli snazší orientaci, bez ohledu na to, jestli tam nějaké X napsal nějaký komunista nebo někdo jiný.

Všeobecně známý fakt o tom, že jídlo je lepší na jihu Tchajwanu, neznám, a jelikož jsem na jihu Tchajwanu nebyla, tak popisuju, jaké jsem měla já zkušenosti s jídlem v Taipei během 3 dnů, kdy jsem tam byla. Stejně jako jací byli lidé, které jsem tam během toho viděla. Až pojedu jinam a bude to tam jinak, tak o tom napíšu něco jiného.

Jinak díky za tip na ty lázně, je škoda, že ho mám až teď, když už je pozdě, tak ho třeba využije někdo jiný.

9 Citovat

Ano japonské, ale i třeba indonéské a vietnamské restaurace jsou tam povětšinou skvělé.

Taiwan má 2 ikonická jídla a to Beef Noodle Soup a Taiwanese Hot Pot. Oboje může být skvělé ale u té polévky strašně moc záleží na kvalitě toho masa. Hodně podniků do toho prostě používá odpadní maso, odřezky a pak to není dobré. Najít restauraci, kde v tom je skvělé libové maso není jednoduché, ale samozřejmě existují. 

U toho Hot Potu je háček v tom, že hotový dostanete jen ten vývar a ingredience si přidávate sami z velkého výběru. Jako cizinec, co s tím nemá zkušenosti to s největší pravděpodobností překombinujete a nebude to dobré. Je potřeba vědět které suroviny se dají kombinovat a v jakém množství. Ideálně jít s někým místním co poradí, pak to opravdu může být skvělé jídlo.

Místní milí rozhodně jsou, obzvlášť v porovnání s evropským standardem a to i na venkově. Problém je spíš jazyková bariéra, kdy angličtina není moc rozšířená a i ten kdo umí se často stydí mluvit. Burani se samozřejmě najdou, tak jako všude jinde, ale oproti pevninské Číně to jen slabý odvar.

Nicméně to jak někteří lidé žijou a chovají se (ne nutně v negativním smyslu) a to nejen na venkově ale i v některých čtvrtích Taipeie bylo překvapení i pro mě. Řekneš si vyspělá, bohatá země, technologický lídr. Pak ale vidíš výjevy jak někde ze zapadlých koutů Laosu nebo Filipín. Ale opět to je spíš takový asijský standard. I v Jižní Koreji se dají najít takové kontrasty a to je ještě bohatší země. 

KMT není pro čínská strana v našem chápání toho pojmu. Respektive rozhodně není pro komunistická. KMT od začátku deklaruje že Čína je jen jedna entita a jeden stát, jejíž je Taiwan integrální součástí. Ono také politika jedné Číny není čistě z hlavy komunistů na pevnině, samotný KMT za tím stojí od začátku taky. Na tomhle se tedy s komunistama z pevniny shodnou a proto jim KMT zas tolik nevadí (na rozdíl od Demokratické strany která prosazuje Taiwan jako nezávislou zemi kompletně odstřihnutou od Číny). KMT jen věří že legitimní vládci Číny včetně Taiwanu jsou oni a komunisti jim jen většinu ukradli. 

Většina lidí na Taiwanu se identifikují jako Číňani, ti co se identifikují jako Taiwanci jsou spíše v menšině. Záleží samozřejmě na původu, ale většina obyvatel jsou potomci lidí, co přišli z pevniny po převratu. 

S přepisem do latinky souhlasím, že to je těžká schizofrenie a je v tom obrovský bordel. Nejenže se používají oba systémy, ale dost často je to i smíchané v rámci jednoho názvu. Místní také často netuší, jak to má být správně. Vývoj ale celkem logicky směřuje k Pinyinu. 

9 Citovat

Dobrá pohádka. A teď jak to je doopravdy.

• Většina obyvatel Taiwanu se identifikuje jako Taiwanci. Viz screenshot.

• Většina obyvatel Taiwanu jsou potomci lidí, kteří sem přišli nějakých pár set let zpět během dynastií Ming a Qing, nikoli „po převratu“. Viz screenshot.

• DPP prosazuje status quo, nikoli nezávislost Taiwanu. Viz screenshot.

• KMT byla z principu pročínská vždy, ale poslední dobou je otevřeně i pro-CCP. A se zvolením současné předsedkyně Cheng Li-wun to bude jen horší. Vysvětlené to je třeba zde: taiwannews.com.tw/news/6221497.

• Taiwan je bohatší než Jižní Korea. Viz screenshot.

A tak dále.

Ale aby tento příspěvek nebyl jen OT. Nedávno jsem byl na povrchní návštěvě Ukrajiny, ještě než to tam komplet obsadí Rusové. Nejvíc se mi líbil památník J. Stalina a muzeum o osvobození Krymu v roce 2014. A je mi jedno, že tam popisky byly rusky a ne ukrajinsky, stejně je v těch slovanských jazycích bordel a vývoj logicky směřuje k ruštině. A hlavně, nejsem tu od toho, abych řešil politiku 👍

Že jsem se nepoučil při diskuzi k incidentu Ryanair vs. ohrady...

screenshot-2026-01-06-at-18-31-31.jpg
screenshot-2026-01-06-at-18-42-51.jpg
screenshot-2026-01-06-at-18-22-29.jpg
img-1808.jpg

1 Citovat

romancient napsal(a):

Úplně nesouhlasím. Pokud je to v Turecku (případně Egypt) tak možná ano, docela hodně dobytku, nějaké dražší destinace to už vypadá jinak. Čistě moje zkušenosti..

Barney má pravdu. Už druhá generace po pádu Sajuzu a chovají se furt stejně. Totiž jako doma, zjevně jsou civilizačně jinde (po Rusku a dalších bývalých zemích jsem se dost najezdil). 

4 Citovat

aab753 napsal(a):

Ale aby tento příspěvek nebyl jen OT. Nedávno jsem byl na povrchní návštěvě Ukrajiny, ještě než to tam komplet obsadí Rusové. Nejvíc se mi líbil památník J. Stalina a muzeum o osvobození Krymu v roce 2014. A je mi jedno, že tam popisky byly rusky a ne ukrajinsky, stejně je v těch slovanských jazycích bordel a vývoj logicky směřuje k ruštině. A hlavně, nejsem tu od toho, abych řešil politiku 👍

Jsi úplně mimo a tahle rádoby vtipná paralela není ani vtipná ani přiléhavá. Pochybuji, že bys někde v dosud neokupované části Ukrajiny našel "muzeum o osvobození Krymu v roce 2014" nebo památník Stalina, který je pro Ukrajince symbolem hladomoru (rusáky postavené sochy Stalina z doby SSSR Ukrajinci odstranili po 1990, stejně jako u nás). Narozdíl od Čankajškova památníku, který si sami Tchajwanci postavili a sami si ho stále i v dnešní době udržují včetně čestné stráže předvádějící každou hodinu opičárny s bajonetama. Nevnutili jim ho žádný čínský komunisti a okupanti. Stejně tak si sami píšou na cedule v metru Xinbeitou, asi to tak chtějí a vyhovuje jim to, žádnej čínskej komunista a okupant jim to nevnutil. Jako turista opravdu nehodlám řešit vnitřní politiku navštívené země, kterou nikdo neokupuje a která se považuje za demokratickou, a je mi úplně jedno, jestli si ve volbách volí Kuomintang nebo kohokoli jiného nebo jestli chtějí být pročínský nebo jaký, to je jen jejich věc, pokud mají možnost to dělat svobodně, což podle mého POVRCHNÍHO názoru mají.

6 Citovat

Ten památník si nepostavili Taiwanci, postavili jej představitelé vojenské diktatury ROC na Taiwanu v roce 1980. V té době Taiwan nebyl demokratický, od konce 40. let až do roku 1987 na Taiwanu platilo stanné právo. V současné době mnoho Taiwanců ROC neuznává a ani neschvalují ten památník. V podstatě to je nejvíc kontroverzní památník na planetě (AI mi jej vyplivlo jako první, když jsem se zeptal na kontroverzní památníky diktátorů). Udržovaný je proto, že se ještě nepodařilo nikomu kolaboranty z KMT odstavit od moci.

S tím přepisem do latinky je to podobný příběh. Lidi to tak nepoužívají, jen je to na cedulích kvůli jednomu politikovi, který se chtěl zalíbit Číně.

Dál už se namáhat nebudu.

0 Citovat

Ale na Taiwanu se používá normálně standardní čínština, jejíž oficiální transliterace do angličtiny je prostě Pinyin. Takže je logické, že se snaží přejít na něj místo udržování jejich izolovaného systému. Úplně stejně se používá i v Singapuru.

Koneckonců ukrajinština a ruština používají do angličtiny stejný systém byť jazyky jsou odlišné narozdíl od standardní čínštiny. 

Ohledně té oslavy své řekněme temné minulosti, tak je to jak píše Ala. Sami si to takhle udržují, kdyby byl zájem tak ten památník klidně mohou srovnat se zemí, ale očividně to nechtějí. 

Japonsko si taky udržuje památníky z 2. světové války, včetně muzeí, kde rádi vykreslují Američany jako agresory a včetně jejich válečných zločinů, přičemž taktně přecházejí své vlastní válečné zločiny a fakt že právě oni byli tím prvotním agresorem. To je něco co by bylo v Německu naprosto nemyslitelné. 

7 Citovat

Takže od kdy je Tchajwan demokratický? Přibližně 1989, asi jako u nás nebo na té Ukrajině, že? 35 let času na odstranění památníku diktátora, ale neudělali to. Prý "ještě se nepodařilo nikomu kolaboranty z KMT odstavit od moci", ačkoli tam vládne a většinu má DPP. Cedule v metru byly napsané kvůli jednomu jedinému politikovi a žádný jiný už neměl tu moc to nikdy změnit. Pak kdo tady vypráví pohádky.

2 Citovat

Ahmad Masúd napsal(a):

Barney má pravdu. Už druhá generace po pádu Sajuzu a chovají se furt stejně. Totiž jako doma, zjevně jsou civilizačně jinde (po Rusku a dalších bývalých zemích jsem se dost najezdil). 

Asi potkávám jiné Rusy než ty, ale u starší generace s tebou souhlasím.

1 Citovat

Během poslední dovolené jsme potkávali dost Rusů a Indů. Těch druhých si člověk všimne tak, že někam jde a najednou mu někdo leze do osobního prostoru, protože takový koncept nezná, nebo aspoň zavazí v cestě, protože se postavil/posadil/položil, kam ho zrovna napadlo, případně netušil, že z vozidla MHD má nejdřív nechat vystoupit cestující a ne se přes ně cpát dovnitř. Ti první se identifikují "lépe" a dříve - jejich halas je už z dálky nepříjemně dobře slyšet, a to jak dětí, tak jejich rodičů (tj. nemluvím o nějakých starých prdech kolem šedesátky těsně před jejich standardizovanou předčasnou smrtí). Indy musím ocenit za to, že si aspoň nemyslí, že hranice Indie jsou tam, kam oni právě vešli.

Aspoň nás jeden Rus pobavil v hotelovém dětském bazénku - maladěc se nenechal odradit tím, že voda ve skluzavce byla vypnutá. 🤤 EDIT: formálně dospělý exemplář to byl, aby nedošlo k mýlce.

10 Citovat

romancient napsal(a):

V dražší destinaci jsem s nima byla taky a nijak se to nezlepšilo. Čiste moje zkušenosti

Takže se jim taky vyhýbám

5 Citovat

"Většina lidí na Taiwanu se identifikují jako Číňani, ti co se identifikují jako Taiwanci jsou spíše v menšině."

tvl to snad ne...mluvils tam někdy s někým? Doporučuju tohle pár lidem na ulici sdělit, budou tě mít rádi :-)

Mi připomnělo jednoho US klienta, co mi s klidnou tváří dokola tvrdil, že Taiwancům vydává a spravuje pasy Čína (majitel firmy s obratem v mil. USD, viděl na pasu "China", a závěr hotov). 

Oni maximálně "akceptujou", že ta země se jmenuje ROC, a i to se většině nelíbí; ROC na pasu, název China airlines, atd., by všichni nejradši eliminovali (a myslim, že u pasů už se to povedlo). Strávil jsem v TW pár měsíců, a nepotkal jsem jedinýho člověka, co by se identifikoval jako Číňan.

TW za mě super země, jídlo mi osobně chutnalo neskutečně (včetně night markets), ceny mírný, lidi super kam se člověk podívá...objel jsem stopem půl ostrova, když mi u jednoho řidiče vypadnul z kapsy telefon, s druhým jsme zašli na fízlárnu, a druhej den jsem ho měl na stanici v Taipei i s omluvou, že nejel kolem nějaké bližší...

"Taiwan je bohatší než Jižní Korea. Viz screenshot."

Gratuluji, a líbí se mi, že na vřelost to nemá vliv. 

"Koneckonců ukrajinština a ruština používají do angličtiny stejný systém byť jazyky jsou odlišné narozdíl od standardní čínštiny. "

G/H, I/Y, apod. používají většinou přesně naopak. Stačí se podívat na jména v ruských a ukrajinských pasech. 

"Japonsko si taky udržuje památníky z 2. světové války, včetně muzeí, kde rádi vykreslují Američany jako agresory a včetně jejich válečných zločinů, přičemž taktně přecházejí své vlastní válečné zločiny a fakt že právě oni byli tím prvotním agresorem."

Chtěl bych ten svět vidět takhle jednoduše. Nebo radši ne, radši budu žít v realitě. "Prvotní agresor" se okolním mocnostem náramně hodil...

A Rusáci? Totéž, co ostatní východoevropské národy, lepší se držet dál. Ale věřím, že se tady najdou experti, co v Egyptě poznaj (hodné a klidné) ukrajinské tůristy od (zlých a zpovykaných) ruských. Co vyváděj Ukrajinci po nocích v Praze, to jako by se nedělo ;-)

0 Citovat

tvl to snad ne...mluvils tam někdy s někým? Doporučuju tohle pár lidem na ulici sdělit, budou tě mít rádi 

Ano s mnoha lidmi. Rok jsem tam žil a pracoval. Kdo je sympatizant KMT tak se obvykle identifikuje jako Číňan, pravda zpravidla je to starší generace. Potkal jsem tam i lidi, kteří se označením za Taiwance vyloženě urazili. Obvykle ale s prohlášením "Fucking Beijing" a podobně. Čínský komanče tam fakt nemá rád vůbec nikdo.

KMT tam stále má podporu blízkou 50%. DPP tam dlouhodobě vládne jen s těsnou většinou. Mladší generaci v mém věku je to buď šumák a nebo se považují za Taiwance. 

Chtěl bych ten svět vidět takhle jednoduše. Nebo radši ne, radši budu žít v realitě. "Prvotní agresor" se okolním mocnostem náramně hodil...

To jsme se asi úplně nepochopili. Prostě ta sebereflexe u těhlech národů není taková jak ji má západní civilizace. Proto zdaleka ne všichni Taiwanci vidí ten memorial Čankajška jako problém stejně jako Japonci nevidí problém v plno památnících jejich válečných generálů včetně těch co se podíleli na různých masakrech civilistů. Prostě je to součást jejich historie, tak se to nesnaží navždy vymazat, byť z našeho pohledu to je přinejmenším kontroverzní. 

1